Bilorientering Bilo Uppland

1990-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 27.

Klubbnytt 1990#2
Det var stor bestörtning och förtvivlan vi kände när meddelandet om
Gösta Johanssons bortgång kom. Gösta som blev medlem i Rasbo MK 1977 var en av Sveriges bästa Bil-O förare. Han började sin tävlingsdebut för över 30 år sen och har sedan dess kört över 500 tävlingar.

I början tävlade han i MHFs Bil-O tävlingar. Han tog bl.a 3 RM-titlar, 25 DM-segar för att 1988 tilldelas "Årets tävlingsprofil". Under 80talet åkte han även Bil-O tävlingar i SBFs regi med stora framgångar.

Saknaden efter Gösta blir stor, men vi skall alltid minnas honom som den vänlige, tålmodige kamrat och pappa för alla Bil-O-åkarna. Han satsade sig själv och sparade aldrig på tid och krafter för att hjälpa alla unga och vilsna nybörjare. Vi är många som med tacksamhet tänker på Gösta och på vad han var för oss i livet.
/BERNTH KARLSSON


SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

UTLÄNDSK BIL-O
Helgen före midsommar tog Sölve och jag en lillsemester I Danmark. Vi badade vid Lökkens fina milslånga sandstrand. På fredagskvällen den 15 juni åkte vi "Q-8 Löpet vid Dronniglund, som ligger 5 mil söder om Fredrikshamn. Vi kom 2:a i seniorklassen. Målplatsen för tävlingarna var i en lägerskola där vi även övernattade.

På lördagen hann vi med en tur till Ålborg och här tog Sölve och Jens en åktur i den häftiga "Bumerangen" i Tivoli land.

Stärkta av den fina fredagstävlingen åkte vi "Jubileumslöpet" på lördan, den ingick som en deltävling i Danska mästerskapet, men efter 15 minuters körning, var jag så borta i huvet, som inte har hänt på 10 år. Det var en stor skog för att vara Danmark och när sedan en väg blockerad av fällda träd, tog det över en halvtimme att leta sig tillbaka och hitta spåret på andra sidan om hygget.

Men vi åkte bra i mitten av tävlingen, för att avsluta dåligt. Det blev en blygsam 14:e plats med 494 pr, segrarna hade 182 pr, Carsten Nyby/Bent Frostholm hette dom.


28 juli skulle det vara tävling i Lathi i Finland. Jag lurade med Thomas Widfond och den motivlackade Kadetten. Någon startlista hade inte kommit när vi åkte på torsdagen, så vi packade campingutrustningen i Opeln och åkte.

Lyxkryssning från Stockholm - Helsingfors. Väl installerade på campingplatsen i Lathi ringde vi hem och fick reda på att ingen startlista kommit, men Roine visste att starten var vid Riistina (Kristina på svenska), någon starttid fick vi inte reda på.

För 2 år sedan åkte jag en tävling i Lathi med en finsk förare som bodde i Nastola, 2 mil öster om Lathi. Inget svar på hans telefon så vi åkte dit istället och när vi passerade ett hyreshus såg Thomas en Starlet med konstiga ljus, så vi titta närmare på bilen och jag kände igen den. Träffade sedan Perttis far och på min dåliga finska begrep jag att Pertti var 5 mil österut vid Kouvola på Finskt mästerskap i bil.

Vi trodde att starten var där, så vi for dit och hittade pilning, men när vi kom fram var det Folkracetävling av stort format.

Vi fortsätter mot Kristina, 2 mil söder om Mikkeli, 25 mil från Helsingfors. Där tankade vi vid en Shellmack och började prata om kartor, men dom förstod nog inte min finska, för dom ville bara sälja kartor, men till slut var det en som drog ut mig till smörjhallen och där fanns en som pratade knagglig engelska och som tur var, skulle han sköta besiktningen.

Vi tittade på hans startlista, men där fanns vi inte med. Klockan var 1 på dagen och klockan 2 skulle funktionärerna träffas vid en servering i byn, så vi följde med dit och fick starttid kl. 18.00.

Det var andra gången i år som vår anmälan försvunnit vid utlandstart. Vi var enda svenskar på plats, men var nöjda med vår 7:e plats i klassen.

