Bilorientering Bilo Uppland

1998-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 35
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

SM
HLMK-SVÄNGEN
HÄSSLEHOLMS MK

Lördagen den 30 maj på självaste pingstafton var det premiär för årets SM-serie i Skånska Hässleholm. Tre dammiga sträckor söder om Finjasjön på Hovdala militära övningsfält inledde. Hela övningsfältet syntes från en centralt belägen kulle där publiken kunde följa 6-10 bilar samtidigt. Ytterligare ett gammalt militärområde vid gamla T4 numera kommunalägt väntade innan paus. Roine läste åt Mälaröamas Lars Thorgren och Kenneth Lannermo luftade Suzukin med Sören i högerstolen. Jan! Kent hade problem med bränslepumpen som gav för lite så bitvis hade dom halvgas. Vid pausen tröck dom ihop startfältet för att använda funktionärerna dubbelt och lä tätt startfält och även få mörker som ökade svårigheterna ytterligare.

5e str var på nytt militärområde strax söder om stan mellan Möllegård och Finja, str 6-7 kördes västerut på härliga skogsstigar i tassemarkerna vid göingebygden mellan Hörja och Tyringe. Avslutningsvis for vi återigen till Hovdala och dess södra delar. Nästan alla körde fel och åkte utför en brant backe på en rullstensås och hamna i en bäck där båt hade passat bättre, den backen uppför var svårforcerad utan fyrhjulsdrift och flera gav upp men hittade en väg förbi, nu fanns det ingen kontroll på den rätta vägen så den missen kostade inget. 3 svåra vägrätningar avslutade tävlingen.

L/R avslutade starkt och tog in på ledande Haraldsson/Andersson som missade men det fattades 90 sekunder till seger, på 2a str förlorade L/R totalsegern då dom var 3 min före idealtiden som var bra tilltagen medans H/A åkte sämre och var 2,10 min sen. Kenneths Suzuki gick varm på första str, det visade sig att kylarfläkten var felkopplad och gick baklänges. Andreas Linden/Jesper Eklund missade 2a plats i klassen vid den knepiga rullstensåsen på sista str, det tog närmare en halvtimme att komma rätt, dom åkte nog j jämnast och det skiljde bara 8 sekunder mellan etapperna.

Ludvika MS vann lagtävlan före RMK, då Lasse envisas med att åka för MMK så ingick inte L/R i laget.

KLASS A
1.Haraldsson/Mikael A-son DRC 34.59
2.LarsThorgren/Roine J RMK 36.28
3.Mikael/Mattias Holmgren AMK 40.06
4.KennethL/Sören E RMK 19.43
20.Jan S/Kent R RMK 12 1.20

KLASS ÖVRIGA
1.Kurt/MattiasFredrixon MMK 110.19
4.Andreas L/Jesper E RMK 146.50


NM I BIL-O
O-VISST
ÖSTERGYLLEN RC

Lördagen den 23 maj inleddes NM-säsongen i Linköping med en onumrerad tävling. Tävlingen inleddes och avslutades med 25 km transporter till och från Prästtomta skjutfält norr om Göta kanal mellan Ljungsbro-Borensberg i söder och Tjällmo i norr. Efter 4 str på norra delen av fältet var det korvpaus innan 5 str avslutade på södra delen. Roine läste åt Kolsvas Stefan Annala men vid fredagens förtävling i Kinda slutade både koppling och trippmätare att fungera, dom bröt efter la str vid Ulrika och åkte till Kolsva på natten för att låna en bil till NM:et. Dom kom tillbaka med en trött Starlet bärgade en säker 2a plats trots lite mekande. LarsT/Sören missade 1 passer då jag i hastigheten blandade ihop 69 och 96 i körbeskedet och missade en slinga när jag sen hoppade över en OK-tavla förbyttes 3e platsen till en 9.

