Bilorientering Bilo Uppland

1991-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 28.
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

Bilden | Nöjda segrare är Sölve och Sören Eklund – Nordiska mästare 1991 i Bilo.

M S O - SERIEN
RESERVENRUNDAN Rasbo MK / Almunge MK
Den 31 augusti kördes vår årliga stortävling i bil-o, Reservenrundan, i olandet OLAND. Tävlingen blev som vanligt en hård nöt att knäcka för tävlingsdeltagarna med vägrätningar och skissåka i en härlig blanding. Banan startades och avslutas med en transport till och från Rasbo, men däremellan fanns det ingen paus eller vila i det mycket komprimerade området med 5 mil orientering fördelat på sju sträckor och 174 kontroller att leta rätt på med tonvikt på ordet leta. Körtiden var bara 78 minuter men då redan föråkarna hade stora bekymmer så höjdes respittiden från 120 till 210 minuter vilket flera utnyttjade. Ifrån TK 1 vid Skeberga kördes det via Ramhäll, Morkarla till Kilbyslätten där nästan alla körbara vägar åktes plus en del som gjorts körbara för natten med hjälp av förstående fast ibland undrande markägare. Svårigheterna var legio men vissa problem var mer svårlösta än andra. vid Drällsbacken och Kilbykvarn försvann mycket tid för de flesta innan kontrollerna hittades. Även infarten till Fredlunds snickeri var svår då kartan visade en annan väg än den som används nu för tiden. Banan avslutades nästan ända inne i Alunda samhälle med orientering på bl.a. Mälardalens område i Marma.

Före tävlingen var spänningen stor då vår sponsor Reservens fina vandringspris var i farozonen eftersom Jan/Roger Lindholm Degerfors RC och Tommy Hermundstad/Karin Jansson Vallentuna MK båda hade två segrar i priset och kunde ta det för alltid. Båda startade dock illa och låg rätt långt ner i fältet i början men Jan/Roger tog över kommandot på tredje sträckan och trots bara två sträckvinster åkte de säkert och som alltid fort till en säker seger och får nu behålla vandringspriset för alltid. Eftersom vi arrangerade själva var våra bästa med och jobbade men några B-åkare fick testa sitt kunnande och resultatet hade väl kunnat vara bättre. Henrik/Jesper hade något bra på gång men letade i en timme efter infarten till Fredlunds och föll långt ner i resultatlistan.

Att träning ger färdighet märks då Kenneth lyckades lotsa Thure till positionen som bästa Rasbobil trots bekymmer hela tiden och konststycket att tappa två tavlor på en tavelmiss han är nog trots allt bättre som förare. Tredje Rasbopar runt var Mikael Carlsson/Thomas Isenborg som fullföljde vilket får betraktas som godkänt i debuten. På korta banan var det fler som fick ställa upp och Mats/Tomas tog en ny skalp och vann med 3 minuter. Kent Romppala testade brodern Daniel som kartläsare och kom tvåa av Rasbobilarna trots bred körstil. Lagtävlingen vanns av Skepptuna MK före MK Rimo.

Klass A
1.jan/Roger Lindholm DRC 41,8
2.Kenneth K / Daniel A SkMK 46,6

Klass B
1. Olle Silén/Mats Thelin ÖrMK 71.2
14.Thure/Kenneth 172,6
15.Henrik Pettersson/Jesper 181,1
18.Mickael/Thomas 289,2

Korta Banan
1. Mats/Tomas 14,2
9. Kent/Daniel 30,3
11.Mikael Karlsson/L Hjelm 33,2
17.Ragnar Pahlm/Renée Palm 81,5
19.Rolf/Stefan Mattsson 99,6

LETÄLVSRUNDAN Degerfors RC
Efter en tävlingsfri helg där vissa passade på att vila upp sig ställdes färden till nästa utmaning som avgjordes i Letälvens dalgång lördagen den 14/9. Från Rasbo ställde vi upp med minimala 3 bilar då många hade förhinder av olika orsaker, kärntruppen utgjordes förstås av Sölve/Sören,Kenneth/Rolne och Thomas/Malcolm. Tävlingen på och runt folkracebanan söder om Degerfors och den vita gurksnutten slog till med en kanontid direkt, medans Roine startade med en hjärnblödning direkt och läste in fel namn på kartan vilket innebar en felkörning på tre kilometer och passering av sträckans mål-TK från fel håll. Sölve/Sören fortsatte i högsta tempo och med tre sträckvinster blev de solklara segrare. Roine kvicknade till lite bättre i fortsättningen och Kenneth behövde inte hjälpa till med kartläsningen, så småningom lyckades de till och med ordna en dubbelseger till Rasbo. För Thomas/Malcolm var svårigheterna lite större men de lyckades rädda en tredjeplats i Bklassen till Rasbo. Tyvärr räckte fartresurserna i bil-o-peln inte till för att rädda en lagvinst till Rasbo men en andraplats efter Haninge MK kan räcka långt.

Klass A
1. Sölve/Sören 18,7
2. Kenneth/Roine 24,9

Klass Övriga
3. Thomas/Malcolm 55,7
5. Lennart/Henrik 71,7
6. Percy/Bertil 74,7
9. Johan/Jesper 87,8
14. Mikael/T Isenborg 105,8

Korta banan
1. Mats/Tomas 11,5
13. Ragnar/Reneé 79,3
14. Rolf/Stefan 79,6


HANINGEN Haninge MK
Den 16 nov var det dags att åka till Sala för Haningen och då förstog man att det skulle bli svårt. Rasbo ställde upp med 12 bilar varav 8 st åkte långa banan. Det började relativt lätt med en vägrätningssträcka norr om Sala som klarades utan prick av de bästa men efter en transport upp till Jordbron började allvaret. Ett mycket vägrikt område där banläggarna hittat kartor som bara hade ett fåtal vägar med och dom var otydligast förstås. Redan passar 24 blev stötestenen för många då flera ej kartlagda vägdelningar skulle klaras före det sista avhoppat rätt ut i ljungen före BPK:n. Här tappade SM-vinnarna Dan och Ola Carlsson från Kolsva alla segerchanser då det tog dom 20 min att hitta kontrollen. Sölve/Sören visade var skåpet skulle stå och vann sträckan, Kenneth/Roine tog igen det mesta på tredje sträckan men sedan var det slutkört för dom då drivknuten gick sönder på Suzukin på fjärde sträckan. Sölve/Sören vann den sträckan och drog ifrån och kostade på sig en tvåminutersbom på sista sträckan utan att deras totalseger var i fara.

