Bilorientering Bilo Uppland

2013-01, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 50.
Bilorientering 2013
April-April 1, Kolsva, 6 april
April-April-serien har återuppstått i ett blygsamt format efter några år av stillhet. Och det är naturligtvis bara positivt.

Fyra deltävlingar skulle köras i år. Klokt nog har de även låtit A- och B-kartläsare tävla i serien (i en gemensam klass) vilket lockar ytterligare några bilar att komma till start. I snitt låg deltagarantalet på ca 12-15 ekipage, vilken får anses vara godkänt.

Tyvärr var det inte särskilt många från Rasbo som kom och åkte, bara ett ekipage i Prova Bilsport/C, och två i B/A-klassen. Jörgen Nilsson/Yngve Rydh vann i alla fall den förra klassen medan Nils Lindell var tvåa och Jesper Eklund fyra i den senare.
Nybörjartåget, SBOK, 4 maj
Södertörns Bilorienteringsklubb lade en enkel nybörjartävling för C-kartisar och alla andra som ville damma av bil och kartbord inför årets mer betydelsefulla tävling. Kvällens övning ingick inte i någon serie men lockade ändå ett dussintal åksugna ekipage.

Tävlingen gick i dagsljus på fina vägar och var enkel så hela tre bilar åkte prickfritt (varav ett c-ekipage). Jörgen & Yngve från RMK kom tvåa, med bara 32 sekunders prickbelastning. Vi andra körde utom tävlan, men det var ändå trevligt att få träffa gamla o-vänner och gasa av sig lite.
April-April 3, Nora MK, 25 maj
Den tredje deltävlingen i serien gick med start från Industrimuseét i Garphyttan. Noterbart från tävlingen är att förstasträckan gick på ett område där det förekom campingmys mitt i området. Viss förvirring bland de tävlande då man fick slå av på tempot och oväntat fick smyga bilen runt bland tältande barnfamiljer.

Jesper hade lånat Anton Sävström från Almunge som chaufför – och de gled igenom tävlingen utan större incidenter endast 6.39p över idealtid och totalvann så tävlingen. Eino och Kenneth tog en total femteplats på 21.16p, medans Jörgen och Yngve blev sexa med 25.24p.
April-April 4, Fagersta, 8 juni
Den fjärde och sista deltävlingen i serien startade i Fagersta i ett soligt försommarväder.

Fyra sträckor med omväxlande och trevlig orientering. Inga konstigheter så det mest dramatiska som hände var en för bil-O ovanlig kollision mellan två tävlande. Det var en riktig familjetragedi då Jesper Eklunds förare Sandra Sävström krockade med sin far och bror i en likadan bil! Jesper och Sandra tog sig i alla fall i mål så småningom medan Anders och Anton tvingades kasta in handduken. Det var dock bra för undertecknad som med sonen Nils fick vinna AB-klassen denna kväll. Inga Rasboekipage deltog i nybörjarklassen denna kväll.

Slutresultat April-April 2013
Klass PB/C
F1.Markus Ahlgren, Kolsva; 2.Jörgen Nilsson, Rasbo; 3.Lars Hassel, Kolsva
K1.Andréas Lifh, Kolsva; 2.Daniel Mörnborg, Orion; 3.Yngve Rydh, Rasbo

Klass B/A
F1.Eino Honkamäki, Almunge; 2.Anders Karlsson, Almunge; 3.Lars Erik Lindell, Rasbo
K1.Jesper Eklund, Rasbo; 2.Kenneth Söderkvist, Rasbo; 3.Anton Sävström, Almunge
Upplandsserien 1, Almunge, 27 september
Årets första deletapp i den 46:e upplagan av Uppländska bilo-serien arrangerades av Almunge MK. Banan gick på vägar med start vid Faringe kyrkby och söder över.

Endast elva bilar kom till start, varav en representerade Rasbo MK (Lindells). Nu lyckades de vinna kvällens övning, så det var ju i alla fall bra, men nog vill vi se större startfält i Sveriges äldsta bilo-tävling. Bland c-ekipagen vann den unge men mycket duktige Daniel Mörnborg med sin förare Mattias Janzon (Orion).

