2006-01, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 43.
Bilorientering våren 2006
April-april 1, 10 mars, Kolsva MS. av Sölve Eklund
Fredag 10 mars när vintern fortfarande håller sitt grepp i naturen inleds årets April-april serie för C-kartläsare med start och mål i Kolsva. Några inledande OK-sträckor mestadels på allmänna vägar men även några plogade partier på åker tog deltagarna ned till utkanten av Köping. Den avslutande sista sträckan genomfördes på folkracebanan. På banan fanns mycket snö och plogningen här gjorde att en felkörning mot idealspåret blev problematiskt med backningar i svängarna. Då kunde tiden rinna iväg för de hetsiga deltagarna. En sista transport ledde tillbaka till Kolsva och målet. Vinst för RMK-arna Erik och Jacob samt en andra plats för Anders och Anton från AMK smakade fint.
1.Erik Davidsson/Jacob Eklund, Rasbo MK 25.50
2.Anders Karlsson/Anton Sävström, Almunge MK, 38.50
April-April 2, 24 mars, Rasbo MK, av Lars Erik Lindell
I år är Rasbo MK med och lägger en deltävling i April-April serien. Vilket är bra för serien eftersom våra egna tävlingar alltid verkar dra till sig många startande – denna kväll 24 stycken. Starten skedde vid klubblokalen i ett kallt och snöigt före. Sten Johansson satt som TK1 (se bilden).
I kväll var det återigen dags för min yngste son Nils att vara kartläsare. Första sträckan gick söderut mot Funbo på kända vägar. Förutom enstaka backningar vid några OK-kontroller så orsakade inte sträckan oss några större problem utan vi var snabbast av de 11 PB-ekipagen som kom till start. För några år sedan var jag med och lade en deltävling i Upplandsserien på dessa vägar så till viss del kände man igen sig, vilket kan hjälpa ibland.
Andra sträckan gick från Länna förbi Långsjön i några km upp till en bondgård där sträckan avslutades med en snurr. Trots en backning för en OK strax innan snurren så vann vi även denna sträcka bland PB. Återigen använde vi oss av pekmetoden på snurren, dvs Nils pekar på kartan vart jag ska åka och jag sneglar och kör. Den metoden fungerar bäst för oss.
Tredje och sista sträckan gick så vidare norrut tillbaka till klubbstugan. Även här åkte vi på kända vägar med OK-plock vilket betyder att det är viktigt att mäta rätt och att inte köra för fort så att man måste backa – eller åka av vägen eftersom det var mycket halt. Nils skötte sig utmärkt igen och vi lyckades nolla sträckan.
Sålunda vann vi PB-klassen vilket gjorde 10-årigt Nils (och mig) mycket nöjda och glada. Övriga Rasboåkare som var i farten som tävlande var Erik Davidsson som provade högerstolen ikväll och läste sig till en fin femte plats i C-klassen.
För er med tillgång till Internet finns tre filmer från sträckorna att titta på via adressen http://bilo.homeunix.org
Resultat PB
1. Lars Erik & Nils Lindell, RMK
2. Stefan Annala & Robert Broström, Kolsva MS
3. Sören & Fredrik Myrberg, Film MK
Resultat C
1. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
2. Kjell Karlsson & Carl-Erik Carlsson, Nora MK
3. Thomas Lagman & Richard Epstein, Djursholm MK
5. Pär Engsten, Film MK & Erik Davidsson, RMK
April-April 3, 21 april, Västerås MS, av Lars Erik Lindell
I kväll bestämde sig familjen Lindell för ytterligare en ny konstellation i tävlingsbilen. Den här gången skulle Gunnar köra och sonsonen Nils läsa kartan. Jag själv åkte med i baksätet som moraliskt stöd.
Vi startade denna gång från folkracebanan norr om Västerås och inte från gokartbanan som vi gjort så många gånger förut när vi kört här.
De tre första sträckorna bestod mest av OK-plock. Vi åkte lite för långt några gånger och fick backa eller vända vilket kostade tid, men i det stora hela gick det bra. Sista sträckan var en rejäl snurr på folkracebanan som vi alla hade misstänkt. Här gick det lite mera knackigt eftersom pappa inte är intrimmad på det sätt som Nils är van att köra snurrar på (pekmetoden). Men med lite funderande och några nya och innovativa vägval så åkte vi i mål även på den sträckan och pappa och Nils slutade på en fin tredje plats bland de sex startande i PB-klassen.
Själv satt jag som sagt var i baksätet och njöt hela tiden. Det var en ny upplevelse och jag måste säga att det var riktigt roligt att åka en tävling utan att behöva vara på helspänn hela tiden. Man kunde ägna sig åt att titta på landskapet, medtävlande och OK-tavlor man just missade…
I C-klassen gjorde Erik Davidsson och Jakob Eklund återigen en mycket bra insats och slutade tvåa. De har vuxit ut till stabila bilorienterare och ser till att Rasbo MK är en av få klubbar som har en bra tillväxt av unga tävlande.
Resultat C
1. Leif & Tobias Lindberg, Huddinge MK
2. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK
3. Markus Ahlgren & Andreas Lifh, Kolsva MK
April-April 5, 2 juni, Kolsva MS, av Lars Erik Lindell
I kväll var det återigen min tur att vara kartläsare. Kvällens tävling skulle ha körts redan 7 april men fick flyttas fram p.g.a. den sena våren.
För att förenkla för TK-personalen, och för att få till en snabb tävling, så delades alla fyra körordrarna ut vid första start. Dessutom stannade man bara till vid TK för att få en ankomsttid och så stack man direkt iväg på nästa sträcka. (Manuell Sport-Ident kallas det för i Kolsva.) Ingen transport förekom heller förrän efter sista o-stäckan så tävlingen var snabbt genomförd.
Det var nya och unga banläggare för kvällen och de hade gjort ett bra jobb. Jag tyckte kanske att några skalor var fel på första sträckan så vi åkte för långt och fick vända, men annars var det bra. Vi själva gjorde dock några jobbiga missar genom att köra förbi ett antal enkla OK. Fler än en gång sa vi: ”Hur f-n kunde vi missa den – den står ju hur tydligt som helst!” Emellanåt var det fina och snabba grusvägar så föraren fick sitt lystmäte vad gäller bilkörning, bl.a. via ett antal leriga pölar som renderade bilen ett rejält lager lera ände upp på taket, för att inte nämna i baksätet eftersom sidorutorna naturligtvis var nere…
Banan var dock inte alltför enkel – på andra sträckan hade de hittat ett fint avhopp på en igenväxt gammal väl som var svår att hitta och vållade en del bekymmer. Via en I-tavla kom man sen upp på vägen igen lite senare. Läckert – när grenarna skrapar under bilen och över taket är bil-o som bäst! Även på sista sträckan fick vi lite huvudbry. Först hittade vi in på en vägrätning på högra sidan vägen utan problem och sedan via 200 m på nya vägen kom vi in på en rätning på vänstra sidan. Men där var det lite struligt med några vägar för mycket för min hjärna och det var med mer tur än skicklighet vi hittade de passerkontroller vi skulle ha och tog oss till målet.
En rolig tävling var det i alla fall och vi var nöjda med resultatet.
Riktigt bra gick det återigen för Erik Davidsson och Jakob Eklund som vann c-klassen och var tvåa totalt, bara några sekunder från totalsegern.
Resultat C
1. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK
2. Leif & Tobias Lindberg, Huddinge MK
3. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
B (utom tävlan)
1. Timo Tanskanen & Lars Hassel, Västerås MS
2. Gunnar & Lars Erik Lindell, RMK
3. Tomas Lagman & Marcus Claar, SBOK
April-April 6, 9 juni, Ludvika MS, av Lars Erik Lindell
Eftersom Gunnar bor i Falun var det självklart att han och jag skulle köra LMS´ tävling som startade i Fagersta och därmed var hemmaplan för honom. Enligt uppgift var det fyra bra sträckor. Själv kan vi bara intyga att sträcka ett var bra. När vi närmade oss slutet av sträckan började nämligen bilen att gå allt sämre och långsammare. Den spottade och fräste. Vi tog oss i alla fall i mål på sträckan och eftersom bilen sen gick bra på tomgång i TK-kön så hoppades vi att problemet bara hade varit tillfälligt. Men det hade det inte för vi fick inte upp bilen i mer än 30 km/h när vi drog iväg på tvåan och vi fann för gott att bryta och linka tillbaka till startplatsen. Efter diverse funderande och kontrollerande konstaterades stopp i bränsletillförseln. Det kunde i alla fall avhjälpas tillfälligt så jag tog mig hem till Vänge med eländet. Det finns inte mycket som är så irriterande som när bilen ger upp i början av tävling när man har åkt en bra bit för att köra.
Tävlingen var tydligen bra och trevlig i alla fall, med omväxlande orientering längs grusvägar, inhopp i små grusgropar och snurrar på industriområden.
Inga andra Rasbo-ekipage fanns på plats denna varma försommarkväll (fy skäms!) så klubben blev utan placering i denna tävling. Nämnas bör i alla fall att Anders Karlsson/Anton Sävström kom tvåa i c-klassen och tog hem årets April-April serie.
Resultat C
1. Robert Annala & Andreas Lihf, Kolsva MS
2. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
April-April Slutställning
1. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
2. Kjell Karlsson/C-E Karsson, Nora MK
3. Erik Davidsson/Jakob Eklund, Rasbo MK
Vårtåget Södertörns BOK, 29 april, MSO, av Björn Johansson
Södertörn bjöd på årets första MSO tävling med start i Strängnäs, Härad motorstadion, och militärområdet där. Tävlingen kördes med SportIdent systemet för tidtagning och var indelad i tre etapper med totalt 10 o-sträckor. De 2 första etapperna var av liknande karaktär, flertalet äldre kartor över små och mindre vägar inne på militärområdet. Flera mycket fina svårigheter passerades och backen fick användas med jämna mellanrum. Vi lyckades göra ett litet misstag när vi glömt markera i Kontrollkortet att vi passerat en TK, trots arrangörens förmaningar, och stor förvirring rådde i bilen när vi hittade nästa tavla men saknade en i kontrollkortet. Vi fick slå våra kloka huvuden ihop i bilen för att klara ut det problemet. Sista Sträckan på andra etappen bjöd på en lite klurig I-tavla i en omgjord korsning. Lyckligt ovetande gasade vi förbi den och ca 2 km senare upptäcktes misstaget. Vi valde att inte vända och gasade istället vidare med en missad tavla i bagaget. Sista sträckan gick på Härads motorstadion med mängder av snurrar och funderingar då det var väldigt svårt att hinna med som kartläsare när förarens högerfot blir tung. En mycket lyckad tävling för Rasbo MK då vi vann lagtävlingen.
Resultat klass A
1. Kenneth L/Ulf A, SMK/ÄMK, 20,53
5. Sölve/Jesper E, RMK, 38,00
7. Linda/Björn J, RMK, 48,22
Resultat klass Övriga (B+C)
1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 45,56
7. Erik D/Jacob E, RMK, 1,15,18
9. L-E/M Lindell, RMK, 1,17,59
RMK © 2006
---
2006-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 43.
