2009-01, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 46.
Bilorientering våren 2009
Roine Johansson.
Roine lämnade oss den 29:e december 2008 vid 58 års ålder. 1977 blev Roine medlem i RMK och har sedan dess aktivt tävlat för klubben som kartläsare i bil-O. Debuten bakom kartbrädan skedde dock betydligt tidigare då han i början på 1960-talet fick sätta sig i högerstolen i pappa Göstas bil och läsa MHF´s bilorienteringar. Roine var inte stor då men med en kudde på sätet och en sockerlåda på golvet som fotstöd löstes det problemet. Järlåsaborna förfasade sig över att Gösta tog med sig sonen ut i skogen på nätterna. Han var ju så ung, bara 11 år. Roine växte till sig och tog hem fler RM-titlar tillsammans med pappa innan Gösta gick bort 1990.
Direkt när Gösta och Roine började tävla inom SBF blandade de sig i toppen av resultatlistorna och Roine tog bland annat hem SM-guldet som kartläsare i bilorientering både 1989 och 1990. Då med Hans Ch Eriksson respektive Kenneth Lannermo som förare. Roine tävlade allt han hann med och deltog bl.a i 75 NM tävlingar förutom alla SM och övriga tävlingar under mer än 30 år i klubben. Han var alltid en profil och hans muntra skratt hördes allt som ofta i tävlingscentrum oavsett hur resultatet gått. Som banläggare var han en av de skarpaste med lurigheter och finesser som satte myror i huvudet på deltagarna. Roine brann verkligen för bilorientering och det fanns bara möjligheter för ett arrangemang vilka förutsättningarna än var. Han såg och genomförde lösningar oavsett om han själv stod som banläggare eller om han stöttade andra arrangörer.
Det är med stor saknad vi sörjer bortgången av vår vän.
Bil-O gänget/Sölve
---
Fälttåget 28 mars, deltävling 1 i Mellansvenska nybörjarserien och MSO av Lars Erik Lindell
Älmhult MK, dvs Ulf Andersson, hade lagt årets första tävling med start på Härads motorstadion utanför Strängnäs. Nils och jag skulle köra MSO kort som samtidigt ingick i Mellansvenska nybörjarserien.
Sträcka 1 gick på gamla reservflygfältet utanför Strängnäs. Det låg kvar lite snö här och var men det mesta var barmark. Vi startade friskt - 20 m, högerkurva, vänsterkurva, 20 m och rätt ner i diket! Just där låg snön nämligen kvar och mina däck är inte vad de en gång varit. Som tur var så var bakhjulen kvar på vägen och då bilen är fyrhjulsdriven var det bara att lägga i backen och ta sig upp. Det höll på att bli karriärens kortaste tävling - 22 sekunder. Resten av snurren gick dock mycket bra. De övriga tre sträckorna på det militära övningsfältet erbjöd inte heller de några större problem för oss. Det var bara sex startande på kort bana och vi vann alla fyra sträckorna. Det var faktiskt utklassning - vi hade 25 minuters prick och tvåorna hade 52. En perfekt start av 2009 för Nils och mig med andra ord. Jörgen Nilsson & Yngve Rydh körde in på femte plats. På lång bana drog Linda och Björn Johansson det längre strået i klubbkampen med Sölve och Jesper Eklund då de belade fjärde och femte plats respektive. Tretton startande var det på lång bana.
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 25.20
C5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK, 99.28
1. Jan/Roger Lindholm, VMS, 53.19
4. Linda/Björn Johansson, RMK, 73.11
5. Sölve/Jesper EKlund, RMK, 77.09
Majtåget, 2 maj, deltävling 2 i Mellansvenska nybörjarserien av Lars Erik Lindell
Södertörns Bil-o klubb med Kurt Westberg i spetsen hade lagt en mycket trevlig bana som helt och hållet gick på det militära övningsfältet utanför Strängnäs. Återigen hade jag Nils i högerstolen och återigen var starten förlagd till Härads motorstadion. Övningsfältet erbjuder helt fantastiska områden att köra bil-o i, vi såg inte en enda civil bil på hela tävlingen. Dock var det mycket dammigt denna gång men då vi ganska snart låg först i spår så gjorde det oss ingenting. I alla fall gick det mycket bra för oss. Vi körde med SPORTIDENT så det var hela tio sträckor som avverkades i rasande takt. Visst backade och vände vi några gånger men då det var ljust under hela tävlingen så hittade vi kontrollerna snabbt. Vi kom i mål kl 20 med solen högt på himlen. Det visade sig att vi vann c-klassen med en minut tillgodo på våra klubbkamrater Linda och Sten Johansson. Men vi hade haft tur; faktiskt hade de slagit oss på alla sträckor utom en men där hade de tappat mycket tid vilken visade sig bli dyrbart för dem och lyckosamt för oss. Vi var i alla fall glada för med två segrar har vi redan vunnit Mellansvenska nybörjarserien eftersom det bara återstår en deltävling. Tyvärr har både Kolsva och Västerås ställt in sina tävlingar som skulle ha ingått. Jörgen Nilsson & Yngve Rydh körde PB-banan och gjorde det bra. Bra med återväxt inom klubben.
Även min pappa (Gunnar) och syster (Monica) körde denna kväll. Det var mest för att Monica skulle få köra en tävling innan Noras SM i juni och pappa få en shakedown av sin nya Golf. De tog sig runt och hade roligt på kuppen.
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 27.45
C2. Linda/Sten Johansson, RMK, 28.57
Villospåret VII. 09 maj. SM no 1. av Sölve Eklund
Vi i RMK hade bestämt att hålla SM deltävling no 2 den 9:e maj i år. Nora MK skulle inleda med tävling no 1 två veckor tidigare. Då våren försenades i Noras tävlingsområde bestämde de att flytta sin tävling till juni i stället och plötsligt skulle vår tävling bli den första för året. Även vårt arrangemang hängde i luften då snön låg kvar ända in i april i området runt Järlåsa som var tävlingscentrum. Ett intensivt arbete av främst Lars-Erik och Sölve med god hjälp av Johanssons i Tobo m.fl gjorde att vi fick till en bana med sex sträckor i alla fall. Fem mil orientering och totalt 9,5 mil med transporter och ca 170 kontroller bjöds de 27 startande på. Inledande sträckan norr om Järlåsa kyrka gick mestadels i två nedlagda grustag som växt igen och blivit mer av karaktär skogsåka. Tvåan och trean genomfördes på Torstuna häradsallmänning som genom åren nyttjats vid många tillfällen. Trots det hade banläggarna lyckats leta upp nya godbitar som aldrig använts. Efter dessa sträckor hade deltagarna kört ca 3,5 mil orientering. Sträcka fyra vid Ribbingebäck var endast 3 km men innehöll en fin vägrätning över en berghäll. Femman söder om Järlåsa samhälle och österut mot Åland var också en kort 4 km sträcka innan avslutningen på 8 km norr om Ålands k:a fullbordade tävlingen. Samliga deltagare som nådde mål kom inom respittiden och det brukar vara ovanligt vid SM numera. De tävlande gillade vårt arrangemang som innehöll både snabba lättorienterade partier blandat med lurigheter och då ingen lyckades ”nolla” på någon sträcka får vi som arrangörer vara riktigt nöjda också.
