Bilorientering Bilo Uppland

1993-1, juli, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 30
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

UTLÄNDSK BIL-O
HILJASEN POJAN AJO
HYVINKÄÄ UA

5 februari var det 2a finska mästerskapstävlingen 10 mil nv om Helsingfors. Sören (jag) lånade Djursholm MKs Åke Bergkvist i en Fiat Uno Turbo de var vinterns kallaste helg med 25-30 gr som bet i skinnet när vi fick lägga om hjul vid en punka på en soptipp med spik och järnskrot. Vi höll på att bli kvar i skogen då vi backade in i en snövall, efter 10 min stannade ett finskt ekipage som tyckte att vi inte skulle frysa ihjäl. Finsk bil-o går ut på att-följa tävlingsbanan som inritas på ett smörpappen den läggs sen ovanpå tävlingskartan, sen är det "bara" att följa linjen. Ibland går linjen utanför underliggande väg då styr man av vägen ett tag, banlägganen ritar ibland med bara halva hus för att luras. Vid uppehället skulle vi åka runt besiktningshallen nära väggen men den sista porten fanns ej med på kartan, så vi åkte mot porten, den öppnades och när vi åkte in stängdes den bakom oss så nästa bil for förbi väl inne i värmen fick vi stämpel av passerkontrollanten innan vi blev utsläppta. Våra 24 345 pr räckte bara till en blygsam 85 plats i 95 mannafältet.


TEXACO-LÖBET
HEDELANDS MK

16 april var det 2a deltävling i danska mästerskapet i Roskildetrakten en vårlig tävling med Malcolm Olofsson i vänsterstolen. Sista timmen irrade vi omkring på ett stort cementgjuteri. 15 plats med 560 pr var 400 pr mer en den danska segraren.


MORSDAGSLÖPET
ÅBO SPORTBILISTER

14 maj med Degerfors RC Kjell Karlsson i en Volvo 343 for jag återigen över havet. En maffig parad av närmare 600 motorcyklar på väg till en minnesgudstjänst öster om Åbo var ett fint intryck innan start, där blev vi hedrade med svenska flaggor. Det stämde dåligt för mig då vi skulle runda 1 av 4 pelare som jag inte hitta, tillbaka där jag visste var vi var, banläggaren hade "glömt" att rita ut huset som pelarna fanns inuti. Banläggaren var så snäll att han bitvis tagit bort vägen på grundkartan så ibland var det bara höjdkurvor att följa. Lite då och då hade vi sett en upplyst backe under tävlingen och det var en pampig målgång vid slalombackens servering. 17e plats räckte våra 16 810 pr till.


SHELL OPPVÄRMNINGSLÖBET
ÅRHUS AS

17 juni på östra midtjylland öster om Skandeborg blev en helt finsk dominerat med 10 I topp bästa svensk blev Lars Thorgren/Sören.

1.Ereonen/Lethinen Finland 25 pr
11.Lars/Sören 115 pr
12.Kenneth/Roine 117 pr


NM i BIL O
STATIOLSVÄNGEN/SVERIGE
HÄSSLEHOLMS MK

28 maj innan start bjöd kommunen alla deltagare på en lunch. Banans 20 mil var uppdelade på 13 sträckor som kördes mestadels i dagsljus och då banläggaren inte tagit med dom giftigaste avhoppen och kartorna var av nyare årgång så blev det en nabb tävling i dammfritt väglag då ett eftermiddagsregn kom innan start. Första och sista str gick söder om stan på f.d. T4s övningsområde, 2a gick på Finja Betong ett stort cementgjuteri sen följde 2 sträckor på militärområde invid starten, 3 lättare skogssträckor och snurr på en träindustri norr om stan avsluta 1a etappen. Inför NM 94 har Sören lånat Mälaröarna MKs Lars Thorgren med en Mazda 323 Turbo och redan på första str gick vänster bakre bärarm av, så vi hade rörlig bakaxel hela kvällen det var bara att ta lite lungt i "tvättbräderna".

Älmhults Per/Ulf Andersson var hemmafavoriter innan start men en felnotering på 4e str renderade 10 straffprick och det var vår tur då vi ledde i paus med 10.0 pr före Kenneth/Roines 10.9, Älmhults hade 16.6. Andra etappen drog ut på Hovdala övningsomräde med 4 str där några svårfunna vägrätningar rensade i prislistan. På fredagen hade Roine leta reda på en svets i snapphanebygden och laga golvet i Suzukin, dom startade några minuter efter oss men vi hade kontakt med varandra till och från och växeldrog på Hovdalafältet. Vi behöll ledningen in i mål medan Älmhultarna tog sig förbi K/R med en stark spurt. Totalsegern gick till Finland när danska Söndegaard fick punktering på 12e str. Det blev 2 på 11.0 pr så sekundtidtagning fick tillämpas och då var danskarna 12 sek efter.

