Bilorientering Bilo Uppland

2017, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 54.
Bilorientering 2017
Elmesnurren, Älmhults MK, SM1, 9 september – av LEL
Vi åkte ner till Älmhult för att starta årets bil-o säsong med den första SM-deltävlingen. En efterlängtad premiär men vi var faktisk de enda från Rasbo MK denna kväll. Starten var förlagd till IKEA i utkanten av stan och där gick även första sträckan – en kort snurr på parkeringsplatsen som uppvärmning. Men sedan bar det av ut i skogen med mycket intensiv och fin orientering. Det kom att bli en mycket blöt tävling för det hade regnat i flera dagar innan och det regnade ganska kraftigt hela kvällen dessutom. Oerhört lerigt och stundtals svårkört alltså. För att göra en lång historia kort; vi hade inte det rätta flytet denna kväll och missade för många tavlor, särskilt mot slutet av kvällen. Sista sträckan var en betydligt längre version av första sträckan på IKEA:s parkering och den gick bra i alla fall, men överlag så var vi inte tillräckligt på tårna och kollade inte alla vägangivelser tillräckligt noggrant. Vi slutade därför på 13:e plats bland de 16 som tog sig i mål (tre bröt dessutom).
Guttstasnurren 1, 29 september, NEZ – av BJ
Kolsva MS arrangerade den första deltävlingen i NEZ i Sverige för året. Start och mål i Kolsva med 10 orienteringssträckor däremellan på hedar och djupa skogar. Sträckorna var alla av liknande karaktär med mycket ”skogsåka” där luriga småvägar växlades med snabba partier. Själva så hade vi en tendens att åka fort överallt och denna dag var det tur för oss att det var numrerade kontroller så vi kunde åka tillbaka och hämta det vi missat. Några mindre partier med egenritade kartor och ”snurrar” varvades in vilket gjorde tävlingen till väldigt varierad och rolig. De 10 sträckorna tog dock ut sin rätt och det var ett ganska slitet ekipage på de sista svåra sträckorna i höstmörkret och frasen ”åk tillbaka” fick användas allt för ofta. Inte en så stor Rasbo-dag denna dag tyvärr.
Guttstasnurren 2, 20 september, NEZ – av BJ
Kolsva var även arrangör för den andra svenska deltävlingen i NEZ, ett tufft jobb för dessa arrangörer med andra ord. Denna tävling var helt annorlunda mot föregående då den helt kördes som en sprint på egenritade kartor. 8 sträckor skulle avklaras och det började direkt i Kolsva med snurr bland slyskog på gammal industritomt. Denna sträcka fick tyvärr strykas efter att en tavla saknats. Sedan körde vi en sträcka vid en nerlagd gruva som vi besökt vi tävlingar tidigare, gäller även första sträckan. Sedan kördes 3 sträckor på en såg, Norsabanan i Köping samt Bustabanan i Kolsva. Efter ett kortare uppehåll så besöktes dessa igen, och denna gång lite mer utförligt. Det blev en ganska guppig resa bitvis med branta backar, gräsvägar samt hela Bustabanan där man normalt endast åker med två hjul på fordonet. Björn och Kenneth lyckades bra på denna tävling och lyckades med en total andra plats.
Höstserien 1, Rasbo MK, 1 oktober – av LEL
Rasbo inledde årets jubileumsserie (50:e året i rad som Uppländska höstserien anordnas) i Tobo där Sten och Björn Johansson lagt banan. Eftersom Nils och jag hade kört sönder vår tävlingsbil på Kolsvas deltävling i NEZ några veckor tidigare så kom vi till start med min vanliga familjebil, en stor VW Passat utan vare sig extra tripp eller extralysen. Inte idealiskt men vi ville inte missa första deltävlingen i serien. Precis som 2016 så är det jag som är kartläsare på Höstserien. Tävlingen startade precis utanför samhället med en relativt enkel sträcka som gick längsmed landsvägen men med lite inhopp här och var. Beredde oss inga stora problem även om jag var ringrostig och blandade ihop öst och väst ibland vilket kostade lite tid. Andra sträckan var en intensiv snurr på de gamla uppställningsplatserna och taxibanorna nära Tierp arena. Egentligen gick det ganska bra men den stora och otympliga bilen och den urusla belysningen låg oss i fatet och gjorde att vi missade några kontroller och hade en ganska dålig tid. Även på tredje sträckan tog vi för lång tid på oss vilket till slut resulterade i en femte och sista plats i B-klassen. Inte så mycket att säga om men det viktiga var att vi kommit igång med höstserien. Kenneth Söderqvist läste sig till en tredjeplats i B-klassen och Jonas Eklund var på hugget och vann C-klassen. Bra gjort!
