Bilorientering Bilo Uppland

2010-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 47.
Bilorientering våren och hösten 2010
Århus AS, Shell Hørning løbet, 27 maj
av Sölve E

Efter en tävlingsfattig vår rivstartade säsongen med tre tävlingar på tre dagar i slutet på maj, och det skedde dessutom i Danmark. Tävlingscenter var Jyllands ring i utkanten av Silkeborg så där hade en stuga hyrts för övernattning.

Först ut var Århus AS med ”Shell Hørning löpet” på torsdagen den 27maj. Start och mål var just i Hørning ca en mil SV om Århus. Innan start behövdes något innanför västen så några ekipage från Sverige letade upp en pizzeria i samhällets centrum. Lite snopna vart vi då det satt en passerkontroll utanför pizzerians entre mellan byggnaden och gatan, något gömd tyckte vi.

Tävlingen som mestadels sedan gick i stads och industriområden var på ca 4 mil och en av den svåraste kontrollen var just tavlan vid pizzerian. Många missade den men för mätta svenskar vållade den inga som helst problem.

Utl. // 7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 233
Vestjyske Bank løbet, DK, Struer OMS, 28 maj
av Sölve E

Struer följde sedan på fredagen 28maj med Vestjysk Bank Löpet som startade i Struer på stadens torg. 6 mil tävling samt 5 mil transport skulle deltagarna bjudas på denna kväll.

En nyhet för året är att två tävlingar i respektive land Finland, Danmark och Sverige ingår i NEZ. Norge har inte arrangerat några tävlingar på senaste åren så en ändring behövdes. 4 av 6 tävlingar räknas sedan i mästerskapet.

Fredagstävlingen var därför årets första NEZ-tävling. Efter en 30 min transport inleddes tävlingen öster om Holstebro på en ”Juletræ” plantage. En noggrann körning gjorde att det var svenskt i topp efter första etappen och det var dessutom RMK-arna.

Andra etappen gick runt och på en nedlagd motorbana bestående av jord och gräs. Även på den etappen körde Sölve och Jesper starkt och var på en andraplats med bara två missade kontroller.

Resterande tre etapper med totalt över 4 mil gick på en skogsplantage i storlek 9 x 3 km. Just danska skogsområden brukar vålla bekymmer för RMK-arna – och denna kväll utgjorde inget undantag. Topplaceringen försvann.

NEZ1, Utl.
1. KP Turtiainen/J Kulmala, SF, 243
7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 475

NEZ1, DK
1. F Mikkelsen/J Søndergaard, Ikast MK, 179
Jyllandsringen ras, DK, Aarhus AS, 29 maj
av Sölve E

Avslutningstävlingen på lördagen hade start och mål vid Jyllands ring med Århus AS som arrangör igen. Denna tävling ingick i NEZ-serien och tävlingslängd var 8 mil.

Sju inledande etapper NO om staden varav en var i en Juletræ plantage även denna kväll. Denna plantage var dock avverkad så endast stubbarna stod kvar.

Övriga sex etapper var av gård, by och landsvägskaraktär. Den avslutande 8:e etappen gick runt motorbanan på parkeringar, skog och hedområdet med slutmål vid stugbyn.

Efter 7,5 timmars tävlande var det skönt att bara ha 200 m till sängen sedan tävlingen och resultaten diskuterats vid eftersnacket.

NEZ2, Utl.
1. R Sjöberg/K Mamia, SF, 176
9. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 551

NEZ2, DK. 1. B Holm/J Morup, 118
Svamptåget, Södertörns BOK, SM1, 4 september
av Björn J

SBOK arrangerade årets första deltävling i SM-serien. Start- och målplats var den sedan tidigare välbesökta Härads motorstadion. Kvällen bjöd på fem etapper med elektronisk tidtagning, den första startade direkt ut på motorbanan. Efter en kort sträcka där var det sedan transport ut till de stora klurigheterna.

Andra etappen gick på små och mindre grus- och skogsvägar med flera fina avhopp och klurigheter, samt en del snabbare sträckor där föraren kunde trampa ner högerfoten ordentligt. I vår bil gjordes ett stort misstag i mitten av etappen och först när föraren ingripit kunde vi rulla iväg åt rätt håll.

Tredje etappen var av liknande karaktär, dock utan större missar denna gång.

Fjärde etappen visade sig bli en riktigt svår nöt att knäcka. En mycket gammal karta med många avhopp ner i diket gjorde att backen användes flitigt. Slutet av samma etapp gick på områden vi besökt vid NM'02, och denna gång kunde undertecknad mycket nöjt konstatera att han denna gång hittade svårigheterna.

Femte och sista etappen på många små och fina skogsvägar och runt ett gammalt tegelbruk för att sedan avsluta tävlingen. En mycket trevlig och utslagsgivande tävling.

