Bilorientering Bilo Uppland

1993-1, juli, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 30
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

MSO SERIEN
BERGSLAGSVINTER
Kolsva MS
STORSLAM AV RASBOS BILORIENTERARE

30 januari inleddes 1993-års BIL-Osäsong med "Bergslagsvinter" som Kolsva MS optimistiskt hade kallat den. Enligt inbjudan skulle tävlingsdubb tillåtas vid vinterväglag, och arrangörerna hade tur då ett litet snöfall drog fram i tävlingsområdet dagarna före tävlingen och några minusgrader gav en svag antydan av vinter på tävlingsdagen. De flesta tävlande valde dock att åka på Svenssondubbat då de större vägarna var isfria.

Tävlingen kördes efter finskt system s.k.linjeorientering med banan tryckt på kartan och det tillåter lite mera gasa. Banan var rolig och utslagsgivande men det skiljde lite i prickar mellan de bästa om man tar hänsyn till att prickarna räknades i sekunder och en missad kontroll därför kostade hela 600 prickar. Då tavlorna var onumrerade och de hemliga TK:na var talrika så blev prickarna många för de som inte provat på tävlingsformen förut.

Samlingsplatsen var i Fellingsbro och tävlingen startade direkt med sträcka i samhällets utkanter, sedan gick banan västerut förbi Frötuna och Oppboga bruk till Rockhammar där arrangörerna enligt finsk modell hade ett kahvi/makkara (kaffe/korv) uppehåll.

Sen följde tävlingens svåraste etapp inne på Rockhammars såg där det varvades 3 gånger på olika kartskisser en elak placerad TK gjorde att några for in i den 2 varv för tidigt, några lättare sträckor förde oss förbi Oppboga mot målet. Storslam var det men av 1 ekipage som ingen räknat med (inte ens dom själva) då Jan Södblom/Kent Romppala tog sig runt på minsta antal prickar före Kenneth Lannermo/Roine Johansson och Thomas Widfond/Sören Eklund, Johan Johansson/Jesper Eklund tog sig också runt på ELIT-banan som var för de som åkt förut. Rolf/Stefan Mattson och Lennart Hjelm/Henrik Pettersson åkte långa banan, som var för de som aldrig provat att åka finska metoden. Det var lite synd att arrangörerna inte fick fram några resultat under tävlingskvällen då segrarna inte kunde bli hyllade av oss andra.

Elitbanan
1. Jan/Kent, 2 182
2. Kenneth/Roine, 2 350
3. Tomas/Sören, 2 457
13. Johan/Jesper, 8 331

Långa banan
17. Lennart/Henrik, 8 654
25. Rolf/Stefan, 13 143


DANMARK
SHELL OSTED LÖPET
HEDELANDS MOTORKLUBB

I början på april var tävlingslusten stor när hela försäsongen så när som Kolsvas tävling töat bort. NM-åkarna brukar ju möta våren i Danmark för att få lite tjuvträning inför säsongens allvar och då 1:a deltävlingen i DM ( danska mästerskapen) arrangerades av Hedelands MK I Roskilde den 3 april så tog Kenneth/Roine och Sören med nyuppraggad förare Per Andersson, inlånad från Enköpings MK egentligen är han kartläsare.

Tävlingen startade i Osted 1 mil söder om Roskilde och banan kördes strax söder om festivalstan. Tävlingen hade mycket hög svårighetsgrad och var betydligt knepigare än vad vi brukar råka ut för vid NM-deltävlingarna. Banläggarna hade inte tagit hänsyn till dumma svenskar och tavlorna var många inklusive felaktiga skyltar som inte skulle has. På ett ställe fanns det 3 felaktiga PK:n och 1 rätt skylt. När man glad i hågen listade ut att man åkt fel, vände och körde om 5 km av banan så blev man belönad med att få en annan felaktig PK i ställlet, som tur är så får man inte reda på hur "dum" banläggaren

är förrän resultatet slås upp efter tävlingen men så länge man åker tror man i alla fall att man är rätt smart per/Sören lyckades trots allt hyfsat och slog nästan några danskar omräknat till svensk prick var dom 4,5 tim före Kenneth/Roine.

Elitklass
1. Sten Olsen/Henrik Jörgensen, 86
23. Per A/Sören E, 438
25. Kenneth/Roine, 709


KINDASÖKET
MK KINDA

24 april kördes årets andra "riktiga" tävling i Sverige på gränsen till det mörka Småland med Hycklinge som centralort. Tävlingen var ett gesällprov för att klubben önskar komma med i 94 -års MSO-serie och hade trots ett iitet startfält lyckats locka många bra åkare då årets Bil-O-riksdag avhölls på samlingsplatsen innan start. Sören och Roine hade tänkt åka ihop men det raggades ihop 2 o-villiga chaufförer. Thomas "Vanheden" körde åt Sören i den nya 4 WD-Mazdan medans Hjelmen rattade åt Roine i sin "fräscha" Ascona (det är skönt med en riktig hederlig tävlingsbil) tyckte Roine.

Banläggaren hade fått till en rolig och intensiv tävling med helroliga småvägar som krökte sig hela tiden både våg- och lodrätt. Då det inte fanns några större svårigheter utom att OK:na var väl "väl" placerade så blev prickarna få för de bästa trots utslag på de flesta sträckorna. Asconan flög dock mycket bättre än den 4-krafsande asiaten (är det en sjukdom det där med 4-WD som drabbar folk med låg motståndskraft, Vanhedare?) och trots att Lennart hade vissa svårigheter att få bilen gå rakt och Roine försökte läsa utan glasjack I ett par sträckor, vann dom den interna klubbmatchen klart de bevisade att Tyskt hantverk är bättre än Japanskt krimskrams.