Den nattliga resan tillbaka till tältet i Lathi, körde vi på småvägar förbi Mäntyharju, när vi passerat det samhället tog John Blund hand om mig. Efter en timme väckte Thomas mig då han körde förbi en parkerad Mercedes. Den hade han sett parkerad åt andra hållet en timme tidigare. Vi hade åkt 6 mil i en cirkel och kommit tillbaka till Mäntyharju. Vi vände och tog en annan väg till tältet.
17 augusti åkte vi en tävling 5 mil norr om Tammerfors i Finland, dagen innan NM-tävlingen. En tävling där både Sölve/jag och Kenneth/ Roine missade samma hemliga TK, det fick vi 30 minuters tidstillägg för.

Kenneth/Roine hjälpte en östgötsk Saab som fastnat i ett dike, Kenneth fastnade med foten i en sängbotten som var kastad i diket. Därav rubriken i Idrottsbladet: "SVENSKAR VÄRMDE UPP MED ATT FASTNA I EN SPIRALSANG".

Slutsträckorna gick på en tallhed, där' en stor motoranläggning fanns, med Gokartbana, Motocross-Rallvcross-Folkrace och Speedwaybanor. Danskarna blev för svåra för oss, så Mads/Jan Söndegaard vann med 6 342 pr. Bäste svensk på 5:e, Sölve/Sören med 9 227 pr och på 6:e Kenneth/Roine med 10 088 pr.


5 oktober var vi vid Drammen i Norge för att åka uppvärmning inför NM-tävlingen dagen efter. En kort tävling på 1 timme, där jag tog fel på karttecknet för kommunal vej och fylkes vej, vilket kostade oss 2 minuter innan jag upptäckte det.

Totalt var Sölve/Sören 5:a med 137 pr, 8 blev Kenneth/Roine med 280 pr. med danska Bent o Järn Mörup som vann med 27 pr.


MSO-SERIE
11 augusti hade Ydre MK seriepremiär när de körde "Bulesvängen" med start och mål i Kisa. På första sträckan upptäckte vi korta banans 6:e kontroll samtidigt som vi missade 2 vägomläggningar på vänster sida.

Sen missade dom flesta även en väg genom en grusgrop, så det blev spridning av startfältet direkt.

Kenneth/Roine var på väg till målet på 3:e sträckan, en gräsväg genom en hage och en fullträff i ett litet stenrös, flyttade framvagnen på Suzukin, men den gick att köra till mål. Det blev mycket meka för att få bilen i ordning till Finland helgen efter.

2 industristräckor I Kista avslutade löpet. Thomas/Malcolm missade 2:a plats i klassen när de skrev fel på en passer. Jan/Kent var fint framme på 4 sträckor men tappade 30-35 min på 1:a och 4:e sträckan. Lagseger till RMK.

1. H-E Haraldsson/Lars Ellbring Norrah MK 6,9 pr
2. Kenneth Lannermo/Roine Johansson RMK 9,8
5. Sölve/Sören Eklund RMK 10,0

Klass övriga:
6. Thomas Widfond/Malcolm Olofsson RMK 25,8
15. Jan Södblom/Kent Romppala RMK 1e7,7


RESERVENRUNDAN
Den 25 augusti arrangerade vi ihop med Almunge MK en tävling vid Tobo och banan gick ett varv runt Vendelsjön. 6 sträckor med en intensiv vid Vendels grus i Dalboda och en svårkörd runt rallycrossbanan i Bergby. Det regnade en hel del så det blev bitvis svårframkomligt.

Resultat:
1. T Hermundstad/Karin Jansson VMK 20,7 pr
2. U Häggbom/Anders Linge VMS 22,2

Klass övriga
5. J Södblom/Kent Romppala RMK 53,9
9. J Ivarsson/Malcolm Olofsson RMK 65,6
15. J Fridström/Henrik Pettersson RMK 138,6
M Karlson/Lennart Hjelm Utgått

Korta banan:
14 M Lindberg/Tomas Svensson RMK 23,2 pr
6. J Johansson/Jesper Eklund RMK 33,7
9. M Nilsson/Tomas Nilsson RMK 58,3NC-SVÄNGEN
15 september körde MK Rimo/Skepptuna MK 1:a delen av SM-tävlingen ingående i MSO-serien.