Hösten 2006:
Finland
Forsan UA, För-NEZ 25 augusti
av Roine Johansson
ÄNTLIGEN var det dags att sätta sig i högerstolen igen visserligen var uppehållet självförvållat men det nästan obefintliga utbudet av tävlingar inom Sverige gjorde att omstarten blev på Finlands NEZ-deltävling i slutet av augusti. Då Sölve & Jesper fick lämna återbud i sista stund så liftade jag med Eino & Kenneth till färjan då min nygamle förare Kai Suomi skulle ansluta vid Långnäs brygga. Det är alltid nervöst att inte ha full koll på föraren innan tävling men kl 3 torsdag morgon var ekipaget komplett.
Efter en tidig debarkation i Åbo, frukost i Saluhallen, inbokning i en av minihyddorna på Nådendals Camping så följde en slapp nostalgisk fredag där minnen från otaliga Finlandsäventyr dryftades och belystes ingående. När vi slutligen nådde samlingsplatsen så var nostalgin fulländad då den visade sig vara identisk med Äivenpäiven Ajo's 1978 vilken var min debuttävling i Finland.
När tävlingen väl startade så rycktes jag tillbaka till verkligheten och ringrosten blev alltför uppenbar då svårigheterna ibland kändes olösbara men trots allt så kändes det allt bättre ju längre tävlingen led. Det tog visserligen för lång tid men tavlorna kom där jag ville ha dom och Kai var allt lättare att övertyga om vikten att köra genom istället för runt buskagen. Även i Finland så märks det att EU-medlemskapet resulterat i att många åkrar lagts i träda och snurrandet på dom med många felspår var legio på sträckorna. När resultaten kom upp så var det en riktig kalldusch då vi konsekvent undvikt att skriva nollan före entalskoderna på tavlorna. En riktigt bra tävling resulterade därmed inte i den placering den var värd men den var ändå en bra genomkörare inför nästa kvälls allvar.
Suntin XXIV Suunnistus, Loppen UA
NEZ-1, Loppi, 26 augusti
av Roine Johansson
Efter att använt några timmar av natten till att lätta på packningen och sedan fått en god natts sömn så var det dags att ställa färden till helgens stora utmaning i Loppi, en lätt resa 11 mil in i sjöriket. Bilen var fräschare än passagerarna, åtminstone betydligt yngre än kartisen, men trots det dåliga resultatet kvällen före så hade vi goda förväntningar om en bättre tur denna kväll.
Tävlingen startade med inte alltför avancerade utmaningar och även om tempot i kartläsningen inte var godkänt så började det rätt hyfsat. Efter uppehållet och en nödvändigt paus för att tappa och återfylla kroppen på vätska så var det nya utmaningar som väntade och svårighetsgraden ökade flera snäpp. En stor grusgrop blev kvällens "Waterloo" för oss då en runda ut i en igenväxt del av gropen gick över lös mark där vår 2hjulare sjönk allt djupare under våra febrila bärgningsförsök. Två fyrkrafsare från Ludvika stressade förbi utan att assistera men slutligen kom Kenneth/Ulf med sin 2WD och offrade tid på oss. Ur hjärtat ett djupt tack, nu vet man vilka kamrater man har. Min koncentration efteråt var inte den bästa och kanske även konditionen hade sina brister då onödiga tavelmissar trillade in. Placeringsmässigt blev lördagen något att glömma men trots allt var vår Finlandstrip lyckad med solsken, havsbad, öl och framförallt bra tävlingar som man saknat på länge.
NEZ-U
1. Harald/Jan Søndergaard, DK, 3334
15. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 13388
Bastusvängen, Mölndals/VaraMK
SM1, 16 september
av Sölve Eklund
Ett samarrangemang mellan Vara MK och Möndals MK med startplats vid föreningsgården i Arentorp söder om Vara. Fyra ekipage från klubben hade letat sig ned. Efter 25 min. transport inleddes kvällen med en 12 minuters o-sträcka mestadels på kartor i 10.000 del. En blandad sträcka som inleddes på byvägar och avslutades i skogsområde. De följande tre sträckorna gick i ett, d.v.s utan mellanliggande transporter och med tidtagning på fotorienterarvis att varje tävlande själva doppar sin tidpinne vid tidkontrollpassering och bara fortsätter på nästa sträcka innebar detta en ideal körtid på ca 40 minuter. Skogsträckor varvades med grusgrop, landsvägsåka och folkracebana. Tre intensiva sträckor med många kartbyten så körtiden blev betydligt längre än idealtiden på 40 min. Efter en lång transport följde en kort 4 minuterssträcka alldeles intill start och målplatsen. Kort uppehåll för att fylla på i magen innan etapp två vidtog. Den etappen var av helt annan karaktär än etapp ett. Korta sträckor och transporter mellan dessa så att man hann hämta andan.
Efter totalt ca 13 mil i den Västgötska terrängen nåddes målet vid två-tretiden, dock inte av Linda och Björn som var tvingade att avbryta tävlingen redan efter etapp ett då motorfästena i golfen givit upp. Arrangörerna hade blandat alla varianter av bil-o denna kväll.
1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 41.48
8. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 83.0
18. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 109.59
25. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 175.56
bröt. Linda/Björn Johansson, RMK
Villospåret V, Rasbo MK
MSO, 23 september, av Lars-Erik Lindell
Rasbo MK hade fått äran att arrangera årets andra och sista (!!!) MSO-tävling. (Vart är den serien på väg?) Tävlingen gick av stapeln 23 september under regi av Roine Johansson och Lars Erik Lindell – dvs det var vi som var banläggare. Efter lite olika bud blev det till sist bestämt att starten skulle ske vid Börje idrottsgård. En hel del ekipage hade mött upp då det inte hade erbjudits många tillfällen till tävlingar under året. Roine och jag hade lagt ner en hel del jobb på banan och såg kvällen an med tillförsikt. Vi hade beräknat att vinnarna nog skulle ha åtminstone 30 min i prickbelastning så vi räknade med en utslagsgivande tävling. Vi hade fått ihop sex sträckor för långa banan och tre för korta, där korta banans sista sträcka startade på samma plats som andra sträckan hade startad och avslutades där långa banans sjätte och sista sträcka avslutades. Låter det krångligt – det var inget emot hur krångligt det var att hålla reda på körordrarna, vilka tidskontroller som skulle ha vilka nummer och vilka kontroller som hörde till vilken bana! Men det löste sig det också och inga tävlanden hamnade fel så då var ju allt som det skulle.
Första sträckan var kort och började i Jumkil och gick upp mot Blacksta där det snurrades friskt på bröderna Blacknes gård. Anders Blackne hade gjort sitt till och lagt ut bildäck, tunnor, stockar och diverse andra prylar som starkt bidrog till att alla hade en hel del prick redan efter första sträckan.
Andra sträckan var mer rakt på, längs grusvägarna i skogarna väster om Ullbolsta. Men det var här som kvällens svåraste kontroll stod, och som många aldrig hittade. Vägen var breddad på bägge sidor och efter att ha tagit en tydlig passerkontroll på höger sida skulle man svänga runt 180 grader och ta en passer även på vänster sida innan man återigen vände runt och fortsatte. Svårigheten var att andra kontrollen stod inne i björksly som man skulle forcera (som körordern tydligt visade!), och många svängde för tidigt och missade andra kontrollen och drog vidare. De flesta vände tillbaka när de upptäckte felet men vissa hittade den inte i alla fall.
Tredje sträckan startade vid Pålsboeken och gick via den (mycket) gamla landsvägen västerut mot Östfora (den går söder om nuvarande vägen och är inte mycket mer än en stig). Sträckan gick sedan vidare via en mycket fin liten vägrätning (som de flesta missade) vidare upp mot Sören Erikssons gård Kallås där han lät de tävlande snurra friskt kring hus och lador, höbalar och traktorer och på åkrarna. Här fanns mycket roligt att titta på som åskådare kan jag säga!
Fjärde sträckan startade vid Kallås och gick via fina grusvägar ut mot riksväg 272. Här fanns den sträckans finaste grej; via en gammal 10.000-del så skulle man korsa nuvarande väg 272, åka ner i diket på andra sidan och komma upp på den gamla sträckningen. Så följdes den några km norrut, korsa nuvarande vägen igen, för att från den rätningen sedan hitta in på en ännu äldre rätning! Mums filibaba!
Sträcka fem gick sedan SV ner mot Kallön. Här hade vi också hittat fina rätningar på en gammal 50.000-dels karta. Den gamla vägen gick fram och tillbaka över nuvarande grusväg och vissa partier var svåra att se t.o.m. i dagsljus. Uj, uj, uj vad vi var nöjda med den biten. Den skulle jag ha velat se på plats.
Sedan följde en transport förbi Östfora, Järlåsa och Åland till starten på sträcka sex strax väster om Vänge. Den började lätt på en fin väg förbi Fiby urskog, men sen blev det värre. Först en kalasrätning vid Kvarnberg, och sedan kom de till Fiby gård där vi lyckats få till både en I-tavla och två rätningar. Där skulle jag också ha velat stå och titta … Sträckan avslutades med full fart upp mot Himrarna (en I-tavla till) och via ytterligare en liten fin rätning kom de i mål vid St. Trillbo. En kort transport tillbaka till Börje och sedan var de i mål.
Jag tror vi lugnt kan konstatera att de tävlande fick valuta för pengarna. De flesta verkade nöjda och segrarna Ove Lindberg med föraren Lars-Göran Carlsson sken som solar. Det visade sig att banan var lite svårare än vi trott (som det brukar vara), och segrarna hade nästan en timme i prick. Återigen kan Rasbo MK gå i ide efter att ha genomfört en mycket bra bilorientering. Bra gjort alla som jobbade den kvällen!!
Klass A 1. Lars-Göran Carlsson/Ove Lindberg, VMS, 56.22
Klass B+C 1. Lennart Ottosson/Kenneth Ottosson, FMK, 91.42
5. Magnus Gustafsson/Jakob Eklund, RMK, 171.26
Kort bana 1. Kent Jansson/Stefan Sund, BSKM, 71.25
Guttstasnuren, Kolsva MS,
För-NEZ, 29 september
av Roine Johansson
En månad efter Finlandsäventyret var det dags för den svenska avdelningen av NEZ. Det hade varit en intensiv månad inte minst med vårt eget arrangemang Villospåret som bokats in med kort varsel så att de andra åtminstone skulle få några andra tävlingstillfällen än mästerskapen.
Kolsva hade förlagt sin del av den svenska NEZ-helgen till Arboga och Kai hämtade mig på jobbet för att vi i god tid skulle kunna installera oss i vår bokade campingstuga bara tvärs över vägen från startplatsen vid Arboga OK:s klubbstuga. Tyvärr var vi åter ensamma ifrån Rasbo då tävlingen osmart kolliderade med 1:a deltävlingen i Upplandsserien vilken vi själva arrangerade.