Klass A
1. Jan/Roger Lindholm DRC, 6,5
4. Lennart/Roine, 10,3
6. Tomas/Sören, 14,3


DACKENÖTEN 14
Wäxjö MS

1 maj hade bilo-tävlingarna ännu inte kommit igång i Mellansverige utan Kenneth/Roine och Sören återigen med Per A i vänsterstolen fick åka av sig lite nere i Växjö. Arrangörerna använde sig av finska körorder och möjlighet gavs därför till litet tjuvträning inför 1:a deltävling i Finland 2 veckor senare. Som vanligt med finsk körorder på svensk bil-o så blev det ett högt tempo och då banläggaren hittat mycket "fina" och svårkörda vägar, blev det en rolig och intensiv tävling. P/S blev jagade av K/R redan på första sträckan och svartsuzukin satsade friskt för att komma ifatt, den jakten slutade snabbt då de kom till la hemliga TK:n och frågade hur långt före den vita Suzukin var och fick besked att den varit där 2 minuter tidigare, men från fel håll. Nu var det inte så farligt utan bara en "smärre" felåkning som snabbt ordnade till sig med lite tidsspillan. Sedan åkte Rasbo runt varandra hela tiden ända tills 4 minuter återstod av tävlingen då den svarta gav upp med en strejkande generator i MÖRKA Småland. Per/Sören blev därför bästa Rasbobil med en 4 e plats.

Klass A
1.Per/Ulf Andersson Älmhults MK, 4 201
4.Per A/Sören, 5 744
Kenneth/Roine, Strömlösa


KOLVSNURREN
Olofströms MK

7 maj var Kenneth/Roine ensamma att försvara Rasbos färger då Sören var upptagen av förberedelser inför Roslagsrallyt och några andra valde S:T Sundbys tävling I stället. Samma dag så gjordes en blixtvisit till Lund och en nygammal Suzuki införskaffades, den här gången av röd modell men självklart inget krimskrams av typ 4 WD. Då bilen behövde testas för Finlandsresan helgen efter så blixtinonterades lysen/mätare och 2 min innan start va bilen klar. Tyvärr fungerade inte eluttagen som redan fanns i bilen och läsningen fick klaras med ficklampa och fickalmanacka. Tävlingen var lätt men snabb och prickar togs på alla sträckor utom första. K/R satte sydlänningarna på plats efter bl.a. en sträckseger på en 2-min sträcka i en slalombacke (!) i utkanten av samhället.

Efter en rekordsnabb prisutdelning kl 00.15 kom det jobbigaste avsnittet, en blixtfärd med trailer upp till Rasbo för jobb med tidräkning åt Roslagsrallyt, kl 9.00. var dom igång på klubben sen till målet på SS 9 vid Vattmyren/Gimo dit dom kom 2 minuter före första tävlande. Efter avlämnande av tidkorten vid LV 3 i Norrtälje hann dom med att se 60 rallybilar på sista sträckan, efter de hämtat släpet i Rasbo så behövdes det inga sömnpiller när sängarna hittades i Uppsala vid 23-tiden.


Klass A
1. Kenneth/Roine, 9.4
2. S-I Arnesson/Yngve Ernstsson Hässleholms MK, 10.2


O-VISST
östergyllen RC

22 maj var det premiär för 93-års sene i MSO med tävlingscentrum i Ulrika i södra Östergötland. 3 1/2 Rasboekipage var på plats. Det blev en bana av gammaldags karaktär med många vägrätningar och luriga inhopp under granar och genom buskage. Kenneth/Roine startade med högt tempo och vann la sträckan följda av Ture Bäckström/ Sören som ska åka ihop i årets serie då Sölve tar ett sabbatsår för kurering av rygg. K/R fortsatte med tempot och efter 4 sträckor med över 3 minuter sen började laddningen krångla så det mekades på sträcka och även 5 min transportprick kom till, T/S skar hål på ett framdäck och tappade 8 minuter vid hjulbytet då inte det fanns någon vev med till domkraften, även kartlampan hade lite fyr för sig liksom att trippmätaren sluta fungera så det var till att räkna telefonstolpar, svarta Suzukin hade vi ärvt av Kenneth så vi var trots allt nöjda med en 6e plats, K/R var placeringen bättre. Per A hade lånat Thomas W till förare och läste in som 12a. Percy/Bertil hittade aidrig en vägrätning och fick tavelprick så 5 placeringar försvann. RMK vann lagtävlan 30 min före SkepptunaMK. När vi skulle starta hemåt ville ingen av Suzukina gå igång så tävlingen sluta i grevens tid.


Klass A
1. Dan Liljedahl/Henrik Krefting, Mölndals MK, 16.6
5. Kenneth/Roine, 29.5
6. Ture Bäckström/Sören, 29.9
12. Thomas Widfond/Per A, 39.4

Klass övriga
15 . Percy Lindgren/Bertil Strandberg 98 .6


MSO-SERIEN
ROSLAGSSOMMAR
MK Rimo

6 juni startade vi i MK Rimos klubblokal i Skederid. 6 sträckor stod på menyn varav två var finsk modell s.k. linjeorintering. Inledningen var lite lätt med 2 sträckor på den vägrika Rialamalmen där Lindholmarna direkt tog hand om kommandot med Holmgrens bara 0.2 pr efter. T/S låg 4a med K/R placeringen efter. Ingen av de 20 som stred om topplatserna tog några prick på den lätta biten mellan Riala och Bergshamra där endast allmänna vägen kördes, efter en transport följde de 2 finska sträckorna på övningsområdet i Mellingeholm strax söder om Norrtälje där det blev svårt att lotsa föraren rätt bland tallarna, delvis åktes det bredvid den kartlagda vägen enligt de tryckta körlinjerna som vi skulle ta oss fram efter. T/S hittade rätt flyt och tog ledning redan på den la delen medans K/R skrev kontrollerna på ett kladdpapper och skrev över dom i fel ordning och fick 49 min tillägg, dom ramlade ner till sista plats i klassen på det.