Andreas/Jesper tappade solonoiden på fredagens avslutningssträcka så det blev lördagsmeka. Det gick åt mycket svära innan vi fick tag på en krökt startmotornyckel av en åskådare som bodde på campingen, bort med startmotorn, ut och ragga bilskrotar men allt var stängt så efter inköp av bultar satt solonoiden fast men jordflätan var av så en lödkolv efterlystes och på telefon fick vi tag på verktygsåskådaren som hade Iödkolv i bilen men den var inte elektrisk så värmen från gasolkökslågan var för svag nu börja tiden lida, vi fick reda på att Biltema var öppet till 16,00 och klockan var 20 i så jakt genom stan till butiken där man varit ett 20tals gånger tidigare. Vi kom fram till en tom parkering och en upplysningsskylt talade om att butiken flyttat bredvid IKEA på andra sidan stan. Panik i lägret vi hade passerat 1 kvarter ifrån så tillbaka och in genom dörren 15,57 sprang på Iödkolv direkt och efter panikmekning kom grabbarna till start 45 min sent och fick starta i getingboet mitt ibland de seedade.

Haraldsson/Andersson vann den svenska klassen medans danska Søndergaards som vanligt vann utlandsklassen med övertygande 1 5 min.

SVENSKA KLASSEN
1.Haraldsson/M A-son DRC 14.37
2.StefanA/RoineJ 26.37
9.LarsT/SörenE 47.40
19.AndreasL/JesperE 209.53

UTLÄNDSKA KLASSEN
1 Harald/JanSöndegaard DK 22.41
2.Hintikka/Virtanen SF 37.36
3.Eronen/Lehtinen SF 38.43


KUSTRACET
VAASAN SEUDUN AUTOSUUNNISTAJAT RY.

Lördagen den 6 juni kördes finska deltävlingen i skogarna runt Jurva 5-6 mil SO om Wasa. HeIa tävlingen kördes i mer eller mindre igenväxta grustag och ett torvmosseupplag. Bitvis var det svårkört och det var lätt att missa kontroller i buskarna. Ett bussvrak på 4 och 5 str var bra utgångspunkt då det var svårorienterat bland stenarna när vi irrat ett tag. Tävlingens sista kontroll var den svåraste 20 meter före mål i buskarna när man såg TKn. Vi åkte hela tävlingen i dagsljus mellan 15 och 21.

UTLÄNDSKA KLASSEN
1 .Jensen/Mikkelsen DK 6089
2.Henriksson/Nideborn S 7142
3.Söndegaards DK 7479
6.StefanA/RoineJ S 8382
11.Larst/SörenE S 11227
12.SölveE/JesperE S 12702
FINSKA KLASSEN
1.Niskanen/Pietiläinen 2069
2.Leppänen/S Åstrand 2556
3.Felin/Laakso 2658

TOTALT I NM EFTER 2 TÄVLINGAR
1.Söndegaards DK 117
2.Jensen/Mikkelsen DK 113
3.Stefan A/Roine J S 112
16.Lars T/Sören E S 100
23. /Jesper E S 89
49.SölveE/ S 48
54.Andreas L/ S 41

NoM-CUP
3. /Jesper E S 89


MSO - SERIEN
VILLOSPÅRET
RASBO MK

Lördagen den 18 april hade vi premiär i MSO-serien med "VILLOSPÅRET" passande namn med Jesper som namnfadder, därmed har "Vanheden-pottan" stilla insomnat. Start o mål vid Philipsson i Uppsala och 5 str väntade. 1 a str startade vid Vaksala och kördes förbi Halmbyboda-Gråmunkehöga med avslutning på nedlagda Landbrosågen vid Frötuna.

2a str från Frötuna via Näset till Putsbolsbanan som blev sling av kvällsregn fick strykas när det blev bottenlöst vid uppfarten till TKn från gamla startrakan.

3an kördes från Hammarlund och Sandbol förbi snurrande vid Karlslund med dubbla infarter vid lagårn, man skulle åka ett varv på 10 000 dels karta förbi brygghuset. där PK 73 stod men vid infarten vid lagårn stod PK 74 som skulle komma på nästa varv och 2 000 delskarta, så 1 nr för högt vid infarten gjorde att nästan alla vände tilllbaks till Ryssbol för att leta efter en obefintlig vägrätning, de favorittyngda Holmgrenama missade PK73 då dom trodde att kontrollen saboterats, några trianglar avslutade str innan Länna.