Efter en transport ut kördes tävlingen i sin helhet söder om E 20 och avslutades på de hedrika områdena söder om Kungsör vilket innebar perfekta förutsättningar för en bra tävling. På första sträckan lyckades banläggarna, med Stefan & Arne Hägg i spetsen, lura hela startfältet med ett smart kartbyte. Tävlingen fortsatte hela tiden omväxlande med snabba kartbyten och varje sträcka hade flera svårigheter som måste lösas. När vi kom fram till tallhedarna fick även förarna större utmaningar då vägarna ibland var obefintliga och svåra att hitta i terrängen.
Kai fick ofta bokstavligen lotsas fram i terrängen med köranvisningar typ: ”Kör in där. Nej,däär. Efter tallen, före busken.” Ibland tittade han bara på mig med ett uppgivet uttryck i ansiktet, övertygad om att kartisen var helt borta. Varje gång en tavla dök upp i ljungen efter ett kryssande mellan tallar och stenar så hördes djupa suckar i bilen. Jag av glädje för att svårigheten lösts och Kai av lycka för att kartisen trots allt i varit tokig.
Tyvärr var det några små problem med körorder samt att Stefan överskattat de tävlandes kunnande så banan fick kortas en sträcka och ytterligare kortas av pga problem med tidtagningen. Det drog dock inte ner helhetsintrycket av en mycket bra tävling utan innebar bara att vi inte fick åka alla godsaker som arrangörerna hittat på.
Vi ser fram emot nästa års tävling.
1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 45.38
11. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 74.06
Norasnurren, Nora MK
NEZ2/SM2, 30 september
av Roine Johansson
Nästa dag åkte vi till Nora, trots allt var man utvilad och förhållandevis fräsch. Föregående kväll ledde tankarna till hur tävlingarna utvecklats sedan man började även om den jämförelsevis var en sprinttävling jämfört med forna tiders mästerskapstävlingar. Närmast väntade akt 2 av helgens äventyr och förväntningarna ökade ju närmare Pershyttan man kom, tidigt framme så var det bara att vänta in klubbkompisarna och nervöst invänta starten.
Första sträckan gick på en hed runt och på en travcamp där skillnaden på upplägget jämfört med fredagskvällen var uppenbar då det stundtals gick ordenligt snabbt trots det vägrika området. Då nästa sträcka i sin helhet kördes på samma vägar med lite fler skisser och mindre finesser så blev hastigheten ännu mer uppdriven. Vår gamla 2WD Golf räckte helt enkelt inte till och vi fick tjyva tid där man inte skulle och en dunderträff på en sten orsakade en okörbar punktering och skadad framvagn vilket var ödestigert då resten av tävlingen var lika snabb.
Två korta men snabba sträckor senare var det dags för Ballast stora grop NV om Örebro vars blotta storlek gav mig skrämselhicka eftersom onumrerad skissorientering är det jag ogillar mest. Efter den så följde tävlingens bästa sträcka med ett par svårlösta problem i början. Då det begränsade området genomkorsades flera gånger så drevs hastigheten åter upp på de dåliga stigarna och båda bakdämparna tog så mycket stryk att vi blev tvungna att linka oss igenom fortsättningen. Turligt nog ströks tiden på sista sträckan efter klockfel men det räckte tyvärr inte till för att rädda resultatet för oss. Sölve&Jesper slog oss klart trots en kollaps även i den bilen och framgångarna för klubben uteblev även denna gång.
Enligt min mening så måste något göras åt den övergång till snabba dagtävlingar som framförallt NEZ-tävlingarna blivit. Höga hastigheter på stigar som inte körs normalt av några bilar är inte ens de nyare 4WD-bilarna gjorda för.
NEZ-S 1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 55.58
8. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 111.44
10. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 121.47
NEZ-U 1. Esa Yliniemi/Jan Kulmala, SF, 63.45
SM2 1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 53.40
14. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 111.44
16. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 121.47
bröt. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK
Tibrosnurren, Tibro MK
SM3, 28 oktober, av Sölve Eklund
Sista lördagen i oktober avslutades årets SM-serie med i Tibro MK's tävling. I SM sammanhang var det premiär för klubben som bil-o arrangör. En kort bana på totalt ca 8 mil varav drygt två mil orientering i onummrerad ordning hade förannonserats och de flesta räknade nog med att det blev grusgropar och industriområden som skulle avgöra resultaten. Så var dock inte fallet. Under resan ned till Tibro hörde vi på radion att det var regn i västra Götaland. Vi märkte inte så mycket av det förrän vi passerade Karlsborg några mil innan Tibro då regnet började.
På transporten ut till o-sträckorna vidtog dessutom snöblandad nederbörd. Muntert. Redan efter 300 m. på sträcka ett kom chocken. Tävlingsbanan var strängad ut på en stubbåker i storlek 300x500 meter med utplacerade stakkäppar som orienteringspunkter. Dessutom i den ovanliga kartskalan 3.000 del. Hoppsan. Följande karta var på intilliggande stubbåker i storlek 500x600 meter och fler stakkäppar. Avslutningen skedde sedan vid närliggande bondgård runt bl.a äppelträden i trädgården. 40 mm regn under dagen gjorde både stubbåkrarna och trädgårdarna lösa och svårframkomliga. Fastkörningarna var många och var bilen inte utrustad med fyrhjulsdrift blev det näst intill hopplöst att ta sig fram.
Efter två transporter och mellanliggande kort o-sträcka på industriområde stod vi på starten för sträcka tre. Samma start-TK som sträcka ett och även denna sträcka var strängad över de två stubbåkrarna samt bondgården och nu var området ännu mer bottenlöst. Sista sträckan nr.4 inleddes i ett skogsområde och avslutades på två nya stubbåkrar som dock inte var lika bottenlösa som de tidigare. En kort sagt annorlunda tävlingsbana än vad som brukligt är och dessutom med bidrag av den kraftiga nederbörden som fallit under dagen gjorde att resultatlistans utseende fick ett ovanligt utseende. Till arrangörernas försvar ska tilläggas att de bara månaden innan tävlingsdagen fått återbud på ordinarie tävlingsområde och därför fått stränga nytt i sista stund.
1. Per-Lennart Andersson/Peter Kilstenius, ÄMK/SBOK, 55.49
11. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 94.40
15. Sten/Björn Johansson, RMK, 121.45
20. Kenneth Söderqvist/Roine Johansson, FMK/RMK, 289.28
21. Conny Hansson/Bosse Holmstrand, KuMS/RMK, 344.04
OK Bredballe Løbet, Aarhus AS
NEZ3, Danmark, 4 november
Inga Rasbo-bilar deltog i denna på året sena Danska NEZ-deltävling.
NEZ-U 1. Stefan Åstrand/Riku Bitter, SF, 456
Eckerörundan, Ålands MK
18 november, av Jonas Eklund
Veckan innan start att jag kände mig otroligt sugen på lite utmanande bil-o, ringde ordinarie förare (Örjan Stråle) som tyvärr visade sig vara upptagen på annat håll. Reserven som inte går av för hackor (lillebror Jakob Eklund) kontaktades och visade sig lyckligtvis vara tillgänglig. Ringde omgående in en anmälan. Under veckan stals diverse utrustning ur ordinarie bil och när lördagen kom stod så Colten redo för åländska bil-o vägar. Resan till färjelägret i Grisslehamn mötte inga hinder, däremot möttes vi där av bekanta ansikten med biljetter. Roine och Sölve skötte om praktikaliteterna.
Väl ombord fick man skämmas då Jakob på ett snyggt sätt gjorde det mycket klart för mig att jag glömt bort hans födelsedag, nåväl fick försöka fixa misstaget och brorsan som fyllde 24 bast bjöds på en av de godaste hamburgarna som någonsin avnjutits. Minglade sedan runt bland bilorienterare och annat konstigt folk.
Väl av färjan tog vi häng på några bil-o bilar och vi var snart framme i välkända Godby, en helig plats, ett Mecka för bilorienterare. Registrerade oss vid anmälan och intog några platser i väntan på informationen från tävlingsledningen, och jodå det skulle vara fast mark under leran på de flesta ställena.
Hur skulle vi då göra i bilen, vem skulle läsa? Vem skulle köra? Ska vi testa att byta varannan sträcka, eller ska vi klunsa om det? 2 kartläsares diskussioner innan start. Får man förresten köra/läsa varannan sträcka, proffsen konsulterades, svaret blev, ja i Sverige får man inte växla, man måste dessutom ha med sig bilen i mål, fast på Åland e de nog inte så kinkigt. Nåväl, storebror fick börja läsa.
Efter en lååång transport stod vi så vid TK1 bilen, detta skulle bli riktigt kul. Vi var båda rörande överens om att vänster ut från start var helt korrekt, men det va det inte. Efter 3-4 minuter och undersökning av diverse farbara möjligheter återvände vi mot starten då vi insåg att höger nog var mera rätt, åkte pinsamt förbi starten där de köande i startkön förmodligen undrade vad som försegick och förnöjt tänkandes vilka puckon va de där?? Vi hade röjt möjligheten för övriga att prova svänga vänster från start vilket kändes sådär.
Sträcka ett fortsatte och vi hade mycket svårt att hitta upp på en på kartan liten stig, nåja tur vi har duktiga medtävlare som kan visa vägen. Grusgropen som såhär med facit i hand inte skulle passeras vållade huvudbry, men det var tur att storebror stod på sig annars hade vi nog skottat sand fortfarande. Missade ett par passerkontroller, fick vända lite då och då och såg ingen älg som enigt utsago var jagad någonstans mellan passer 9 och 10. Kom till sist i mål på sträcka ett och adrenalinet hade försvunnit någonstans längs vägen. Nåja, vi rullar väl på eller vill du läsa?? Tyst eftertänksamhet ähh läs du, de e ju min bil.
Ut från start på sträcka 2 ville kartläsaren höger, köra 50 meter och svänga höger igen. Föraren å andra sidan tyckte att eftersom han inte såg någon väg att svänga av på efter 50 meter åt höger svängde vänster och sen höger. Det visade sig vara helt rätt, trots kartläsarens försök med e de du eller jag som läser??. Följande 200 meter klarade föraren utan kartläsare och tog en par tre passerer på egen hand runt några grushögar. Sträckan flöt på rätt bra en stund. Motorkrossbanan vållade inga större problem förutom en OK vid utfart i bortre delen av banan. Jo, förresten det var ju en tavla under en tankbil också, såg vi efter att föraren återigen förklarat att det banläggarna säkert jävlats och placerat en där under.
O-sträcka 3 inleddes helt ok, för att sedan övergå i trassel, med bortkryssade tavlor, missade tavlor (2) vart fan stod dom???? Letade väl inte så otroligt mycket, något tyngre luft inuti Colten nu men inga hårda ord och inga sneda blickar. ”Men hörru, sa jag åt dig att köra här?? Nej det gjorde jag inte, varför kör du här?? Vi ska inte vara här inte enligt kartan i alla fall, men du kanske har egen karta?? Inga svar, inga tavlor, fast det borde nog ha vart en där, förstod kartis i efterhand.