Den sista sträckan efter på gamla stockholmsvägen med start vid Frötuna k:a och avslutning i Nodsta grustag ändrade inte på toppskiktet utan Ture/Sören tog sin första seger ihop. Klass övriga bjöd på en sensationsseger till Percy/Bertil då dom hela tiden åkte rätt, när dom sen hade med kontrollerna i rätt ordning va det en glad duo som kom konstaterade att dom vann över Thomas W som denna gång rattade Ludvikas Claes Nideborns Golf på tredje plats kom Jan/Kent, dom missade en kontroll men tappade ingen placering. Mats Lindberg/Tomas Svensson och Lennart/Henrik hade hård kamp om 11e platsen. Korta banan åkte dom 3 första och sista sträckan i avkortad form, Claes Erixon/Daniel Romppala var bäst bland 4 RMKare. Almunge MK vann lagtävlingen före RMK tack vare Roines strulande.

Klass A
1. Ture/Sören, 10.2
2. Per Olson/Ola Carlsson Kolsva MS, 12.7
15. Kenneth/Roine, 63.0

Klass övriga
1. Percy/Bertil, 31.4
2. Thomas W/Claes Nideborn/LMS, 31.8
3. Jan Södblom/Kent Romppala , 41.9
11. Mats Lindberg/Tomas Svensson, 68.1
12. Lennart/Henrik, 73.0

Korta banan
1. Lennart/Kenneth Ottoson Films MK, 14.3
1O. Claes Erixon/Daniel Romppala, 27.2
11. Alexander/Börje Gillberg, 28.7
12. Tomas Nilsson/Johan Lind, 29.9
14. Ragnar Pahlm/Renée Palm, 44.8

/Sören Eklund


1993-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 29
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR


NM I BIL O
SÖHÖJLANDSLÖPET
Ikast og omegns Motor Klub

14 augusti var vi i Jyllands mitt där den danska deltävlingen kördes. Dagen inleddes med jakt efter en lördagsöppen svetsutrustad verkstad för att sy ihop Kenneths spruckna Suzukiframvagn och en gummiverkstad som tog fram nya sulor till Thomas Mazda. Starten var förlagd till en fritidsanläggning öster om Silkesborg, efter 2 mil på väg mot omstart passerade vi campingplatsen som vi bodde på, lite onödig körning kan man tycka.

2 etapper gick i dagsljus öster om Herning bland annat vid en farm med 22 000 gäss där svenska supportrarna hade högtidsstund då farmarn kom och bjöd på öl vi snurrade på en åker där det stod en avdankade redskap, det var noga att ta rätt kompassriktning för att inte bli lurad. Den 3e etappen avslutades på ett köpcentrum i stans utkant där vi åkte på olika kartklipp på parkeringen hit låg T/S 3a medans K/R var 2a och behöll den efter nästa etapp som kördes på ett stort industriområde. Mörkret kom sen smygande när vi kom till ett stort utställningsområde med campingplats, typ ELMIA nu tappade vi koncentrationen och tavelmissarna kom slag i slag. Lennart Hjelm kom till Danmark som reservförare åt Ludvika MS Claes Nideborn, båda var ovana med danskens sätt att ta sig runt med bil och karta och blev 26a.

1. S Karjalainen/Riku Bitter Finl, 457
5. Kenneth L/Roine J, 658
13. Thomas W/Sören E, 779
26. Lennart H/Claes N, 1 061


RESERVENRUNDAN
Almunge MK/Rasbo MK

18 september tog vi åt oss att lägga den svenska deltävlingen när Tibro MK hoppade av som arrangör. K/R och T/S skulle åka så det blev resten av hgan som fick rycka in. Bolandsskolan användes som tävlingscentra och alla bilar blev tvättade innan besiktning vid Fyrislunds bilprovning.

10 sträckor var strängade med inledning vid S:t Eriks betong där en nerkörd kontroll stöka till det för T/S. Grustaget vid Backa blev T/S WATERLOO när de oturligt slog i bakvagnen i en pytteliten sten och Mazdan gjorde en piruett och hamna av ännu ej gjord utredning på taket, de övriga tog sig via Tensta och Skyttorp där lyset på K/R japan lag av och med hjälp av diverse tjuvkopplingar och kablar både på inoch utsidan fick till ett någorlunda fungerande ljus. På sträckan innan uppehållet i Tobo försvann en kontroll i en bäck med hjälp av några 11 hjälpsamma' civilister. Hittils ingick tävlingen i MSO-serien.

Nu bar det av mot Janne Södbloms hemtrakter i Valparbo och mörkret inföll med det även stegrad svårighet. Korvpaus väntade deltagarna efter att 8e str på Elinge såg avverkats sedan följde en lång transport till de 2 avslutningssträckorna på Vendelåsen och i Dalboda grustag där de tävlande lämnade tidkorten för rättning och de flesta hann få sitt resultat när de kom tillbaks till Bolandsskolan. Bra tävling med snabbt resultat vilket vi ej är vana vid att få i Danmark och Norge där det kan ta 5-6 timmar att få sitt resultat efter målgång. Efter årets danska fredagstävling dök resultatet upp på post 14 dagar efter målgång. Almunges Michael! Mattias Holmgren fick upp tempot efter uppehället och körde till en klar seger med 14 minuter före 2an. Seppo/ lahtinin/Ari-pekka Eurén Finland vann bland gästande nordbor.