Resultat 3 bästa:
1. H-E Haraldsson/M Andersson, NMK/DRC, 27,41 prick
2. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 32,19 prick
3. J Ojanperä/R Rousku, KMS, 44,33 prick
DANMARKs trip med NEZ. 21- 23 maj av Sölve Eklund
Kristi Himmelsfärdshelg var vikt för Dansk Bil-O. Avresa onsdag em och första stopp i Gränna där en campingstuga hyrts för natten. Vidare till Ringsted 6 mil SV huvudstaden där rum på vandrarhem bokats för tre nätter. Torsdagens tävling arrangerades av Sydsjällands AK med start och mål vid motorbanan utanför Vordingburg. 6,5 mil orientering och då tävlingen ingick i Själlandsmästerskapet fick vi utlänningar delta i klass B. En B-bana som var betydligt enklare än de nordiska deltävlingarna brukar vara och många gånger under tävlingen sa vi att lösningen kan inte vara så enkla som det verkar, men de visade sig att så var det. Mycket tid gick åt i vanlig ordning men tavelmissarna var få.
Resultat Klass B/nordiska:
1. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 24 pr.
10. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 80 pr.
13. S Eklund/ J Eklund, RMK, 97 pr.
Jubileumsmötet no 1. 22 maj. Förtävling. av Sölve Eklund
60 km och nu tävlade Nordiska deltagarna i en egen klass. Och skillnaden märktes direkt mot kvällen innan. Svårigheterna i orienteringen var av helt annan karaktär och tidsmässigt behövdes ca 6 timmar mot 4 kvällen innan för samma banlängd. Banan var av by och landsbygdskaraktär med inslag av bondgårdar. Ett större industriområde i västra Haslev snurrades det också friskt på och här fanns givetvis alternativa lösningar i mängder för att komma vidare på banan.
Resultat nordisk klass:
1. E Yliniemi/J Kulmala Finland, 181 pr.
10. S Eklund/ J Eklund, RMK, 482 pr.
13. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 988 pr.
Jubileumsmötet no. 2. 23 maj. NEZ av Sölve Eklund
Samma arrangörsklubb, Borup och samma banläggare som fredagens tävling. Nu hade banlängden utökats till 8,5 mil orientering men karaktären på tävlingen var densamma. Nu hade även motorstadion vid Naestved samt två skogsplantager om än av de mindre modellerna tillkommit som tillägg till tävlingsområde. Tävlingen flöt på och det märktes att tävlandet två kvällar innan varit nyttiga. Hur man än lyckas lösa svårigheterna blir man lurad till slut i alla fall men vid fingranskning hemma på köksbordet kan de flesta felen redas ut med facit. Start skedde vid tretiden på eftermiddagen med industriområdet i östra Naestved som upptakt. Efter 7 – 7,5 timmars tävlande nåddes målet i Herlufmagle. En intensiv men mycket rolig tävlingshelg avslutades med hemkomst till Uppsala vid 18 tiden på söndagskvällen efter 210 mils bilåka. Fin start på årets NEZ av Kenneth och Ulf som lyckades vinna för andra gången denna helg.
Resultat NEZ
1. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 274 pr.
10. S Eklund/ J Eklund, RMK, 478 pr.
16. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 2208 pr.
2009 kör vi den 42:a säsongen av den Uppländska höstserien i bilo
Varmt välkomna att prova på bilorientering under hösten! Vid varje tävlingstillfälle håller vi först en grundkurs i hur det går till med bilorientering. Man får börja tävla som kartläsare från 9 års ålder i målsmans sällskap. Bilo är en rolig och billig motorsport där samarbetet mellan förare och kartläsare är viktigt för framgång. – All möjlig information finns att få på bilo.homeunix.org
---
2009-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 46.
Bilorientering hösten 2009
Lillkyrkasnurren, av Björn Johansson
Årets andra SM-deltävling arrangerades av Nora MK och bjöd på 3 etapper med flera sträckor på varje etapp. Första etappen startade iväg på gamla (och svårtydda) kartor med flera vägrätningar och IK-tavlor. Andra sträckan var på en bondgård där jag hoppas att bemanningen inte var allt för lerig när han gick därifrån, han besöktes nämligen 7 ggr.
Andra etappen startade på Kägleborgsbanan och här blev det full fart med mängder av snurrar. Det blev lite lättare i läsningen tack vara de tre bemanningar som fanns och när man lärt sig var de stod så tjänade man lite i läsningen. Sträckan som följde gick på orienteringskartor i ett vägrikt område vid en kraftledningsgata. Här bjöds det på riktigt leriga och gropiga vägar och korta banan som även de åkte här fick det kämpigt.
Tredje etappen bjöd på blandad åkning på gamla och nya kartor, med vägrätningar, nyare vägar och en nedlagt grusgrop och en bondgård. Varierande och mycket rolig.
Fjärde och femte etappen (som bestod av en sträcka var) var av liknande karaktär och bjöd på många svårigheter. Här rann tiden iväg för undertecknad och även en tavla försvann då vi efter mängder av snurrar gav upp och åkte vidare.
Sjätte etappen (en sträcka) är för mig fortfarande ett litet mysterium. Här gasades det friskt på olika vägar och gamla järnvägar och fina avhopp varvade med enklare bitar. På slutet lyckades jag hoppa ett halvt kartklipp och måtten blev helt fel. Tack vare en förare med god syn och en riktig lyckträff från min sida när jag listade ut var vi var ledde oss till mål TK.
Sista sträckan kördes på en stor bondgård med mycket småvägar. En tillbakaåkning efter förvirrande körordrar var det som missades och det var ett trött Johanssons ekipage som rullade tillbaka till målet.
Finland, av Sölve Eklund
Fredag kväll och start i Hämeenlinna för uppvärmningstävling om ideal körtid på 2 timmar och 15 min. Inledande sträckorna började direkt från startplatsen och området runt stadens högskola strax intill. Runt skolbyggnader, parkeringar och parkvägar möttes och korsades de tävlande under en intensiv upptakt. Via fler grustag, en asfaltstation, ett tippområde, ett skidområde och militärområde rullade vi in till slutmål efter ca 3 tim och 45 minuter för att mottas av kvällens överraskning. För första gången användes elektronisk tidtagning där deltagaren själv fick stämpla in sin tid i kontrollerna. I och för sig inget märkvärdigt moment då vi i Sverige använt oss av systemet i flera år utan problem. Dock skulle man i Finland dessutom notera tid i tidkortet (vilket inte ens behövde vara enligt fröken ur) annars räknades kontrollen som missad med 600 straffprickar. Denna information hade inte gått fram till alla deltagare innan start och givetvis drabbades Eklunds av 11 ”missade” kontroller. Ridå.
Till lördagkvällens NEZ tävling med centrum i Heinola hade vi alltså lärt oss något från kvällen innan. Tidtagningen. Heinola var även tävlingscentrum för 2005 års deltävling och vissa områden användes även denna gång. Rallycross och folkracebanan i norra utkanten av staden, ett skogsparti samt ett stort sågverk söderut var nästan repriser från gången innan. När vi anlände till sågverket i slutet på tävlingen hade nattens mörker infunnit sig med besked och därtill ett tillhörande regn tillsammans med ett vikande batterikapacitet gjorde att den sträckan blev det ”rena natta” för oss. Övriga sträckor gick mest söder och SV om staden och efter ca 6 timmars tävlande nådde vi återigen målet i Heinola. Sedan resultatet räknats fram och diverse eftersnack avverkats startade vi nattresan ned till Åbo i bil (28 mil i hällregn som fortsatte hela natten alltså). Med några timmars slumrande på kajen kunde vi krypa ned i sängarna på färjan och sova ut på sjöresan hem under söndagen.