Kör inte in på kyrkogårdar på Åland, trots att kyrkmurarna ser ut som vägar och angivelserna faktiskt slår där, slutar bara framför gravstenar som ej bör vältas, kostade oss 1,10 min prick, på O-sträcka 4.
Sista O-sträckan körde de flesta prickfritt, vi hade 1, 30 min prick, några backningar och lugnt tempo. Inget speciellt hände som är värt att rapportera om. Vi räknade dock ut att vi borde hinna med kvällsfärjan tillbaka till Sverige i god tid.
Transport tillbaka till Godby hotell, där vi kunde konstatera att vi rullat på i hyfsat fart men tyvärr 2 tavlor borta. Bättre gick det för vår Roine i sällskap med Peter Sjöblom från Ålands MK, som utan lite för mycket trassel på tredje sträckan hade tagit hem tävlingen med god marginal, slutade nu på en fin 3:e plats. Stefan Annala i par med Per Andersson Djursholms MK kom 4:a Sölve och Jesper 7:a , Benny och Sune 12:a, Björn och Linda 13:e. Skribentens ekipage 15:e och Erik och Thomas blev 19:e. Starkt jobbat alla från RMK, kul att vi är så många som förgyller de inte alltid så förgyllda bil-O vägarna.
Ett stort tack till arrangörerna för detta års Eckerörunda. Vi kommer gärna tillbaka igen.
1. Jari Ojanperä/Riku Rousko, SF, 18.34
3. Peter Sjöblom/Roine Johansson, ÅMK/RMK, 25.44
7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 32.46
12. Benny Bergman/Sune Sundström, RMK, 46.30
13. Linda/Björn Johansson, RMK, 52.40
15.Jonas/Jakob Eklund, RMK, 54.34
19.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 98.41
39:e Upplandsserien i bilo
Rasbo MK, 29 september, av Linda Johansson
Då så var det dags att sätta sig i den högra stolen igen. Måste erkänna att jag hellre kör men erfarenhet av läsning är trots allt en fördel även när man kör. Lyckades locka med mig pojkvännen Per-Erik som förare. Tävlingen bjöd på många klurigheter och vi eller rättare sagt jag lyckades bli rejält lurad några gånger. Det var speciellt en vägrätning innan en snurr på ett litet industriområde som satte griller i huvudet på mig. Lyckades ta alla tavlor på snurren långt innan jag tog vägrätningen. Måttade om från tavlan innan, testade andra vägar och skulle precis ge upp när jag såg vägen. Va nöjd man känner sig när tavlan uppenbarar sig!! En varierande tävling med många svårigheter med andra ord.
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 9.57
Klass C
1. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 19.44
4. Per-Erik Sundqvist/Linda Johansson, RMK, 46.10
Almunge MK, 6 oktober, av Linda Johansson
Den kvällen började som lite halvdant på grund av att jag satt i min egen lilla värld på väg till tävlingen och körde helt fel. Nåväl, jag var trots fadäsen i tid och hann äta den viktiga uppladdningskorven. Tävlingen var omväxlande med både OK-plock, snurr, vägrätningar och flera mycket små men fina vägar. Fick upplysningen av Per-Erik att min linjal måste vara trasig för mina mått var som lite fel. Sista sträckan avslutades med en rejäl snurr kring och igenom en bondgård. Hade lite svårt att ta mig in rätt på kartan men kloka förare kastade en snabb blick på kartan och talade om vart vi var. Sedan gick det bra vi for genom och förbi flera hus. Klarade allt utan större problem utom sista två tavlorna som jag läste in baklänges men det gick ju det med. En väldigt fin avslutning på en riktigt bra tävling.
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 18.00
Klass B
1. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 9.44
3. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 12.04
Skepptuna MK, 13 oktober, av Linda Johansson
I denna tävling fick lillebror Björn äran att ratta bilen då Per-Erik, min förare de två tidigare tävlingarna, skulle inviga sin kompis i bilorienteringens underbara värld och testa på PB banan. Vi började med OK-plock på vägen ut från folkracebanan. Sedan blev det en liten snurr runt ett mindre industriområde där vi letade oss in och igenom ett av husen. Det flöt på rätt bra och dom rejäla problemen höll sig borta tills vi var på väg tillbaka till banan igen. Hade dock problem med en OK innan men det berodde nog mest på att jag försökte överglänsa Per-Erik och Fredrik som var där och letade dom med. Det blir alltid fel när man försöker stila… Precis innan vi kom tillbaka till banan skulle vi ha en OK mittför väg. Ganska snabbt så förstod vi att vägen inte funnits där på många år men vi hade ändå ett hum om var tavlan skulle sitta. Vi körde en gång och såg den inte. Backade, såg den inte. Körde en andra gång men såg den inte nu heller. Tror att vi tog den på 5e gången. Detta trots att vi letade på rätt ställe. Men vi var inte ensamma, såg minst 5 bilar runt om oss som hade samma problem. Sen bar det av in till banan och avslutningen på tävlingen. Har varit där många gånger så man kände sig lite hemma. Det gjorde visst Björn med för han visste vart vi skulle innan jag ens hunnit se själv var vi skulle. Det har sina fördelar med att ha en förare som har A licens som kartläsare!
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 11.18
Klass B
1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 9.50
Films MK, 20 oktober, av Linda Johansson
Nu var det dags för tävling på Bergbybanan, vilket är som hemmaplan för en annan då man bor i norduppland. Då Björn var föråkare och Per-Erik körde åt Fredrik blev det dags att kalla in det tunga artilleriet. Jag tog hjälp av Roine Johansson. Kände mig lugn, för skulle jag köra vilse så skulle han garanterat kunna reda ut det. Vi började tävlingen med OK-plock på väg bort från banan och in i Vendelskogarna. Det flöt på ganska så bra, blev några korta backningar (vilket i sig är ett äventyr med en dålig backlampa). Vi tog oss på små fina vägar fram nästan ända till Tierp. Sen blev det transport en bit bort på 292an mot Tobo hållet. Startade nästa sträcka på Ralbovägen. På den sträckan hann vi med både snurr och vägrätningar. Sträckan efter det började i Exarby. Där bar det av i full fart på små fina vägar. Måste erkänna att jag hade lite hjälp av min lokalkännedom. Men det hjälpte inte överallt direkt. Var in på två små grustag innan jag kom till rätt. Sen missades en riktigt enkel vägrätning som jag haft minst 2ggr tidigare på tävling. Till råga på allt så såg både farsan och brorsan min miss. Pinsamt. Sista sträckan gick sedan på Bergbybanan. Där är det alltid kul att köra. Själva banan flöt på ganska så bra. Efter banan skulle vi ut på leriga vägar på en åker. Efter en för tidig vänstersväng verkade det nästan som om tävlingen skulle vara över för oss men vi kom loss. Åkte en vända över traktorpulling banan innan vi svängde runt huset och tog de sista tavlorna innan mål TK. Måste som avslutning säga att jag är grymt imponerad av unge herr Lindell. En elvaårig kartläsare, bara det är starkt och när han dessutom slår mig riktigt rejält så kan man inte vara annat än imponerad. Där kommer nog många att få se upp i framtiden!
Klass C
1. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 17.38
2. Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 25.28
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 11.50
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 17.32
MK Orion, 27 oktober, av Björn Johansson
Dagen till ära agerade jag och pappa föråkare och tipset innan tävlingen var att det skulle bli roligt och klurigt. Start från Harg och första sträckan gick på små fina bilovägar kort och tvärs ute i skogen. Här gällde det att ha lite fart då det var lite slirigt ibland. Andra sträckan blev en riktig utmaning då det var mängder av små vägar och luriga infarter som gjorde att det backades ett par gånger. Här lurades banläggaren med en ok som skapade hårbryderier för många. Sedan följde 2 sträckor med flera vägrätningar och fina vägar som gjorde att kartläsaren ständigt måste vara på topp. Här blev det till att vända ett par gånger och göra ett nytt försök för att hitta vägrätningen som man skulle åka. En mycket bra tävling som avslutade serien.
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 50.12
Klass B
1. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 29.41
Upplandsserien 2006 serietabell totalt
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 118
2. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 116
3. Leif Lindberg/Tobias Lindberg, HMK, 107
5. /Linda Johansson, RMK, 98
7. Lars-Erik Lindell/ RMK, 74
9. /Nils Lindell, RMK, 74
10. Per-Erik Sundqvist/ RMK, 50
10. /Erik Davidsson, RMK, 59
13. Roine Johansson/ RMK, 24
13. Björn Johansson/ RMK, 24
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 113
2. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 109
3. Lennart Ottosson/Kenneth Ottosson, FMK, 109
5. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 105
Dessutom har vi haft flertalet Rasbo-bilar med i klass Prova Bilsport, men de åker utom serietävlan. Men vi hoppas de som åkt PB fortsätter under 2007 – fast då i C-klassen!
SM Totalt 2006
1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 120
2. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 116
3. Per-Lennart Andersson/Peter Kilstenius, ÄMK/SBOK, 113
9. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 104
19. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 89
25. Sten Johansson/, 45
26. /Björn Johansson, RMK, 45
20. Kenneth Söderqvist/Roine Johansson, FMK/RMK, 289.28
29. Lars-Erik Lindell/Monica Lindell, RMK, 38
RM Klubblag 1. Ludvika MS, 2. Rasbo MK
NEZ totalt 2006
1. Riku Bitter/Stefan Åstrand, SF, 120
24. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 95
29. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 52
KM totalt 2006
Tre tävlingar genomförda varav två bästa resultat räknas. Ingående tävlingar: SBOK 29 apr, Nora 30 sep, Åland 18 nov.
Kartläsare
1. Jesper Eklund, 15, 15, 13, tot.30
2. Roine Johansson, -, 13, 15, tot28
3. Björn Johansson, 13, -, 9, tot.22
4. Jacob Eklund, 11, -, -, tot.11
4. Sune Sundström, -, -, 11, tot.11
6. Monica Lindell, 9, 0, -, tot.9
7. Jonas Eklund, -, -, 8, tot.8
8 Erik Davidsson, -, -, 7, tot.7
Förare
1. Sölve Eklund, 15, 15, 15, tot.30
2. Kai Suomi, -, 13, 13, tot.26
3. Linda Johansson, 13, -, 9, tot.22
4. Erik Davidsson, 11, -, -, tot.11
4. Benny Bergman, -, -, 11, tot.11
6. Lars-Erik Lindell, 9, 0, -, tot.9
7. Jacob Eklund, -, -, 8, tot.8
8. Thomas Jansson, -, -, 7, tot.7
God Jul & Gott Nytt År önskar bilo-redaktör Jesper med skribenter!
