Bilorientering Bilo Uppland

2018, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 55.
Bilorientering 2018
UH1, 15 september, MK Rimo – av SE
Årets höstserie inleddes med MK Rimo och tävlingen Rimosnurren. Rimo hade dessutom bjudit in till årets andra SM deltävling och även Mellansvenska O-serien. De kortare banorna (UH och MSO) utgjorde därför delar av SM banan. Startplats var vid Rö kyrka och tävlingen startade direkt vid kyrkmuren för att strax följas av en kortare sväng på Nyströms cement och skogsområdet söder därom. En kortare sträcka tog oss österut mot Rialamalmen, ett område med flera stora grus och bergtäkter som användes flitigt på 80-90 talet men som nyttjats minimalt de senaste 30 åren. I dessa grustag följde två sträckor på tillsammans ca 15 km. Efter transport tillbaka mot Rö fick vi ta oss ann klubbens motorstadion och Ticksta gård för att avsluta alltihop på cementgjuteriet med en intensiv 5 minuterssträcka. Ett riktigt ringrostigt ekipage från RMK (årets första tävling för kartläsaren och blott andra tävlingen på fem år för föraren) var inte Eklunds inledning av den vassaste sorten. Redan andra OK:n efter 300 meter vållade så stora problem att nästföljande ekipage passerade i ett huj. Resten av sträckan innehöll många felkörningar och tvekan så startfältets i särklass sämsta körtid på den inledande sträckan var ett faktum. Allt eftersom sträckorna avverkades lossnade det i alla fall mer och mer och när vi nådde målet ville vi absolut ha fortsatt några sträckor till på en mycket omväxlande bana som arrangörerna bjöd oss på denna kväll. Ett par som sin vana troget höll högt tempo hela kvällen var Kenneth och Björn, men med två missade kontroller sjönk totalplaceringen från en toppnotering till en femte plats. Eklunds lyckades hitta samtliga kontroller och hamnade till slut på en 7:e plats. Lindells hade en jobbig kväll med bl.a fem missade kontroller och hamnade därför långt ner i listan.
UH2 Svamptåget, 22 september, SBOK – av BJ
Årets tredje deltävling i MSO-serien startade i Skolsta (NV om Enköping). Tävlingens långa bana hade 6 sträckor där de första 3 gick på små och stora vägar med en stor variation av kartor. Bitvis enkel orientering med hög hastighet för att sedan brytas med mindre avhopp och snurrar runt bondgårdar och liknande. Varierande och kul. Fjärde sträckan blev desto intensivare med en snurr på en större bondgård. Lägre fart och snabba beslut och samtidigt vara noggrann var det vinnande konceptet här. De sista två sträckorna var även de relativt intensiva kring gårdar och småvägar för att sedan avslutas på en lång och mycket gammal ängsväg. En perfekt avslutning på en rolig tävling. Undertecknad lyckades bra denna kväll och vann A-klassen med klubbkompisarna Sölve/Jesper på en tredjeplats.
Morgans Minne, NEZ3, 7 september – av LEE
Falköpings MK hade stått upp mot utmaningen att arrangera en internationell bilorientering efter 14 års frånvaro. Med start vid Falköpings flygplats hade de lagt en kompakt bana. Efter några kilometers transport anlände vi till första sträckan som var en enkel 15 km OK-plock längs allmänna asfalterade vägar. Den bjöd inte på några större problem utan nollades av de flesta. Kvällens tävling var av typ B, dvs med onumrerade kontroller. För vår egen del så var detta premiärtävling för 2018 och besättningen bestod av Nils som förare och Lars Erik som kartläsare. Som sagt; inga problem med sträcka ett. Sedan följde en kort transport till Norkalks fabriksområde och den närliggande Falköpings motorstadion som bland annat är en motocrossbana. Där skulle resten av kvällens tävling utspela sig. Fyra sträckor följde direkt på varandra med intensiv navigering på motorsportsområdet med massor av vägval bland mer eller mindre körbara vägar. Fler än en gång fick vi stanna till för att verkligen lokalisera oss och bestämma oss för vad som var väg, fel väg eller ingen väg alls. Några gånger lurade jag in Nils att köra på själva crossbanan (vilket var fel) när vi istället skulle hålla oss på gräsvägarna bredvid. Några gånger blev det riktigt fel vilket visade sig i fyra feltavlor vilket nu för tiden betyder 60 straffminuter. Dyrbart! (Alltför dyrbart är min personliga åsikt. Den tidigare skalan på 10 minuter för missad kontroll och tre minuter för extra uppskriven kontroll känns betydligt mer ”lagom”.) På slutet började det falla ett kallt regn och precis när vi stämplade i vår sista tidskontroll öppnade sig himlens portar och regnet vräkte ner och sikten reducerades till bara några meter. Där hade vi i alla fall tur med vädret! På grund av våra 60 minuters tidsprick blev vår slutliga placering 18 av 30. Men vi var överlag nöjda med körningen och vi hade kul – vilket för oss alltid är det viktigaste.