Svenska Klassen:
1. Lars/Sören RMK 17.0 pr
2. Per/Ulf Andersson Älmhult 18.7 pr
3. Kenneth L/Roine J RMK 20.6 pr

Utländska klassen.
1. LahtinenA-P EurenFinland 11.0 pr
2. Harald/Jan Söndegaard DK 11.0 pr


SKANDEBORG-LÖBET/DANMARK
ÅRHUS AS

18 juni en 8-mila slinga tog 5 timmar att avverka med ett antal kontroller och några felnoterade verkar det tji att hålla huve kallt en hel dansktävling. Bitvis när man har strulat då är resultatet bra, när man sen får "flyt" i läsandet kommer tavelpricken rasande. Både Lasse/jag och K/R hade högt tempo med 10 kontrollmissar som följd varje miss ger 25 tidspr när vi sen tog 9 tavlor fel fick vi ytterligare 90 pr. Åter finsk dominans på 6 första platserna. Söndergaard vann den danska klassen. Finska segrarna bröt i Hässleholm om det är någon tröst så va vi bästa svenskar.

1. Felin/Laakso Finland 312 pr
2. Lehtinen/Eurén Finland 321 pr
7. Lars T/Sören E Sverige 406 pr
8: Kenneth L/Roine J Sverige 417 pr

Totalt i halvtid innan hösten:
1. Lehtinen/Eurén 118 p
2. Söndegaards 118 p
3. Lars T/Sören E 113 p
6. Kenneth L/Roine J 109 p


SM
BYGGSVÄNGEN
GÖTENE MK

7 maj inleddes 94-års SM-serie i Västergötland med 7 sträckor runt Götene. Inledningen på ett sågverk där kontroll av stoppplikt förekom, vi var 5 som påstods att inte ha stått stilla så tävlingsböter utverkades, det blev förhör av domarna och det är funktionärens ord mot vårat så från RMK stod Thure/jag med hundhuvudet.På väg till 2a str såg det ut som skogsbrand men röken var damm från en vinbärsodling där vi åkte fram och tillbaks i buskraderna. En lättare skogssträcka följde innans kvällens mördarsträcka runt ett grustag där dammet låg som Lützens dimma helt ogenomtränglig, nu gynnade det de som var efteranmälda och fick åka i dagsljus utan irriterande medtävlande. Här gav Percy/Bertil opp då felåkning och bilproblem blev nog. 2 str öster om E20 vi Brännebrona avverkades innan Brännebrona cementgjuteri fick avsluta.

Seger till 91 års mästare Dan/Ola Carlsson Kolsva MS. Almunges Holmgrenare var 2a. K/R var halvnöjda med 7e plats, medans Jan/Kent sken som solen då klassvinst i B-klassen säkrats. Jag skrev fel på en kontroll och tappade 6 placeringar. Utom tävlan fick Thomas Annala/Daniel Romppala åka SM banan i klass C men segrn tog de hem.

Lag RM vann RMK före Degerfors och Kolsva.

1.Dan/Ola Carlsson Kolsva MS 22,6
2 .Michael/MattiaSH Almunge MK 27,8
7.Kenneth/Roine Rasbo MK 36,3
16.Thure Bäckström/Sören RMK 50,2

Klass B 1.Jan S/Kenth R Rasbo MK 47,3
Percy L/Bertil S Rasbo MK Utgått

Klass C
1.Thomas Annala/Daniel R KMS/RMK115,6

LAG RM
l.Rasbo MK 133,8
2.Degerfors RC 142,2
3.Kolsva MS 175,5


MSO-SERIEN
BERGSLAGSNATTA
LUDVIKA MS

4 juni inleddes 94-års serie i Nyhammar som finsk liiiieorientering med onumrerade kontroller, ett skyfall innan start dränkte vägarna och det var riktigt halkigt. Sågarna vid Nyhammar och Grangärde inledde och Jan/Kent va skärpta och ledde. Två vägrätningar på igenväxta vägen mot Björbo missade Ture/jag. En plantskola och intilliggande tallskog var en fin sträcka, men när vi skulle in i en TK körde vi genom en stor vattenpöl, naturligtvis va sidorutan nere så litervis av det våta sköljde in över oss samtidigt stod en passer som vi missa. Kenneth gjorde ett luftsprång med Suzukin utför en slänt och med en haltande japan rädda dom en 2a plats. Våra missar blev lite för många medans J/K kom klasstvåa. En duktig Daniel R vann långa banans Cklass medans RMK lagvann före Kolsva och MK Rimo.