Roslagsrundan, Orion, SM2, MSO, Höstserien 3
13 oktober
– av LEL
Andra deltävlingen i SM startade i Norrtälje. Den var dessutom tredje deltävlingen i höstserien och även del av Mellansvenska orienteringsserien. Denna kväll var det Nils som skulle vara kartläsare. De tre första sträckorna var snurrsträckor som gick på LV3:s gamla område. Vi fick upp farten direkt och Nils var snabb och säker på läsningen och jag hade fullt upp med att köra. Det gick faktisk så bra att vi var totalsnabbast på första sträckan och bland de sex snabbaste på de efterföljande två. Sedan  en kort transport tillbaka till startområdet vid Görla industriområde där ytterligare en snurr väntade. Sedan bar det av ut över gärdena söder om Görla. Där fick vi problem dock, via en gammal 10:000-delskarta kom vi ner på en spikrak (dvs ny) grusväg och enligt körordern skulle vi in höger på en annan väg. Men där var en stängd bom. Fler bilar letade där men en efter en försvann de och vi hittade inte vidare. Via mycket funderande och diverse andra stigar kom vi dock vidare som vi trodde var rätt men det visade sig att vi missat en I-tavla som skulle ha tagit oss förbi bommen. Vi letade säkert 20 minuter förgäves så på den sträckan var vi bland de långsammaste. Sträcka sex var ytterligare några varv på gärdesvägarna och i skogen och nu gick det bättre igen – sjätte tid. Sedan tillbaka till LV3-området för ytterligare tre sträckor. Den första startade bland husen men gick snabbt ut i skogen där vi körde bra men missade ändå en kontroll så inte helt prefekt ändå. Näst sista var den svåraste sträckan denna kväll - för alla. Alla missade minst en kontroll här och vi missade faktisk fyra stycken (egentligen missade vi bara tre men en I-tavla glömde vi skriva upp). Plus att vi tog ganska god tid på oss. Med hjälp av några gamla kartor hade banläggaren Lars Mörnborg lyckats få till några riktiga luringar som gjorde att alla hade svårt att hitta rätt. Tävlingen avslutades med ytterligare en snurr bland industribyggnaderna och det är vi ju bra så här blev det femte tid. Total slutade vi åtta denna kväll och det är vårt näst bästa resultat på en SM-tävling. Så vi var mycket nöjda när vi åkte hem den kvällen. Övriga Rasboåkare denna kväll var Kenneth och Björn som slutade precis framför oss, Lars-Erik och Nils (sjua), och Jens och Jesper Eklund som slutade 13:e.
Höstserien 4, MK Rimo, 27 oktober – av LEL
Start och mål var denna gång förlagt till Rånäs. Första sträckan var en OK-plock på en 50:000-dels karta. Inga större problem fast lite svårläst karta. Fast på ett ställe satt passerkontrollen uppe men det fanns ingen bokstav på den. Tvåan var blandat 50:000 och 10:000-del men inga större svårigheter här heller; mest bara OK-plock. Transport till Rö kyrka och så en sträcka som snabbt letade sig in till Ticksta motorbana där vi gjorde några varv. Så långt gick allt bra och vi låg fortfarande först i spåret. Men sedan kom problemet, vid utfarten från banan gick vi över på en gammal 10 000-karta som tydligt visade att vägen var rätad, men vi hittade varken in på rätningen eller någon I-tavla. Och snart kom våra medtävlande ikapp oss medan vi åkte fram och tillbaka och lyste och letade. Men fler hade problem och vi mötte varandra flera gånger. Till slut hittade vi en I-tavla en bit in i skogen och kort därefter ytterligare en. Men däremellan skulle finnas en OK också som vi gick bet på. Efter 22 minuters letande gav vi (jag) upp och beordrade Nils att köra vidare. (Kontrollen visade sig stå där den skulle men var så väl gömd att vi helt enkelt inte såg den.) Sista sträckan var en kort OK-plock som de flesta nollade. Det visade sig att vi letade mer än några andra och vi slutade på tredje plats bland de fem startande i B-klassen. Kenneth letade ännu längre och var femma.