Almungebröderna Michael och Mattias Holmgren åkte till sig en andraplats efter en nästan lika jämn körning. Av våra B-åkare lyckades återigen Thomas W/Malcolm bäst och blev fyra i klassen. Janne/Kent förlora möjligheten till en topplacering på att de glömde att tanka och var tvungna att åka 3 mil i onödan på en sträcka för att tanka. Nu blev det så att Mats/Tomas S som valt att åka länga banan gick in som tredje rasbobil efter en imponerande körning. De kostade dock på sig att fastna med Golfen på en stubbe vid en felkörning. När de baxade upp bilen så följde stubben med och Percy/Bertil som åkta lika fel hamnade i det djupa hål som uppstod. Det tog betydligt längre tid för dom att ta sig upp då de tvingades använda domkraft och palla upp bilen innan dom kom loss. Johan J/Jesper samt Lars/Thomas Isenborg hörde till dom tvingades bryta. På korta banan banan lyckades åter Rolf/Stefan bäst och kom 10:a totalt i den hårda konkurrensen.

Resultat
A-kartläsare
1. Sölve/Sören 17,5
2. Michael/Mattias Holmgren 20,1

Klass Övriga
4. Thomas W/Malcolm 55,2
7. Mats/Tomas S 79,6
8. Janne/Kent 83,7
10. Percy/Bertil 90,9

Korta Banan
10. Rolf/Stefan Mattsson 37,3
17. Johan/Martin J 48,4
20. Stefan M/Krister H 70,6
23. Ragnar/Reneé 89,7


KOLSVA MS GUTTSTASNURREN
Lördagen den 7 december var det stor Bil-O-final i Riddarhyttan i Bergslagsskogarna där 9 sträckor kördes på ett komprimerat område, där hela 4 sträckor var publiksträckor. 2 varv runt sjön Lien med några sträckor vid Bäckegruvan och vid utkanten vid Barkplan i utkanten av samhällets villaområde. 2 sträckor kördes utanför Folkets Park där de tävlande snurrade på en nedlagd såg inför en road publik. Sölve/Sören vann med Kenneth/Roine som 3:a. Thomas/Malcolm var heltända trots att en stötdämpare gick av och gungade sig till en överlägsen klassseger med 18 minuter och en finfin total 4:e platå, bra. Percy/Bertil kom 5:a trots lite ringrost medan Jan/Kenth missade 2 kontroller och skrev fel på nästa kontroll på 3:e sträckan, det blev till att vända och leta. På dom 4,6 mil tävling fanns det endast passerkontroller.

Rasbo MK vann lagtävlingen överlägset med 80 minuter före Haninge MK. Korta banan var inte kort denna dag utan åkte samma sträckning, vilket visade sig vara för svårt då alla vägrätningar och snurrar vart virrigt och många bröt. Rolf/Stefan kom här in på 14:e plats medan Claes/Ove bröt.

På kvällen var det mat, prisutdelning och dans. Årets serie var bra ur RMK-ögon trots att Kenneth/Roine kört sönder och brutit 2 tävlingar kom dom 5:a (1 tävling kort). Sölve/Sören vann klass A medan klass övriga vanns av Thomas/Malcolm före Jan/Kenth. På korta banan kom Rolf/Stefan på 5/6 plats medan Rasbo MK vann lagtävlan.


SKEPPTUNARATTEN Skepptuna MK
21/9 var tävlingscentrum förlagt till Östuna bygdegård och tävlingen startade efter en kort trp vid Källströmmen med en svår sträcka i det vägrika området med många vilande och aktiva grusgropar. Efter en trp startade str 2 efter motorvägstunneln på Odensalavägen och kördes med många olika kartor på flera gårdsplaner ner till Irsta sågen. Där var en intensiv 3minutare på en specialkarta med start o mål på infarten och med flera BPKn som skulle passeras upp till 4 ggr. 4e sträckan var kvällens svåraste, med många kartbyten och på bitvis svårkörda "vägar" som var svåra att se både på kartan och i verkligheten, utefter vägen mellan Odensala och Knivsta. Sedan följde en lätt str söder och öster om sjön Valloxen där de flesta nollade utom Johan/Jesper som försvann ner mot Rökgården ca 3 km utanför kartan. En trp tog oss till industriområdet AR i Knivsta där 6e str kördes helt inom området med mycket snurr på industrigårdarna. Sista str ifrån AR över Lagga, Årby tillbaka till bygdegården var Tävlingens lättaste. Av rasbobilarna startade Kenneth/ Roine bäst med en 2a plats på la str men Eklundarna var halv-minuten efter, Thomas/Malcolm hade bekymmer och var ytterligare 5 min efter, knappt minuten före Lennart/Henrik.

På 2a str blev det bara små omkastningar trots att det missades rätt friskt av alla men 1a str vinnare missade och ledningen övertogs av Almungebröderna Holmgren och Kenneth/Roine höll 2a plats medans Sölve/Sören tappade till 4e. Irstasågen innebar heller inga förändringar då de flesta var ett par min sen, Kenneth/Roine fick punktering direkt vid start men behöll trots det 2-plats totalt efter hård satsning på 3 hjul, de hade sen turen att få byta däck före omstart på str 4 och tappade därför minimalt på missödet, tända till max satsade de för fullt på den svåra sträckan och gick upp till ledning efter sträckseger. Sölve/Sören missade bl.a. ett kartbyte varigenom de tappade ytterligare en placering. Jan/Kent i den andra gurksnutten tappade visserligen 5 min på Kenneth/Roine men gick med den fina körningen upp till en knapp klassledning före Thomas/Malcolm. Nästa str ändrade inget men på ARsträckan missade Kenneth/Roine lite men behöll ledningen före Holmgrenarna Sölve/Sören lyckades ta tillbaka det dom förlorade på 4e och avancerade till 4e totalt. Thomas/Malcolm spurtade till klasseger medans Jan/ Kent tappade ytterligare en placering då en kontroll var felnoterad. Korta banan startade vid Irstasågen och körde sedan delar av våra slutsträckor. Mats Lindberg/Tomas Svensson vann efter en fin körning med segrar på la och 4e sträckan. RMK vann lagtävlan.