Resultat:
1. Sölve/Sören Eklund RMK 16,1 pr
2. Kenneth/Roine 17,7
8. Sture Fredholm/Sten Johansson RMK 25,5

Klass övriga:
5. Thomas/Malcolm RMK 51,8 pr
12. Percy/Bertil RMK 74,7
15. Jan/Kent RMK 81,6
Lennart/Henrik RMK över respittiden

Korta banan:
3. Mats/Tomas RMK 48,7 pr
4. Tomas N/Thomas I RMK 42,9
6. Johan/Jesper RMK 83,0
Rasbo MK vann lagtävan.


"
Haningen", den 22 september var Haninge MKs bidrag till serien. Efter starten från Handen körde vi 2 sträckor vid Jordbro industriområde. Där hade banläggaren roat sig med att sätta passerkontrollerna där planerna var bredast, så trots att rätt väg åktes missade vi kontrollerna.

På andra sträckan var även en kontroll placerad vid en husvägg, bakom ett pallupplag, men angivelsen var ute på en plan 20 meter därifrån.

På den 4:e sträckan, vid en torvströfabrik, fanns en hjälppilning som inte var med i något PM. Den kostade oss 3 minuter medans Kenneth/Roine började bra och var 6 minuter före oss efter Jordbro, men tappade 5 minuter på 4:e när de var på galet spår.

Efter 5:e sträckan stod Clas Erixson/Kent Romppalas Saab med en generator som strejkade. Slutsträckan kördes på Högstabanan och på vallen som används till parkering. Det regnade så det blev svårkört på gräset. Sture/Sten började och avslutade tävlingen dåligt, men resten av tävlingen hade räckt långt. Slutväxeln gick sander på Högstabanan i våran Saab, men vi tog oss i mål med viss möda. Kenneth/Roine spurtade fram till knapp seger.

1. Kenneth/Roine RMK 18,7 pr
2. Mikael/Mattias Holmgren AMK 18,9
5. Sölve/Sören RMK 21,4
7. Sture/Sten RMK 29,0

Klass C:
1. Thomas/Malcolm RMK 49,6 pr
Lagsegern gick till Rasbo MK.


BÄVERNATTA
Sista helgen i september intog 0-karavanen Värmland, för en dubbeltävling med fredagsstart i Forshaga. Där inledde Forshaga MC med 3 lätta sträckor öster om Klarälven, innan 2 sträckor på en nedlagd sulfitfabrik i Deje splittrade startfältet.

Sölve/Sören åkte baklänges genom en passer och noterade C istället för Z=10 pr. Thomas/ Malcolm vann klassen efter bra körning. Det blev hårt om segern så sekundprickarna fick avgöra. Rasbo MK vann laget igen.

1. Dan/Ola Carlsson Kolsva MS 7,1 5sek
2. Dan Liljendahl/Henrik Krefting Mölndals MK 7,1 7sek
3.Kenneth/Roine RMK 8,2
1O.Sölve/Sören RMK 17,5

Klass C:
1. Thomas/Malcolm RMK 11,9 pr


NYEDSNATTA
29 september var Molkom centralpunkt hos Kils MKs tävling. Vi startade med 28 kontroller på 3 minuter vid en industri, sedan följde 3 sträckor förbi Sutterhöjden. Efter två intensiva bitar vid Ölmhultsheden följde 4 sträckor tillbaka till Molkom där Sölve/Sören åkte 0prickiga och tog sig upp till seger. I C-klassen stormade Thomas/Malcolm fram som en vind.

Lagseger till Rasbo MK igen.

1. Sölve/Sören RMK 20,0 pr
2. Jan/Roger Lindholm Degerfors MC 20,2
5. Kenneth/Roine RMK 22,8

Klass C:
1. Thomas/Malcolm RMK 42,9


GUTTSTASNURREN
Finaltävlingen i MSO-serien hade Kolsva MS emigrerat till Kungsör den 20 oktober.