Höstserien 2, Sigtuna, 21 oktober – av LEL
Sigtunas deltävling startade i Odensala. Nu hade vi skaffat en ny tävlingsbil (en Audi A3) så nu var vi mer taggade att göra ett bättre resultat. Vi hade inte fått in trippmätaren dock men jag hade hittat en app till telefonen som visade sig fungera riktigt bra. Först en OK-plock längs allmänna vägen via en 50:000-dels karta. Inga svårigheter mer än att kartan var lite svårläst ibland. Andra sträckan liknade den första – bara OK-plock men vi hade svårt att hitta några OK och det tog tid. Tredje sträckan var en snurr i en grusgrop. Den gick också bra men jag gjorde en tabbe som kostade placeringar då jag slarvade och läste fel på körordern och vi missade en passerkontroll på en liten parallellväg precis efter starten. Attans! Fjärde sträckan var lite av varje, lite OK-plock och lite snurrande bland träd. Vi tog fel orienteringskontroll en gång och det gjorde att vi slutade på tredje plats. Kenneth var fyra i B-klassen och Jonas Eklund blev femma i c-klassen.
Ljunbysnurren, 28 oktober, SM3 – av BJ
Ljungby stod som arrangör för årets tredje SM deltävling, ett arrangemang de fått ta på sig ganska sent efter att en annan arrangör lämnat återbud. Här fick vi åka tio sträckor fördelade på tre etapper. Det började direkt med en intensiv snurr på en mindre grusgrop. Tavlor fanns överallt och det stod klart att man behövde vara väldigt noga i sin läsning för att veta om man skulle åka genom skylten och ta den eller åka några meter bredvid. Sedan följde flera sträckor där föraren fick gasa på ganska ordentligt, gällde verkligen i vår bil då det blev ganska mycket felkörning. Sträckorna komprimerades till mindre områden där man fick åka på nya och gamla kartor och på små och stora vägar. Den sista etappen gick på olika industritomter där det återigen gällde att avgöra om man skulle ha tavlorna eller inte, bitvis ganska svårt att avgöra. I mål kom vi och många tavelmissar blev det, tyvärr så hade arrangörerna även gjort en hel del missar och flera tavlor fick strykas då de stått fel eller körorden blivit fel. Ingen riktigt lycka för Rasbo denna kväll tyvärr.
Slutställning Upplandsserien 2017
UH 2017. C1. T Annala/A Larsson, KMS, 112p. B1. M Ahlgren/A Lifh, KMS, 116p. B3. Nils/Lars-Erik Lindell, RMK, 109p. B5. Eino Honkamäki/Kenneth Söderqvist, AMK/RMK, 78p.

SM 2017. 1. Björn Henriksson/Ulf Andersson, ÄMK/LMS 120p. 7/8. Kenneth Söderqvist/Björn Johansson, RMK, 106p. 13/12. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 99p. 22/15. Jens/Jesper Eklund 47/95p.

MSO2017. A1. Kenneth Söderqvist/Björn Johansson, RMK, 40p. 11/. Jens Eklund, RMK, 11p 10/. Sölve Eklund, RMK, 16p. /6. Jesper Eklund, RMK, 29p. B1. S Lindström/L Mörnborg, MKO, 37p. 4. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 20p.

Väl mött ute i skogen 2018!
/Björn Johansson, Lars-Erik Lindell, Sölve & Jesper Eklund
Höstserien 5, SBOK (MSO), 11 november – av LEL
Finaltävling för både höstserien och MSO gick av stapeln i Skolsta i regi av SBOK. Ganska många hade hörsammat kallelsen vilket var roligt. Tävlingen bestod av åtta ganska likartade, trevliga sträckor som blandade OK-plock längs med allmänna (mestadels asfalterade) vägar med kortare snurrar på bondgårdar kring Veckholm. Som alltid när det gäller att plocka orienteringskontroller så måste man mäta noggrant och ge föraren hjälp att hitta det man letar efter; att behöva backa kostar alldeles för mycket tid. För vår del fungerade det bra och vi backade inte på enda OK, Någon minuts funderande här och var hade vi ändå och vid en snurr på sista sträckan läste jag inte körordern ordentligt utan vi missade en kontroll. Men många missade mer så vi lyckade vinna B-klassen denna kväll, vilket gjorde att vi tog tredje platsen i höstserien. Bättre ändå för kvällen gick det för våra kamrater Kenneth Söderkvist och Björn Johansson som totalsegrade för kvällen och därmed tog hem seriesegern i MSO för A-klassade ekipage. En väl avvägd tävling när det gäller att ha svårigheter som passar in i olika serier med olika tävlingsklasser på samma bana.