NEZ4, SM1, 8 september – av LEL
Nora MK med Kjell Carlsson och Torbjörn Zetterljung i spetsen hade lagt en kanonfin tävling i vackraste Bergslagen. Startplatsen låg i Nora och då vi startade redan kl 15 så blev det en trevlig tävling i dagsljus (t.o.m. solljus) så vi hann njuta av de vackra vyerna under transportsträckorna. Sträcka ett ströks av någon anledning så tävlingen startade på allvar med sträckorna 2 till 5 som alla utspelades i ett vägrikt skogsområde i Skrymtarboda mellan Nora och Lindesberg. Mitt i skogen fanns minsann en travbana av djup sand som vi ömsom passerade och ömsom körde på vilket jag (Lars Erik) som förare tyckte var vansinnigt roligt. Idag var det numrerade kontroller (bra!!) och vi hade ett härligt flyt och gjorde inga större missar här. Nils läste snabbt och säkert så jag hade fullt upp att försöka köra så snabbt det bara gick bland trädstammar och rötter. Det gick riktigt bra - vi startade mitt i getingboet av Sverigeeliten och höll jämna steg med dem hela tiden. Underbart roligt.
Därefter följde en fyra mil transport upp till Grängen öster om Grythyttan. Här skulle tävlingens tre sista sträckor utspela sig med utmanade stigfinnande och körning på bland annat en nedlagd järnväg med grangrenar skrapande längs med bilens bägge sidor ske. Detta måste vara varje banläggares våta dröm att ha tillgång till denna typ av terräng med massor av vägar (och järnvägar) att lägga tävling på. Här hade vi dock lite problem emellanåt och tappade kontakten med de bästa men vi lyckades lösa problemen allteftersom och tryckte på. Extra roligt att få pressa Audin mellan träden och höra grenarna stryka både tak ock sidor. Kvällen slutade bra för oss med en slutlig åttonde plats bland de 15 som körde om SM-titeln.
NEZ Finland, 5 oktober – av LEL
I år passade våra scheman såpass att Nils och jag äntligen kunde åka över till Finland för att testa deras form av bilorientering. NEZ stod på programmet med tävling både fredag och lördag. Eftersom vi inte testat finsk linjeorientering tidigare så hade vi beslutat att båda prova på att vara kartläsare. Det blev så att Lars Erik inledde i högerstolen på fredagen utan andra ambitioner att ta oss runt. Det visade sig inte vara några större problem att komma in i läsningen. Det är ju bara att följa linjen på kartan och skriva upp de kontroller man träffar på längs vägen. Dessutom gjorde vi inga ansatser alls att hålla några idealtider utan förutsatte att vi hela tiden var sena. Det gick bra men vi blev lite förvirrade vid ett tillfälle då vi kom till en passerkontroll som vi var tvungna att passera från fel håll. Efteråt fick vi reda på att det är så i Finland, men det tog lite extra tid för oss där. Slutresultatet var vi mer än nöjda med – visserligen hela nio missade kontroller men farten var OK så det räckte till elfte plats bland de 18 utländska ekipagen. Vi var riktigt nöjda med premiären. Inga andra bilar från Rasbo var med till Finland i år.
NEZ, Finland, 6 oktober – av LEL
Ytterligare en NEZ-deltävling i Finland på lördagen. Idag var det då Nils tur att testa på att läsa de fiska kartorna. Han kom också in i läsningen snabbt så det var bara att köra på. Även idag struntade vi helt i tider utan koncentrerade oss på att hitta rätt bland alla buskar och träddungar längs banan. Det gick helt OK och tavelmissen stannade på åtta stycket vilket motsvarar 80 minuter. Idag tävlade vi i det som kallas NEZ Cup vilket är en cup för nybörjare. Det var dock bara tre tävlande i cupen idag och vi var tvåa där efter ett finskt ekipage. Det är inte så mycket att säga om men framförallt var vi väldigt nöjda med att även idag varit riktigt konkurrenskraftiga bland många som kört mycket mer än vi. Denna helg gav helt klart mersmak för finsk orientering så vi hoppas kunna åka över även nästa år.
UH3, 12 oktober, Rasbo MK – av SE
Vår höstserietävling hade klubblokalen som start och målplats. Lindells hade strängat en bana norrut över Rasbokil, mot Vattholma, Salsta, vidare västerut över Tensta mot Björklinge. Tre inledande OK sträckor som sedan avslutades med sista sträckan i Åsbygropen vid Högsta. Tävlingens längd var nästan fyra mil orientering. Jakob Eklund som tävlade flitigt för klubben för 10-15 år sedan gjorde nu ett inhopp som kartläsare i klass C. Att takterna sitter i bevisades då han lyckades vinna klassen trots det långa uppehållet. Hoppas suget efter Bil-o infann sig så vi får se Jacob på fler tävlingar framöver.