Res. B1, LE.L/NL, RMK, 1,40p. B2, EinoH/KennethS, AMK/RMK, 9.38p. C1, MJ/DM, MKO, 10.06p.
Upplandsserien 2+MSO, Prästrundan, Orion, 18 oktober
Orion hade utökat sin tävling att även omfatta Mellansvenska bilorienteringsserien (MSO). Således hade vännerna knåpat ihop åtta sträckor med start i Knutby. Det började verkligen direkt med en lurig I-tavla mitt i samhället och en riktigt gammal karta. Vi var många som tog god tid på oss att hitta den vilket omedelbart sprider viss oro i bilen.

Efter det var man lite stirrig så det gällde att inte stressa för mycket så man missade ännu mer. Ett rolig och omväxlande bana där de verkligen lyckats utnyttja området maximalt och vi kom tillbaka till tidigare körningar flera gånger.

Ett par som hade ett riktigt bra flyt under kvällen var Jesper och Sölve Eklund som totalvann tävlingen med god marginal. Dessutom vann Lindells klassen för B & C-kartläsare (med Jonas Eklund femma) så klubben gjorde bra ifrån sig denna kväll.

Res. MSO; A1, SE/JE, RMK, 29.52p. A2, PerL.A/PeterK, ÄMK/SBOK, 42.25p. B+C1, LE.L/NL, RMK, 59.48p. B+C5, Fredrik Byrevik/JoE, FMK/RMK, 116.19p. Ckort1, Lagman/Epstein, MMK/DMK, 100.08p. UH; 1. MSandqvist/PSundgren, SRC, 58.28p.
Upplandsserien 3, Rasbo, 25 oktober
Klubbens egen deltävling i Upplandsserien startade från klubbstugan och gick norrut via välkända vägar på Allmänningen över mot Skyttorp. Därefter en sträcka från Vattholma ner mot Vallby, och till sist en snurr på Rörken. Ganska lång i kilometer räknat så de tävlande fick valuta för pengarna.

B-klassen vanns av familjen Lamberg från Almunge, och C-klassen av D. Mörnborg/M. Janzon från Orion som därmed har två segrar.

Glädjande nog kom fyra bilar med till start i Prova bilsport, och samtliga kom även i mål på bra resultat. Låt oss hoppas att några känner att de vill fortsätta även nästa år. Banläggare var Nils och Lars-Erik Lindell.

Res. B1, GL/PL, AMK, 17.05p. B3, Eino/Kenneth, RMK, 31.09p. B4, FByrevik/JonasE, FMK/RMK, 59.28p. C1, MJ/DM, MKO, 22.05p.
Upplandsserien 4, Sigtuna/Rasbo, 16 november
Sigtunas deltävling höll på att behöva ställas in men efter att Sölve och Jesper Eklund ryckt in som banläggare med kort varsel blev det i alla fall tävling.

Starten skedde återigen i klubbstugan och gick österut. En mycket trevlig och omväxlande bana bjöds vi tävlande på. Några luriga ej genomkörbara I-tavlor ställde till det för somliga. I C-klassen visade Mörnborg/Janzon att de är stabila i toppen och vann den tredje deltävlingen av tre möjliga och är därmed värdiga mästare med maximala 90 poäng.

I B-klassen var far och son Lamberg tvungna att vinna för att ha en chans på totalsegern och det var precis vad de gjorde. De körde mycket bra och är också värdiga mästare en poäng före Nils och LE Lindell från Rasbo MK.

Res. B1, GL/PL, AMK, 15.50p. B3, LE.L/NL, RMK, 27.40p. B4, EinoH/KennethS, AMK/RMK, 45.21p. C1, MJ/DM, MKO, 38.24p.
Slutställning Upplandsserien 2013
Klass C1, Mattias Janzon/Daniel Mörnborg, MKO, 90p. 2, TLagman MMS/REpstein, DMK, 84p. 3, LHassel/MPreinfalk, KMS, 80p.
Klass B1, G&PLamberg, AMK, 88p. 2, LE & Nils Lindell, RMK, 87p. 3, SLindström/LMörnborg, MKO, 80p. 4, EinoH/KennethS, AMK/RMK, 82p. 5. Byrevik/Jonas Eklund, FMK/RMK, 52p.
SM 1. Kräftsvängen. Vara MK, 1 juni.