Efter 2 lättare sträckor runt Valskog transpotrerade vi oss till området mellan Kungsör och Hjälmaren där 5 svåra sträckor på enskilda vägar och stigar med bland annat 24 vägomläggningar. Där gjorde en nedkörd och bortkastad passer det extra svårt på 4:e sträckan. Respittiden höjdes till 3 timmar.

Kenneth/Roine hade otur när de körde över ett backkrön och en tävlande kom backande, så det var bara att vrida av vägen och oturligt var en stubbe I vägen= tvärstopp och hembogsering.

Thomas/Malcolm fick se sig slagna i klassen av bl.a Janne/Kenth som var 18 minuter snabbare på den sista sträckan som hade 40 kontroller på 32 minuter.

Sture/Sten missade en kontroll och tappade 5 platser på det. När Kenneth/Roine försvann blev det Jan/Kent som gick in och fyllde på till ännu en lagseger. Denna gång var marginalen 78 minuter till Haninge MK.

Johan/Jesper provade Golfdieseln på långa banan, trots 5 missade kontroller klarade de respittiden. Bra gjort.

1. Sölve/Sören RMK 26,1 pr
2. Göran/Anders Källström Han MK 45,5
11. Sture/Sten RMK 66,4
Kenneth/Roine Utgått

Klass C:
2. Jan/Kent RMK 84,9 pr
3. Thomas/Malcolm RMK 88,9
8. Johan/Jesper RMK 200,4

Korts banan:
9. Mats/Tomas RMK 37,0

RESULTAT MSO-90
Klass A:
1. Sölve, 92 - 1. Sören, 92
2. Kenneth, 90 - 2. Roine, 90
- 16. Sten, 37

Klass övriga:
3. Thomas, 84 - 3. Malcolm, 84
17. Jan, 30 - 17. Kent, 30
40. Percy, 10 - 39. Bertil, 10
46. Johan, 3 - 46. Jesper, 3

Serielag:
1. Rasbo MK, 50
2. Haninge MK, 41
3. Degerfors RC, 33

Korta banan:
2. Mats, 77 - 2. Tomas S, 77
9. Johan, 50 - 9. Jesper, 50
27. Thomas N, 27 - 29.Thomas I, 27
40. Martha, 22 - 43. Thomas N, 22


SM
NC-SVÄNGEN SM 15/9

En regnig lördag den 15 september samlas vi i Rimbo för årets SM i Bil-fl. Efter en sedvanlig rampstart transporterade vi oss till Norrtälje för start av den första sträckan.

Hela 6 Rasbo besättningar släpptes lös för att klara en lång, bökig, blöt, lerig och svår bana. I vanlig ordning går Sören/Sölve och Kenneth/Roine ut i ett rasande tempo. De övriga It bilarna hade en knivskarp fight om 3:e platsen i laget.

Till uppehållet tog Södblom/Romppala sig snabbast i sin snuttiga gurksnutt. Chockade av den ovanliga situationen slutar det inte bättre än att Saaben får dikeskänning med tillhörande traktors uppdragning. Ett elakt tilltag då man spårat till efter följande Kadett som följde sin konkurrent i spåren, dock ej ända ner.

Widfond/Olofsson började känna sig hemma då nästa sträcka började på Skepptunas Folkracebana och Kadetten flög fram. Hjelm/ Pettersson blev brutalt sinkade av en lömsk vägrätning som inte fanns i deras kartor. Percy/Bertil tog i så kofångaren bak kroknade, men inte ens det hjälpte. För om tredje bil i laget efter Roine, som vann, Sören som kom trea, kom en ruskigt fin gul Kadett, som måste ha varit den snabbaste bilen i startfältet.

Beundransvärt så kom Rasbos alla bilar runt under respittiden och utan större ras. Vad ska det månne bli av RMKs blivande Bil-O lag?

Rasbo MK tog sitt första Bil-guld i lag.