Klass A
1. Kenneth/Roine 21,9
4. Sölve/Sören 27,2

Klass Övriga
1. Thomas/Malcolm 37,9
3. Jan/Kent 49,6
5. Lennart/Henrik 71,7
6. Percy/Bertil 74,7
9. Johan/Jesper 87,8
14. Mikael/T Isenborg 105,8

Korta banan
1. Mats/Tomas 11,5
13. Ragnar/Reneé 79,3
14. Rolf/Stefan 79,6

HANINGEN Haninge MK
Den 16 nov var det dags att åka till Sala för Haningen och då förstog man att det skulle bli svårt. Rasbo ställde upp med 12 bilar varav 8 st åkte långa banan. Det började relativt lätt med en vägrätningssträcka norr om Sala som klarades utan prick av de bästa men efter en transport upp till Jordbron började allvaret. Ett mycket vägrikt område där banläggarna hittat kartor som bara hade ett fåtal vägar med och dom var otydligast förstås. Redan passar 24 blev stötestenen för många då flera ej kartlagda vägdelningar skulle klaras före det sista avhoppat rätt ut i ljungen före BPK:n. Här tappade SM-vinnarna Dan och Ola Carlsson från Kolsva alla segerchanser då det tog dom 20 min att hitta kontrollen. Sölve/Sören visade var skåpet skulle stå och vann sträckan, Kenneth/Roine tog igen det mesta på tredje sträckan men sedan var det slutkört för dom då drivknuten gick sönder på Suzukin på fjärde sträckan. Sölve/Sören vann den sträckan och drog ifrån och kostade på sig en tvåminutersbom på sista sträckan utan att deras totalseger var i fara. Almungebröderna Michael och Mattias Holmgren åkte till sig en andraplats efter en nästan lika jämn körning.

Av våra B-åkare lyckades återigen Thomas W/Malcolm bäst och blev fyra i klassen. Janne/Kent förlora möjligheten till en topplacering på att de glömde att tanka och var tvungna att åka 3 mil i onödan på en sträcka för att tanka. Nu blev det så att Mats/Tomas S som valt att åka länga banan gick in som tredje rasbobil efter en imponerande körning. De kostade dock på sig att fastna med Golfen på en stubbe vid en felkörning. När de baxade upp bilen så följde stubben med och Percy/Bertil som åkta lika fel hamnade i det djupa hål som uppstod. Det tog betydligt längre tid för dom att ta sig upp då de tvingades använda domkraft och palla upp bilen innan dom kom loss. Johan J/Jesper samt Lars/Thomas Isenborg hörde till dom tvingades bryta. På korta banan banan lyckades åter Rolf/Stefan bäst och kom 10:a totalt i den hårda konkurrensen.

Resultat
A-kartläsare
1. Sölve/Sören 17,5
2. Michael/Mattias Holmgren 20,1

Klass Övriga
4. Thomas W/Malcolm 55,2
7. Mats/Tomas S 79,6
8. Janne/Kent 83,7
10. Percy/Bertil 90,9

Korta Banan
10. Rolf/Stefan Mattsson 37,3
17. Johan/Martin J 48,4
20. Stefan M/Krister H 70,6
23. Ragnar/Reneé 89,7

KOLSVA MS GUTTSTASNURREN
Lördagen den 7 december var det stor Bil-O-final i Riddarhyttan i Bergslagsskogarna där 9 sträckor kördes på ett komprimerat område, där hela 4 sträckor var publiksträckor. 2 varv runt sjön Lien med några sträckor vid Bäckegruvan och vid utkanten vid Barkplan i utkanten av samhällets villaområde. 2 sträckor kördes utanför Folkets Park där de tävlande snurrade på en nedlagd såg inför en road publik. Sölve/Sören vann med Kenneth/Roine som 3:a. Thomas/Malcolm var heltända trots att en stötdämpare gick av och gungade sig till en överlägsen klassseger med 18 minuter och en finfin total 4:e platå, bra. Percy/Bertil kom 5:a trots lite ringrost medan Jan/Kenth missade 2 kontroller och skrev fel på nästa kontroll på 3:e sträckan, det blev till att vända och leta. På dom 4,6 mil tävling fanns det endast passerkontroller.

Rasbo MK vann lagtävlingen överlägset med 80 minuter före Haninge MK. Korta banan var inte kort denna dag utan åkte samma sträckning, vilket visade sig vara för svårt då alla vägrätningar och snurrar vart virrigt och många bröt. Rolf/Stefan kom här in på 14:e plats medan Claes/Ove bröt.

På kvällen var det mat, prisutdelning och dans. Årets serie var bra ur RMK-ögon trots att Kenneth/Roine kört sönder och brutit 2 tävlingar kom dom 5:a (1 tävling kort). Sölve/Sören vann klass A medan klass övriga vanns av Thomas/Malcolm före Jan/Kenth. På korta banan kom Rolf/Stefan på 5/6 plats medan Rasbo MK vann lagtävlan.

Resultat:
Klass A:
1 Sölve/Sören 19,6 pr
3 Kenneth/Roine 23,2

Klass övriga:
1 Thomas/Malcolm 26,2 pr
5 Percy/Bertil 49,3
11 Jan/Kenth 76,3

Korta Banan
Klass B:
2 Rolf/Stefan 113,9 pr

MSO-SERIEN
Klass A:
1 Sölve/Sören 98 p
5 Kenneth/Roine 76 p

Klass Övriga:
1 Thomas/Malcolm 91 p
2 Jan/Kenth 75 p
8/10 Percy/Bertil 42 p

Korta Banan:
5/6 Rolf/Stefan 67 p

Lagtävlan:
1 Rasbo MK 48 p
2 Haninge MK 44 p
3 Skepptuna MK 37 p

NYBÖRJAR-O
Rasbo MK arrangerade den andra deltävlingen i serien med start och mäl i Rasbo Bygdegård. Banan var c:a 6 mil varav mil var 0sträckor uppdelade på 5 sträckor. Första sträckan hade start vid Vallby och mål i Vattholma. Däremellan kördes det på några bondgårdar med lite snurrningar. Nästa sträcka gick ner mot Tensta-Ärentuna och mål vid Öste. Därefter följde en transport till Gamla Uppsala. Tredje sträckan var en kort bit förbi Vittulsberg med mål vid Ekensberg. Sedan följde en transport till Rörkens Motorstadion där fjärde sträckan kördes. Här blev det lite snurra runt garaget och ute på parkeringsplatsen och depån. Sedan en ny transport fram till Örby där sista sträckan startade. Enda problemet på denna sträcka var att hitta målet, som den här gången var förlagt till lekskolan. Alla väntade sig att målet skulle ligga där det brukar göra, så det blev ett fasligt snurrande runt Bygdegärden innan dom hittade rätt väg till målet.

Segrare bland debutanterna blev Peter Dahl-Mats Jansson. SMK Trollhättan/SBOK. Stefan Mårtensson-Krister Hellman, RMK blev 5:a och Johan och Martin Johansson, RMK 10:a. I C-klassen segrade Willy Eriksson-Roger Bjärkelöv, Almunge MK. Mats Lindberg-Tomas Svensson blev 4:a, Ragnar och Reneé Pahlm 14:e, Kent Romppala-Jesper Eklund 15:e och Claes Erixson.Ove Hällström 19:e. Mikael Karlsson-Lennart Hjelm bröt redan på första sträckan då Lennart inte mådde speciellt bra.

NM I BIL-O
VI VON DÖBELN ST - OP
Nykarlebynejdens sportbilister rf.