4e stn från Funbo via Lagga till Danmark där svåraste biten var vid Mora stenan där ett pan svåra kontroller vid Ola Karlssons lastbilsskrot och en svår vägrätning som placerats bakom Berit Larssons rallycrossbuss van svårfunnen.

Sista stn kördes vid Boländerna runt ICA-snabbgross och gamla pålfabriken ändrade ej resultatet.

KLASS A
1.Göran/Anders Källström AMK 11.56
2.A Jänvinen/Ulf A-son ÄMK 13.35
3.Jan/Roger Lindholm SMK V-ås 13.37
4.M/M Holmgren AMK 18.27

KLASS ÖVRIGA
1.Stig/Henrik O-son SMK V-ås 43.53
2.J Persson/J Nystnöm LMS 52.02
3.L Larsson/K-G K-son SKMK 52.46

PROVA BILSPORT
2.F Bergström/Gert Lamberg RMK 30.17


BERGSLAGSNATTA
LUDVIKA MS

Fredagen den 12 juni van det bil-o helg vid Laxsjön 4 mil norr om Ludvika där en 1 1 milabana med onumrerat inledde. Banan gick mot SV förbi Grangärde-SunnansjöSaxdalen-Skattlösbergen-Nyhammar. På 6e hade vi en slinga på 10 000 där man skulle igenom ett buskage och småträn för att hitta den gamla vägen det smög funktionärer i buskarna för att resa upp vegetationen efter varje bil, vi passerade som 30 bil men det syntes inget. Vi missade en PK strax före TKn när vi såg kontrollen fanns det en smygande rätning till höger för att komma till den skulle vi ha åkt in på grusgången till ett hus och sen över gräsmattan. LarsT/Roine åkte bra och fick till en 4min seger.

RMK vann lagtävlan före SMK V-ås och Almunge MK.

KLASS A
1 .Lars T/Roine J MMK/RMK 36.45
2.Mikael/Mattias H AMK 40.50
3.Pen/Ulf Andersson ÄMK 41.53
6.Jan S/Kent Romppala RMK 50.32
8.Kenneth L/Sören E RMK 61.08

KORTA BANAN
1.GunnarM/PJoh-son SMKV-ås 16.34
3.Rolf/Stefan Mattsson RMK 31.16


ÖVRIG BIL-O
GUTTSTASNURREN
KOLSVA MS

Lördagen den 24 januari kördes den 2 gången uppskjutna tävlingen beroende av den uteblivna vintern. 3 lättare stn mellan Kolsva och Köping på ömse sidor om Hedströmmen inledde innan kvällens sista str avgjordes på klassisk Kolsvamark runt Guttsta bryggeni 8,5 km på 7 sidor där vi åkte 3 slingor genom en skog där inga kontroller fanns på första varvet. Jag lånade Noras Kjell Carlsson och lyckades vinna medans Lars T/Roine öppnade säsongen försiktigt.

KLASS A
1.Kjell C/Sören E NMKIRMK 16.58
2.L K-son/L-E E-son LMS 17.04
8.Lars T/Roine JMMK/RMK 36.45

KLASS C
1 Rolf/Stefan M-son RMK 45.38


SNÖTÅGET
SÖDERTÖRNS BOK
Lördagen 7 februari blev det vintertävling med Rimbo som centralpunkt inledningsstr kördes från Alhamra förbi Lisinge till Smedsmora medans 2a kördes från Ticksta till folkracebanan. Sen väntade Nyströms cement innan dom 2 lätta avslutningsstr förbi Beateberg-ÖsterLedinge till Frihamra och Finsta-Södertjära-Nydal. Janne/Kent hade dagens flyt och vann säkert.

KLASS A
1.Jan S/Kent R RMK 0.34
2.Göran/Anders Källström AMK 3.50
3.Aki J/UlfA-son BMK/ÄMK 4.16

PROVA BILSPORT
2.Fredrik B/Gert Lamberg RMK 20.51


APRIL,APRIL
KOLSVA MS M.FL.
Under april och maj har det genomförts 5 deltävlingar i en vårserie med Kolsva som sammanhållande och tävlingar runt Mälaren. I prova bilsport kom Fredrik Bergström/Gert Lamberg på en fin 3e plats.