Ljungbysnurren, av Sölve Eklund
Uppvärmningen inför Sveriges NEZ/SM arrangerades av Ljungby MK med start i Vislanda. 8,5 mil totalt med ca 55 km o-sträckor på klassiska småländska områden runt Ingvar Kamprads hembygder Emtaryd och Agunnaryd. Banläggarna Conny och Daniel Johansson hade fått till en perfekt bana kvällen före NEZ. Onumrerad tävling som i svårighet och längd passade såväl erfarna deltagare som utländska rena nybörjare. Eklunds tog hem inhemska klassen.
Dackenatten, av Sölve Eklund
NEZ3/SM3 arrangerades av Wäxjö MS. Från campingstugan i Hovmantorp var det inte långt till startplatsen vid Folkets hus. Inledande sträcka gick på industriområdet i samhällets sydöstra delar. 6 min på bl.a den ovanliga kartskalan 1:3.000. Därefter följde en längre sträcka på skogs och byvägar innan sträcka tre avverkades på ett sågverk. Efter en transport på 1,5 mil kördes sista sträckan före uppehållet. Ett nedlagd flygfält och området runt omkring. Vissa asfaltdelar hade nyttjats som upplag av timmer i massor från tidigare stormar i området. På övriga ytor hade arrangörerna placerat ut bilar av modell ”folkrace” som orienteringspunkter. Här gällde det att välja rätt sida om respektive fordon för att följa den tänkta bansträckningen. Efter paus kördes även en sträcka till på flygfältet. Två sträckor följde sedan i området runt Uråsa och avslutande två sträckor vid Hörda. En kortare transport tillbaka till Hovmantorp avslutade denna välarrangerade tävling på fina vägar och områden i södra Småland. Tydliga kartor genomgående i färgtryck bidrog till deltagarnas gillande oavsett utgången av det egna resultatet.
Uppländska höstserien, av Sölve Eklund
Först ut 2009 som arrangör var Almunge MK den andra oktober. Start intill Vittinge kyrka. Fösta sträckan gick västerut till Hårsbäck. Efter en sydlig sväng runt Österunda avslutades kvällen med två sträckor runt Skattmansö. Premiär för tidtagning med vårt nya Sportident-system, där tävlande själva stämplar på starttid och i obemannade målkontroller stämplar ankomstiden. Avläsning av tidsnoteringarna görs vid målet och systemet spar både funktionärer och minskar svårlästa tidsnoteringar på tidkort. 21 startande. Dubbelt Rasbo i topp i C-klassen genom Linda/Sten Johansson samt Lars-Erik och Nils Lindell.
MK Orion 9 oktober. 16 st mötte upp i Harg för deltävling nummer två. Transport till Hallstavik för två inledande sträckor norrut mot Ronöholm och vidare västerut mot RV 76. Sträcka tre gick vid Moxboda-Malsättra till Sanda. Efter transport tillbaka till Harg kördes sträcka fyra i skogsområdet norr om bruket. Linda och Sten återigen klassegrare. Lindells kom inte till start p.g.a influensa.
Rasbo MK. Vår egen tävling lyckades vi pricka in på en av höstens regnigaste dagar den 16 oktober. Start vid Läbygården norr om Björklinge. Där möttes vi före start av två blöta banläggare, Björn & Sten, som satt ut tavlorna på eftermiddagen. Regnet höll därefter i sig under hela tävlingen med följden att vissa partier blev lite hala och snoriga. Dock inte sträcka ett som mestadels gick på allmän väg från Sätuna över Vansta, Viksta till Älby. Sträcka två började i Vendels grus med passage över nya E4:an med avslutning på bondgården Bålmyren väster om Gryttby. Sista sträckorna gick söder om Läby i Rossla grustag och på skogsområdet strax intill. 22 startade i höstrusket.
Skepptuna MK 7 nov. Avslutande deltävling som även var en MSO deltävling för A-klassen fick flyttas fram i ett sent skede från ursprungliga datumet 23okt. Polis och säkerhetstjänsten på Arlanda ogillade att bil-o bilar skulle röra sig i området runt flygplatsen just samma kväll som EU ministermöte skulle avslutas och hemtransporter av ca 3.000 delegater skulle ske. Nytt datum blev 07 nov. Start vid Ekbacken med inledande sträckor från Lunda över Markim och upp mot Arlanda. Efter en transport västerut mot Märsta kördes sträcka tre, fyra och fem norrut från Måby och vidare i skogsområdet norr om flygplatsen. Drygt 30 startande denna kväll. Skepptuna hade fått till en utslagsgivande bana. Ilpo och Patrik slog till med en kanoninsats och vann klass B och knep även totala andraplatsen före bröderna Eklund. I klass C var Lars-Erik och Nils i topp. Tack vare dessa resultat blev Lars-Erik och Nils totalsegrare i klass C och Ilpo och Patrik segrare i klass B i årets höstserie. Starkt jobbat!
Svamptåget, av Björn Johansson
SBOK startade sin vana trogen tävlingen vid Härads motorstadion utanför Strängnäs. 5 etapper väntade och den första var snabbt avklarad efter en kort snurr på motorbanan. Det roliga här var att alla kontroller var stämpelkontroller, man kände sig som hemma som fotorienterare. Andra etappen gick på lite större vägar och ett gäng vägrätningar hittades och flera OK-tavlor plockades innan slutet på sträckan.
Tredje etappen bjöd på flera utmaningar och problemen började direkt med 2 ändrade utfarter efter varandra. Många var vi som åkte fram och tillbaka och lyste ut i mörkret. Resten av etappen gick på mängder av olika vägar tillhörande ett militärområde.
Fjärde etappen gick på kända marker från ett SM några år tillbaka. Vi blev lurade av banläggaren rejält då, och nu var inget undantag. Intill en gammal grusgrop letade vi länge och väl innan vi hittade den första OK, vilket skedde på ren tur. Efter gropen blev det till att gasa på små och sliriga vägar för att leta alla kontroller. En fin IK-tavla gasade vi förbi och fick åka långt tillbaka på smal skogsväg, tiden bara rann iväg.
Sista etappen, och sträckan, gick igen på motorbanan. Inte förrän den sträckan nästan är slut går det upp för oss i bilen att det är exakt samma sträcka som den första. Tur att tiden var bättre för oss den andra gången, men varför man gjort så vet jag inte.
Ett stort grattis till Sölve och Jesper som slog till med att vinna den här tävlingen, bra jobbat! Även Ilpo och Patrik vann sin klass och Lars-Erik med sonen Nils var bästa C-ekipage på långa banan. En bra dag för Rasbo!