Bilorientering våren 2006
April-april 1, 10 mars, Kolsva MS. av Sölve Eklund
Fredag 10 mars när vintern fortfarande håller sitt grepp i naturen inleds årets April-april serie för C-kartläsare med start och mål i Kolsva. Några inledande OK-sträckor mestadels på allmänna vägar men även några plogade partier på åker tog deltagarna ned till utkanten av Köping. Den avslutande sista sträckan genomfördes på folkracebanan. På banan fanns mycket snö och plogningen här gjorde att en felkörning mot idealspåret blev problematiskt med backningar i svängarna. Då kunde tiden rinna iväg för de hetsiga deltagarna. En sista transport ledde tillbaka till Kolsva och målet. Vinst för RMK-arna Erik och Jacob samt en andra plats för Anders och Anton från AMK smakade fint.
1.Erik Davidsson/Jacob Eklund, Rasbo MK 25.50
2.Anders Karlsson/Anton Sävström, Almunge MK, 38.50
April-April 2, 24 mars, Rasbo MK, av Lars Erik Lindell
I år är Rasbo MK med och lägger en deltävling i April-April serien. Vilket är bra för serien eftersom våra egna tävlingar alltid verkar dra till sig många startande – denna kväll 24 stycken. Starten skedde vid klubblokalen i ett kallt och snöigt före. Sten Johansson satt som TK1 (se bilden).
I kväll var det återigen dags för min yngste son Nils att vara kartläsare. Första sträckan gick söderut mot Funbo på kända vägar. Förutom enstaka backningar vid några OK-kontroller så orsakade inte sträckan oss några större problem utan vi var snabbast av de 11 PB-ekipagen som kom till start. För några år sedan var jag med och lade en deltävling i Upplandsserien på dessa vägar så till viss del kände man igen sig, vilket kan hjälpa ibland.
Andra sträckan gick från Länna förbi Långsjön i några km upp till en bondgård där sträckan avslutades med en snurr. Trots en backning för en OK strax innan snurren så vann vi även denna sträcka bland PB. Återigen använde vi oss av pekmetoden på snurren, dvs Nils pekar på kartan vart jag ska åka och jag sneglar och kör. Den metoden fungerar bäst för oss.
Tredje och sista sträckan gick så vidare norrut tillbaka till klubbstugan. Även här åkte vi på kända vägar med OK-plock vilket betyder att det är viktigt att mäta rätt och att inte köra för fort så att man måste backa – eller åka av vägen eftersom det var mycket halt. Nils skötte sig utmärkt igen och vi lyckades nolla sträckan.
Sålunda vann vi PB-klassen vilket gjorde 10-årigt Nils (och mig) mycket nöjda och glada. Övriga Rasboåkare som var i farten som tävlande var Erik Davidsson som provade högerstolen ikväll och läste sig till en fin femte plats i C-klassen.
För er med tillgång till Internet finns tre filmer från sträckorna att titta på via adressen http://bilo.homeunix.org
Resultat PB
1. Lars Erik & Nils Lindell, RMK
2. Stefan Annala & Robert Broström, Kolsva MS
3. Sören & Fredrik Myrberg, Film MK
Resultat C
1. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
2. Kjell Karlsson & Carl-Erik Carlsson, Nora MK
3. Thomas Lagman & Richard Epstein, Djursholm MK
5. Pär Engsten, Film MK & Erik Davidsson, RMK
April-April 3, 21 april, Västerås MS, av Lars Erik Lindell
I kväll bestämde sig familjen Lindell för ytterligare en ny konstellation i tävlingsbilen. Den här gången skulle Gunnar köra och sonsonen Nils läsa kartan. Jag själv åkte med i baksätet som moraliskt stöd.
Vi startade denna gång från folkracebanan norr om Västerås och inte från gokartbanan som vi gjort så många gånger förut när vi kört här.
De tre första sträckorna bestod mest av OK-plock. Vi åkte lite för långt några gånger och fick backa eller vända vilket kostade tid, men i det stora hela gick det bra. Sista sträckan var en rejäl snurr på folkracebanan som vi alla hade misstänkt. Här gick det lite mera knackigt eftersom pappa inte är intrimmad på det sätt som Nils är van att köra snurrar på (pekmetoden). Men med lite funderande och några nya och innovativa vägval så åkte vi i mål även på den sträckan och pappa och Nils slutade på en fin tredje plats bland de sex startande i PB-klassen.
Själv satt jag som sagt var i baksätet och njöt hela tiden. Det var en ny upplevelse och jag måste säga att det var riktigt roligt att åka en tävling utan att behöva vara på helspänn hela tiden. Man kunde ägna sig åt att titta på landskapet, medtävlande och OK-tavlor man just missade…
I C-klassen gjorde Erik Davidsson och Jakob Eklund återigen en mycket bra insats och slutade tvåa. De har vuxit ut till stabila bilorienterare och ser till att Rasbo MK är en av få klubbar som har en bra tillväxt av unga tävlande.
Resultat C
1. Leif & Tobias Lindberg, Huddinge MK
2. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK
3. Markus Ahlgren & Andreas Lifh, Kolsva MK
April-April 5, 2 juni, Kolsva MS, av Lars Erik Lindell
I kväll var det återigen min tur att vara kartläsare. Kvällens tävling skulle ha körts redan 7 april men fick flyttas fram p.g.a. den sena våren.
För att förenkla för TK-personalen, och för att få till en snabb tävling, så delades alla fyra körordrarna ut vid första start. Dessutom stannade man bara till vid TK för att få en ankomsttid och så stack man direkt iväg på nästa sträcka. (Manuell Sport-Ident kallas det för i Kolsva.) Ingen transport förekom heller förrän efter sista o-stäckan så tävlingen var snabbt genomförd.
Det var nya och unga banläggare för kvällen och de hade gjort ett bra jobb. Jag tyckte kanske att några skalor var fel på första sträckan så vi åkte för långt och fick vända, men annars var det bra. Vi själva gjorde dock några jobbiga missar genom att köra förbi ett antal enkla OK. Fler än en gång sa vi: ”Hur f-n kunde vi missa den – den står ju hur tydligt som helst!” Emellanåt var det fina och snabba grusvägar så föraren fick sitt lystmäte vad gäller bilkörning, bl.a. via ett antal leriga pölar som renderade bilen ett rejält lager lera ände upp på taket, för att inte nämna i baksätet eftersom sidorutorna naturligtvis var nere…
Banan var dock inte alltför enkel – på andra sträckan hade de hittat ett fint avhopp på en igenväxt gammal väl som var svår att hitta och vållade en del bekymmer. Via en I-tavla kom man sen upp på vägen igen lite senare. Läckert – när grenarna skrapar under bilen och över taket är bil-o som bäst! Även på sista sträckan fick vi lite huvudbry. Först hittade vi in på en vägrätning på högra sidan vägen utan problem och sedan via 200 m på nya vägen kom vi in på en rätning på vänstra sidan. Men där var det lite struligt med några vägar för mycket för min hjärna och det var med mer tur än skicklighet vi hittade de passerkontroller vi skulle ha och tog oss till målet.
En rolig tävling var det i alla fall och vi var nöjda med resultatet.
Riktigt bra gick det återigen för Erik Davidsson och Jakob Eklund som vann c-klassen och var tvåa totalt, bara några sekunder från totalsegern.
Resultat C
1. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK
2. Leif & Tobias Lindberg, Huddinge MK
3. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
B (utom tävlan)
1. Timo Tanskanen & Lars Hassel, Västerås MS
2. Gunnar & Lars Erik Lindell, RMK
3. Tomas Lagman & Marcus Claar, SBOK
April-April 6, 9 juni, Ludvika MS, av Lars Erik Lindell
Eftersom Gunnar bor i Falun var det självklart att han och jag skulle köra LMS´ tävling som startade i Fagersta och därmed var hemmaplan för honom. Enligt uppgift var det fyra bra sträckor. Själv kan vi bara intyga att sträcka ett var bra. När vi närmade oss slutet av sträckan började nämligen bilen att gå allt sämre och långsammare. Den spottade och fräste. Vi tog oss i alla fall i mål på sträckan och eftersom bilen sen gick bra på tomgång i TK-kön så hoppades vi att problemet bara hade varit tillfälligt. Men det hade det inte för vi fick inte upp bilen i mer än 30 km/h när vi drog iväg på tvåan och vi fann för gott att bryta och linka tillbaka till startplatsen. Efter diverse funderande och kontrollerande konstaterades stopp i bränsletillförseln. Det kunde i alla fall avhjälpas tillfälligt så jag tog mig hem till Vänge med eländet. Det finns inte mycket som är så irriterande som när bilen ger upp i början av tävling när man har åkt en bra bit för att köra.
Tävlingen var tydligen bra och trevlig i alla fall, med omväxlande orientering längs grusvägar, inhopp i små grusgropar och snurrar på industriområden.
Inga andra Rasbo-ekipage fanns på plats denna varma försommarkväll (fy skäms!) så klubben blev utan placering i denna tävling. Nämnas bör i alla fall att Anders Karlsson/Anton Sävström kom tvåa i c-klassen och tog hem årets April-April serie.
Resultat C
1. Robert Annala & Andreas Lihf, Kolsva MS
2. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
April-April Slutställning
1. Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge MK
2. Kjell Karlsson/C-E Karsson, Nora MK
3. Erik Davidsson/Jakob Eklund, Rasbo MK
Vårtåget Södertörns BOK, 29 april, MSO, av Björn Johansson
Södertörn bjöd på årets första MSO tävling med start i Strängnäs, Härad motorstadion, och militärområdet där. Tävlingen kördes med SportIdent systemet för tidtagning och var indelad i tre etapper med totalt 10 o-sträckor. De 2 första etapperna var av liknande karaktär, flertalet äldre kartor över små och mindre vägar inne på militärområdet. Flera mycket fina svårigheter passerades och backen fick användas med jämna mellanrum. Vi lyckades göra ett litet misstag när vi glömt markera i Kontrollkortet att vi passerat en TK, trots arrangörens förmaningar, och stor förvirring rådde i bilen när vi hittade nästa tavla men saknade en i kontrollkortet. Vi fick slå våra kloka huvuden ihop i bilen för att klara ut det problemet. Sista Sträckan på andra etappen bjöd på en lite klurig I-tavla i en omgjord korsning. Lyckligt ovetande gasade vi förbi den och ca 2 km senare upptäcktes misstaget. Vi valde att inte vända och gasade istället vidare med en missad tavla i bagaget. Sista sträckan gick på Härads motorstadion med mängder av snurrar och funderingar då det var väldigt svårt att hinna med som kartläsare när förarens högerfot blir tung. En mycket lyckad tävling för Rasbo MK då vi vann lagtävlingen.
Resultat klass A
1. Kenneth L/Ulf A, SMK/ÄMK, 20,53
5. Sölve/Jesper E, RMK, 38,00
7. Linda/Björn J, RMK, 48,22
Resultat klass Övriga (B+C)
1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 45,56
7. Erik D/Jacob E, RMK, 1,15,18
9. L-E/M Lindell, RMK, 1,17,59
RMK © 2006
---
2006-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 43.