Tredje deltävlingen i årets NM-serie gick i Finska Österbotten med Nykarleby som centralort. Sölve och sören hade ju gjort bra i från sig i de två tidigare tävlingarna och ledde sammanlagt med 2 poäng före statt. Startfältet var hela fem timmar långt och då Livets Ords finska avdelning behagade ha torggudstjänst där startrampen var uppsatt så fick startern, en nutida gengångare av von Döbeln avbryta starten i en timme innan NM-klassen fick ge sig iväg. Johan/jesper som fick blodad tand efter fredagens debut efteranmälde sig och fick starta först på NM-banan. Med Guds ord ringande i öronen gick de på tävlingens första svårighet en konstruerad parallellväg 500 m efter start. De höll sedan ett högt tempo hela tävlingen men valde ofta fel skylt då kartläsningens noggrannhet inte blev prioriterad. Thomas/ Malcolm höll också ett relativt, med tanke på bilen, högt tempo och hittade också en hel del tavlor vilket gav en godkänd placering i resultatlistan. Kenneth/Roine hade denna gång inga problem med bilen men slarvade bort segern med flera skrivfel och två förbikörda tavlor i en nedlagd minkfarm (Europas största med plats för 60.000 djur) där gräset mellan burarna var högre än bilen.

Sölve/Sören var helskärpta som vanligt i tävlingsspåret. Skärpningen försvann dock på transporten in till målet där de för en gångs buskörde sig till för tidiga prickar. Det hade dock ingen betydelse då segern redan förlorats till Danmark efter ett par tavelmissar. Nu räckte 2:a platsen till en utökad ledning då resultaten i övrigt blev bästa möjliga med de allvarligaste konkurrenterna för långt ner i resultatlistan för att hota. Redan nu är en medalj klar och förutsättningarna för en efterlängtad NM-titel är mer än goda. Fredagens överraskande segerherrar togs ner på jorden ordentligt då tavelprickarna rasade in och de själva rasade ner till en mer normal 12:e plats. De svenska supporterna höll dock på att ställa till det för sina idoler då någon kom på den geniala idén att placera ut extra tunnor för att markera vassa järnbalkar som doldes i högt gräs, tyvärr hade banläggaren på samme ställe försökt hjälpa kartläsarna med att på kartan utmärka i terrängen utställda tunnor. 42-milafärden söderut genom Finland till färjan i Naantali blev dramatisk för de som valde kustvägen dvs Kenneth/Roine. Finska Gestapo hade valt att kontrollera trafiken och Suzukins extraljus gillades inte av lagen ens på ljusa dagen då glasets diameter påstods vara väl tilltagen. eftersom ingen av de våra behärskar det vilda tungomål som talan av innevånarna så blev inte bara språkförbistringen märkbar. En tolk tillkallades i en hast och efter en längre palaver fick de i nåd fortsätta med täckta lyktglas och rentvättad bakdel.

Utländska klassen
1. Spiegelhauer/Johansen DK 5762
2. Eklund/Eklund S 6715
3. Lannermo/Johannson S 7293
16. Widfond/Olofsson S 15066
23. Johansson/Eklund S 24063

MISTBERGSLØPET
NAF Øvre Romerike

På fredagen den 18/10 var det ett uppvärmningslöp med samma tävlingcentrum som NM-tävlingen dagen efter nämligen Letohallen i Råholt ett litet samhälle c:a 7 mil N Oslo Hela tävlingen kördes norr om byen på typiska norska bil-o-vägar dvs på allt ifrån omärkta (på kartan obefintliga) stigar till E-6an. Ett ovanligt inslag var en sträcka som kördes på en smal krokig asfaltväg c:a 5 km lång med 450 m stigning uppför ett berg, inga kontroller men ett 20-tal 180-böjar där nästan alla ej klara tiden.

Resultat
1. Karlan/Holand Norge 11
10. Kenneth/Roine 182
23. Sölve/Sören 574

ROMERIKSNATTA; NM-DELTÄVLING
NAF Øvre Romerike

Lördagen den 19 oktober avgjordes norska NM-deltävlingen och det var samtidigt den sista och helt avgörande för slutresultatet. Sölve/Sören hade medaljplatsen klar och låg också bäst till för NM-titeln. Tävlingen avgjordes på det stora, 9x14 km, hedområdet runt Gardermoen charterflygplats där man trixat ihop hela 17 mil orientering. Banläggarna hade ambitionen att lägga den tuffaste tävlingen i norskt mannaminne vilket lyckades över förväntning då det var helt knäckta deltagare som kom i mål efter 11 timmars tävlande. Det började inte bra för oss då banläggaren hade ett annat alternativ att åka mellan två angivelser än vad Sölve /Sören och Kenneth/Roine valde. Då det var nästan en mil att åka runt för att komma rätt väg till en TK så kostade det mycket. Kenneth/Roine genade på en stig och hamnade på fel sida om en vägbom på utfarten, efter en våldsam satsning utför en hög grusskärning kunde suzukins flygegenskaper testas och och trots dålig landning godkännas Som tur var ströks sträckan efteråt då domarna delade vår uppfattning. Sölve/Sören utnyttjade sin stora erfarenhet och åkte lungt och jämnt medans Kenneth/Roine körde i sin vanliga stil, fort och fel, och prövade också avancerad tvähjulsåka vilket ogillades av Roine då han inte tycker om att sitta så högt över marken. Roine lyckades också klistra kontrollremsor på fel tidkort med 1800 prick som belöning. Men även solen har sina fläckar då på allra sista sträckan Sölve/Sören blev uppåkta av Kenneth/Roine efter en mindre nedgång i effekten på Sörens datahjärna. Men trots den missen som kostade 20 min åkte bröderna in på en fin 4:e plats i tävlingen och blev 91 års NM-mästare med god marginal.

Resultat Romeriksnatta
1. Kaipainen/Jouhki SF 6769
4. Sölve/Sören 8399
11 Kenneth/Roine 9848

JÄMTLANDSRESAN 11-12 OKTOBER
Storsjöpokalen o. Minimax 3 Jämtlands MK

Andra helgen i oktober var det dags för en utflykt till Jämtland där bilorienterarna i Jämtlands MK inbjudit till en bil-o-helg med en uppvärmning på fredagskvällen med Minimax 3 följt av deras stora varannat års arrangemang Storsjöpokalen på lördagen. De bjöd också på logi i sin eminenta stugby på Lits Camping. Vi var fem bilar som nappade på erbjudandet men tyvärr fick Janne/Kent hoppa av då deras gurksnutt led av någon allvarlig infektion och var satt i karantän. Thomas I och Henrik som delade bil för helgen åkte redan torsdag morgon för att hinna fiska lite grann Så det var Tomas N/Sören,Kenneth/ Roine och Thomas W/Malcolm som for torsdag kväll till en stuga i Rätansbyn som Kenneth ordnat. Efter en lång resa som blev rätt dimmig på slutet så kom vi fram och kunde ta oss lite inombords och sitta och ljuga ett tag, vi höll på att bli flera då en bil i dimman hängde på Tomas N/Sören ett par km ifrån stora vägen innan han upptäckte i dimman att det inte var rätt väg. Efter en sen frukost fredag morgon idkade vi lite sightseeing i byn och drack friskluft innan vi åkte ner till Guldbyn (Åsarna) och fick lite inspiration genom att äta lunch hos våra likar, elitidrottsmännen som har servering där.