Klass A
1. Michael/Mattias Holmgren AMK, 38,9
2. Anders Karlsson/Ulf A-son ÄMK, 52,8
3. Dan/Ola Carlsson, KMS 53,3
4. Kenneth L/Roine J, 57,2

Utländska klassen
1. S Lahtinen/A-P Eurén, Fin, 52,9
2. S Karjalainen/R Bitter Fin, 55,1
3. K Niskanen/H Tyrväinen Fin, 55,7
4. Harald/Jan Söndegaard Dan, 57,8

REDRIKSTADSLÖPET
KNA Fredrikstad

9 oktober var tävlingscentrat beläget 1 mil norr om Svinesundsbron efter E6 vid Hök i Ingedal, där hela startfältet var inkvarterade i stugor och hotellrum. Hela tävlingsdan vräkte regnet ner och det var många som undrade hur framkomligheten skulle bli efter fredagens gjyttjebad, nu var det inget bekymmer då de använde hyfsat farbara s.k.vägar. T/S lånade K/R reservsuzuki med en bra speedpilot som skulle underlätta tidsräknandet och göra det enklare att hålla medelhastigheten, nu råkade Sören trycka på fel knappar så mätaren liknade mest ett flipperspel, K/R kom ifatt oss efter ett par timmars chansåka och hjälpte oss programera om mätarskrället.

När 1 timme återstod mötte vi en enögd traktor på en skogsstig 'Här får ni inte åka" sa Ole "de e min väg. "Vill du visa på va vi e på kartan för vi har nog åkt fel sa jag, han kom och peka samtidigt va nästa bil bakom oss då gick han dit, det fanns ingen anledning för oss att stanna. Då K/R kom 15 min senare hade motorsågsmassakern börjat, Ole fällde trän över vägen så det uppstod kalabalik när alla vände tillbaks på den smala stigen, sträckan ströks vid mål. Vi va lite o-fina mot arrangörslandet då bäste norrman kom på 11:e plats. Det gick inte att komma hem till Sverige med några medaljer trots att bröderna Holmgren hade guldchans innan starten de missade bl.a. en TK och kom 21a. Vi får ladda inför 1994 när NM börjar i Hässleholm i maj.

1. Harald/Jan Söndergaard, Dan, 961
2. Seppo K/Riku Bitter, Fin, 1408
3. Seppo L/Ari-Pekka Eurén, Fin, 1439
8. Kenneth/Roine, Sve, 2058
9. Thomas/Sören, Sve, 2410


NM-TOTALT
1. S Karjalainen/Riku Bitter, Fin, 176
2. Harald/Jan Söndergaard, Dan, 176
3. S Lahtinen/Ari-PekkaEurén, Fin, 174
4. Michael/Mattias Holmgren, Sve, 173
8. Kenneth/Roine, Sve, 166
13/14. Thomas/Sören, Sve, 154
80. Lennart Hjelm, Sve, 34


SM
BERGSLAGSNATTA
Ludvika MS

4 sept avgjordes SM runt gruvorterna kring Ludvika där de 4 första sträckorna kördes runt Grängesberg med en inledande välbesökt publiksträcka på en folkracebana K/R öppnade bäst och ledde med 1,5 minut vid fikat. Banan vände norrut mot Nyhammar och Sunnansjö och mörkret föll, mest för Roine och Malcolm de tappade 10 min direkt. Mahle va nog lite kartrostig för han tränar numera med sandpapper i Arabiens ökenlandskap. Jan/Kent åkte jämt utan större missar och var totalt 12a men klassen vann de med 15 min marginal Percy/Bertil hängde på Ture/Sören 1 sträcka men tappade mark och de klarade 3 timmarsrespiten med 20 sek, 10 tavelprick hann de också med. Mats/ Tomas bröt på 9e av de 12 sträckorna när kopplingen rasade.
RM-lag gick till Rasbo MK 17 min före Almunge.

Klass A
1. Michael/Mattias Holmgren AMK, 46,6
2. H-EHaraldsson/MikaelA-son DRC, 49,8
3. Per/Ulf Andersson ÄMK, 50,2
5. Kenneth/Roine RMK, 61,6
6. Ture Bäckström/Sören RMK, 66,9
21. Thomas W/MalcolmOhofsson RMK, 139,5

Klass B
1. Jan Södblom/Kent Romppala RMK, 89,9
2. Ruhne Söder/Jan Lindell SKMK, 104,8
7. P Lindgren/B Strandberg RMK, 189,7
Mats Lindberg/Tomas Svensson RMK utgått

RM lag
1. Rasbo MK, 218,4
2. Almunge MK, 235,1
3. Degerfors RC, 235,6


O-troliga och O-trevliga rader

MSO-SERIEN
SVAMPTÅGET 93-08-21
SBOK och SAMS

Hösten i MSO-serien startades av Södertörns BOK som åter sökt sig till Strängnäs och samarbete med SAMS. Tävlingen började med problem i besiktningen där en övernitisk besiktningschef hade synpunkter på det nya modet med backlampor på taken. Kenneth/Roine fick gå i bräschen så att det var en Suzuki delvis röd av ilska som startade tävlingen. De vann den korta första sträck-en i rena ilskan. Banläggaren utnyttjade sedan övningsfälten på båda sidor om E20 ordentligt och det var svårt och problemfyllt hela tiden.