Klass A
1.Lars-Ivan/Ola Carlsson Kolsva MS 27,0
2.Kenneth/Roine Rasbo MK 33,4
12.Thure/Sören Rasbo MK 85,9

Klass B
1.K Carlsson/T Johansson DRC 54,4
2.Jan S/Kent R Rasbo MK 66,2

Klass C
1.T Annala/Daniel R KMS/RMK 117,5


BLANDAD BIL O
VANHEDENPOTTAN
KOLSVA MS

28 januari i ett vintrigt Fellingsbro blev det dubbeltävling med en svensk fredagstävling där en OK precis innan en bemannad passer i en nerförsbacke gjorde att vi missade och fick ta ett halvmilsvarv för att få kontrollen i rätt ordning. En passer på stora vägen på sista sträckan stod så illa att de flesta missade och när sen påföljande OK var bortplogad blev det ett hysteriskt letande.

1.Per/Ulf Andersson Älmhults MK 12,6
3.Lars Thorgren/Sören E MMK/RMK 17,9
5.Kenneth L/Roine J RMK 23,7


Klass B
1.Jan S/Kent R RMK 16,3

Klass C
1.T Annala/Daniel R KMS/RMK 83,6


BERGSLAGSVINTER
KOLSVA MS

29 januari efter ett bromsklossbyte var det dags för finsk orientering en slinga nordväst mot Rockhammars-sågen med korvpaus i sträng kyla och riktiga vintervägar hjälpte inte K/R då de fick utgå med elproblem.

Elitbanan
1.L Stahre/L-G Palm Bromma MS 33,1
5.LarsT/Sören MMK/RMK 50,1
9.Jan/Kent RMK 62,7
Kenneth/Roine RMK Utgått


Långa banan
2.T Annala/DanielR KMS/RMK 58,8


STOCKHOLMS NYBÖRJARSERIE
RUNSLINGAN/VALLENTUNAMK 21 januari

Klass C
4.Clas Erixon/Daniel R 17,0


SÖDERTÖRNS BOK 4 februari
Klass C
2.Clas/Daniel 2,0


MÄLARÖARNA MK 18 februari
Klass C
4.Claes/Daniel 17,0


DJURSHOLMS MK 11 mars
Klass C
1.Claes/Daniel 2,0
12 . Ragnar/Renee 29,9

Klass D
11.Thomas Isenborg/Johan Lind 82,7


STATIOLSTRÅKET 25 MARS
HANINGE MK/MELLANSJÖ MK

Klass C
1.L/K Ottosson Films MK 2,9
8.Claes/Daniel 13,1
10. Ragnar/Renee 21,9

TOTALRESULTAT
3.Claes/Daniel 229 p
12.Ragnar/Renee 148 p


KOLSVA MS APRILSERIE
Inga resultat utskickade men vid hemresa efter sista tävlingen fick Claes väja för vilt och hamnade opp och ner i Saaben fastklämt med lårbensbrott 5 km hemifrån, det tog närmare 1 timme innan en taxiförare upptäckte honom och larmade räddning dom fick klippa upp bilen för att få ut Claes men han är på bättringsvägen och kommer igen till hösten. KRYA PÅ DIG CLAES OCH VÄLKOMMEN TILLBAKS I BIL-O GÄNGET.


KINDASÖKET
MK KINDA

23 april bar det iväg till södra Östergötland och vårupptakt där Roine skrev fel på 2 kontroller och våran japan sluta ladda på sista sträckan.

1.Per/Ulf Andersson ÄlmhultMK 2,6
10.Kenneth/Roine 24,1
Thure/Sören Strömlösa utgått


KOLVSNURREN
OLOFSTRÖMS MK

27 maj var det uppvärmning inför 1ördagens NM-tävling i Skåne med en knepig vägrätnings och skissorientering som vi först startande fick avverka i dagsljus.

1.Per/Ulf Andersson Älmhult MK 1,6
2.Kenneth/Roine 2,0
3.Lars T/Sören 5,2


GUTTSTASNURREN
KOLSVA MS

11 juni i ljuva sommarnatten startade vi i Köping och åkte en helt igenom finsk bil-o på Kungsörsåsen med sina grustag och i skogarna säder om E20 mot Hjälmaren en korvpaus vid en sluss i Hjälmare kanal var ett fint avbrott. Jag tappade 2plats då jag inte skrev upp PK1 50 m före TK1. K/R blev utskällda av en ryttare på häst för att dom åkte med hjälm det hjälpte inte att förklara att reglerna är så.

ELITBANAN
1.Jan Lundin/Arne Gabrielsson RIMO 70,7
3.Thure/Sören 82,3
6.Jan/Kent 97,9
9.Kenneth/Roine 109,6

KORTA BANAN
7.Thomas I/Johan L 28,7


Nu när det blir semester ta fram kartor och träna varenda dag för höstens tävlingar blir många och svåra.

Inför oktoberserien tänkte vi ha en kartläsningskurs sista tisdag i september kontakta mig om du vill vara med och lära.

SOMMARHÄLSNINGAR
Sören Eklund