Efter en irrfärd på krokiga omvägar ledd av mäster Sören kom vi upp till Östersund där vi provianterade inför helgen kraftmätning. Sista etappen fram till Lits Camping klarades lätt och väl framme träffade vi inte bara Thomas I/Henrik, som inte hade någon fisk att visa upp, utan även ett gäng övriga syd svenskar som dykt upp. Efter att stugvärden släppt in oss och hade packat ur var det daga att åka mot Handog för kvällens övning. Redan första PK:n missades av de flesta och kostade mer eller mindre tid att leta rätt på. Dimman var svår och det var svårt att se vägarna så på tredje sträckan tyckte Sören att det var dags att ordna en klubbträff när vi konvojkörde alla Rasbobilarna utom Thomas I/Henrik. Han sa åt Tomas N att stanna vilket Thomas W upptäckte i sista ögonblicket och fick stopp på opeln med en centimeters marginal. Sedan kom Kenneth och fick syn på kattfan framför och tänkte nu eller aldrig. Tomas N tänkte på fru Marta och smet iväg men opeln och suzuki förenades med en slak katt emellan Vad gör lite lyktor när man kan få ta livet av en stackars katt. Det är också nu bevisat att japansk plast är starkare än tysk rost. Kvällen avslutades med en allmän träff i ena Rasbostugan (gissa vilken) där 20 personer fick plats i en sexbäddsstuga. Det drogs många historier och skapades många tomburkar/glas.

Nästa morgon var Kenneth/Roine tvungna att fara in till Sundsvall för att jaga suzukidelar tyvärr har Republiken Jämtland inga handelsavtal med Japan så dom fick köpa lite plastskivor och tillverka egna strålkastarglas. På eftermiddagen åkte alla till Krokom där besiktning och samling var för Storsjöpokalen och trots viss oro hos besiktningsmännen gick Suzukin igenom. Även Kattopeln klarade sig men den knäckta svansen var upptejpad (precis som på husse). Thomas W/Malcolm fick en lidnersk knäpp den kvällen eller också var dom rädda om katten, för dom körde som blixtar (nåja) och öppnade på 1:a sträckan med en andraplata strax före Kenneth/Roine. Tomas N/Sören missade de första två tavlorna och tog lång tid på sig att lösa problemet. Thomas W/Malcolm tog i än värre på andra och vann sträckan och gick upp i totalledning. Här kom också Thomas I/Henrik igen efter en katastrofstart på första sträckan och var bara 11 minut efter. På tredje sträckan måste opeln vila sig lite och SM-vinnarna bröderna Dan/Ola Carlsson frän Kolsva gick upp i ledningen efter att ha nollat sträckan. Kenneth/Roine låg nu totaltvåa strax före Thomas W/Malcolm efter att också nolla på sträckan. Tomas N/Sören nollade också men sladdade efter sin dåliga inledning. Dom åke sedan bra även på sträckorna 4, och 6 och avancerade till femte plats efter Thomas W/Malcolm men det var inga större tidsdifferanser i den täta dimman och det var relativt tätt mellan bilarna.

Efter en transport ner till Östersund på nattens sämsta väg, en flera kilometer lång sprängstensfylld vägbank så var det dags för två lätta sträckor på industriområdet norr om staden. Inga problem alls förutom att PK-tavlorna inte var vänstermarkerade och svåra att se i dimman vilket medförde många vändningar, Tomas N/Sören led väldigt av detta och vände totalt under tävling ett 15-tal gånger för detta. Efter en transport tvärs igenom staden väntade ett tufft avsnitt på övningsområdet med en avslutning på JMK:s motorbana Här delade Dan/Ola och Kenneth och Roine på sträcksegern två minuter före Thomas W/Malcolm som tog tillbaka tredjeplatsen av Morgan Jansson/LarsErik Eriksson som var ytterligare 2 min efter. Här var Tomas N/Sören hela 8 min efter då de inte bara hade orienteringsproblem utan även hade en hund före sig i spåret som inte ville flytta på sig, när de till slut kom förbi så hade de missat och var tvungna att åka tillbaka igen, c'est la vie.

På nästa sträcka vann Thomas W/Malcolm till det igen och vann med nästan tre min och knappade in på ledarduon. Kenneth/Roine fick stora problem då en sida saknades i deras körorder och de fick köra på känn, alla tavlor hittades utom TK:n efter att kattopeln dök upp så löstes även det problemet. Elfte sträckan åktes sedan till en början på Lits Camping, där vi ju bodde, och Suzukin trodde förstås att tävlingen var slut och släckte allt lyse förutom ljussignal och handstrålkastare, de tappade 3 min på sträckan till Thomas W/Malcolm som med en ny sträckvinst gick upp i totalledning 3/10 före Kenneth/Roine som behöll 2:a-platsen då Dan/Olas Toyota också började konstra och de tappade mycket tid. Näst sista sträckan fick Tomas N/Sören ett ryck och vann sträckan men var alltför långt efter för att kunna vinna. Kenneth/Roine hade problem att åka med bara handstrålkastare och när de hamnade i diket och Roine tappade en karta när han var ute och lyfte som skulle användas senare på sträckan så blev det dubbelt mörkt. Efter att väntat in Morgan/ LarsErik och följt dom en bit så behöll de 2:a platsen totalt då Thomas W/Malcolm tappade mycket tid pga en kortslutning, inte i opeln utan i huvudena och de rasade till 4:e totalt. Nya ledare blev nu Morgan/LarsErik efter att jagats av Suzukin. Men opeln var bara 4 tiondelar efter Dan/Ola på tredje plats och det var precis vad Thomas W/Malcoln slog dom med på sista sträckan. Kenneth/Roine handlyste in 2 min på Morgan/LarsErik men fick stryk med 6/10 till slut. Thomas W/Malcolm tog med tredjeplatsen totalt en överlägsen seger i B-klassen och fick också nöjet att slå mentor Sören. Thomas I/Henrik hade åkt jämnt och säkert hela natten och var på väg mot en klar seger i C-klassen då de valde fel väg och hamnade i så djupa spår de inte kom upp för egen maskin utan tvingades bryta och åka till mål och hämta lyfthjälp oturligt tog på näst sista sträckan.