Totalt 70 km varav 40 km o-sträckor med start i Arentorp. Från klubben
deltog också Kenneth Söderqvist som tillsammans med föraren Eino
Honkamäki från AMK ville mäta sina krafter i SM. Vi hade hyrt stuga
tillsammans i Skara för en natt. Sträckorna var relativt korta och
intensiva och gick i området runt Arentorp.

Inga grusgropar eller
industriområden nyttjades utan blandat by-, landskaps- och
skogssträckor gällde för hela tävlingen. Några snåla kartklipp i
banläggningen gjorde att det var lätt att välja fel väg i vissa
korsningar då inte hela kartbilden fanns med emellanåt.
SM 2 Bockstensjakten. Möndals MK 7 september.
Inga deltagare från RMK på detta SM. Start och målplats var i Ullared och nämnas kan att en o-sträcka gick i G.K's parkeringshus på flera P-plan ovanför varandra. Troligen första gången en bil o kördes tredimensionellt.

Res. SM1, HEH/MA, NMK/DRC 14.20p.
SM 3 Dackenatten. Wäxjö MS. 9 november.
Startplats i centrala Växjö och tävlingen inleddes på en av stadens förrådsområde. Sträcka två runt Öjebyn och Växjö flygplats var en liten repris från SM 2007, men vad hjälpte det, lurigheterna fanns där denna gång också.

Tredje sträckan gick på en återvinningsanläggning innan en kort transport tog oss ut på skogs och landskapssträckorna fyra till sju. Ett område som med massvis av vägomläggningar som det verkar finnas hur många områden som helst av i Småland. Varierande gamla och nyare kartor tillsammans med några fotorienteringskartor gav förstås bra utslag på tävlingen.

Som avslutning återvände till kommunens förråd där sträcka 9 avslutade kvällen på samma område som sträcka ett. Under hela kvällen formligen vräkte regnet ned och gjorde vägarna hala och leriga och den mörka skogen blev förstås än mörkare än vanligt.

Res. SM 1, HEH/MA, NMK/DRC, 59.19p. 8, SE/JE, RMK, 113.29p. 21, EinoH/KennethS, AMK/RMK, 333.11p. Totalt-SM; 1. HEH/MA, NMK/DRC, 120p. 2, Lannermo/Andersson, SRC/ÄMK, 115p. 3, Carlsson/Lindholm, NMK/VMS, 115p. 9, SE/JE, RMK, 105p. 22/23, EH/KS, RMK, 80p.

NEZ 1. Struer Löpet, Struer & Omegns MS, Danmark. 19 april.
Första arrangör av årets NEZ serie var motorklubben Struer & Omegns
Motor Sport med startplats i Struer. En inledande transport tog oss ca 3 mil SV om staden till området runt Ulfborg där själva tävlingsområdet låg. Första sträckan gick inom Ulfborgs lantbruksskolas område och var på 13 km. Sträcka två gick i Ulfborgs industriområde och mätte drygt sex kilometer. Resterande etapper på ca
3 mil var SO om Ulfborg främst i Torsted skogsplantage. Liksom alla
andra Danska skogsområden väldigt vägrikt område med många parallella
vägval. Efter sex timmars tävlande och en fika vid målgången i väntan
på resultatet var det så dags att ta sig de 11 milen till nattvilan i Thisted.
NEZ 2. Höjland Biler Löpet. THY MS. Danmark 20 april.
THY MS i Thisted är en flitig arrangör av Danska NEZ tävlingar och hit
återkommer vi med ca 3-4 års mellanrum och startplats brukar vara
någon bilfirma i stadens nordöstra hörn där också tävlingarna brukar
inledas med sträckor inom industrier och gatusystemen. Så även i år.

Start kl. 15.30 och efter två timmars orienterande i området drog vi
norrut på byvägar, mindre samhällen och bondgårdar till de stora
skogsområdena Hjardemål plantage och Österlid plantage som var de
avslutande sträckorna och där vi tillbringade de sista 3,5 timmarna av
åtta denna tävlingskväll. Det visade sig också att just skogsområden
tar lång tid att orientera sig igenom och för vår del innebar det att
maxtiden för tävlingen överskreds och vi belönades med straffprickar
för 31 missade tavlor mot de tre vi verkligen missade och därmed ett
totalras i resultatlistan.
NEZ 3. Villospåret IX. Rasbo MK 20 september.
Rasbo arrangerade sin första nordiska deltävling 1983 och har sedan dess vart 10:e år bidragit med en deltävling. Alltså var det helt naturligt att vi skulle arrangera en NEZ tävling detta år igen. Planläggningen påbörjades för mer än två år sedan och främst var det Kenneth Söderqvist och Sölve Eklund som jagat vägar, markägare och kartor. Ju närmare tävlingsdatum vi kom involverades även Jesper Eklund, Sten och Björn Johansson, Lars-Erik Lindell m.fl och detta gjorde att vi fick till ett i det närmaste perfekt arrangemang.