RESULTAT
1. Kenneth/Roine 34,6 pr
3. Sölve/Sören 35,0
20. Thomas/Malcolm 81,2
Percy/Bertil 118,9
Janne/Kent 138,2
Lennart/Henrik 199,8

Korta banan
3.Mats/Tomas 48,7 pr
4.Tomas/Thomas 62,9
6.Johan/Jesper 83,0

/Sören Eklund


RM lag
1. Rasbo MK
2. Degerfors MK
3. Bromma MK

DM BIL-O
Förare - Kartläsare
1. Kenneth, 45 - Roine, 45
2. Sölve, 43 -2. Sören, 43
6. Thomas, 25 -3. Malcolm, 25
8. Jan, 16 - 8. Sten, 17
14. Johan, 4 - 9. Kent, 14
- 16. Jesper, 3


KM BIL-O 1991
Östergyllen RC februari
MK Rimo februari
Skepptuna MK september
Vallentuna MK oktober
Haninge MK november
Reserv
Degerfors RC september
Kolsva MS december


NM I BIL 0
FINLAND

Lördagen den 18 augusti var vi vid den finska deltävlingen 5 mil norr om Tammerfors. Tävlingscentrat var förlagt till ett Fritidscentrum med en camping, ca 80 stugor. Där fanns det gott om plats för de 180 startande. Första sträckan åkte vi delvis vid motorområdet som åktes kvällen före. De finländska suveränerna Niskanen/Tyrrväinen startade 2 minuter efter Sölve/mig. Så när de körde förbi tordes inte vi släppa kontakten utan hängde på som en jakthund efter hare. Vi körde om Kenneth/Roine som startade 6 minuter före. En kontroll missade vi och skrev fel på en annan som var skymd av ett buskage.

Det var ett otroligt tempo den finska Subarun drog upp, vi var alldeles slut efter sträckan. Vi låg 1O:a och Kenneth/Roine på 13:e. Efter 3 sträckor ledde vi medans K/R ramlat till 18:e.

Sträckan före pausen lossnade krängningshämmaren för K/R, de tog sig hjälpligt till pausen vid en mack där verkstan var nerlagd. Vi startade om precis när de kom in och tur nog så var domarbilen kvar så K/R fick hjälp med tolkning av den finska domaren så att de kom in på lyften men inga verktyg fanns. Då kom 2 jourbilar med rörmokare i som backade till och delade med sig av verktygen under medtävlandes påhejande. Lite försenade åkte de ut till sista svåra området i närheten av Ruovesi. De hade avancerat till 13:e plats medans vi var i ledning.

Sista timmarna tillbringade vi på en sandhed där det var ett pansar skjutfält. Saaben fick fel i säkringsdosan så lyset försvann för oss. Det fixades utan kontrollmissar men när vi åkte sista sträckan med helt lyse missade vi 4 kontroller K/R spurtade fint på fältet och kom in till TKn alldeles efter oss. Sen hade vi en transport till mål (trodde vi) för efter 30 minuters körning fanns det en vägrätning 500 M före mål, då de flesta hade lagt undan kartan. Nu höll vi ledningen till mål medans K/R åkte upp till 8:e plats med ledsen Suzuki. Bröderna Mörup från Danmark missade respiten med 20 sekunder och blev uteslutna (hårt).

1. Sölve/Sören 10 106 pr
2. Mads/Jan Söndegaard DK 11 346
8. Kenneth/Roine 16 500

Finska klassen
1. Niskanen/Tyrväinen 5 259


NORGE
FREDRIKSTADSLÖPET

6 oktober var det Norges tur då vi träffades vid Magnus Gjestegard på [6 utanför Moss. Vi började på skisser vid ett virkesupplag och ett industriområde norr om stan. Sedan åkte vi söderut mot Sarpsborg och Fredrikstad. Sölve/jag missade en kontroll när vi åkte flera icke kartlagda vägar runt en bondgård. K/R hittade rätt och när vi kom till etappslutet fick vi reda på rätt kontroll, 10 sek för sent då funktionären tog vårat tidkort i bilen. Det var kö med ett 20-tal bilar där.

EN norrman hade spärrat vägen på nästa sträcka så de stoppade oss tills domarna kom. Det var en timmes orientering kvar men domarna bröt tävlingen så vi fick åka i kolonn till målet.