I väntan på prisutdelningen så serverades sallad med ett mycket gott öl och det satt fint efter 17 mils orientering och l Roines fall mycket kalla mil på slutet, han var tvungen att dricka öl med vänstern då strålkastarhanden var stelfrusen. Hålligånget i stugorna var inte så långvarigt denna kvällen då de flesta tänkte på söndagens hemresa.

Resultat, Minimax fredag 11 okt.
1. Dan/Ola Carlsson 3,2
3. Kenneth/Roine 7,6
5 Tomas N/Sören 10,0
7. Thomas W/Malcolm 14,7
13 Thomas I/Henrik 41,4

Resultat Storsjöpokalen 12 okt.
1. Morgan J/LarsErik E 49.8
2. Kenneth/Roine 50,4
3. Dan / Ola 53,3
4. Tomas N/Sören 69,8

B-kartläsare
1. Thomas W/Malcolm 53,3

BYGGSVÄNGEN Götene MK
Den 8 nov. åkte Sölve/Sören till Holmestad 2 mil söder om Mariestad där tävlingscentrum var förlagt. En lätt inledningssträcka följdes av "Köttgärdet" ett vägrikt område SO om Götene Väster om Lundsbrunn finns Mariedalsskogen där 3 svåra sträckor åktes sen följde 2 lätta bitar öster om Kinnekulle. Vi har vunnit 6 av 7 tidigare Byggsvängar men nu fick vi vara nöjda med en 2a plats.

1. Johansson/Axelsson Vara NK 13,7
2. Sölve/Sören 15,1

ECKERÖRUNDAN
Ålands MK

Lördagsmorgonen den 2 nov var det ett gäng oroliga orienterare som stod i Grisslehamn och tittade ut över ett vresigt Ålands hav. För andra året i rad bjöd ålänningarna oss på en bil-o-helg med tävling av svensk typ på för oss ovanliga kartor plus en trevlig fest på kvällen. Hela 41 svenska bilar åkte över för att pröva på varav 9 kom ifrån Rasbo. Alla var inte nöjda med hur dagen började (24 sekundmeter) men efter att ha packat upp i stugorna och rekonditionerat oss + våra bilar efter den tuffa överfarten så var alla förväntansfulla inför kvällens övningar. Redan på första sträckan avgjordes tävlingen då Kenneth/Roine åkte fel på en stig och efter att sent om sider upptäckt felet vänt och åkte tillbaka så mötte de Sölve/Sören på samma stig. Jan och Roger Lindholm smet förbi och vann sträckan före Kenneth/Roine och Sölve/Sören kom fyra. På andra vann bröderna och avancerade till andra totalt efter Jan/Roger som sedan höll undan ända till mål. Kenneth/Roine blandade ihop ett namn på kartan och föll till tredjeplats. Topptrion var där klar för ställningarna hölls sedan ända till målet.

I B-klassen utkämpade Thomas W/Malcolm och Janne/Kent en stenhård strid och växlade ledning på varje sträcka men hamnade till slut på exakt samma prick men efter sekundräkning vann Thomas/Malcolm med minsta marginal. Percy/Bertil kom trea B-klassen där vår käre sekreterare gjorde ett tillfälligt/?) inhopp bakom ratten och körde åt Rimo(usch)kartisen Mulle Larsson och kom på fjärde plats. Johan/Jesper börjar bli rätt internationella och kom tvåa i C-klassen på en tid som räckt till en tredjeplats i B-klassen. På korta banan totalvann Rolf och Stefan Mattsson trots avsaknad av både trip och rutin, vad månde bliva av dom?

Resultat
Långa banan A-kartläsare
1 .Jan/Roger Lindholm 11,0
2. Bröderna Eklund 12,7
3. Kenneth/ Roine 18,9

B-kartläsare
1. Thomas W/Malcolm 33,7
2. Janne/Kent 33,7
3. Percy/Bertil 61,0
4. Bernt/Mulle 80,9

C-kartläsare
1. Jan S/Jeanette S 55,6
2 Johan J/Jesper E 58,5
9 Mikael C/Thomas Isenborg 116,7

Korta banan
1. Rolf/Stefan Mattsson 28,7
Ragnar/Reneé Palm 97,7


När bara finalen är kvar av 91-års bilorienterande kan vi konstatera att vi inte bara har fått goda sportsliga resultat utan att vi i Rasbo lyckats bli rätt mänga som åker på tävlingarna. Sören och Roine tycker att det är roligt att inte vara själva att nå framgångar Men vi kan bli flera så för att vi ska bli ännu bättre/fler kommer det att bli en nybörjarkurs på klubben i januari/februari. Anmäl ditt intresse till Sören eller Roine. Efter den kursen kommer vi att ha en "överkurs" lämplig för B och C-kartläsare där vi ger tips och räd hur man kan förbättra sin bilo-åkning och det kommer att ske under mars månad. I april kommer sedan Sören och Roine att lägga en övning i nordisk bilo för de som vill vidga vyerna så det kommer att hände lite under 92 hör av dig och kom med frågor och synpunkter till oss.

Slutställning NM-91
1. Sölve/Sören 174
2. Kaipainen/Jouhki SF 171
3. Spiegelhaur/Jojansen DK 171
15 Kenneth/Roine 153
25 Thomas Widfond/- 127

DM BIL-O
1 Sölve/Sören 45 p
4 Thomas/Malincolm 26 p
6 Kenneth/Roine 20 p
8 Jan/Kenth 13/12

KM I BIL-O
1 Sölve/Sören 60 p
2 Thomas/Malcolm 48 p
3 Kenneth/Roine 41 p
4 Jan/Kenth, 40 p
5 Percy/Bertil 24 p
6 Johan/Jesper 14 p
7 Mats/Tomas Svensson 11 p
8 Lennart/Henrik 8 p
9 Rolf/Stefan 7 p
10 Mikael K/Tomas Isenborg 5 p

MHF DM
Klass A:
1 Michael/Mattlas Holmgren 60 p
2 Sölve/Sören 58 p
3 Håkan/Roine 55 p
7/8 Hans/Göran 47/45 p
8/9 Percy/Bertil 47/45 p
11 /Henrik 38 p
13 /Kenneth 31 p
13/15 Sture/Sten 20/19 p
15 Kenneth/ 15 p
16/17 Jan/Kenth 13/11 p

Klass C:
5 Claes/ 41 p
6 Mats/Tomas 35 p
9 Ragnar Renné 30 p
11 Rolf/Stefan 29 p
13 Ove 14 p
13/14 Martha/Tomas 24 p
20 /Jan S 16 p
27 Kenth Tomas Isenborg 13 p
28 Sören/Jens Eklund 12 p
28 Gudrun/Håkan 12 p
31 Mikael/Lennart 11 p
39 Henrik/Johan 2 p

DANMARK
RINGKJØPING BANKLØBET Midtjysk Bil Sport

Som vanligt åkte Sölve och jag ner till Danmark helgen före midsommar och åkte två tävlingar fre- och lördag. Fredagstävlingen var upplagd enligt finska bil-o regler och startade vid Spjalds fredagsmarknad i en hästhage. Det andra svenska ekipaget vilket var Christina och Folke Ringberg från Nybro hade otur och kvaddade bilen vid en alltför närgången uppvaktning av en dansk bil. Som vanligt fälldes avgörandet i en typisk dansk skogsplantage med en mängd parallellvägar där orienteringen blev mycket svår.