Åland, av Sölve Eklund
Ålands MK firade 20-årsjubileum av tävlingen Eckerörundan 21 november. Tävlingscentrum var denna gång förlagd till Strandnäs hotell i Mariehamn. Nya grepp med finska banläggare som assisterade lät som en spännande utmaning. Första sträckan gick i industri och hamnområdet väster om staden på Möckelö. En lagom uppvärmning i raskt tempo som bl.a lurade vissa ekipage att efter sista passeren åka till avgångsTK’n för sträcka två (som var väl synlig på området), medans ettans målkontroll var placerad mellan några byggnader inne i området. Jo, jo snygg start. Tvåan gick västerut mot flygplatsen och vidare norrut mot Jomala där även sträcka tre gick. Fyran vände tillbaka mot Mariehamn varefter sista sträckan gick på industriområdet i stadens norra utkanter. Ön är inte så stor så många områden som nyttjades hade varit med förr. Men med rätt utnyttjande av kartmaterialet och med svenska ”banläggarfinter” lyckades framför allt Kari Mamia att få till en svår och utslagsgivande tävling. Detta bevis av att endast två ekipage lyckades hitta alla tavlor trots numrerad tävlingstyp. Snabb resultatgivning följdes av prisutdelning och middag på hotellet sedan många hade badat den ”obligatoriska” bastun. Två RMK ekipage bland de 5 främsta höjde stämningen förstås. Stort TACK till Kari, Rolf, Magnus, Simon och Ålands MK för arrangemanget. Vi ser fram mot november 2010.
Resultat bilo, Rasbo-ekipage:
Nora MK, 13 juni
SM2, Lillkyrkasnurren
5. Sölve/Jesper Eklund, 57.23
16. Lars-Erik/Monica Lindell, 94.09
18. Linda/Björn Johansson, 108.27
20. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 122.36
24. Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, 143.53
MSN, kort bana
3. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 325.10
BR. Gunnar/Nils Lindell
Finland, 28-29 aug
För-NEZ, Hämeenlinna
13. 15.218 pr
NEZ2, 32. Hellelenkki
U13. Sölve/Jesper Eklund, 14974
Ljungby MK, 25 sep
Förtävling NEZ/SM,
Ljungbysnurren, SSO
S1. Sölve/Jesper Eklund, 24.37
Wäxjö MS, 26 sep
NEZ3/SM3, Dackenatten
SM9/NEZ6. Sölve/Jesper Eklund, 118.59
SM21. Lars-Erik/Monica Lindell, 351.58
42:a Uppländska höstserien
Almunge MK, 2 okt
C1. Linda/Sten Johansson, 7.22
C2. Lars-Erik/Nils Lindell, 7.36
C7. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 31.57
C8. Jörgen Nilsson/Y.Rydh, RMK/, 42.53
C11. Eiert/Tomas Karlsson, 52.21
C12. J.Lindh/Gustaf Flodérus, /RMK, 53.30
B2. Mats Andersson/K.Söderqvist, 17.17
MK Orion, 9 okt
C1. Linda/Sten Johansson, 21.11
C4. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 57.08
C7. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 85.36
C9. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 130.58
BR. Eiert/Tomas Karlsson
B3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 68.23
Rasbo MK, 16 okt
C3. Lars-Erik/Nils Lindell, 64.25
C4. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 93.13
C5. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 126.05
C8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 162.07
BR. Eiert/Tomas Karlsson
B4. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 49.35
B5. Örjan Stråle/Jonas Eklund, 67.57
Skepptuna MK, 7 nov
MSO + UH
A2. Jens/Jesper Eklund, 70.43
A6. Linda/Björn Johansson, 77.37
B1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 66.49
B3. E.Honkamäki/K.Söderqvist, AMK/, 115.45
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 24.10
C3. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 59.50
C6. Eiert/Tomas Karlsson, 85.18
C8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 109.47
Södertörns BOK, 14 nov
MSO, Svamptåget
A1. Sölve/Jesper Eklund, 25.03
A7. Linda/Björn Johansson, 60.34
BC1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 67.34
BC4. Lars-Erik/Nils Lindell, 81.29
BC9. Mats Andersson/K.Söderqvist, 148.12
CK5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 64.27
CK6. D.Söderlund/GustafFloderus, /RMK, 74.10
CK7. Eiert/Tomas Karlsson, 80.52
Ålands MK, 21 nov
20:e Eckerörundan
K4. Eiert /Thomas Karlsson, 257,52
L3. Sölve/Jesper Eklund, 42,41
L5. Mats Andersson/K.Söderqvist, 88,20
Lunds AC/Eslövs MK, 27 nov
Skånes höstserie
13. Thomas Karlsson/J.W-lund, RMK/, 9.50+40
Slutställningar
Uppländska höstserien
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 85
C4. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 76
C6/10. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 74/49
C9/8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 65
C10/9. Linda/Sten Johansson, 60
C12. Eiert/Tomas Karlsson, 43
B1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 83
B5. Mats Andersson/K.Söderqvist, 28/55
B9/8. Örjan Stråle/Jonas Eklund, 25
Mellansvenska nybörjarserien
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 60
C3. Jörgen Nilsson/Y.Rydh, RMK/, 52
C7/6. Linda/Sten Johansson, 28
MSO 2008/2009, Lång A
2. Sölve/Jesper Eklund, 56/59
6. Linda/BjörnJohansson, 47
13. Jens Eklund/, 19
15. Roine Johansson, 16
MSO Lång B+C
3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 56
6. /Kenneth Söderqvist, 45
9. Lars-Erik/Nils Lindell, 17
13. Roine Johansson/, 15
16. Mats Andersson/, 12
MSO Kort
1. Lars-Erik/Nils Lindell, 60
5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 50
7. Eiert /Thomas Karlsson, 44/46
8. D.Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 27/41
10/9. Tomas Jansson/Erik Davidsson, 19/37
10/11. Tony Eriksson/Jonas Johansson, 19
MSO Lag
1. Rasbo MK, 30
2. Västerås MS, 28
3. Södertörns BOK, 25
SM
1. HE.Haraldsson/M.Andersson,NMK/DRC,120
7. Sölve/Jesper Eklund, 106
20. Lars-Erik/Monica Lindell, 83
31/30. Linda/Björn Johansson, 42
32/31. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 40
34/33. Mats Andersson/K.Söderqvist, 36
NEZ
1. Harald/Jan Søndergaard, DK, 120
16. Sölve/Jesper Eklund, S, 105
Rasbo MK:s KM
Kartläsare: 1.Jesper 13,15,13,15,15 tot 45 – 2.Björn 15,11,11,13,-- tot 39 – 3.Patrik --,9,15,11,-- tot 35 – 4.Kenneth --,8,9,8,13 tot 30 – 5.Monika --,13,--,--,-- tot 13 – 6.Nils --,--,--,9, -- tot 9
Förare: 1.Sölve 13,15,--,15,15 tot 45 – 2.Linda 15,11,11,13,-- tot 39 – 3.Ilpo --,9,15,11,-- tot 35 – 4.Mats --,8,--,8,13 tot 29 – 5.Lars-Erik --,13,--,9,-- tot 22 – 6.Jens --,--,13,--,-- tot 13
---
Rasbo MK är ett fortsatt starkt bilo-fäste, totalt sett ett lysande RMK-år då bland annat Lars-Erik och Nils totalvinner C-klassen i Mellansvenska O-serien, Uppländska höstserien samt Mellansvenska nybörjarserien! Och där Rasbo tar guld i MSO-lag. 2009 var också året då vi äntligen köpte in Sportident-tidtagningssystem, så nu sker tidstagningen smidigt – och fler kan tävla istället för att sitta på tidskontroll.
2010 hoppas vi på ännu fler deltagare då vi numera får använda oss av den nya PR Event-licensen som är billigare för den som enbart vill tävla i lokala tävlingar. Välkomna!
Mer biloinfo och Thomas längre seriereferat finns på webben: bilo.homeunix.org – eller via RMK:s hemsida. God Jul och Gott Nytt År önskar såklart Bilo-redaktionen!
Bilorientering våren 2009
Roine Johansson.