1. Kjell Carlsson/Ulf A:son, NMK/ÄMK, Volvo 343, 30.14
2. HE Haraldsson/M A:son, NMK/DRC, Quattro, 31.38
3. Sölve/Jesper Eklund, RMK, RAV4, 49.40
6. Linda/Björn Johansson, RMK, Touring, 58.45
17. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, Golf 96.45


Snälltåget, SBOK, kort bana
2. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK, Golf, 69.52

NEZ-SF, FoSUA, 10-11 september
av Sölve E

NEZ deltävling 3 och 4 hade tävlingscentrum På Hotell Rantasipi i Forssa 12 mil NO om Åbo. Fredagstävlingens längd var 51 km med idealtid ca 1tim 40 min. Första sträckorna gick ungefär 1 mil SO om staden och banan sträckte sig sedan tillbaka mot startplatsen med avslutande sträckor i nordvästra utkanten av Forssa. En oturligt överhoppad slinga på 300 m kostade 5 missade kontroller och många tappade placeringar då det var en relativt lättorienterad tävling som avverkades på 2 tim.
Lördagstävlingen var betydligt svårare med huvudsaklig orientering i grusgropar som inte var i bruk längre. Ofantligt mycket sly och buskar försvårade orienteringen. Området som användes var ca 3 - 4 mil väst om Forssa och används inte så ofta för tävlingar. 11 mil orientering som tog 5,5 timmar att köra och med bara 3 missade kontroller var vi ganska nöjda med kvällen.

NEZ3, Utl.
1. J Hellander/P Hellander, LMS, RAV4, 2729
15. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 8777

NEZ3, SF 1. K Virtanen/T Mäkelä, NaSU, RAV4, 2043

NEZ4, Utl.
1. F Jensen/B Mikkelsen, SOMS, RAV4, 3191
7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 7822

NEZ4, SF 1. R Sjöberg/K Mamia, LohUA, Charade, 1929
Ljungbysnurren, Ljungby MK, 24-25 september
av Sölve E

Ljungby MK arrangerade Sveriges deltävlingar med två olika banläggarteam. Fredagstävling utgick från Ljungby och första sträckan gick i industriområdet i stadens NV område. Följande 5 sträckor gick fortsatt mot NV mellan sjön Bolmen och samhället Lagan. Sista sträckan gick sedan på Vida Timbers sågverk och räddningstjänstens övningsområde. Tävlingslängd ca 7,5 mil.

NEZ5, Utl.
1. F Jensen/B Mikkelsen, SOMS, RAV4, 45.40

NEZ5, S
1. K Carlsson/U Andersson, NMK/ÄMK, Volvo 343, 45.40
6. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 92.14

NEZ6, Utl.
1. B Holm/J Morup, DK, 37.48


Lördagstävlingen som också var deltävling två i årets SM hade start och mål i Strömsnäsbruk 3 mil S om Ljungby. 9 sträckor med 7,5 mils orientering. Första etappen gick från Traryd och väster om E4:an.

Via Strömsnäsbruk kom vi till området SO om samhället där etapp två avverkades. Banläggarna denna kväll nyttjade mer kartvariationer än dagen innan. Skisser och 10, 25 och 50.000 delskartor och även ”backsträckskartor” blandades i stort sett genom hela tävlingen. Ca 50 kartklipp mot 30 kvällen innan på samma banlängd.

Två fina NEZ tävlingar lyckades Ljungby genomföra.

NEZ6/SM2, S
1. PL Andersson/P Kihlstenius, ÄMK/SBOK, Audi 80, 46.08
4.NEZ&6.SM Sölve/Jesper Eklund, RMK, 86.00

UH1, Skepptuna MK, 1 oktober
av Lars-Erik L

Start vid klubbstugan på Ekbacken som vanligt. I år kör vi i B-klassen så det var lite extra spännande. Det gick kanonbra de tre första sträckorna och vi ledde överlägset. Men på fjärde och sista sträckan kom problemet.

Efter en I-tavla och en omlagd väg kom man upp till en nybyggd korsning. Strax efter det kom en enkel OK-tavla. Stopp! Missat en! Tillbaka till korsningen och letade, provade andra vägen, tillbaka igen, tillbaka till första I-tavlan osv. Ingen ytterligare tavla. Vi letade i säkert 15 minuter men gav till slut upp och åkte vidare. Det visade sig senare ha suttit ytterligare en I-tavla 300 m efter den första i höger dike som var jäkligt svår att se. De som lyckades se den tidigt tjänade massor av tid.

Vi missade segern i B-klassen till Lindström/Mörnborg från Orion och slutade tvåa före våra klubbkamrater Ilpo Gumse/Patrik Jansson. I C-klassen var det Lambergs före Johanssons och ytterliga Rasboåkare följde. En mycket trevlig start på årets serie.