UH4 Knutbyträffen, 20 oktober,
MK Orion
– av BJ
Sista MSO-tävlingen arrangerade MK Orion i Knutby. De första fyra sträckorna var alla av liknande karaktär med mycket gasa på mindre skogsvägar. Några få avhopp och en mängd ok-tavlor skulle letas upp. Tyvärr fick vi lite trassel i bilen denna kväll då trippen bestämde sig för att glappa. Då undertecknad inte är en så bra kurvläsare så innebar det tyvärr både förlorad tid och tavlor. Efter de sträckorna var vi framme i Edsbro och fick en intensiv sträcka inne på XL-bygg, med ett riktigt lurigt avslut på sträckan. Från Edsbro åkte vi sedan på gamla vägar med flera avhopp och avslutade sedan tävlingen med att snurra runt i Sotter där vi varit flera gånger tidigare i bil-o tävlingar. Tråkigt att undertecknad inte lärt sig något sedan tidigare då flera tavlor missades för oss. Lindells slog hål i oljetråget och fick bryta. Tyvärr ingen bra kväll för Rasboekipagen i Knutbyskogarna.
O-turen, SM3, 10 november,
Mölndals BSK
– av LEL
Starten var förlagd till Alingsås där Fredrixons hade lagt en kanontävling med otroligt fint kartmaterial över ett varierat område. Vi gick ut först i fältet och eftersom vi hade hela Sverigeeliten direkt efter oss var vi beredda på att ganska omgående bli omkörda. Men det blev vi inte. Vi körde på och plockade kontroller både här och där. Faktum var att vi körde så pass snabbt (relativt sett) att vi bara blev omkörda av ett enda ekipage under den tre timmar långa tävlingen. Men nu gäller det ju inte bara att köra fort utan att även hitta kontrollerna. Banläggarna hade varit generösa med (onumrerade) kontroller utefter den mycket underhållande banan och vi fick veta senare att det hade varit ca 170 kontroller under tävlingen. Vi hittade de flesta av dessa men åtta stycken missade vi och en noterade vi fast vi inte skulle ha den. Och nu är det ju väldigt kostsamt att både missa och extranotera tavlor i bilorientering (15 minuter per tavla) vilket för oss då resulterade i 135 minuter extra. Detta var naturligtvis alldeles för mycket och vi var lite nere när vi såg vårt totalresultat. Men det visade sig att många andra också hade missat en hel del kontroller och och dessutom kört betydligt långsammare än vi vilket till slut resulterade i nionde plats bland de 15 som körde om SM-tecknet. Detta var vi faktiskt riktigt nöjda med. Och vi är likaledes nöjda med hela årets SM-serie där vi slutar på sjunde plats. Vårt bästa resultat på SM hittills och årets bästa Rasbo-ekipage.
UH5, 1 december, Sigtuna RC – av LEL
Årets sista deltävling i höstserien organiserades av Sigtuna med start i Blå Vingen, Husby Långhundra. Det hade nu hunnit bli december och många orienterare hade kanske redan gått i ide för endast 12 ekipage startade – två innehöll Rasbomedlemmar. Men roligt ändå att få avsluta höstsäsongen med en underhållande tävling. Banan gick förbi Ledinge mot Knivsta och vidare söderut och Odensala. Inget alltför avancerat följde men banläggarna hade utnyttjat många olika typer av kartor och gav ändå kartläsarna (Lars Erik) något att bita i. För egen del så rullade det på rätt bra. Förvisso var vi tvungna att vända för att plocka någon orienteringskontroll här och där men inget som tog jättelång tid. Det mesta av tävlingen gick på fina vägar med en kortare snurr i en mindre grusgrop. Vi var i mål redan vid 19:30 så det var gott om tid att sitta efteråt att snacka bil-o minnen med våra medtävlande i väntan på prisutdelningen. Kvällens tävling gick bra och vi slutade tvåa i B-klassen utan tavelmissar medan Kenneth Söderqvist blev femma. I serien kom vi inte så bra eftersom vi missat ett antal tävlingar och även turats om att vara kartläsare/förare. Även för Rasbos andra bil med Kenneth Söderqvist blev det en blygsam slutplacering pga missade tävlingar. Men det viktigaste är att ha roligt, och det har vi – varje gång!!
Slutställningar 2018.
UH. B1. M. Jansson/D. Mörnborg, MKO 120p. B5. Eino Honkamäki/Kenneth Söderqvist, AMK/RMK, 50p. B6. Nils/Lars-Erik Lindell, RMK, 28p. C5. Jakob Eklund RMK, 30p.

SM. 1. B. Henriksson/U. Andersson, LMS/ÄMK, 120p. 7. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 103p. 14. Kenneth Söderqvist/Björn Johansson, RMK, 55p. 15. Sölve/Jesper Eklund,53p.

MSO. A1. B. Henriksson/U. Andersson, LMS/ÄMK, 60p. A3. Kenneth Söderqvist/Björn Johansson, RMK, 49p. A4. Jesper Eklund, RMK, 45p. A7. Sölve Eklund, RMK, 30p. A15. Jens Eklund, RMK, 15p. B4. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 35p.

Väl mött ute i skogen 2019!
/Björn Johansson, Lars-Erik Lindell, Sölve & Jesper Eklund