Roine lämnade oss den 29:e december 2008 vid 58 års ålder. 1977 blev Roine medlem i RMK och har sedan dess aktivt tävlat för klubben som kartläsare i bil-O. Debuten bakom kartbrädan skedde dock betydligt tidigare då han i början på 1960-talet fick sätta sig i högerstolen i pappa Göstas bil och läsa MHF´s bilorienteringar. Roine var inte stor då men med en kudde på sätet och en sockerlåda på golvet som fotstöd löstes det problemet. Järlåsaborna förfasade sig över att Gösta tog med sig sonen ut i skogen på nätterna. Han var ju så ung, bara 11 år. Roine växte till sig och tog hem fler RM-titlar tillsammans med pappa innan Gösta gick bort 1990.
Direkt när Gösta och Roine började tävla inom SBF blandade de sig i toppen av resultatlistorna och Roine tog bland annat hem SM-guldet som kartläsare i bilorientering både 1989 och 1990. Då med Hans Ch Eriksson respektive Kenneth Lannermo som förare. Roine tävlade allt han hann med och deltog bl.a i 75 NM tävlingar förutom alla SM och övriga tävlingar under mer än 30 år i klubben. Han var alltid en profil och hans muntra skratt hördes allt som ofta i tävlingscentrum oavsett hur resultatet gått. Som banläggare var han en av de skarpaste med lurigheter och finesser som satte myror i huvudet på deltagarna. Roine brann verkligen för bilorientering och det fanns bara möjligheter för ett arrangemang vilka förutsättningarna än var. Han såg och genomförde lösningar oavsett om han själv stod som banläggare eller om han stöttade andra arrangörer.
Det är med stor saknad vi sörjer bortgången av vår vän.
Bil-O gänget/Sölve
---
Fälttåget 28 mars, deltävling 1 i Mellansvenska nybörjarserien och MSO av Lars Erik Lindell
Älmhult MK, dvs Ulf Andersson, hade lagt årets första tävling med start på Härads motorstadion utanför Strängnäs. Nils och jag skulle köra MSO kort som samtidigt ingick i Mellansvenska nybörjarserien.
Sträcka 1 gick på gamla reservflygfältet utanför Strängnäs. Det låg kvar lite snö här och var men det mesta var barmark. Vi startade friskt - 20 m, högerkurva, vänsterkurva, 20 m och rätt ner i diket! Just där låg snön nämligen kvar och mina däck är inte vad de en gång varit. Som tur var så var bakhjulen kvar på vägen och då bilen är fyrhjulsdriven var det bara att lägga i backen och ta sig upp. Det höll på att bli karriärens kortaste tävling - 22 sekunder. Resten av snurren gick dock mycket bra. De övriga tre sträckorna på det militära övningsfältet erbjöd inte heller de några större problem för oss. Det var bara sex startande på kort bana och vi vann alla fyra sträckorna. Det var faktiskt utklassning - vi hade 25 minuters prick och tvåorna hade 52. En perfekt start av 2009 för Nils och mig med andra ord. Jörgen Nilsson & Yngve Rydh körde in på femte plats. På lång bana drog Linda och Björn Johansson det längre strået i klubbkampen med Sölve och Jesper Eklund då de belade fjärde och femte plats respektive. Tretton startande var det på lång bana.
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 25.20
C5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK, 99.28
1. Jan/Roger Lindholm, VMS, 53.19
4. Linda/Björn Johansson, RMK, 73.11
5. Sölve/Jesper EKlund, RMK, 77.09
Majtåget, 2 maj, deltävling 2 i Mellansvenska nybörjarserien av Lars Erik Lindell
Södertörns Bil-o klubb med Kurt Westberg i spetsen hade lagt en mycket trevlig bana som helt och hållet gick på det militära övningsfältet utanför Strängnäs. Återigen hade jag Nils i högerstolen och återigen var starten förlagd till Härads motorstadion. Övningsfältet erbjuder helt fantastiska områden att köra bil-o i, vi såg inte en enda civil bil på hela tävlingen. Dock var det mycket dammigt denna gång men då vi ganska snart låg först i spår så gjorde det oss ingenting. I alla fall gick det mycket bra för oss. Vi körde med SPORTIDENT så det var hela tio sträckor som avverkades i rasande takt. Visst backade och vände vi några gånger men då det var ljust under hela tävlingen så hittade vi kontrollerna snabbt. Vi kom i mål kl 20 med solen högt på himlen. Det visade sig att vi vann c-klassen med en minut tillgodo på våra klubbkamrater Linda och Sten Johansson. Men vi hade haft tur; faktiskt hade de slagit oss på alla sträckor utom en men där hade de tappat mycket tid vilken visade sig bli dyrbart för dem och lyckosamt för oss. Vi var i alla fall glada för med två segrar har vi redan vunnit Mellansvenska nybörjarserien eftersom det bara återstår en deltävling. Tyvärr har både Kolsva och Västerås ställt in sina tävlingar som skulle ha ingått. Jörgen Nilsson & Yngve Rydh körde PB-banan och gjorde det bra. Bra med återväxt inom klubben.
Även min pappa (Gunnar) och syster (Monica) körde denna kväll. Det var mest för att Monica skulle få köra en tävling innan Noras SM i juni och pappa få en shakedown av sin nya Golf. De tog sig runt och hade roligt på kuppen.
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 27.45
C2. Linda/Sten Johansson, RMK, 28.57
Villospåret VII. 09 maj. SM no 1. av Sölve Eklund
Vi i RMK hade bestämt att hålla SM deltävling no 2 den 9:e maj i år. Nora MK skulle inleda med tävling no 1 två veckor tidigare. Då våren försenades i Noras tävlingsområde bestämde de att flytta sin tävling till juni i stället och plötsligt skulle vår tävling bli den första för året. Även vårt arrangemang hängde i luften då snön låg kvar ända in i april i området runt Järlåsa som var tävlingscentrum. Ett intensivt arbete av främst Lars-Erik och Sölve med god hjälp av Johanssons i Tobo m.fl gjorde att vi fick till en bana med sex sträckor i alla fall. Fem mil orientering och totalt 9,5 mil med transporter och ca 170 kontroller bjöds de 27 startande på. Inledande sträckan norr om Järlåsa kyrka gick mestadels i två nedlagda grustag som växt igen och blivit mer av karaktär skogsåka. Tvåan och trean genomfördes på Torstuna häradsallmänning som genom åren nyttjats vid många tillfällen. Trots det hade banläggarna lyckats leta upp nya godbitar som aldrig använts. Efter dessa sträckor hade deltagarna kört ca 3,5 mil orientering. Sträcka fyra vid Ribbingebäck var endast 3 km men innehöll en fin vägrätning över en berghäll. Femman söder om Järlåsa samhälle och österut mot Åland var också en kort 4 km sträcka innan avslutningen på 8 km norr om Ålands k:a fullbordade tävlingen. Samliga deltagare som nådde mål kom inom respittiden och det brukar vara ovanligt vid SM numera. De tävlande gillade vårt arrangemang som innehöll både snabba lättorienterade partier blandat med lurigheter och då ingen lyckades ”nolla” på någon sträcka får vi som arrangörer vara riktigt nöjda också.