Alla åkte fel på nästan varje sträcka och prickarna steg. Ture/Sören hittade inte infarten till en vägrätning på 5:e sträckan och letade länge innan de gjorde som alla andra och tog tavlan bakvägen. På 6:e gasades det vilt på SAMS motorstadion och Kenneth hade nästan hela Suzukin med sig runt på godkänd tid trots vida svängar. 7:e var kanske den svåraste sträckan på hela tävlingen där för det första en vägrätning som låstes av dubbla bemanningar tog i bästa fall bara mycket tid att lösa sedan avslutades på en gammal backstreckskarta. K/R slog till och fast att de missa dubbelbemanningen åkte de ensamma prickfritt. Efter en lätt sträcka där de flesta åkte noll så avslutades tävlingen I de stora grustagen söder om Strängnäs. K/R tog en ny stor sträckvinst och var outstanding.

Uppland visade sin storhet och tog de fem första platserna med T/S på tredje efter en stark avslutning. Janne/ Kent kom tvåa i klass B efter en stark öppning vilket gav en överlägsen lagseger. En stark prestation gjordes av Thomas som i sin till öknen utvandrade kartläsares frånvaro läste åt Lennart och lyckades slå några bilar. Percy/Bertil fick en tung start, åkte upp sig, men fick problem igen på slutet. Kämpade sig i alla fall fram till en sjätte plats i klassen. Mats/Tomas började däremot mycket bra men fick stora problem varefter tiden led. Rolf/Stefan hade problem och var till sist tvungna att bryta på sista sträckan.

Klass A
1. Kenneth L/Roine J, 7,4
2. Göran K/Anders K, Almunge, 19,8
3. Ture S/Sören E, 21,2
4. Michael/Mattias H, Almunge, 22,0
5. Bo G/Robert G, Skepptuna, 22,9

Klass övriga
1. Anders M / Claes N Ludvka, 45,3
2. Jan S/Kent R, 48,7
5. Percy L/Bertil S, 87,5
11. Lennart H/Thomas W, 103,1


GUTTSTASNURREN
Kolsva MS

2 oktober var det finaldax för 93-års MSO-serie med en 2 etapps tävling där första delen ingick i serien med 4a etapper väster om stan mellan Arbogaån och E18. Hela 5 ekipage hade chans att bli mästare innan start. 6 st inledde prickfria, efter tvåan ledde T/S strax före K/R, på 3e sträckan svängde K/R lite fel och hade turen att finna den första kontrollen på nästa str vilket gjorde att dom slapp åka en skumpig åker och börja på andra sidan i körbeskedet och tog därmed en överlägsen sträckvinst däremot tappade T/S till Lindholmarna och kom 3a. Sören missade därmed prispallen med 1 poäng och det är första gången sen MSO började 1975 som Sören inte får någon medalj, en 18-årig tradition bröts därmed. Det är konstigt att det är sista sträckan som ska avgöra efter en hel säsong.

I klass övriga hade J/K chans till en 2a plats men de tappade 10 min på andra str och tappade 4 platser men kom på bronsplats i serien. Thomas gästspelade i L-E Eriksson Golf, en blygsam placering blev följden. Jämt blev det mellan R/S och C/D som prövade på långa banan. Lagtävlan vanns återigen av RMK denna gång med 28 min marginal till Skepptuna MK.

Klass A
1.Kenneth/Roine, 11,6
2.Jan/Roger Lindholm DRC, 17,0
3.Ture/Sören, 18,4
11.Thomas W/L-E Eriksson Ludv MS, 27,2

Klass övriga
l.A Malmberg/C Nideborn Ludv MS, 22,7
6.Jan S/Kent R, 40,6
20.Rolf/Stefan M, 95,5
21.Claes E/Daniel R, 101,8

Vid Götlunda fick vi en korv och kaffe paus innan etapp 2 kördes mellan E18 och Hjälmaren tillbaks till målet. Nu var det finsk orientering som gällde, med tryckt linje på tävlingskartan är det lätt för banläggaren att luras då vi kommer tillbaks flera gånger på olika kartskalor och det är lätt gjort att notera tavlorna i fel ordning. K/R åkte utan några större missar medans T/S åkte snabbhiss neråt i resultatet J/K vann ju Kolsvas vintertävling men bevarade inte formen trots träning i Finland. Båda etapperna räknades ihop och K/R vann A-klassen med över 30 pr men oväntat motstånd av klass övrigas segrare. På korta banan kom Ewa L/Ann M-L in på 7e plats.

Klass A
1.Kenneth/Roine, 55,1
2.Göran/Anders Kjällström AMK, 87,1
3.Jan/Roger Lindholm DRC, 90,7
10.Thomas W/L-E Eriksson, 107,6
11.Ture/Sören, 110,9

Klass övriga
1.A Malmberg/C Nideborn LMS, 65,3
4.Jan/Kent, 146,2
18.Rolf/Stefan M, 301,9
20.Claes/Daniel, 308,1

Klass A - MSO TOTALT
1.Jan/Roger Lindholm, 73
2.Kenneth/Roine, 72
3.Michael/Mattias Holmgren AMK, 72
4.Ture/Sören, 71
5.Bo/Robert Glimmerud, SKMK 70
17/26 Thomas W/Malcolm O, 27/8

Klass övriga
l.A Malmberg/C Nideborn LMS, 79
2.K Carlsson/T Johansson DRC, 73
3. Jan S/Kent R, 72
6.Percy L/Bertil S, 54
14.Mats L/Tomas S, 35
22/34.Thomas W/Thomas W, 19/10
23/35.Lennart H/Henrik P, 19/ 9