Startplats blev Upplands-Ekeby skola där vi fick tillgång till skolans matsal. Sträcka ett startade utanför matsalen och redan efter 150 meter kom en av kvällens många lurigheter i form av en ombyggd väg med I-tavla. Sträckan fortsatte norrut till Åstorp på allmänna vägen men även skogsvägar och stigar som aldrig tidigare används i bil o sammanhang. Sträcka två från Åstorp med avslut i östra kanten av Gimo avslutades med ett passage genom Korsbron åkeris verkstad och biluppställningsplats. Den som inte höll riktningen till 100% därigenom till TK missade sträckans sista passerkontroll.

Sträcka tre var en intensivsträcka på Risinge gård varefter fjärde sträckan gick norrut över Örsta, Däcksta och fram till Hökhuvud. Femte sträckan startade i Väddika och på små gamla stigar och vägar via Björsta gamla gruvor avslutades sträckan vid Masungsskogen.

Därefter följde en kort sträcka söderut men ack så utslagsgivande den blev då banan plötsligt spärrades av den relativt nybyggda länsvägen Gimo- Harg som givetvis inte fanns med på tävlingskartan. Två informationstavlor ledde dock deltagarna vidare men mellan dessa tavlor fanns en vägomläggning som faktiskt inget ekipage lyckades hitta in på.

Sträcka sju från Värmlandstorp startade söderut på gamla järnvägsbanken men efter 300 meter skulle denna lämnas för att följa gamla landsvägen ytterligare 1,5 km. Via skogsvägar söder och öster om Stora Hallsjön var man åter tillbaka på länsvägen Gimo-Harg. En kortare transport på länsvägen mot Gimo innan sträcka 8 kördes med avslutade snurrar på en bondgård vid Vattensta. Sedan följde sträcka nio söderut på östra sidan av Olandsån med luriga områden vid Gillinge och Tånga gård.

Vid Tånga skulle man passera genom en nu utbyggd lada mot vad kartan visade. Gamla ladan var 15 x 25 meter medan den nya är 25 x 45 meter. En passage som endast två ekipage lyckades hitta. Vid Tånga fick också deltagarna andan i halsen då vi innan start varnat för vildsvinsrikt tävlingsområde och just här hängde skinnen av tre nyslaktade svin snyggt och prydligt på stänger invid vägen.

Som avslutning innan målgång vid matsalen i Ekeby skulle ett avhopp göras in på skolans personalparkering för kvällens sista kontroll, men den missades av flertalet ekipage då de varsnade mål TKn bara 100 meter länge fram. Första start var 19.30 och kl. 01.30 kunde vi hålla prisutdelningen sedan deltagarna avverkat de 6 milen på tävlingsbanan.

Res. NEZU1, Harald/Jan Søndergaard, IMK-DK, 105.25p.

NEZS1, Jonas/Per Hellander, LMS, 102.45p. MSO B+C1, Dacke/Karlsson, HMS/MöMK, 187.45p.
NEZ 4. Svamptåget. Södertörns BOK. 21 september.
Kvällen efter vår tävling arrangerade SBOK den andra Svenska deltävlingen i NEZ. Start vid Härads motorstadion SV om Strängnäs. Med mycket arbete och alltför lite sömn från kvällen innan var det inga fräscha RMK ekipage som kom till start denna kväll. SBOK hade fått till 6 mil o-sträckor och till detta tillkom drygt 7 mils transporter ytterligare.