Resultat 3 bästa:
1. H-E Haraldsson/M Andersson, NMK/DRC, 27,41 prick
2. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 32,19 prick
3. J Ojanperä/R Rousku, KMS, 44,33 prick
DANMARKs trip med NEZ. 21- 23 maj av Sölve Eklund
Kristi Himmelsfärdshelg var vikt för Dansk Bil-O. Avresa onsdag em och första stopp i Gränna där en campingstuga hyrts för natten. Vidare till Ringsted 6 mil SV huvudstaden där rum på vandrarhem bokats för tre nätter. Torsdagens tävling arrangerades av Sydsjällands AK med start och mål vid motorbanan utanför Vordingburg. 6,5 mil orientering och då tävlingen ingick i Själlandsmästerskapet fick vi utlänningar delta i klass B. En B-bana som var betydligt enklare än de nordiska deltävlingarna brukar vara och många gånger under tävlingen sa vi att lösningen kan inte vara så enkla som det verkar, men de visade sig att så var det. Mycket tid gick åt i vanlig ordning men tavelmissarna var få.
Resultat Klass B/nordiska:
1. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 24 pr.
10. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 80 pr.
13. S Eklund/ J Eklund, RMK, 97 pr.
Jubileumsmötet no 1. 22 maj. Förtävling. av Sölve Eklund
60 km och nu tävlade Nordiska deltagarna i en egen klass. Och skillnaden märktes direkt mot kvällen innan. Svårigheterna i orienteringen var av helt annan karaktär och tidsmässigt behövdes ca 6 timmar mot 4 kvällen innan för samma banlängd. Banan var av by och landsbygdskaraktär med inslag av bondgårdar. Ett större industriområde i västra Haslev snurrades det också friskt på och här fanns givetvis alternativa lösningar i mängder för att komma vidare på banan.
Resultat nordisk klass:
1. E Yliniemi/J Kulmala Finland, 181 pr.
10. S Eklund/ J Eklund, RMK, 482 pr.
13. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 988 pr.
Jubileumsmötet no. 2. 23 maj. NEZ av Sölve Eklund
Samma arrangörsklubb, Borup och samma banläggare som fredagens tävling. Nu hade banlängden utökats till 8,5 mil orientering men karaktären på tävlingen var densamma. Nu hade även motorstadion vid Naestved samt två skogsplantager om än av de mindre modellerna tillkommit som tillägg till tävlingsområde. Tävlingen flöt på och det märktes att tävlandet två kvällar innan varit nyttiga. Hur man än lyckas lösa svårigheterna blir man lurad till slut i alla fall men vid fingranskning hemma på köksbordet kan de flesta felen redas ut med facit. Start skedde vid tretiden på eftermiddagen med industriområdet i östra Naestved som upptakt. Efter 7 – 7,5 timmars tävlande nåddes målet i Herlufmagle. En intensiv men mycket rolig tävlingshelg avslutades med hemkomst till Uppsala vid 18 tiden på söndagskvällen efter 210 mils bilåka. Fin start på årets NEZ av Kenneth och Ulf som lyckades vinna för andra gången denna helg.
Resultat NEZ
1. K Lannermo/U Andersson, SkMK/ÄMK, 274 pr.
10. S Eklund/ J Eklund, RMK, 478 pr.
16. S Lindström/L Mörnborg, Orion, 2208 pr.
2009 kör vi den 42:a säsongen av den Uppländska höstserien i bilo
Varmt välkomna att prova på bilorientering under hösten! Vid varje tävlingstillfälle håller vi först en grundkurs i hur det går till med bilorientering. Man får börja tävla som kartläsare från 9 års ålder i målsmans sällskap. Bilo är en rolig och billig motorsport där samarbetet mellan förare och kartläsare är viktigt för framgång. – All möjlig information finns att få på bilo.homeunix.org
---
2009-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 46.
Bilorientering hösten 2009
Lillkyrkasnurren, av Björn Johansson
Årets andra SM-deltävling arrangerades av Nora MK och bjöd på 3 etapper med flera sträckor på varje etapp. Första etappen startade iväg på gamla (och svårtydda) kartor med flera vägrätningar och IK-tavlor. Andra sträckan var på en bondgård där jag hoppas att bemanningen inte var allt för lerig när han gick därifrån, han besöktes nämligen 7 ggr.
Andra etappen startade på Kägleborgsbanan och här blev det full fart med mängder av snurrar. Det blev lite lättare i läsningen tack vara de tre bemanningar som fanns och när man lärt sig var de stod så tjänade man lite i läsningen. Sträckan som följde gick på orienteringskartor i ett vägrikt område vid en kraftledningsgata. Här bjöds det på riktigt leriga och gropiga vägar och korta banan som även de åkte här fick det kämpigt.
Tredje etappen bjöd på blandad åkning på gamla och nya kartor, med vägrätningar, nyare vägar och en nedlagt grusgrop och en bondgård. Varierande och mycket rolig.
Fjärde och femte etappen (som bestod av en sträcka var) var av liknande karaktär och bjöd på många svårigheter. Här rann tiden iväg för undertecknad och även en tavla försvann då vi efter mängder av snurrar gav upp och åkte vidare.
Sjätte etappen (en sträcka) är för mig fortfarande ett litet mysterium. Här gasades det friskt på olika vägar och gamla järnvägar och fina avhopp varvade med enklare bitar. På slutet lyckades jag hoppa ett halvt kartklipp och måtten blev helt fel. Tack vare en förare med god syn och en riktig lyckträff från min sida när jag listade ut var vi var ledde oss till mål TK.
Sista sträckan kördes på en stor bondgård med mycket småvägar. En tillbakaåkning efter förvirrande körordrar var det som missades och det var ett trött Johanssons ekipage som rullade tillbaka till målet.
Finland, av Sölve Eklund
Fredag kväll och start i Hämeenlinna för uppvärmningstävling om ideal körtid på 2 timmar och 15 min. Inledande sträckorna började direkt från startplatsen och området runt stadens högskola strax intill. Runt skolbyggnader, parkeringar och parkvägar möttes och korsades de tävlande under en intensiv upptakt. Via fler grustag, en asfaltstation, ett tippområde, ett skidområde och militärområde rullade vi in till slutmål efter ca 3 tim och 45 minuter för att mottas av kvällens överraskning. För första gången användes elektronisk tidtagning där deltagaren själv fick stämpla in sin tid i kontrollerna. I och för sig inget märkvärdigt moment då vi i Sverige använt oss av systemet i flera år utan problem. Dock skulle man i Finland dessutom notera tid i tidkortet (vilket inte ens behövde vara enligt fröken ur) annars räknades kontrollen som missad med 600 straffprickar. Denna information hade inte gått fram till alla deltagare innan start och givetvis drabbades Eklunds av 11 ”missade” kontroller. Ridå.
Till lördagkvällens NEZ tävling med centrum i Heinola hade vi alltså lärt oss något från kvällen innan. Tidtagningen. Heinola var även tävlingscentrum för 2005 års deltävling och vissa områden användes även denna gång. Rallycross och folkracebanan i norra utkanten av staden, ett skogsparti samt ett stort sågverk söderut var nästan repriser från gången innan. När vi anlände till sågverket i slutet på tävlingen hade nattens mörker infunnit sig med besked och därtill ett tillhörande regn tillsammans med ett vikande batterikapacitet gjorde att den sträckan blev det ”rena natta” för oss. Övriga sträckor gick mest söder och SV om staden och efter ca 6 timmars tävlande nådde vi återigen målet i Heinola. Sedan resultatet räknats fram och diverse eftersnack avverkats startade vi nattresan ned till Åbo i bil (28 mil i hällregn som fortsatte hela natten alltså). Med några timmars slumrande på kajen kunde vi krypa ned i sängarna på färjan och sova ut på sjöresan hem under söndagen.