Klass C
1. Gert/Pontus Lamberg, Golf, 48.04
2. Linda/Sten Johansson, RMK, Touring, 50.44
3. T Lagman/Rikard Epstein, MMK/DMK, Golf, 58.45
5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, Golf, 77.57
7. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, RMK, Colt, 93.40
10. Dan Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 190.19


Klass B
1. S Lindström/L Mörnborg, MKO, Swift, 41.20
2. Lars-Erik/Nils Lindell RMK, Golf, 44.59
3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, Charade, 58.08

UH2, Almunge MK, 8 oktober
av Lars-Erik L

Start i Almunge denna gång. Vi lyckades läsa fel på allra första angivelsen! Något av ett rekord faktiskt. Detta gjorde att vi letade efter en OK vid helt fel väg i säkert fem till tio minuter. En riktig dålig sträcka för oss. Men de övriga tre gick bra och vi slutade därför återigen tvåa efter Lindström/Mörnborg.

I C-klassen var det ombytta roller sen sist med Linda och Sten Johansson före Gert och Pontus Lamberg och som sist var klubben väl representerad i klassen med flera bra körningar.

Klass C
1. Linda/Sten Johansson, RMK, Touring, 5.03
2. Gert/Pontus Lamberg, Golf, 13.07
3. T Lagman/R Epstein, MMK/DMK, Golf, 21.18
5. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, Golf, 31.37
7. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, RMK, Colt, 33.56
10. Eiert/Thomas Karlsson, RMK, Tempra, 39.16
12. Dan Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 82.46


Klass B
1. Stig Lindström/Lars Mörnborg, MKO, Swift, 15.35
2. Lars-Erik/Nils Lindell RMK, Golf, 22.38
3. Per Johansson/G Munktelius, VMS, Impreza, 38.02

Stacks Image 20

Gert & Pontus Lamberg.

UH3, MK Orion, 15 oktober
av Lars-Erik L

Detta var en rejäl tävling som skulle ha platsat som en MSO-deltävling. Ett bra jobb av Orion med Lars Mörnborg i spetsen. Tyvärr hade arrangörerna lyckats sätta ut fel I-tavlor i skogen vilket naturligtvis förvirrade alla.

Mycket varierande orientering var det i alla fall med lite av varje – just en sådan tävling som jag och min kartläsare Nils tycker om att köra. Det visade sig också i resultatet då vi vann B-klassen (dock endast två deltagare) men vi var faktiskt totalsnabbast denna kväll.

Återigen var det Lambergs i topp i C-klassen, denna gång före Johan Kjellberg/Jacob Eklund. Faktiskt var det Rasbo-tävlande i fem av de sex deltagande bilarna i klassen.

Klass C
1. Gert Lamberg/Pontus Lamberg, Golf, 63.57
2. Johan Kjellberg/Jakob Eklund, RMK, Colt, 89.15
3. A Sävström/Linda Johansson, AMK/RMK, Golf, 93.30
4. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, Golf, 133.10
5. Dan Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 180.45
6. Eiert/Thomas Karlsson, RMK, Tempra, 191.56


Klass B
1. Lars-Erik Lindell/Nils Lindell RMK, Golf, 52.55
2. A Eriksson/G Millving, ÖRC/, Swift, 106.13

Uppländska höstserien i Bilorientering
Slutställning

Klass C

1. Gert/Pontus Lamberg, Golf, 90p
3. Johan Kjellberg/Jakob Eklund, RMK, 79p
4. Jörgen Nilsson/Y Rydh, RMK/, 78p
6. D Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 67p
8. Eiert/Thomas Karlsson, RMK, 67p
9. Linda/Sten Johansson, RMK, 58p
11. /Linda Johansson, RMK, 27p
13. Jakob Eklund/Johan Kjellberg 23p


Klass B
1. Stig Lindström/L Mörnborg, MKO, 88p
2. Lars-Erik/Nils Lindell RMK, 86p
4. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK,54p
UH4, Rasbo MK, 23 oktober
av Lars-Erik L

Denna tävling ingick även i årets MSO-serie som i och med detta startade upp. Banläggare var Sölve & Jesper Eklund och Kenneth Söderqvist. Därför var det ganska många startande för kvällen. Starten var förlagd till Lunda norr om Alunda. Vi hade fått tillåtelse att köra vår hemmatävling då vi hade chans på totalseger i B-klassen, men då måste vi segra.

Det började bra så efter tre ganska luriga sträckor, Kilby –Söderby – Åby – Österby, så ledde vi klass övriga på långa banan (av 11 startande). Men precis på slutet av sträcka tre gick generatorremmen av och vi hade (klantigt nog) ingen i reserv så det var bara att kasta in handduken och försöka ta sig ut ur skogen.