Hösten 2006:
Finland
Forsan UA, För-NEZ 25 augusti
av Roine Johansson
ÄNTLIGEN var det dags att sätta sig i högerstolen igen visserligen var uppehållet självförvållat men det nästan obefintliga utbudet av tävlingar inom Sverige gjorde att omstarten blev på Finlands NEZ-deltävling i slutet av augusti. Då Sölve & Jesper fick lämna återbud i sista stund så liftade jag med Eino & Kenneth till färjan då min nygamle förare Kai Suomi skulle ansluta vid Långnäs brygga. Det är alltid nervöst att inte ha full koll på föraren innan tävling men kl 3 torsdag morgon var ekipaget komplett.
Efter en tidig debarkation i Åbo, frukost i Saluhallen, inbokning i en av minihyddorna på Nådendals Camping så följde en slapp nostalgisk fredag där minnen från otaliga Finlandsäventyr dryftades och belystes ingående. När vi slutligen nådde samlingsplatsen så var nostalgin fulländad då den visade sig vara identisk med Äivenpäiven Ajo's 1978 vilken var min debuttävling i Finland.
När tävlingen väl startade så rycktes jag tillbaka till verkligheten och ringrosten blev alltför uppenbar då svårigheterna ibland kändes olösbara men trots allt så kändes det allt bättre ju längre tävlingen led. Det tog visserligen för lång tid men tavlorna kom där jag ville ha dom och Kai var allt lättare att övertyga om vikten att köra genom istället för runt buskagen. Även i Finland så märks det att EU-medlemskapet resulterat i att många åkrar lagts i träda och snurrandet på dom med många felspår var legio på sträckorna. När resultaten kom upp så var det en riktig kalldusch då vi konsekvent undvikt att skriva nollan före entalskoderna på tavlorna. En riktigt bra tävling resulterade därmed inte i den placering den var värd men den var ändå en bra genomkörare inför nästa kvälls allvar.
Suntin XXIV Suunnistus, Loppen UA
NEZ-1, Loppi, 26 augusti
av Roine Johansson
Efter att använt några timmar av natten till att lätta på packningen och sedan fått en god natts sömn så var det dags att ställa färden till helgens stora utmaning i Loppi, en lätt resa 11 mil in i sjöriket. Bilen var fräschare än passagerarna, åtminstone betydligt yngre än kartisen, men trots det dåliga resultatet kvällen före så hade vi goda förväntningar om en bättre tur denna kväll.
Tävlingen startade med inte alltför avancerade utmaningar och även om tempot i kartläsningen inte var godkänt så började det rätt hyfsat. Efter uppehållet och en nödvändigt paus för att tappa och återfylla kroppen på vätska så var det nya utmaningar som väntade och svårighetsgraden ökade flera snäpp. En stor grusgrop blev kvällens "Waterloo" för oss då en runda ut i en igenväxt del av gropen gick över lös mark där vår 2hjulare sjönk allt djupare under våra febrila bärgningsförsök. Två fyrkrafsare från Ludvika stressade förbi utan att assistera men slutligen kom Kenneth/Ulf med sin 2WD och offrade tid på oss. Ur hjärtat ett djupt tack, nu vet man vilka kamrater man har. Min koncentration efteråt var inte den bästa och kanske även konditionen hade sina brister då onödiga tavelmissar trillade in. Placeringsmässigt blev lördagen något att glömma men trots allt var vår Finlandstrip lyckad med solsken, havsbad, öl och framförallt bra tävlingar som man saknat på länge.
NEZ-U
1. Harald/Jan Søndergaard, DK, 3334
15. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 13388
Bastusvängen, Mölndals/VaraMK
SM1, 16 september
av Sölve Eklund
Ett samarrangemang mellan Vara MK och Möndals MK med startplats vid föreningsgården i Arentorp söder om Vara. Fyra ekipage från klubben hade letat sig ned. Efter 25 min. transport inleddes kvällen med en 12 minuters o-sträcka mestadels på kartor i 10.000 del. En blandad sträcka som inleddes på byvägar och avslutades i skogsområde. De följande tre sträckorna gick i ett, d.v.s utan mellanliggande transporter och med tidtagning på fotorienterarvis att varje tävlande själva doppar sin tidpinne vid tidkontrollpassering och bara fortsätter på nästa sträcka innebar detta en ideal körtid på ca 40 minuter. Skogsträckor varvades med grusgrop, landsvägsåka och folkracebana. Tre intensiva sträckor med många kartbyten så körtiden blev betydligt längre än idealtiden på 40 min. Efter en lång transport följde en kort 4 minuterssträcka alldeles intill start och målplatsen. Kort uppehåll för att fylla på i magen innan etapp två vidtog. Den etappen var av helt annan karaktär än etapp ett. Korta sträckor och transporter mellan dessa så att man hann hämta andan.
Efter totalt ca 13 mil i den Västgötska terrängen nåddes målet vid två-tretiden, dock inte av Linda och Björn som var tvingade att avbryta tävlingen redan efter etapp ett då motorfästena i golfen givit upp. Arrangörerna hade blandat alla varianter av bil-o denna kväll.
1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 41.48
8. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 83.0
18. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 109.59
25. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 175.56
bröt. Linda/Björn Johansson, RMK
Villospåret V, Rasbo MK
MSO, 23 september, av Lars-Erik Lindell
Rasbo MK hade fått äran att arrangera årets andra och sista (!!!) MSO-tävling. (Vart är den serien på väg?) Tävlingen gick av stapeln 23 september under regi av Roine Johansson och Lars Erik Lindell – dvs det var vi som var banläggare. Efter lite olika bud blev det till sist bestämt att starten skulle ske vid Börje idrottsgård. En hel del ekipage hade mött upp då det inte hade erbjudits många tillfällen till tävlingar under året. Roine och jag hade lagt ner en hel del jobb på banan och såg kvällen an med tillförsikt. Vi hade beräknat att vinnarna nog skulle ha åtminstone 30 min i prickbelastning så vi räknade med en utslagsgivande tävling. Vi hade fått ihop sex sträckor för långa banan och tre för korta, där korta banans sista sträcka startade på samma plats som andra sträckan hade startad och avslutades där långa banans sjätte och sista sträcka avslutades. Låter det krångligt – det var inget emot hur krångligt det var att hålla reda på körordrarna, vilka tidskontroller som skulle ha vilka nummer och vilka kontroller som hörde till vilken bana! Men det löste sig det också och inga tävlanden hamnade fel så då var ju allt som det skulle.
Första sträckan var kort och började i Jumkil och gick upp mot Blacksta där det snurrades friskt på bröderna Blacknes gård. Anders Blackne hade gjort sitt till och lagt ut bildäck, tunnor, stockar och diverse andra prylar som starkt bidrog till att alla hade en hel del prick redan efter första sträckan.
Andra sträckan var mer rakt på, längs grusvägarna i skogarna väster om Ullbolsta. Men det var här som kvällens svåraste kontroll stod, och som många aldrig hittade. Vägen var breddad på bägge sidor och efter att ha tagit en tydlig passerkontroll på höger sida skulle man svänga runt 180 grader och ta en passer även på vänster sida innan man återigen vände runt och fortsatte. Svårigheten var att andra kontrollen stod inne i björksly som man skulle forcera (som körordern tydligt visade!), och många svängde för tidigt och missade andra kontrollen och drog vidare. De flesta vände tillbaka när de upptäckte felet men vissa hittade den inte i alla fall.
Tredje sträckan startade vid Pålsboeken och gick via den (mycket) gamla landsvägen västerut mot Östfora (den går söder om nuvarande vägen och är inte mycket mer än en stig). Sträckan gick sedan vidare via en mycket fin liten vägrätning (som de flesta missade) vidare upp mot Sören Erikssons gård Kallås där han lät de tävlande snurra friskt kring hus och lador, höbalar och traktorer och på åkrarna. Här fanns mycket roligt att titta på som åskådare kan jag säga!
Fjärde sträckan startade vid Kallås och gick via fina grusvägar ut mot riksväg 272. Här fanns den sträckans finaste grej; via en gammal 10.000-del så skulle man korsa nuvarande väg 272, åka ner i diket på andra sidan och komma upp på den gamla sträckningen. Så följdes den några km norrut, korsa nuvarande vägen igen, för att från den rätningen sedan hitta in på en ännu äldre rätning! Mums filibaba!
Sträcka fem gick sedan SV ner mot Kallön. Här hade vi också hittat fina rätningar på en gammal 50.000-dels karta. Den gamla vägen gick fram och tillbaka över nuvarande grusväg och vissa partier var svåra att se t.o.m. i dagsljus. Uj, uj, uj vad vi var nöjda med den biten. Den skulle jag ha velat se på plats.
Sedan följde en transport förbi Östfora, Järlåsa och Åland till starten på sträcka sex strax väster om Vänge. Den började lätt på en fin väg förbi Fiby urskog, men sen blev det värre. Först en kalasrätning vid Kvarnberg, och sedan kom de till Fiby gård där vi lyckats få till både en I-tavla och två rätningar. Där skulle jag också ha velat stå och titta … Sträckan avslutades med full fart upp mot Himrarna (en I-tavla till) och via ytterligare en liten fin rätning kom de i mål vid St. Trillbo. En kort transport tillbaka till Börje och sedan var de i mål.
Jag tror vi lugnt kan konstatera att de tävlande fick valuta för pengarna. De flesta verkade nöjda och segrarna Ove Lindberg med föraren Lars-Göran Carlsson sken som solar. Det visade sig att banan var lite svårare än vi trott (som det brukar vara), och segrarna hade nästan en timme i prick. Återigen kan Rasbo MK gå i ide efter att ha genomfört en mycket bra bilorientering. Bra gjort alla som jobbade den kvällen!!
Klass A 1. Lars-Göran Carlsson/Ove Lindberg, VMS, 56.22
Klass B+C 1. Lennart Ottosson/Kenneth Ottosson, FMK, 91.42
5. Magnus Gustafsson/Jakob Eklund, RMK, 171.26
Kort bana 1. Kent Jansson/Stefan Sund, BSKM, 71.25
Guttstasnuren, Kolsva MS,
För-NEZ, 29 september
av Roine Johansson
En månad efter Finlandsäventyret var det dags för den svenska avdelningen av NEZ. Det hade varit en intensiv månad inte minst med vårt eget arrangemang Villospåret som bokats in med kort varsel så att de andra åtminstone skulle få några andra tävlingstillfällen än mästerskapen.
Kolsva hade förlagt sin del av den svenska NEZ-helgen till Arboga och Kai hämtade mig på jobbet för att vi i god tid skulle kunna installera oss i vår bokade campingstuga bara tvärs över vägen från startplatsen vid Arboga OK:s klubbstuga. Tyvärr var vi åter ensamma ifrån Rasbo då tävlingen osmart kolliderade med 1:a deltävlingen i Upplandsserien vilken vi själva arrangerade.