Korta Banan
1.T Tiusanen/F Andersson LMS, 110
2.F Hörnqvist/StefanJansson RIMO, 109
3.T Kraft/H Oscarsson V-ås, 109
7/9 Ewa L/Ann M-L, 48
/11.Johan Lind, 43
12/15.RagnarP/Reneé P, 36

Lagtävlan
1. RASBO MOTORKLUBB, 40
2. Skepptuna MK, 35
3. Almunge MK, 29


SKEPPTUNA-RATTEN
Skepptuna MK

20 november fick vi vinterkänning då MSO-avslutningen började med en dagtävling med Nova Park Hotell som huvudläger för dagens och nattens bravader, tävlingen var fristående och ingick inte I någon serie så det var en del kartläsare som hamnade med "fel" förare.

Inledningen var från gamla E4 vid Vassunda förbi Skottsila, Knivsta kyrka till Ledinge det var halt så de förslog då de flesta kom från sommarväglag med odubbat å blev nog en aning skraja när varken det styrde eller bromsa. Vi fortsatte söder om Valoxen förbi Rökgården ut på storskogen mot Vidbo där vi åkte skogsvägar några varv innan vi hamna vid grusgroparna vid Källströmmen där banläggaren hade en pilad orienteringsträcka där det gällde för kartläsaren att dels hålla i sig dels veta var man va och skriva opp både passerer och angivelser som passerades även s.k. bonuskontroller förekom under löpet dessa stod som S-kontroller och dök upp där inte karta och verklighet möttes. De bestraffades med 1 minuts tidstillägg vid miss, om man redan var försenad så var det inte nån ide att vända och leta då det tog för lång tid. Den sista sträckan gick från Östunaskroten förbi Åsby mot Spakbacken.

Jan/Kent började året med totalseger i Kolsvas Bergslagsvinter dom var mycket nära på Åland förra helgen men sparde krutet en vecka och spöade alla knäckta A-kartisar. GRATTIS GRABBAR. Vi övriga fick sola oss i Rasboglansen.


Klass övriga
1, Jan/Kent, 12,2
3. Lennart H/Thomas W, 29,6
4. Tomas Nilsson/jan Sundgren, 36,3
11. Ragnar P/Renée P, 62,1
Tomas I/Johan L, Utgått

Klass A
1. Göran/Anders Kjellström AMK, 13,1
3. Kenneth L/Sören E, 15,0
8. Thure B/Roine J, 20,4

Korta Banan
1. Matti Wigren/Karin Edlind BMS, 6,3
8. Claes E/Daniel R, 34,5
10. Alf Stlgson/Karinohlström, 47,1
11. Lisbeth Gullberg/AndersW-lund, 56,1

/Sören Eklund


FINLAND
SAIMEN RUNT
6 klubbar runt sjön Saimen

16-17 juli åkte Sören med Per Andersson från Enköpings MK som förare över till Imatra vid Ryska gränsen i Kärelen för en 53-milatävling över 26 timmar där 3 timmars sömn i framsätet på Suzukin var enda vila från start 19tiden på fredan till målgång vid 21snåret. Stora vägrika sandhedar fanns det hur mycket som helst att irra på. När 6 timmar återstod väntade en färjetur men färjan tog 15 bilar i taget och det blev lite kalabalikunge då en tankning vid färjefästet även ingick i samma transporttid som överfarten.

bilden | Per Andersson i väntan på att färjan skall komma

Färjekön fylldes snabbt på då det var enda överfarten på 10 mil, 2 tävlingsbilar i minuten, lördagstrafik samtidigt som semestrande husvagnsekipage enades om kön som växte kilometerlång 90 minuter försenade kunde vi fortsätta på andra sidan den etappen blev naturligtvis stryken i efterhand. Vårt resultat var inte värst bra utan med våra 34 055 prickar kom vi på 35e av 40 startande i klassen men många upplevelser rikare, som att ta ett nattligt bad för att skölja bort dammet och få igång hjärnan igen.

bilden | Sören tar sig en vilopaus innan allvaret börjar.


ECKERÖRUNDAN
Ålands MK

13 november var 29 svenska ekipage över till Åland med Grisslehamnsfärjan 6 kom från RMK för att slåss om priserna. Banan gick från Hammarbo österut förbi Godby och Jomala till sista sträckan vid ett industriområde i Mariehamns norra delar. På första sträckan var det några hjälpsamma småpojkar som ändrade en passer på en vägrätning så det var några som fick letarnoja, innan tavlan fanns bl.a.missade nog Jan/Kent totalsegern trots en 3 minuters påslag på körtiden fick dom 3 pr. På sista sträckan kom det några lastbilar och parkerade så vi fick göra lite undanmanövrar för att komma förbi. Tomas/Sören letade minst och då räcker det till seger trots att citykadetten hade sett sina bästa dar. J/K vann b-klassen komfortabelt och Claes /Daniel kom 3a på korta. Vi ser fram mot 94-års resa.

Klass A
1. Thomas/Sören, 4,1
2. Jan/Roger Lindholm DRC, 4,5
3. Kenneth/Roine, 5,9

Klass B
1. Jan/Kent, 6,0
2. K Carlsson/Torbjörn J-son DRC, 13,9
4. Percy L/Bertil S, 21,8

Korta Banan
1. Marja/Keijo Rosenqvist Åland, 5,2
2. J Styrman/J Ahvenianen Orion, 6,5
3. Claes E/Daniel R, 6,6
11. Andreas Linden/Jens Eklund, 17,9


DANMARK
DANMARK FREDABSLØBET 13/8
IKAST MED OMEGN

Hösten började med en utflykt till Danmark och årets andra NM-deltävling. Fredagen ägnades som vanligt åt en uppvärmningstävling som var mycket tuff och svar. Lennart Hjelm debuterade som Golf-lärare då han Utlånades åt Claes Nideborn och hade den tuffaste utmaningen av oss.