KINDASÖKET
MK KINDA
Fredagen den 21 maj kördes en uppvärmningstävling i Kisa inför lördagens NM-tävling med närmare 70 startande. Efter start vid slalomanläggningen Tolvmannabacken kördes banan mellan Ulrika och Rimforsa med 2 intensiva skogsstr som Lars/Sören klarade prickfritt medans StefanlRoine bröt efter la när koppling och trippmätaren strejkade. Sen följde 2 st 1 min str på ett grustag där kartan var lite missvisande och en industrisnurr i Kisa. Sista str kördes vid slalombacken där vi fick åka uppför 2 gånger med vägrätning och en intilliggande folkracebana. Vi misslyckades totalt och tappade över 5 min och segern. Andreas/Jesper fick problem med startmotorn på sista men tappade ingen placering.

KLASS A
1.Arnesson/Erntsson HNK 9.07
2.Liljendahl/Krefting MMK 12.39
3.Lars T/Sören E MMKIRMK 12.46
Stefan A/Roine J Utgått

KLASS B
1.P-L/PeterA-son Mellansjö 21.29
3.Andreas L/Jesper E RMK 33.02


BERGSLAGSSPRINTEN
LUDVIKA MS
Lördagen den 13juni kördes 2 str där den första vid Grangärde på ett sågverk var en nomineringsstr som bestämde startordning inför nästa str vid Nyhammarssågen där det var jaktstart med gaffling. Det van 3 separata slingor som kördes av samtliga med 6 olika banalternativ. På kvällen var det mat, prisutdelning och 97-års MSO-avslutning med dans. Något resultat har inte skickats ut vid midsommartid men placeringarna på sprinten blev.

KLASS A
1 .Michael/Mattias H AMK
2.LarsT/Roine J MMK/RMK
3.BörjeF/MiaA-son ÄMK
5.Kenneth L/Sören E RMK

KLASS ÖVRIGA
3.Rolf/StefanMattsson RMK


UTLÄNSK BIL-O
16.TALVINEN TAISTO
LOHJAN URHEILAUTOILIJAT
Lördagen den 7 februari kördes en deltävling i finska mästerskapet 5 mil NV om Helsingfors i riktigt vinterföre i trakterna runt Nummela och Lohja där slutet kördes runt ett kalkbrott.

RESULTAT
1.Saloniemi/Pietiläinen SF 2487
2.Yliniemi/P Lindqvist SF 2527
52.Kjell Carlsson/Sören E S 11708


ENGLERUP AUTO LÖBET
HEDELANDS MOTORKLUBB
Lördagen den 28 mars åkte vi en tävling väster om Roskilde på Sjelland i ett vårligt landskap.

KLASS ELITE
1.H Anderssen/L Larsen DK 74
9Jan Sundgren/Sören E S 318


KOLDINGHUSLÖBET
KOLDING AC
Lördagen den 9 maj kördes 2a deltävlingen i danska mästerskapet med tävlingscentrum i Jels 30 mil från Frednikshamn. En blandning med skogsåka och stadsorientering lurade på oss för mycket feltavlor.
KLASS ELITE
1 .Bent/Jöm Mörup DK 84
16.Kjell C/Sören E S 425


NUUKAN POJAN EKSYTYS
LAIHIAN URHEILUAAAAAUTOILJAT
Fredagen den 5 juni kördes finska förtävlingen 4 mil SO om Wasa vid Kylälnpää. Några nerlagda grusgropar ställde somvanligt till problem och en hemlig tidskontroll bakom en grushög missade i alla fall jag. Stefan/Roine blev finfina tvåor medans överraskningen svarade Sölve/Jesper för genom att bara missa 2 kontroller på 6e.

UTLÄNDSKA KLASSEN
1.Söndegaards DK 2463
2.StefanA/RoineJ S 4106
3.BjömH/ClaesN-bom S 4511
6.Sölve/Jesper Eklund S 5379
15.Lars T/Sören E S 8095

SÖREN EKLUND