K/R blev 7:a medans Sölve och jag kom 10:a. Det blev spännande i tätstriden om NM då alla i täten hade blygsamma resultat. Spännande inför Sverigetävlingen då hela 12 st har teoretisk chans till guldet, däribland vi (mikroskopisk).

1. Karis/Laakso Fin 138 pr
2. Felin/Kivimaa Fin 158
7. Kenneth/Roine 841
10. Sölve/Sören 1104


SVERIGE
KRÄFTSVÄNGEN

10 november var det Vara MKs tur att ha en spännande final. Det började direkt, då en vägrätning med en OK uppe på en lastkaj missades vid Järnvägsstation. Thomas/Malcolm och Sölve/Sören delade en 30:e plats medans Kenneth/Roine låg 10:a. Trots det var vi bara knappt två minuter efter bästa.

På 3:e blev en del lurade av att en bemannad passer satt och tryckte i ett televerkstält som oförklarigt var rest på en vägrätning. Det var 5 km till en grusgrop men vi fick åka ett helt varv runt bland grushögarna innan nästa passer. De som missade vid tältet letade bara i grusgropen innan de vände tillbaka. Vi fick sträckpris med 3,8 pr medans några var över en timme sen. Vi var här i ledning och K/R var 4:a medans T/M var 20:e.

Vi tappade ledningen på 4:e sträckan vid infarten till Såtenäs flygflottilj då Dan/Ola Carlsson, Kolsva MS tog över (Ola gjorde lumpen vid Såtenäs ryktades det). Sen följde en jobbig sträcka på 50 minuter söderut till Nossebro. Här åkte bara 2 st utan prick, däribland vi som återtog ledningen. Dan/Ola blev påkörda bakifrån av en privatbilist så Starleten blev bara skrot.


bilden | Sväng höger sa jag ju, inte rakt fram.

2 svåra skogssträckor öster om Nossebro följde. Vi träffade K/R efter den första, då hade de 34 pr och var 3:a, vi ledde 12 minuter före men på nästa sträcka stod de då krängningshämnaren lossat och bärarmen vikit sig så att den tog i hjulhuset, tvärstopp och helgen förstörd.

Thomas/Malcolms Kadett höll även den de 3 återstående sträckorna, trots att det minst sagt var glapp i framvagnen och kom på 17:e av svenskarna, men klasstvåa. Sölve/Sören vann med 5,6 prick. Nu räckte det till 4:e plats i NM. Då Söndegaards vann utlandsklassen tog de även guldet efter en 3:e plats i Danmark och 2:a i Finland. Det är deras första guldmedaljer då de varit 2:a två gånger och 3:a tre gånger. Tyvärr så dog Mads 6 dagar efter Varas tävling. Kenneth/Roine kom 17:e de tappade 5 platser på bilskrället.


bilden | Sören/Sölve efter segern i Vara MKs NM-Tävl.

1. Sölve/Sören 34,1 pr
2. Per/Ulf Andersson Älmhults MK 39,7
3. Liljendahl/Krefting Mölndals MK 67,3

Klass C:
2. Thomas/Malcolm 126,4 pr

Utlandsklass:
1. Mads/Jan Söndegaard Dan 52,1 pr
2. Freddy Christensen/
Ole R Fredrikssen Dan 55,0

/Sören Eklund


TOTALT NM 1990

1. Mads/Jan Söndegaard Dan 175 p
2. Markku Seppänen/Riku Bitter Fin 173 p
3. Bent/Jörn Mörup Dan 171 p
4. Sölve/Sören Sve 170 p
17. Kenneth Lannermo/Roine Johansson Sve 156 p
73. Thomas Widfond/Malcolm Olofsson Sve 43 p


BIL O
SÄTERSNURREN

21 november hade Säters MK en dagtävling med MSO prisutdelning på kvällen. 4 sträckor västerut och norrut mot Gustafs. 3:e sträckan var svårast i och runt en stor grusgrop i 18 minuter där alla kom till PK 44 och hade missat 43:an efter att ha åkt i slingor runt grushögar utan någon kontroll. PK 43 var en vägrätning på en gammal karta igenom grusgropen.

Det blev en hård kamp om segern mellan oss och Kenneth/Roine. Lika prick i mål och sekundräkning, då vinner Sölve/Sören med endast 1 sekund.