Han blev tvungen att bygga om golfen så att han kom in bakom ratten, han kom i mål med blåslagna armbågar så att golfen fick modifieras ytterligare till NM-deltävlingen kvällen därpå. Tävlingen startade direkt på en åker mittemot startplatsen där Kenneth/Roine missade två tavlor på direkten kanske beroende på att de missade starten då Roine höll på mecka med instrumenten då starten gick. Bäst av di svenske lyckades Holmgrensbröderna från Almunge med en sjätteplacering. Thomas/Sören åkte fort men fel men höll undan för K/R missade ännu mera. Lennart/Claes stångade sig runt med stora problem och hamnade över respiten. Efter tävlingen hopade sig problemen då T/S efter punktering lagt på reservhjul med dålig passform och däcken klarade inte resan tillbaka till nattlogit, utan Mazdan fick överges på vägen. K/R stapplade sig i mål med en Suzuki som delat sig, framhjulen ville gå åt två olika håll,och åkte genvägar via åkervägar,gödselstackar och bäckraviner till nattlogit. Tyvärr med en svensk supporter i släptåg och Sörens föräldrar gick och lade sig i något chockat tillstånd. Lördagsförmiddagen användes sedan till att jaga däck och svetsutrustning.

KLASS NM-UDL.
1. Eero Weiste/Antti Kivima, 381
12. Thomas W/Sören E, 649
15. Kenneth L/Roine J, 743
Lennart H/Claes N, 947


VANHEDENPOTTAN 93-09-17
RASBO MK

Rasbo och Almunge hade ju fått tagit över den svenska deltävlingen I NM och Sören och Roine blev tillfälligt tvungna att enrollera sig i Team Vanheden Oilburners och lägga årets Vanhedenpotta som utsetts till uppvärmningstävling. Och som vanligt i år blev fredagstävlingen en svår nöt för de tävlande. Nygamla kartor gjorde att de hittade svårigheter där det tidigare inte utnyttjats några. Dessutom användes Rasbo Motorstadion ordentligt och vår käre ordförande som ställdes ut som BPK där muttrade efteråt något om dårar. Stora Backen forcerades enligt uppgift i båda riktningarna av vilda grannar i från öster. Nedförsbacken i entrégropen fick också en del att tveka men svårast var nog att hitta målet som stod på en vägrätning där entrégropen skulle passeras diagonalt för att komma till TK.

De våra var upptagna i funktionärsstaben men
ett par C-ekipage fick åka och Claes/Daniel kom etta i C-klassen på långa banan. Ragge/Reneé valde korta banan med en 2:a placering som resultat. Tyvärr gjorde banvalet att vi inte fick se Ragge forcera backarna på folkracebanan vilket vi banläggare hade sett fram emot.

KLASS C
1. Claes E/Daniel R, 138,2

KORTA BANAN
2. Ragnar P/Reneé P, 29,2
9. Patrik E/Jonas E, 183,0


NORGE ELVELÖPET 1993
NAF FREDRIKSTAD

Sista NM-deltävlingen för året åktes i Norge närmare bestämt i Halden. Som vanligt gavs det tillfälle till uppvärmning kvällen före och som tidigare i år fick vi en tuff och framföral1t skitig genomkörare. Svenskförhoppningarna var inte så stora och de våra var chanslösa på medaljer sammanlagt men Almungebröderna Holmgren hade vissa chanser och skulle matchas kanske till medalj. Fredagstävlingen gäller det ju framförallt att få runt en hel bil och efter det idoga regnandet var vägarna mycket svårforcerade. T/S och K/R fastnade på samma ställe och hjälptes åt att få fram bilarna. K/R hade även problem med punktering och resultaten kändes inte så viktiga utan alla var nöjda med att komma runt. Holmgrenarna knäckte en dämpare och fick bryta men lyckades få tag på reservdelar till nästa dag.

Klass A
1. Eero Weiste/Antti Kivimaa, 1177
8. Kenneth L / Roine j, 3533
21. Thomas W I Sören E, 7507


RM
KANONRUNDAN
Örebrodistriktet

11 september gick RM i Kilsbergen med samling vid Villingsbergs skjutfält där även en fin förläggning var lagd till en militär kursgård. Hela första etappen kördes i stort sett på skjutfältet med varvningar på olika kartor så man fick passa sig, den etappen gick norr om E18. Medsända mackor intogs på en transport förbi Karlskoga innan en vägrätningssträcka söder om E18 kördes, som avslutningssträcka kördes en intensiv snurrsträcka runt byggnaderna vid målfikat, vart efter tävlande kom i mål kunde man kommentera sina medtävlandes misstag.

Några tavelmissar fanns det ej utrymme för, Kenneth/Roine missade en OK-kontroll och vinsten blev bytt till 3e plats. Thomas/sören skyndade långsamt vilket gjorde att alla kontroller hittades och silvret kunde bärgas drygt minuten efter segrande brödraparet Kjellström från Västerås. Hasse/Göran kom in på 15e plats med 2 kontrollmissar. Vid söndagens hemfärd kunde jag konstatera att det finns fler som gillar min Volvo då högerdörren fått ett besök av objudna gäster.