Ljungbysnurren, av Sölve Eklund
Uppvärmningen inför Sveriges NEZ/SM arrangerades av Ljungby MK med start i Vislanda. 8,5 mil totalt med ca 55 km o-sträckor på klassiska småländska områden runt Ingvar Kamprads hembygder Emtaryd och Agunnaryd. Banläggarna Conny och Daniel Johansson hade fått till en perfekt bana kvällen före NEZ. Onumrerad tävling som i svårighet och längd passade såväl erfarna deltagare som utländska rena nybörjare. Eklunds tog hem inhemska klassen.
Dackenatten, av Sölve Eklund
NEZ3/SM3 arrangerades av Wäxjö MS. Från campingstugan i Hovmantorp var det inte långt till startplatsen vid Folkets hus. Inledande sträcka gick på industriområdet i samhällets sydöstra delar. 6 min på bl.a den ovanliga kartskalan 1:3.000. Därefter följde en längre sträcka på skogs och byvägar innan sträcka tre avverkades på ett sågverk. Efter en transport på 1,5 mil kördes sista sträckan före uppehållet. Ett nedlagd flygfält och området runt omkring. Vissa asfaltdelar hade nyttjats som upplag av timmer i massor från tidigare stormar i området. På övriga ytor hade arrangörerna placerat ut bilar av modell ”folkrace” som orienteringspunkter. Här gällde det att välja rätt sida om respektive fordon för att följa den tänkta bansträckningen. Efter paus kördes även en sträcka till på flygfältet. Två sträckor följde sedan i området runt Uråsa och avslutande två sträckor vid Hörda. En kortare transport tillbaka till Hovmantorp avslutade denna välarrangerade tävling på fina vägar och områden i södra Småland. Tydliga kartor genomgående i färgtryck bidrog till deltagarnas gillande oavsett utgången av det egna resultatet.
Uppländska höstserien, av Sölve Eklund
Först ut 2009 som arrangör var Almunge MK den andra oktober. Start intill Vittinge kyrka. Fösta sträckan gick västerut till Hårsbäck. Efter en sydlig sväng runt Österunda avslutades kvällen med två sträckor runt Skattmansö. Premiär för tidtagning med vårt nya Sportident-system, där tävlande själva stämplar på starttid och i obemannade målkontroller stämplar ankomstiden. Avläsning av tidsnoteringarna görs vid målet och systemet spar både funktionärer och minskar svårlästa tidsnoteringar på tidkort. 21 startande. Dubbelt Rasbo i topp i C-klassen genom Linda/Sten Johansson samt Lars-Erik och Nils Lindell.
MK Orion 9 oktober. 16 st mötte upp i Harg för deltävling nummer två. Transport till Hallstavik för två inledande sträckor norrut mot Ronöholm och vidare västerut mot RV 76. Sträcka tre gick vid Moxboda-Malsättra till Sanda. Efter transport tillbaka till Harg kördes sträcka fyra i skogsområdet norr om bruket. Linda och Sten återigen klassegrare. Lindells kom inte till start p.g.a influensa.
Rasbo MK. Vår egen tävling lyckades vi pricka in på en av höstens regnigaste dagar den 16 oktober. Start vid Läbygården norr om Björklinge. Där möttes vi före start av två blöta banläggare, Björn & Sten, som satt ut tavlorna på eftermiddagen. Regnet höll därefter i sig under hela tävlingen med följden att vissa partier blev lite hala och snoriga. Dock inte sträcka ett som mestadels gick på allmän väg från Sätuna över Vansta, Viksta till Älby. Sträcka två började i Vendels grus med passage över nya E4:an med avslutning på bondgården Bålmyren väster om Gryttby. Sista sträckorna gick söder om Läby i Rossla grustag och på skogsområdet strax intill. 22 startade i höstrusket.
Skepptuna MK 7 nov. Avslutande deltävling som även var en MSO deltävling för A-klassen fick flyttas fram i ett sent skede från ursprungliga datumet 23okt. Polis och säkerhetstjänsten på Arlanda ogillade att bil-o bilar skulle röra sig i området runt flygplatsen just samma kväll som EU ministermöte skulle avslutas och hemtransporter av ca 3.000 delegater skulle ske. Nytt datum blev 07 nov. Start vid Ekbacken med inledande sträckor från Lunda över Markim och upp mot Arlanda. Efter en transport västerut mot Märsta kördes sträcka tre, fyra och fem norrut från Måby och vidare i skogsområdet norr om flygplatsen. Drygt 30 startande denna kväll. Skepptuna hade fått till en utslagsgivande bana. Ilpo och Patrik slog till med en kanoninsats och vann klass B och knep även totala andraplatsen före bröderna Eklund. I klass C var Lars-Erik och Nils i topp. Tack vare dessa resultat blev Lars-Erik och Nils totalsegrare i klass C och Ilpo och Patrik segrare i klass B i årets höstserie. Starkt jobbat!
Svamptåget, av Björn Johansson
SBOK startade sin vana trogen tävlingen vid Härads motorstadion utanför Strängnäs. 5 etapper väntade och den första var snabbt avklarad efter en kort snurr på motorbanan. Det roliga här var att alla kontroller var stämpelkontroller, man kände sig som hemma som fotorienterare. Andra etappen gick på lite större vägar och ett gäng vägrätningar hittades och flera OK-tavlor plockades innan slutet på sträckan.
Tredje etappen bjöd på flera utmaningar och problemen började direkt med 2 ändrade utfarter efter varandra. Många var vi som åkte fram och tillbaka och lyste ut i mörkret. Resten av etappen gick på mängder av olika vägar tillhörande ett militärområde.
Fjärde etappen gick på kända marker från ett SM några år tillbaka. Vi blev lurade av banläggaren rejält då, och nu var inget undantag. Intill en gammal grusgrop letade vi länge och väl innan vi hittade den första OK, vilket skedde på ren tur. Efter gropen blev det till att gasa på små och sliriga vägar för att leta alla kontroller. En fin IK-tavla gasade vi förbi och fick åka långt tillbaka på smal skogsväg, tiden bara rann iväg.
Sista etappen, och sträckan, gick igen på motorbanan. Inte förrän den sträckan nästan är slut går det upp för oss i bilen att det är exakt samma sträcka som den första. Tur att tiden var bättre för oss den andra gången, men varför man gjort så vet jag inte.
Ett stort grattis till Sölve och Jesper som slog till med att vinna den här tävlingen, bra jobbat! Även Ilpo och Patrik vann sin klass och Lars-Erik med sonen Nils var bästa C-ekipage på långa banan. En bra dag för Rasbo!