Efter en transport ut kördes tävlingen i sin helhet söder om E 20 och avslutades på de hedrika områdena söder om Kungsör vilket innebar perfekta förutsättningar för en bra tävling. På första sträckan lyckades banläggarna, med Stefan & Arne Hägg i spetsen, lura hela startfältet med ett smart kartbyte. Tävlingen fortsatte hela tiden omväxlande med snabba kartbyten och varje sträcka hade flera svårigheter som måste lösas. När vi kom fram till tallhedarna fick även förarna större utmaningar då vägarna ibland var obefintliga och svåra att hitta i terrängen.
Kai fick ofta bokstavligen lotsas fram i terrängen med köranvisningar typ: ”Kör in där. Nej,däär. Efter tallen, före busken.” Ibland tittade han bara på mig med ett uppgivet uttryck i ansiktet, övertygad om att kartisen var helt borta. Varje gång en tavla dök upp i ljungen efter ett kryssande mellan tallar och stenar så hördes djupa suckar i bilen. Jag av glädje för att svårigheten lösts och Kai av lycka för att kartisen trots allt i varit tokig.
Tyvärr var det några små problem med körorder samt att Stefan överskattat de tävlandes kunnande så banan fick kortas en sträcka och ytterligare kortas av pga problem med tidtagningen. Det drog dock inte ner helhetsintrycket av en mycket bra tävling utan innebar bara att vi inte fick åka alla godsaker som arrangörerna hittat på.
Vi ser fram emot nästa års tävling.
1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 45.38
11. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 74.06
Norasnurren, Nora MK
NEZ2/SM2, 30 september
av Roine Johansson
Nästa dag åkte vi till Nora, trots allt var man utvilad och förhållandevis fräsch. Föregående kväll ledde tankarna till hur tävlingarna utvecklats sedan man började även om den jämförelsevis var en sprinttävling jämfört med forna tiders mästerskapstävlingar. Närmast väntade akt 2 av helgens äventyr och förväntningarna ökade ju närmare Pershyttan man kom, tidigt framme så var det bara att vänta in klubbkompisarna och nervöst invänta starten.
Första sträckan gick på en hed runt och på en travcamp där skillnaden på upplägget jämfört med fredagskvällen var uppenbar då det stundtals gick ordenligt snabbt trots det vägrika området. Då nästa sträcka i sin helhet kördes på samma vägar med lite fler skisser och mindre finesser så blev hastigheten ännu mer uppdriven. Vår gamla 2WD Golf räckte helt enkelt inte till och vi fick tjyva tid där man inte skulle och en dunderträff på en sten orsakade en okörbar punktering och skadad framvagn vilket var ödestigert då resten av tävlingen var lika snabb.
Två korta men snabba sträckor senare var det dags för Ballast stora grop NV om Örebro vars blotta storlek gav mig skrämselhicka eftersom onumrerad skissorientering är det jag ogillar mest. Efter den så följde tävlingens bästa sträcka med ett par svårlösta problem i början. Då det begränsade området genomkorsades flera gånger så drevs hastigheten åter upp på de dåliga stigarna och båda bakdämparna tog så mycket stryk att vi blev tvungna att linka oss igenom fortsättningen. Turligt nog ströks tiden på sista sträckan efter klockfel men det räckte tyvärr inte till för att rädda resultatet för oss. Sölve&Jesper slog oss klart trots en kollaps även i den bilen och framgångarna för klubben uteblev även denna gång.
Enligt min mening så måste något göras åt den övergång till snabba dagtävlingar som framförallt NEZ-tävlingarna blivit. Höga hastigheter på stigar som inte körs normalt av några bilar är inte ens de nyare 4WD-bilarna gjorda för.
NEZ-S 1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 55.58
8. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 111.44
10. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 121.47
NEZ-U 1. Esa Yliniemi/Jan Kulmala, SF, 63.45
SM2 1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 53.40
14. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 111.44
16. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 121.47
bröt. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK
Tibrosnurren, Tibro MK
SM3, 28 oktober, av Sölve Eklund
Sista lördagen i oktober avslutades årets SM-serie med i Tibro MK's tävling. I SM sammanhang var det premiär för klubben som bil-o arrangör. En kort bana på totalt ca 8 mil varav drygt två mil orientering i onummrerad ordning hade förannonserats och de flesta räknade nog med att det blev grusgropar och industriområden som skulle avgöra resultaten. Så var dock inte fallet. Under resan ned till Tibro hörde vi på radion att det var regn i västra Götaland. Vi märkte inte så mycket av det förrän vi passerade Karlsborg några mil innan Tibro då regnet började.
På transporten ut till o-sträckorna vidtog dessutom snöblandad nederbörd. Muntert. Redan efter 300 m. på sträcka ett kom chocken. Tävlingsbanan var strängad ut på en stubbåker i storlek 300x500 meter med utplacerade stakkäppar som orienteringspunkter. Dessutom i den ovanliga kartskalan 3.000 del. Hoppsan. Följande karta var på intilliggande stubbåker i storlek 500x600 meter och fler stakkäppar. Avslutningen skedde sedan vid närliggande bondgård runt bl.a äppelträden i trädgården. 40 mm regn under dagen gjorde både stubbåkrarna och trädgårdarna lösa och svårframkomliga. Fastkörningarna var många och var bilen inte utrustad med fyrhjulsdrift blev det näst intill hopplöst att ta sig fram.
Efter två transporter och mellanliggande kort o-sträcka på industriområde stod vi på starten för sträcka tre. Samma start-TK som sträcka ett och även denna sträcka var strängad över de två stubbåkrarna samt bondgården och nu var området ännu mer bottenlöst. Sista sträckan nr.4 inleddes i ett skogsområde och avslutades på två nya stubbåkrar som dock inte var lika bottenlösa som de tidigare. En kort sagt annorlunda tävlingsbana än vad som brukligt är och dessutom med bidrag av den kraftiga nederbörden som fallit under dagen gjorde att resultatlistans utseende fick ett ovanligt utseende. Till arrangörernas försvar ska tilläggas att de bara månaden innan tävlingsdagen fått återbud på ordinarie tävlingsområde och därför fått stränga nytt i sista stund.
1. Per-Lennart Andersson/Peter Kilstenius, ÄMK/SBOK, 55.49
11. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 94.40
15. Sten/Björn Johansson, RMK, 121.45
20. Kenneth Söderqvist/Roine Johansson, FMK/RMK, 289.28
21. Conny Hansson/Bosse Holmstrand, KuMS/RMK, 344.04
OK Bredballe Løbet, Aarhus AS
NEZ3, Danmark, 4 november
Inga Rasbo-bilar deltog i denna på året sena Danska NEZ-deltävling.
NEZ-U 1. Stefan Åstrand/Riku Bitter, SF, 456
Eckerörundan, Ålands MK
18 november, av Jonas Eklund
Veckan innan start att jag kände mig otroligt sugen på lite utmanande bil-o, ringde ordinarie förare (Örjan Stråle) som tyvärr visade sig vara upptagen på annat håll. Reserven som inte går av för hackor (lillebror Jakob Eklund) kontaktades och visade sig lyckligtvis vara tillgänglig. Ringde omgående in en anmälan. Under veckan stals diverse utrustning ur ordinarie bil och när lördagen kom stod så Colten redo för åländska bil-o vägar. Resan till färjelägret i Grisslehamn mötte inga hinder, däremot möttes vi där av bekanta ansikten med biljetter. Roine och Sölve skötte om praktikaliteterna.
Väl ombord fick man skämmas då Jakob på ett snyggt sätt gjorde det mycket klart för mig att jag glömt bort hans födelsedag, nåväl fick försöka fixa misstaget och brorsan som fyllde 24 bast bjöds på en av de godaste hamburgarna som någonsin avnjutits. Minglade sedan runt bland bilorienterare och annat konstigt folk.
Väl av färjan tog vi häng på några bil-o bilar och vi var snart framme i välkända Godby, en helig plats, ett Mecka för bilorienterare. Registrerade oss vid anmälan och intog några platser i väntan på informationen från tävlingsledningen, och jodå det skulle vara fast mark under leran på de flesta ställena.
Hur skulle vi då göra i bilen, vem skulle läsa? Vem skulle köra? Ska vi testa att byta varannan sträcka, eller ska vi klunsa om det? 2 kartläsares diskussioner innan start. Får man förresten köra/läsa varannan sträcka, proffsen konsulterades, svaret blev, ja i Sverige får man inte växla, man måste dessutom ha med sig bilen i mål, fast på Åland e de nog inte så kinkigt. Nåväl, storebror fick börja läsa.
Efter en lååång transport stod vi så vid TK1 bilen, detta skulle bli riktigt kul. Vi var båda rörande överens om att vänster ut från start var helt korrekt, men det va det inte. Efter 3-4 minuter och undersökning av diverse farbara möjligheter återvände vi mot starten då vi insåg att höger nog var mera rätt, åkte pinsamt förbi starten där de köande i startkön förmodligen undrade vad som försegick och förnöjt tänkandes vilka puckon va de där?? Vi hade röjt möjligheten för övriga att prova svänga vänster från start vilket kändes sådär.
Sträcka ett fortsatte och vi hade mycket svårt att hitta upp på en på kartan liten stig, nåja tur vi har duktiga medtävlare som kan visa vägen. Grusgropen som såhär med facit i hand inte skulle passeras vållade huvudbry, men det var tur att storebror stod på sig annars hade vi nog skottat sand fortfarande. Missade ett par passerkontroller, fick vända lite då och då och såg ingen älg som enigt utsago var jagad någonstans mellan passer 9 och 10. Kom till sist i mål på sträcka ett och adrenalinet hade försvunnit någonstans längs vägen. Nåja, vi rullar väl på eller vill du läsa?? Tyst eftertänksamhet ähh läs du, de e ju min bil.
Ut från start på sträcka 2 ville kartläsaren höger, köra 50 meter och svänga höger igen. Föraren å andra sidan tyckte att eftersom han inte såg någon väg att svänga av på efter 50 meter åt höger svängde vänster och sen höger. Det visade sig vara helt rätt, trots kartläsarens försök med e de du eller jag som läser??. Följande 200 meter klarade föraren utan kartläsare och tog en par tre passerer på egen hand runt några grushögar. Sträckan flöt på rätt bra en stund. Motorkrossbanan vållade inga större problem förutom en OK vid utfart i bortre delen av banan. Jo, förresten det var ju en tavla under en tankbil också, såg vi efter att föraren återigen förklarat att det banläggarna säkert jävlats och placerat en där under.
O-sträcka 3 inleddes helt ok, för att sedan övergå i trassel, med bortkryssade tavlor, missade tavlor (2) vart fan stod dom???? Letade väl inte så otroligt mycket, något tyngre luft inuti Colten nu men inga hårda ord och inga sneda blickar. ”Men hörru, sa jag åt dig att köra här?? Nej det gjorde jag inte, varför kör du här?? Vi ska inte vara här inte enligt kartan i alla fall, men du kanske har egen karta?? Inga svar, inga tavlor, fast det borde nog ha vart en där, förstod kartis i efterhand.