Första två sträckorna gick på SAMS gamla rallycrossbana vid Lagnö och militärens f.d övningsområde intill. En lagom uppvärmning innan en dryg tre mils transport tog oss ned till Björndammen och tre skogssträckor NV om dammen som troligen aldrig använts tidigare för bil o. På transporten dit märktes det att sömnbehovet inte var mättat och skärpan på resten av tävlingen var heller inte 100%-igt för vår del. Efter en kortare transport följde sedan de avslutande fyra sträckorna mot Åkers styckebruk, Valsberga, Berga och Merlänna.

Svårigheterna denna kväll var något enklare än kvällen innan men som sagt tröttheten tog ut sin rätt. En onödig svårighet som kunde undvikits var den placering av OK tavla som spikats upp på ett träd högt ovanför normal synhöjd (max ca 1 meter enligt arrangörsanvisningarna). Onödigt letande för de tävlande som ev. till slut råkade se tavlan eller helt enkelt gav upp och for vidare med tavelprick och extra tidsprick i bagaget. Helgens båda tävlingar innehöll förutom NEZ en kortare tävling ingående i Mellansvenska O-serien.

Res. NEZS1, Lannermo/Andersson, SRC/ÄMK, 14.33p. 9, SE/JE, RMK, 85.00p. 14, Elmnert/Söderqvist, FMK/RMK, 135.25p.

NEZU1, Holm/Mørup, SOMS-DK, 36.21p.

MSOA1, KL/UA, SRC/ÄMK, 13.46p. 7, SE/JE, RMK, 71.11p. MSOB+C1, Hjelm/Evaldsson, OMK, 62.43p. 6, LE.L/N, RMK, 116.57p. 7, SE/KS, FMK/RMK, 116.57p.

MSOK1, Lagman/Epstein, MMK/DMK, 104.58p.
NEZ 5. Rihiimäki. Finland. 4 oktober.
Samlingsplats för Finska NEZ tävlingarna detta år var i Väkksy i östra delen av landet. De flesta svenska deltagarna hade därför valt att åka färjan till Helsingfors och därigenom minska transportmilen innan tävling. Starten för fredagstävlingen var väster om Lahti och via sträckor och transporter västerut mot Lammi blev området SO om Hämeenlinna det avslutande tvåtimmars testen. Blandad orientering med grusgropar, motorbanor en återvinningsstation och industriområden var upplägget denna kväll. En lång transport på dryga timmen tillbaka till Väkksy som avslutning.
NEZ 6. UFAK-Länken. Finland 5 oktober.
UFAK d.v.s Ungdomsföreningarnas automobilklubb firade sitt 50 årsjubileum med att arrangera årets sista deltävling i NEZ serien. Startplats var Vierumäki ca 2 mil öster om Väkksy. Tävlingsområdet var sedan norrut på bägge sidor om E75 vid Heinola för att sedan vända söderut igen för området runt Vierumäki.

UFAK nyttjade samma områden som andra arrangörer använt sig av på sina NEZ tävlingar både 2005 och 2009. Bl.a flera motorsportområden, grusgropar och framför allt en gigantisk stolpfabrik som är så mörk och fuktig att allt ljus från bilens lampor helt slukas upp. Näst intill omöjlig att orientera sig 100%-igt rätt på. Och så var det också denna afton.

Kvällens överraskning var då vi i en grusgrop mötte ett ekipage (i och för sig inget ovanligt i denna sport) men plötsligt flödade lanskapet av helljus och blåljus mot oss och vi blev prejade mot grusslänten. Ut rusar två av lagens väktare mot det svenska kriminella ekipaget, men efter en förklaring på engelska och en intern myndighetsdisskussion på finska backade du undan sin bil och lämnade oss fri väg så vi fick trots allt fortsätta våra övningar.

Efter drygt 8 timmars tävlande nådde vi så målet i Väkksy för målfika och sömn. Söndagen ägnade vi oss sedan av sightseeing på småvägar ned till Helsingfors för natt färja hem igen till Sverige.

Res. NEZ5-U1, JH/PH, LMS, 7132p. 10, SE/JE, RMK, 17403p. NEZ6-U1, Søndergaards, DK, 7952p. 13, SE/JE, RMK, 22505p.

Totalt, NEZ-2013: 1, Søndergaards, DK, 238p, 2, Viitala/Heikkila, SF, 235p. 3, Holm/Mørup, DK, 233p. 17, SE/JE, RMK, 201p.

God Jul & Gott nytt år önskar Bilosektionen – via skribenterna Sölve, Lars-Erik och Jesper.