1. Kjelsmark/Norup 4628 pr.
5. Sölve/Sören 7072 pr.

TOYOTALØBET IKAST
Ikast og Omegns Motor Klub

Lördagen den 15/7 åkte vi en deltävling i det danska mästerskapet där grundkartan var från 1913 där de flesta vägar var antingen ombyggda eller borta. Vi startade 1 timme efter första bil men sista två timmarna (av sju totalt) fick vi spåra. Hoppas att våra odysséer sydöver kommer att bli värdefulla i kommande danska NM-tävlingar.

1. Nyrup/Jorgensen 475 pr.
4. Sölve/Sören 567 pr.

FINLAND
II RANNIKON ST - KUSTENS OP Nykelebynejdens sportbilisters rf.

Fredagen 16 augusti, dagen före finska NM-deltävlingen, kördes ett "uppvärmningslopp" l samma område mellan Nykarleby och Jakobstad i finska Österbotten. Fyra bilar kom från Upplands stolthet, bil-o-klubben Rasbo NK, förutom veteranerna i dessa sammanhang så debuterade två Rasbobilar i den svårkörda och -orienterade finska skogen. Tävlingen var ovanligt lätt och veteranerna hade svårt att hålla koncentrationen på tillräckligt hög nivå men Sölve/Sören hade segern som i en ask när de blev lurade av Kenneth/Roine att stryka en skylt på rätt väg där de genade genom buskagen bredvid skylten. Debutanterna hade förstås svårare, kattopeln hade ju dessutom okända marker att jaga i, men kom dock efter vissa vedermödor runt i något utmattat skick. Johan/Jesper visade upp den "nya" bilen då de fått ordning på en gammal trätt vit gurksnutt (kan det bero på dåligt inflytande?). Segern gick till en riktig högoddsare då Norge fick sin första seger i internationell bil-o.

1. Ove Tuko/Ingvar Bråten Norge 1267
4. Sölve/Sören Eklund 1542
9. Kenneth Lannermo/Roine J-son 2294
17.Thomas widfond/Malcolm O-son 4529
22.johan J-son/Jesper Eklund 8138

MHF-O
Q8-POKALEN, Uppsala MHF

Höstsäsongen startade på hemmaplan med Uppsalas deltävling i MHF-DM lördagen den 24 augusti. Våra finska hjältar fick nästan en hel vecka att vila upp sig på vilket behövdes för somliga. Samlingen var i Tensta och rykten gick om att de hittat nya vägar i de välkända tävlingsområdet. En något tidig start gjorde dock att de många svårigheterna ganska lätt löstes av de mer rutinerade åkarna då större delen av banan kördes Innan mörkret föll. Banan innehöll en mängd vägrätningar enligt gammal modell och "agnarna sållades snabbt från vetet". Efter att ha inlett på välkända Sanatoriesträckan kördes det på en mängd möjliga och omöjliga vägar via Ramhäll till Skyttorp där kvällens intensivaste sträcka gick på nedlagda Nyckelhusfabriken. En mycket detalj- och vägrik 1000-dels karta hade ritats på det 300x200 m "stora" området och där hade arrangörerna lyckats få till 7 km orientering. Sölve/Sören fick till det igen trots en glömd passertavla. Håkan/Roine glömde inget men gick på en körbeskedsfint och tog 13 onödiga prick. Hasse som fortfarande luftar Corollan i MHF-tävlingar med Göran i högerstolen tog en S-skylt på gammal rutin, tyvärr för tidigt, ab att ett helt varv med 4 tavlor missades. Percy/Bertil hade äntligen vaknat ur en alltför lång vinterdvala men var tillräckligt utvilade för att direkt få till ett hyfsat resultat trots viss ringrost och lånad bil. Roines förare i SBF försöker bli bättre förare genom lära sig kartläsningens ädla konst och med grannen bakom styret på Suzukin hade dom en hård kamp om 10:e platsen med Lennart/ Henrik. På korta banan segrade Mats och Thomas trots bekymmer med att räkna ihop körtiderna. Far och dotter Pahlm fick åka på hemmaplan men blev distraherade av huskorset och grannar som hade bildat en hejaklack vid Rosenhillsvägen i Kilen, de slogs därför knappt av far och son Mattson.

Klass A
1. Sölve/Sören 24,7
2. Håkan Bengtsson/Roine 29,5
8. Hans Eriksson/Göran Falk 84,7

Klass B
3. P Lindgren/B Strandberg 74,7
10. Thure Bäckström/Kenneth 172,7
11. L Hjelm/H Pettersson 173,2

Klass C
1. M Lindberg/T Svensson 4,4
6. Rolf M/Stefan M 36,0
7. Ragnar Pahlm/Renée Palm 58,3


RM-91, DUCKHAMSRUNDAN Stockholms MHF
Stockholmarna med Kurre Westberg i spetsen hade emigrerat till Åkers Styckebruk för att arrangera årets mästerskap i onumrerad bilo. Tävlingen kördes delvis i det mycket vägrika området väster/norr om bruket och uppemot Strängnäs. 1:a etappens första och sista sträckor avgjordes i detta parti liksom 4 av 2:a etappens. Dessa sträckor var utslagsgivande och av mästerskapskaraktär, tyvärr var resten av tävlingen mycket enklare och innehöll enbart enklare orientering med små problem för deltagarna. Nu hade arrangören dessutom oturen att underdimensionera slutTK:n på 1:a sträckan så att körtiden på denna fick strykas då funktionärerna ej han med att få rätt ankomst på bilarna längst bak i den långa kö som snabbt bildades i kontrollen. Förutom att tävlingen förlorade en av få utslagssträckor fick man bekymmer att dela ut det sträckpris man valt att ha där. Nu kom Sölvelsören att få det för att de lyckades bli helt prickfria ända till etappens sista sträcka. I uppehållet låg bröderna 3:a efter en missad tavla, Kenneth/Roine låg långt ner i resultatlistan då de inte kom överens med banläggaren om hur man ska tolka kartan. Tvåa av rasboåkarna var Hans Ch/ Göran Falk men hade även de svårt liksom Percy/Bertil som dock låg klart för kattopeln där Thomas/ Malcolm inte hade någon bra dag.