1. Sölve/Sören RMK 12,0 5sek
2. Kenneth/Roine RMK 12,0 6sek
9. Sture/Sten RMK 23,8

Klass B:
2. Bertil/Anne-Marie AMK 29,1 pr

Klas C:
2. Thomas/Malcolm RMK 23,7 pr
8. Mats/Tomas RMK 90,1)


BYGGSVÄNGEN
9 november körde Götene MK tävling i Skara kvällen före NM-finalen med 29 utländska bilar. 4 lätta sträckor upp not Kinnekulle innan en och en vägrätningssträcka innan slutet vid Brännebrona Cementgjuteri

1. Sölve/Sören RMK 11,1 pr
4. Kenneth/Roine RMK 15,1

Klass C:
1. Thomas/Malcolm RMK 31,] pr


VIKINGARUNDAN
8 december var 6 RMK bilar över till Åland och åkte Ålands Motorklubbs Bil-D. Vikinglinjen bjöd på 80 personbiljetter och 40 bilplatser. Det var 22 svenska bilar med och Kenneth! Roine drog upp tempot, direkt och vann sedan 3 sträckor av 5. Tävlingen kördes vid Hammarland mellen Mariehamn och Eckerö.

På korta banan vände Johan/Jesper då Johan såg fel vid PK 76 och sa 79 så de letade i onödan och tappade klasseger. Dagen avslutades med bussfärd från hotellet till fest och prisutdelning i Hammarbo.

Klass 1:
1. Kenneth/Roine 16,2 pr
2. Mikael/Mattias Holmgren Almunge MK 26,3
5. Sölve/Sören 30,1

Klass B:
4. Percy/Bertil 63,3

Klass C:
1. Thomas/Malcolm 45,3
2. Jan/Kent 69,1

Korta banan:
2. Johan/Jesper 57,3


MHF-O
Norunda-Rundan 13 oktober. Start i Björklinge när Norunda MHF började intensivt vid Gränby och Lunds byar. Sedan via Bälinge och Åkerlänna. Specialkartor vid Villsåker, Mickelbo och Kallbrunns. såg.

Jag hoppade över en orienteringskontroll i körorden i hastigheten. Håkan Bengtsson är ny förare åt Roine och debuten kunde inte bli bättre.

1. Håkan/Roine RMK 4,5 pr
2. Hans Ch/Göran • 7,6
3. Sölve/Sören 13,0
8. Sture/Sten 31,3

Klass B:
3. Jan/Kent 36,4

Korta banan:
2. Lennart/Henrik 18,7
3. Per-Åke/Thomas W 24,6
6. Mats/Tomas 39,2
12. Johan/Jesper 85,5


DUCKHAMSRUNDAN
MHF Stockholm hade tävling i Nykvarn den 3 november. En bana mellan Nykvarn och Läggesta där det var, lätt att missa alla finesser.

1. Sölve/Sören 6,1 pr
5. Håkan/Roine 46,9
7. Hans/Göran 52,2

Klass B:
3. Jan/Kent 56,0

Korta banan:
3. Lennart/Henrik 77,1
4. Per-Åke/Thomas W 81,7
Ragnar/Renée Pahlm Utgått


TIERPSMARAN
17 november hade Tierps MHF Mellansvenskamästerskapet på sin utökade DM-bana. Den första etappen kördes från Månkarbo via Ugglebo till Vendelåsen, dess stig och vägrika område där det var lätt att irra bort sig bland alla stigar som inte var kartlagda.

Vi åkte även några varv vid Vendels grus där Håkan och Roine svängde åt fel håll och fastnade i en slamgrop men blev till slut uppdragna av Kenneths Suzuki. Vi hann även med en sträcka väster om E4:an vid Källslätt innan vi fick ett en timmes uppehåll.

Turligt nog för oss så hade Roine skrivit upp 2 tavlor när han var osäker men till slut strök han över den rätta tavlan så Sölve/Sören hade 48,2 pr, vid uppehållet. 2:a var Håkan/Roine med 49,7, på 7:e Hasse/Göran 85,7. 15:e Bertil! Anne-Marie 120,8 medans Lennart/Henrik hade 198,8 pr på 17:e plats.