Åland, av Sölve Eklund
Ålands MK firade 20-årsjubileum av tävlingen Eckerörundan 21 november. Tävlingscentrum var denna gång förlagd till Strandnäs hotell i Mariehamn. Nya grepp med finska banläggare som assisterade lät som en spännande utmaning. Första sträckan gick i industri och hamnområdet väster om staden på Möckelö. En lagom uppvärmning i raskt tempo som bl.a lurade vissa ekipage att efter sista passeren åka till avgångsTK’n för sträcka två (som var väl synlig på området), medans ettans målkontroll var placerad mellan några byggnader inne i området. Jo, jo snygg start. Tvåan gick västerut mot flygplatsen och vidare norrut mot Jomala där även sträcka tre gick. Fyran vände tillbaka mot Mariehamn varefter sista sträckan gick på industriområdet i stadens norra utkanter. Ön är inte så stor så många områden som nyttjades hade varit med förr. Men med rätt utnyttjande av kartmaterialet och med svenska ”banläggarfinter” lyckades framför allt Kari Mamia att få till en svår och utslagsgivande tävling. Detta bevis av att endast två ekipage lyckades hitta alla tavlor trots numrerad tävlingstyp. Snabb resultatgivning följdes av prisutdelning och middag på hotellet sedan många hade badat den ”obligatoriska” bastun. Två RMK ekipage bland de 5 främsta höjde stämningen förstås. Stort TACK till Kari, Rolf, Magnus, Simon och Ålands MK för arrangemanget. Vi ser fram mot november 2010.
Resultat bilo, Rasbo-ekipage:
Nora MK, 13 juni
SM2, Lillkyrkasnurren
5. Sölve/Jesper Eklund, 57.23
16. Lars-Erik/Monica Lindell, 94.09
18. Linda/Björn Johansson, 108.27
20. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 122.36
24. Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, 143.53
MSN, kort bana
3. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 325.10
BR. Gunnar/Nils Lindell
Finland, 28-29 aug
För-NEZ, Hämeenlinna
13. 15.218 pr
NEZ2, 32. Hellelenkki
U13. Sölve/Jesper Eklund, 14974
Ljungby MK, 25 sep
Förtävling NEZ/SM,
Ljungbysnurren, SSO
S1. Sölve/Jesper Eklund, 24.37
Wäxjö MS, 26 sep
NEZ3/SM3, Dackenatten
SM9/NEZ6. Sölve/Jesper Eklund, 118.59
SM21. Lars-Erik/Monica Lindell, 351.58
42:a Uppländska höstserien
Almunge MK, 2 okt
C1. Linda/Sten Johansson, 7.22
C2. Lars-Erik/Nils Lindell, 7.36
C7. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 31.57
C8. Jörgen Nilsson/Y.Rydh, RMK/, 42.53
C11. Eiert/Tomas Karlsson, 52.21
C12. J.Lindh/Gustaf Flodérus, /RMK, 53.30
B2. Mats Andersson/K.Söderqvist, 17.17
MK Orion, 9 okt
C1. Linda/Sten Johansson, 21.11
C4. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 57.08
C7. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 85.36
C9. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 130.58
BR. Eiert/Tomas Karlsson
B3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 68.23
Rasbo MK, 16 okt
C3. Lars-Erik/Nils Lindell, 64.25
C4. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 93.13
C5. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 126.05
C8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 162.07
BR. Eiert/Tomas Karlsson
B4. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 49.35
B5. Örjan Stråle/Jonas Eklund, 67.57
Skepptuna MK, 7 nov
MSO + UH
A2. Jens/Jesper Eklund, 70.43
A6. Linda/Björn Johansson, 77.37
B1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 66.49
B3. E.Honkamäki/K.Söderqvist, AMK/, 115.45
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 24.10
C3. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 59.50
C6. Eiert/Tomas Karlsson, 85.18
C8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 109.47
Södertörns BOK, 14 nov
MSO, Svamptåget
A1. Sölve/Jesper Eklund, 25.03
A7. Linda/Björn Johansson, 60.34
BC1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 67.34
BC4. Lars-Erik/Nils Lindell, 81.29
BC9. Mats Andersson/K.Söderqvist, 148.12
CK5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 64.27
CK6. D.Söderlund/GustafFloderus, /RMK, 74.10
CK7. Eiert/Tomas Karlsson, 80.52
Ålands MK, 21 nov
20:e Eckerörundan
K4. Eiert /Thomas Karlsson, 257,52
L3. Sölve/Jesper Eklund, 42,41
L5. Mats Andersson/K.Söderqvist, 88,20
Lunds AC/Eslövs MK, 27 nov
Skånes höstserie
13. Thomas Karlsson/J.W-lund, RMK/, 9.50+40
Slutställningar
Uppländska höstserien
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 85
C4. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 76
C6/10. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, 74/49
C9/8. D.Söderlund/GustafFlodérus, /RMK, 65
C10/9. Linda/Sten Johansson, 60
C12. Eiert/Tomas Karlsson, 43
B1. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 83
B5. Mats Andersson/K.Söderqvist, 28/55
B9/8. Örjan Stråle/Jonas Eklund, 25
Mellansvenska nybörjarserien
C1. Lars-Erik/Nils Lindell, 60
C3. Jörgen Nilsson/Y.Rydh, RMK/, 52
C7/6. Linda/Sten Johansson, 28
MSO 2008/2009, Lång A
2. Sölve/Jesper Eklund, 56/59
6. Linda/BjörnJohansson, 47
13. Jens Eklund/, 19
15. Roine Johansson, 16
MSO Lång B+C
3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 56
6. /Kenneth Söderqvist, 45
9. Lars-Erik/Nils Lindell, 17
13. Roine Johansson/, 15
16. Mats Andersson/, 12
MSO Kort
1. Lars-Erik/Nils Lindell, 60
5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, 50
7. Eiert /Thomas Karlsson, 44/46
8. D.Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 27/41
10/9. Tomas Jansson/Erik Davidsson, 19/37
10/11. Tony Eriksson/Jonas Johansson, 19
MSO Lag
1. Rasbo MK, 30
2. Västerås MS, 28
3. Södertörns BOK, 25
SM
1. HE.Haraldsson/M.Andersson,NMK/DRC,120
7. Sölve/Jesper Eklund, 106
20. Lars-Erik/Monica Lindell, 83
31/30. Linda/Björn Johansson, 42
32/31. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, 40
34/33. Mats Andersson/K.Söderqvist, 36
NEZ
1. Harald/Jan Søndergaard, DK, 120
16. Sölve/Jesper Eklund, S, 105
Rasbo MK:s KM
Kartläsare: 1.Jesper 13,15,13,15,15 tot 45 – 2.Björn 15,11,11,13,-- tot 39 – 3.Patrik --,9,15,11,-- tot 35 – 4.Kenneth --,8,9,8,13 tot 30 – 5.Monika --,13,--,--,-- tot 13 – 6.Nils --,--,--,9, -- tot 9
Förare: 1.Sölve 13,15,--,15,15 tot 45 – 2.Linda 15,11,11,13,-- tot 39 – 3.Ilpo --,9,15,11,-- tot 35 – 4.Mats --,8,--,8,13 tot 29 – 5.Lars-Erik --,13,--,9,-- tot 22 – 6.Jens --,--,13,--,-- tot 13
---
Rasbo MK är ett fortsatt starkt bilo-fäste, totalt sett ett lysande RMK-år då bland annat Lars-Erik och Nils totalvinner C-klassen i Mellansvenska O-serien, Uppländska höstserien samt Mellansvenska nybörjarserien! Och där Rasbo tar guld i MSO-lag. 2009 var också året då vi äntligen köpte in Sportident-tidtagningssystem, så nu sker tidstagningen smidigt – och fler kan tävla istället för att sitta på tidskontroll.
2010 hoppas vi på ännu fler deltagare då vi numera får använda oss av den nya PR Event-licensen som är billigare för den som enbart vill tävla i lokala tävlingar. Välkomna!
Mer biloinfo och Thomas längre seriereferat finns på webben: bilo.homeunix.org – eller via RMK:s hemsida. God Jul och Gott Nytt År önskar såklart Bilo-redaktionen!