Sträckningen gick sedan från Österby – Svalsbol – Hackbol – Rovsättra till Hökhuvud, där Ilpo/Patrik inte hittade runt fullt ut runt Ilpo:s gårdsplan, och fick lämna kontroll ofunnen till banläggarnas lycka. Vann gjorde så istället Johansson/Munktelius från Västerås knappt före Gert och Pontus Lamberg som återigen visar vilka talangfulla bilorienterare de är. Mycket bra kört!

A-klassen vanns av de oerhört duktiga Jan och Roger Lindholm från Västerås.

Klass C
1. Gert/Pontus Lamberg, Golf, 35.04
2. Johan Kjellberg/Jakob Eklund, RMK, Colt, 48.12
3. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, Golf, 59.54
7. Eiert/Thomas Karlsson, RMK, Tempra, 130.18
8. Dan Söderlund/Gustaf Flodérus, /RMK, 134.28


Klass B
1. Per Johansson/G Munktelius, VMS, Impreza, 67.58
2. Stig Lindström/Lars Mörnborg, MKO, Swift, 72.27
3. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, Charade, 97.24
Stacks Image 21

Starten vid Lunda IP

Villospåret VIII, Rasbo MK, MSO, 23 oktober
Klass A
1. Jan/Roger Lindholm, VMS, RAV4, 22.48
2. PL Andersson/P Kihlstenius, ÄMK/SBOK, Audi 80, 33.38
3. LG Carlsson/Per E. Andersson, VMS/BMS, RAV4, 42.46


Klass B+C lång bana
1. Per Johansson/G Munktelius, VMS, Impreza, 67.58
2. Gert/Pontus Lamberg, Golf, 35.04
3. S Lindström/L Mörnborg, MK Orion, Swift, 72.27
4. Jakob Eklund/Johan Kjellberg, RMK, Colt, 92.08
5. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, Charade, 97.24
7. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh, RMK/, Golf, 117.44


Klass C-kort bana
1. T Lagman/R Epstein, MMK/DMK, Golf, 60.26
2. T Fransson/Angelica de Pourbaix, SBOK, Starlet, 92.21
3. Eiert/Thomas Karlsson, RMK, Tempra, 130.18

Bockstensjakten, Mölndals MK & Varbergs BT, SM3, 30 oktober
av Sölve E

Bockstensjakten var sista deltävlingen i årets SM med Varberg som utgångspunkt. Vid Veddige inleddes tävlingen med fyra sträckor. Den första i ett grustag följt av Strängbetongs industriområde, ytterligare en grusgrop med intilliggande skogsområde samt sträcka fyra på uppförstorad backsträckskarta.

En kortare transport förde oss till området mellan Rolfstorp och Ullared där två fina skogssträckor följde. Ett område som innehöll många klipp från orienteringskartor i 10.000-delar. Transport tillbaka mot Varberg där de avslutande två sträckorna gick i ett industriområde samt i hamnområdet.

1. HE Haraldsson/M Andersson, NMK/DRC, Quattro, 77.40
2. Stefan Helin/J Anheim, TMK, Mitsubishi, 109.35
3. Conny/Daniel Johansson, LMK, 118.32
8. Sölve/Jesper Eklund, RMK, RAV4, 166.47


SM totalt 2010
1. Kjell Carlsson/Ulf Andersson, NMK/ÄMK, 118p
2. HE Haraldsson/M Andersson, NMK/DRC, 118p
3. Jonas/Per Hellander, LMS, 113p
4. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 111p
19/20. Linda/Björn Johansson, RMK, 54p
29/26. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 45p


NEZ totalt
12. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 213p
Eckerörundan, Ålands MK, 20 november
av Sölve E

Eckerörundan brukar avsluta säsongen och så blev det även i år. Någon minusgrad med några centimeter snö samt ett underkylt regn gjorde att de inledande två sträckorna norrut från Mariehamn hade mer lämpat sig att ta sig fram på skridskor än med svenssondubbade eller helt dubbfria däck.

Efter en transport tillbaka till staden följde två sträckor mot Lemland. Sista sträckan gick sedan mot och på folkracebanan där det var riklig moddsnö. Alla ekipage klarade väglaget utan större incidenter trots allt. Efter sedvanligt bastubad följde middag och prisutdelning på kvällen.

Lång bana
1. Jan/Roger Lindholm, VMS, RAV4, 20.40
4. Sölve/Jesper Eklund, RMK, RAV4, 27.18
12. Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, RMK, 86.28


Kort bana
1. Jakob/Jonas Eklund, RMK, 63.10
Stacks Image 22

Sandra Sävström/Daniel Mörnborg