Klass A
1. Göran/Anders Källström V-ås 11,7
2. Thomas W/Sören E 12,8
3. Kenneth L/Roine J 15,0
15. Hans CH/Göran 44,1


MHF DM
Q8-POKALEN 93-08-28
UPPSALA MHF

Då vi fick flytta Reserven-rundan pga NM så passade Uppsala på att köra Q8-pokalen på detta datum. Sören var utan förare och Roine hade en nylagad Suzuki att testa så de passade på att återuppliva gamla finska minnen och åka ihop. Eftersom Roine tyckte att Sören behövde träna så körde han. Tävlingen började lite lätt men efter tre sträckor var det dags för Veckholms skjutfält

och dr det var stora problem för bade förare och kartläsare. Varierade kartor och obefintliga vägar gjorde att prickarna blev många. Suzukin åkte fortast, till och med lite för fort d Sören inte hann f med alla tavlor. Sträckan efter s& lyckades Roine placera bilen av vägen med en liten f el manöver och d Thomas/Mal le rå kade vara med och dessutom fick hjälpa till s& var skadeglädjen i Mazdan stor. Nu är det dock bevisat att en Suzuki går fortare än 4WD-Mazdor eller kan det vara så att en nybörjarförare är mycket snabbare än oljebrännarnas föraress.

Roine/Sören ledde nu tävlingen ifrån start till mål och vann klart trots tre missade kontroller vilka Roine efteråt tror han lätt hade hittat om han hade läst kartan. Sören är dock ursäktad eftersom han hade vissa problem med nerverna under tävlingen. Kent, A-kartis i MHF, hade raggat upp brorsan Daniel i vänsterstolen och åkte inte så fort men fel. De slog dock Thomas/Malle kom tvåa ibland B-åkarna efter att missat lite för många skyltar strax före Lennart/Henkan som hittade några fler skyltar men tog för lång tid på sig. På korta banan kom Johan/Mikael 5:a klart före Ragge/Reneé. Thomas hälft Ewa med Johan i högerstolen kämpade sig runt godkänt trots en blygsam placering.

Klass A
1. Roine J / Sören E, 74,4
9. Daniel R / Kent R, 170,4

Kless B
2. Themes W / Malcolm O, 193,7
3. Lennart H / Henrik P, 211,0

Klass C
5. Johan J/Mikael J, 145,9
9. Ragnar/Reneé P, 208,4
11. Ewa L/Johan L, 232,6


NORUNDA-ORUNDAN
Norunda MHF

23 oktober hade RMK-arna Micke Björklund och Tomas Svensson lagt en rolig och svår tävling från Ärentuna förbi snurrsträcka vid Storvreta-Årby. Tolv minuter hade vi på oss från Årby till Hammarby i Rasbo med snurrar vid Ängeby och Hammarby, vid Lillvreta missade vi som tror oss hitta en passer på en traktorväg som gick parallellt med asfaltvägen. Från Rasbo prästgård tog vi oss förbi Rasbokil och över Hammaren där Lennart/Henkan vände för att leta efter en vägomläggning dom mötte Percy/Roine (Golfen blev visst skraj för plötsligt låg den på trekvarten i diket), Thomas/Sören kom precis bakom, dom hade hårda överläggningar om kamraterna skulle få ligga kvar där till våren (en konkurrent mindre) men sen sa vi att det kan vara bra att ha en gentjänst att fodra, vi spotta i nävarna och hjälpte upp fulingarna.

Sanatorieskogen följde och en lurig etapp från Vattholma bitvis efter gamla Österbyvägen till Östa det var bara P/R och T/S som fick med alla tavlor där. Mot mål trodde vi men två svåra bitar runt Drälinge gamla grustag med slutsträcka i Backagropen satte knorr på en i mitt tycke kanonbra tävling. TACK! I B-klassen var det bara L/H som kom i mål inom respittiden vilket bevisar att det var en svår tävling.

Klass A
1. Thomas W/Sören E, 22,4
2. Percy L/Roine J, 62,8
3. Michael/Mattias Holmgren, 63,5
9. Jan S/Kent R, 86,1
12. Hans CH/Göran F, 120,1

Klass B
1. Lennart H/Henrik P, 275,1

Klass C
1. Kenneth/Lars Karlsson Finsta, 82,1
4. Claes E/Daniel R, 124,3


DM i BIL-O 93
1. Kenneth/Roine, 43
2. Michael/Mattias Holmgren AMK, 39
3. Ture/Sören, 35
8. Jan/Kent, 17
10/12. Thomas W/Malcolm 0, 14/ 7
14. Percy/Bertil, 4
15. Mats L/Tomas S, 2

bilden | Årets DM-segrare i Bil-o: Förare Kenneth Lannermo och kartisen Roine Johansson


KM BIL-O
KLUBBMÄSTERSKAP 1993

1. Kenneth L/Roine J, 45
2. Ture B/Sören H, 41/43
3. Thomas W/Kent R, 37/33
4. Jan S/Bertil S, 33/31
5. Percy L/Thomas W, 31/18
6. Mats L/Tomas S, 15/16
7. Lennart H/Stefan M, 14/ 9
8. Rolf M/Malcolm O, 8/ 9
9. Claes E/Daniel R, 7/ 8
10. /Henrik P, / 7


Klubbmästerskap 1994
11 juni, Kolsva MS
20 augusti, Ludvika MS
24 september, Skepptuna MK
1 oktober, SödertörnsBoK(mso)
12 november, Ålands MK
Reserv
3 september, Östergyllens RC


GOD JUL och GOTT NYTT BIL-O ÅR önskar Sveriges bästa BIL-O KLUBB genom ROINE och SÖREN