Riktiga problem hade också Janne/ Kent vars blå gurksnutt fått fnatt och inte ville vara med längre. Andra etappen starta med en tuff sträcka där Kenneth/Roine räddade lite av sitt anseende genom att vinna tävlingens andra sträckpris. En felskriven tavelkod gjorde att trots en bra körning i övrigt på etappen slutade de på blygsamma 7:e plats. Sölve/sören kom på placeringen före efter en oturlig miss där de åkte förbi samma passer två gånger utan att notera den eftersom de trodde att var en OK då den var snedvriden. Segern gick nu ändå till Uppland då Almungebröderna Michael och Mattias Holmgren tog sin första seger i så här stora sammanhang. GRATTIS till RM-titeln. HansCh/Göran hade stora problem i grusgroparna på slutsträckorna och tappade placeringar liksom även Percy/Bertil vilka också blev passerade av Thomas/ Malcolm som vann C-klassen på långa banan. Lennart/Henrik åkte jämt och problemfyllt hela tävlingen men klara sin målsättning att fullfölja sin första "stora" tävling. På korta banan åkte Mata/ Tomas snabbast med bara 0,1 tidaprick men missade för många tavlor och kom 2:a bara 4,1 prick före Rolf/Stefan på 5:e plats.

A-kartläsare
1. Michel o. Mattias Holmgren 36,5
6. Sölve/Sören 57,2
7. Kenneth/Roine 65,8
18.Hans ChlGöran Falk 125,9

B-kartläsare
5 Percy/Bertil 175,2
10 Lennart/Henrik 270,0

C-kartläsare långa banan
1. Thomas W/Malcolm 172,4

Korta banan
2. Mats/Tomas S 39,1
5. Rolf/Stefan 43,2

NORUNDARUNDAN Norunda MHF
Den 5 oktober var det daga att åka till Norunda dvs Björklinge som det heter på normalsvenska. Första sträckan gick i JCC-grustaget norr om samhället sedan åkte vi en sväng via Skuttunge, Åkerlänna, Nolmyra på varierande kartor med många gårdsplaner till ed sista sträcka på åsen väster om E-4 mittför Vendela grustag i ett för bil-o mycket fint område. Banläggarna hade lagt ner ett mycket fint arbete för att få till utslagsgivande banor och lyckats bra förutom på 1:a sträckan där man varit väl ambitiösa och krånglat till körordern så det i vissa fall blev nära nog omöjligt att lösa problemen. Sölve/Sören hade dessutom problem vid en BPK på sista sträckan och besökte den en gång för mycket med hela 29 tavelprick som följd. Håkan Bengtsson/Roine slog därigenom dom och blev tvåa. Hans Ch/Göran får inte till det i grusgropar och kom på en blygsam placering slagna av bland andra Lennart/Henrik som kom på en fin andraplats i B-klassen. Kenneth Lannermo provade på att läsa kartan åt grannen Thure och sneseglade fram till en placering före Percy/Bertil som inte fick till det alls. Thomas W/Malcolm som i MHF åker i C-klassen åkte förstås långa banan men fick fel körorder i en TK vilken gav dom en mycket bra tid men många tavelprickar. Våra deltagare på korta banan lyckades inget vidare utan la beslag på bottenplatserna i listan.

A-kartläsare
1. Michal/Mattias Holmgren 46,6
2. Håkan B/Roine 60,8
3. Sölve/Sören 67,2
9. Hans Ch/Göran Falk 122,2

B-kartläsare
1. Bo/Robert Glimmerud 103,0
2. Lennart/Henrik 113,0
4. Janne/Kent 122,2
6. Thure Bäckström/Kenneth 145,8
8. Percy/Bertil 203,4

C-kartläsare
1. Thomas W/Malcolm 317,5

Korta Banan
1. Abrahameson/Snellman Sala 46,1
8. Rolf/Stefan Mattsson 137,3
9. Gudrun/Håkan Lindgren 176,8
10. Martha/ Tomas Nilsson 253,6

TIERPSMARAN MHF Tierp
Den 9 nov åkte vi till Tobo för a att avsluta MHF:s DM-serie. Rasbokillen Sten Johansson var banläggare hade lyckats hitta en hel nya vägar som var okända till och med för Sören. Håkan B/Roine hade bekymmer med en varmgående Golf där kylarlocket Inte fungerade som det skulle. Bröderna Holmgren vann efter en inspirerad körning överlägset före Sölve/Sören och det blev även DN-resultatet totalt. Håkan Bl Roine lyckades komma trea totalt i DN efter en femte plats i tävlingen där de kostade på sig lyxen att åka förbi tavlor utan att skriva upp dom. Hans Ch/Göran hade som vanligt stora svårigheter i grusgroparna på sista sträckan och ramlade ner l resultatlisten. Av våra B-åkare lyckades Percy/Bertil bäst men kom bara sexa och fick stryk av Mats/Tomas S som vann C-klassen på länga banan. På korta banan var det tunt med Rasbobilar och Ragnar/Reneé var ensamma med en 9:e plats som resultat.

Resultat
Långa banan A-kartläsare
1. Michael/Mattias H 15,5
2. Sölve/Sören 31,9
5. Håkan B/Roine 58,7
9 Hans Ch/Göran Falk 94,8

B-kartläsare
1. Bo/Robert Glimmerud 61,5
6. Percy/bertil 132,9
8. Thure B/Kenneth Lannermo 150,0
9 Lennart H/Henrik 160,5

C-kartläsare
1. Mats Lindberg/Tomas S 131,7
2 Johan J/Jesper E 177,7

Korta banan
9. Ragnar/Reneé Palm 113,4

DUCKHAMSVALSEN Stockholms MHF
23 nov var Södertälje mötesplats och banan strängad ömse sidor om gamla E4an söderut till Tullgarns slott där korta banan avslutade. Vid Stensta i Ytterjärna fanns en S-tavla som bara 2 tävlande hittade bl.a. Hasse/Göran. Avslutningssträckorna åkte vi på ön Mörkö med en intensiv final vid Hörningsholm dit var det lättorienterat och gott om tid men Hasse/Göran räkna ihop körtiden fel och åkte in i 3 min tidigt i TKn, nu hade det ingen betydelse då deras 9,4 pr räckte till en välbehövlig seger. Tomas Nilsson/Sören fick 10 straffprick för den missade tavlan vid Stensta så det hjälpte inte att dom bara var 1,8 pr sena. Efter 3.5 mil återresa till kringelstan konstaterades att Rolf/Stefan kom på en fin 6e plats på korta. Dom började tävla i april.

1. Hans/Göran 9.4
2. Tomas Nilsson/Sören 11,8

Korta
6. Rolf/Stefan 83,3

Sören Eklund © 1991