Kör inte in på kyrkogårdar på Åland, trots att kyrkmurarna ser ut som vägar och angivelserna faktiskt slår där, slutar bara framför gravstenar som ej bör vältas, kostade oss 1,10 min prick, på O-sträcka 4.
Sista O-sträckan körde de flesta prickfritt, vi hade 1, 30 min prick, några backningar och lugnt tempo. Inget speciellt hände som är värt att rapportera om. Vi räknade dock ut att vi borde hinna med kvällsfärjan tillbaka till Sverige i god tid.
Transport tillbaka till Godby hotell, där vi kunde konstatera att vi rullat på i hyfsat fart men tyvärr 2 tavlor borta. Bättre gick det för vår Roine i sällskap med Peter Sjöblom från Ålands MK, som utan lite för mycket trassel på tredje sträckan hade tagit hem tävlingen med god marginal, slutade nu på en fin 3:e plats. Stefan Annala i par med Per Andersson Djursholms MK kom 4:a Sölve och Jesper 7:a , Benny och Sune 12:a, Björn och Linda 13:e. Skribentens ekipage 15:e och Erik och Thomas blev 19:e. Starkt jobbat alla från RMK, kul att vi är så många som förgyller de inte alltid så förgyllda bil-O vägarna.
Ett stort tack till arrangörerna för detta års Eckerörunda. Vi kommer gärna tillbaka igen.
1. Jari Ojanperä/Riku Rousko, SF, 18.34
3. Peter Sjöblom/Roine Johansson, ÅMK/RMK, 25.44
7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 32.46
12. Benny Bergman/Sune Sundström, RMK, 46.30
13. Linda/Björn Johansson, RMK, 52.40
15.Jonas/Jakob Eklund, RMK, 54.34
19.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 98.41
39:e Upplandsserien i bilo
Rasbo MK, 29 september, av Linda Johansson
Då så var det dags att sätta sig i den högra stolen igen. Måste erkänna att jag hellre kör men erfarenhet av läsning är trots allt en fördel även när man kör. Lyckades locka med mig pojkvännen Per-Erik som förare. Tävlingen bjöd på många klurigheter och vi eller rättare sagt jag lyckades bli rejält lurad några gånger. Det var speciellt en vägrätning innan en snurr på ett litet industriområde som satte griller i huvudet på mig. Lyckades ta alla tavlor på snurren långt innan jag tog vägrätningen. Måttade om från tavlan innan, testade andra vägar och skulle precis ge upp när jag såg vägen. Va nöjd man känner sig när tavlan uppenbarar sig!! En varierande tävling med många svårigheter med andra ord.
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 9.57
Klass C
1. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 19.44
4. Per-Erik Sundqvist/Linda Johansson, RMK, 46.10
Almunge MK, 6 oktober, av Linda Johansson
Den kvällen började som lite halvdant på grund av att jag satt i min egen lilla värld på väg till tävlingen och körde helt fel. Nåväl, jag var trots fadäsen i tid och hann äta den viktiga uppladdningskorven. Tävlingen var omväxlande med både OK-plock, snurr, vägrätningar och flera mycket små men fina vägar. Fick upplysningen av Per-Erik att min linjal måste vara trasig för mina mått var som lite fel. Sista sträckan avslutades med en rejäl snurr kring och igenom en bondgård. Hade lite svårt att ta mig in rätt på kartan men kloka förare kastade en snabb blick på kartan och talade om vart vi var. Sedan gick det bra vi for genom och förbi flera hus. Klarade allt utan större problem utom sista två tavlorna som jag läste in baklänges men det gick ju det med. En väldigt fin avslutning på en riktigt bra tävling.
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 18.00
Klass B
1. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 9.44
3. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 12.04
Skepptuna MK, 13 oktober, av Linda Johansson
I denna tävling fick lillebror Björn äran att ratta bilen då Per-Erik, min förare de två tidigare tävlingarna, skulle inviga sin kompis i bilorienteringens underbara värld och testa på PB banan. Vi började med OK-plock på vägen ut från folkracebanan. Sedan blev det en liten snurr runt ett mindre industriområde där vi letade oss in och igenom ett av husen. Det flöt på rätt bra och dom rejäla problemen höll sig borta tills vi var på väg tillbaka till banan igen. Hade dock problem med en OK innan men det berodde nog mest på att jag försökte överglänsa Per-Erik och Fredrik som var där och letade dom med. Det blir alltid fel när man försöker stila… Precis innan vi kom tillbaka till banan skulle vi ha en OK mittför väg. Ganska snabbt så förstod vi att vägen inte funnits där på många år men vi hade ändå ett hum om var tavlan skulle sitta. Vi körde en gång och såg den inte. Backade, såg den inte. Körde en andra gång men såg den inte nu heller. Tror att vi tog den på 5e gången. Detta trots att vi letade på rätt ställe. Men vi var inte ensamma, såg minst 5 bilar runt om oss som hade samma problem. Sen bar det av in till banan och avslutningen på tävlingen. Har varit där många gånger så man kände sig lite hemma. Det gjorde visst Björn med för han visste vart vi skulle innan jag ens hunnit se själv var vi skulle. Det har sina fördelar med att ha en förare som har A licens som kartläsare!
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 11.18
Klass B
1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 9.50
Films MK, 20 oktober, av Linda Johansson
Nu var det dags för tävling på Bergbybanan, vilket är som hemmaplan för en annan då man bor i norduppland. Då Björn var föråkare och Per-Erik körde åt Fredrik blev det dags att kalla in det tunga artilleriet. Jag tog hjälp av Roine Johansson. Kände mig lugn, för skulle jag köra vilse så skulle han garanterat kunna reda ut det. Vi började tävlingen med OK-plock på väg bort från banan och in i Vendelskogarna. Det flöt på ganska så bra, blev några korta backningar (vilket i sig är ett äventyr med en dålig backlampa). Vi tog oss på små fina vägar fram nästan ända till Tierp. Sen blev det transport en bit bort på 292an mot Tobo hållet. Startade nästa sträcka på Ralbovägen. På den sträckan hann vi med både snurr och vägrätningar. Sträckan efter det började i Exarby. Där bar det av i full fart på små fina vägar. Måste erkänna att jag hade lite hjälp av min lokalkännedom. Men det hjälpte inte överallt direkt. Var in på två små grustag innan jag kom till rätt. Sen missades en riktigt enkel vägrätning som jag haft minst 2ggr tidigare på tävling. Till råga på allt så såg både farsan och brorsan min miss. Pinsamt. Sista sträckan gick sedan på Bergbybanan. Där är det alltid kul att köra. Själva banan flöt på ganska så bra. Efter banan skulle vi ut på leriga vägar på en åker. Efter en för tidig vänstersväng verkade det nästan som om tävlingen skulle vara över för oss men vi kom loss. Åkte en vända över traktorpulling banan innan vi svängde runt huset och tog de sista tavlorna innan mål TK. Måste som avslutning säga att jag är grymt imponerad av unge herr Lindell. En elvaårig kartläsare, bara det är starkt och när han dessutom slår mig riktigt rejält så kan man inte vara annat än imponerad. Där kommer nog många att få se upp i framtiden!
Klass C
1. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 17.38
2. Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 25.28
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 11.50
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 17.32
MK Orion, 27 oktober, av Björn Johansson
Dagen till ära agerade jag och pappa föråkare och tipset innan tävlingen var att det skulle bli roligt och klurigt. Start från Harg och första sträckan gick på små fina bilovägar kort och tvärs ute i skogen. Här gällde det att ha lite fart då det var lite slirigt ibland. Andra sträckan blev en riktig utmaning då det var mängder av små vägar och luriga infarter som gjorde att det backades ett par gånger. Här lurades banläggaren med en ok som skapade hårbryderier för många. Sedan följde 2 sträckor med flera vägrätningar och fina vägar som gjorde att kartläsaren ständigt måste vara på topp. Här blev det till att vända ett par gånger och göra ett nytt försök för att hitta vägrätningen som man skulle åka. En mycket bra tävling som avslutade serien.
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 50.12
Klass B
1. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 29.41
Upplandsserien 2006 serietabell totalt
Klass C
1. Bernt-Olof Öhlin/Karl-Gustaf Andersson, MKR, 118
2. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 116
3. Leif Lindberg/Tobias Lindberg, HMK, 107
5. /Linda Johansson, RMK, 98
7. Lars-Erik Lindell/ RMK, 74
9. /Nils Lindell, RMK, 74
10. Per-Erik Sundqvist/ RMK, 50
10. /Erik Davidsson, RMK, 59
13. Roine Johansson/ RMK, 24
13. Björn Johansson/ RMK, 24
Klass B
1. Kenneth Söderqvist/Tobias Söderqvist, FMK, 113
2. Niklas Cedstedt/Staffan Holmborn, SkMK, 109
3. Lennart Ottosson/Kenneth Ottosson, FMK, 109
5. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 105
Dessutom har vi haft flertalet Rasbo-bilar med i klass Prova Bilsport, men de åker utom serietävlan. Men vi hoppas de som åkt PB fortsätter under 2007 – fast då i C-klassen!
SM Totalt 2006
1. H-E.Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 120
2. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 116
3. Per-Lennart Andersson/Peter Kilstenius, ÄMK/SBOK, 113
9. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 104
19. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 89
25. Sten Johansson/, 45
26. /Björn Johansson, RMK, 45
20. Kenneth Söderqvist/Roine Johansson, FMK/RMK, 289.28
29. Lars-Erik Lindell/Monica Lindell, RMK, 38
RM Klubblag 1. Ludvika MS, 2. Rasbo MK
NEZ totalt 2006
1. Riku Bitter/Stefan Åstrand, SF, 120
24. Kai Suomi/Roine Johansson, RMK, 95
29. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 52
KM totalt 2006
Tre tävlingar genomförda varav två bästa resultat räknas. Ingående tävlingar: SBOK 29 apr, Nora 30 sep, Åland 18 nov.
Kartläsare
1. Jesper Eklund, 15, 15, 13, tot.30
2. Roine Johansson, -, 13, 15, tot28
3. Björn Johansson, 13, -, 9, tot.22
4. Jacob Eklund, 11, -, -, tot.11
4. Sune Sundström, -, -, 11, tot.11
6. Monica Lindell, 9, 0, -, tot.9
7. Jonas Eklund, -, -, 8, tot.8
8 Erik Davidsson, -, -, 7, tot.7
Förare
1. Sölve Eklund, 15, 15, 15, tot.30
2. Kai Suomi, -, 13, 13, tot.26
3. Linda Johansson, 13, -, 9, tot.22
4. Erik Davidsson, 11, -, -, tot.11
4. Benny Bergman, -, -, 11, tot.11
6. Lars-Erik Lindell, 9, 0, -, tot.9
7. Jacob Eklund, -, -, 8, tot.8
8. Thomas Jansson, -, -, 7, tot.7
God Jul & Gott Nytt År önskar bilo-redaktör Jesper med skribenter!