Andra etappen gick västerut mot Östervåla och den här gången var det Roines tur att glömma en OK. Korta banan åkte delar av första etappen och blev svår med vägvalen på Läbyåsen. Johan/Jesper stannade och hjälpte Martha/Tomas igång med Starleten när de stod strömlösa på skogen och förlorade klassegern istället. Johan/Jesper har bytt bort den stora Volvo 145:an mot en smidigare Golf Diesel under hösten.

1. Sölve/Sören 55,9
3. Håkan/Roine 76,4
4. Hans/Göran 100,0
15.Bertil/Anne-Marie 153,3
18. Lennart/Henrik 279,7

Korta banan:
1. Mikael Eriksson/Fredrik Andersson 75,9
2. Johan/Jesper 77,1
3. Mats/Tomas 96,5
Martha/Tomas Utgått
Ragnar/Renée Utgått


KANONRUNDAN
Den 1 december körde Örebro MHF i Karlskoga på riktiga vintervägar en 10 mila bana. Första sträckan gick söder om E18 mellan Villingsberg och Bofors medans övriga sträckor var norr om Karlskoga mot Kedjeåsen.

Sören lotsade Thomas Nilssons Starlet denna gång och klarade det utan prickar. Ragnar och Renée kom fel i en korsning och åkte 6-7 km mot öster medans kartan visade mot norr. De vänder och åker mot väster och passerar banan men fortsätter 5 km för långt. På kartan finns det inga korsningar så det tog över en timme innan de hittade tillbaka till rätt spår.

1. Thomas/Sören 0,0
2. Carl-Erik Berg/Tage Pettersson 7,6

Korta banan:
8. Ragnar/Renöe 175,5

DM
A.
1. Sölve/Sören 60
2. Håkan/Roine 57
14. Sture/Sten 55/514
5. Hasse/Göran 53

B.
1. Jan/Kent 59
5. Bertil/Anne-Marie 20
6. Percy/Bertil 18

C.
1. Lennart/Henrik 59
2. .Johan/Jesper 49
3. Mats/Tomas 49
6. Per-Åke/Thomas Ui 35
18. Martha/Tomas 17
28.Tomas/Håkan 13
30. Ragnar/Renée 11


NYBÖRJAR-O
RASBO MK 26/10

Vår deltävling i serien blev den sista i raden med 53 startande. Start och mål i Rasbo Bygdegård. Banan gick över Länna-AlmungeFunbo-Rasbo med en utslagssträcka på Frötuna nerlagda såg. Det var 5 sträckor från början men sista måste strykas då deltagarna fått olika körbesked.

På första sträckan fanns en slinga hos Hjelmen där det åktes kors och tvärs på gårdsplan. Det var en som tyckte att infarten var väl smal, så han måste köra ner både stolpe och häck för att komma in, men utfarten var så bred att han missade tavlan bakom en höskrinda.

På tredje sträckan, vid Bärby stn, försökte en del att prova på plöjning, men kom underfund med att det passar bäst med traktor. På Frötunasågen sågs många åka kors och tvärs för att hitta rätt väg mellan stabbottnarna. Klubbens eminente bemannade passer, Bosse Hellström, fick stundtals bråda tider då deltagarna skulle passera honom två gånger.

I Deb-klassen vann hemmaparet Johan Johansson/Jesper Eklund med 0,1 prick före Michael Holmgren/A-C Öberg, Almunge MK. Anders Enlund/Karin Larsson 11:a. I C-klassen vann Thomas Widfond/Malcolm Olofsson på 4,2 pr (Malcolms 3:e seger i serien), 2:a Mats Lindberg/ Tomas Svensson 5,0 pr, 4:a Per-Åke E-son/ Henrik Pettersson 5,8 pr, 6:a Jan Södblom/ Kent Romppala 6,6 pr, 8:a Mikael Karlsson/ Lennart Hjelm 9,9 pr, 22:a Ragnar o Renée Palm 47,5 pr. I 8-klassen vann Bo/Robert Ohmmerud, Skepptuna MK med 2,6 pr.
/Berra

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!