Bilorientering Bilo Uppland

2003-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 40.
Bilorientering våren 2003

April april, Kolsva MS, av SJ
Årets April, april-serie blev bara en tävling lång och den gick den 12:e april. Kolsva MS höll som vanligt till i sin klubbstuga inne i samhället. Första sträckan gick söderut ner till Köping. Sedan en bit västerut innan man svängde norrut tillbaka till Kolsva. Ren och enkel OK-plock som nästan alla klarade utan prickar. Ny OK-sträcka följde mot sydväst för att sedan vända tillbaka och komma in på slutet av str. 1. Där fick man åter ta samma OK:n som förut. Väl enkelt. Det hade varit bättre att blanda lite. De flesta ekipagen var fortfarande prickfria. Kort, intensiv sträcka vid gamla bruket skulle sedan fälla avgörandet. Snabbast här blev två Rasboeki-page, far och son Gunnar/Lars-Erik Lindell och dotter/far Linda/Sten Johansson, som därmed delade segern.

Klass C.
1. G.Lindell/L-E.Lindell, RMK, 2.19
L./Sten Johansson, RMK, 2.19
4. S.Annala/Maria Annala, RMK, 3.08

Nordiskt mästerskap
Vesjysk BANK-Löbet, Struer & Omegns, förtävling, av SE
Helgen 9-10 maj inleddes årets NM-serie med den danska deltävlingen. Som vanligt med förtävling på fredagskvällen. Arrangör för uppvärmningstävlingen var Struer & Omegns MS. Då denna tävling också var 3:e deltävlingen i danska mästerskapet hade starten förlagts till torget i centrala Struer. Efter en kort transport över stadens genomfartsgata var det pang på rödbetan direkt i stadens sydvästra delar på industriområden innan banan drog ut på den danska landsbygden med lurigheter runt gårdar och i flera mindre samhällen. Efter ca 40 km tävling med denna bankaraktär följde en transport till etapp 2 ”Egehaven”. Andra delen av tävlingen skulle gå inom skogsområde visade det sig. Första delen inom det begränsade lilla skogsplantagen skulle utgöra nästan 11 km orientering men för ovanlighetens skull var kartbilderna stora och rejäla så referenspunkter för att underlätta orienteringen fanns hela tiden. På sista etappen på ytterligare dryga 11 km orientering inom samma område hade banläggarna valt att utforma körordern med små kartklipp i kombination med riktningspilar. Helt olika svårigheter i orienteringen uppnåddes på detta sätt inom i stort sett samma tävlingsområde. Kvällens suveräner i utländska klassen med noll tavelmissar och 70 min försening var svenskarna Lannermo/Andersson.
Som tredje bästa svenskar och en niondeplats kom Jesper och Sölve. Arrangören hade lyckats få till en väl avvägd förtävling inför lördagens NM.

Klass U, 23 i klassen, 65 totalt.
1. K.Lannermo/U.Andersson, SkMK/ÄMK, 70 pr.
9. S./J.Eklund, RMK, 350 pr.
16. S.Annala/R.Johansson, RMK, 441 pr.

IdealCombi-Ruten. Thy Motorsport, NM.
I Hurup vid stadens stora industri för tillverkning av fönster och dörrar hade arrangören förlagt tävlingscentrum. Tävlingen var uppdelad i 6 etapper och transporter mellan dessa. Med start på tidig eftermiddag hade arrangören räknat med avslut strax efter midnatt. Etapp ett var landsbygdsorientering på ca 40 min. idealtid. Etapp två skogsorientering ”Tyskebakken” på ytterligare ca 40 min ideal. Etapp tre på Vilsböl Klitplantage med inledningen på ett större sågverk hade ungefär 50 min. idealtid. En inte allt för lång första del kan tyckas men med transporter och förseningar var det inte ovanligt att deltagarna hade tävlat i 5 – 6 timmar redan. Efter en 15 min. pölsepaus följde etapp 4 på lansbygden i ca 40 min följd av 40 min i skogsplantagen ”Vandet” innan en 25 min. transport skulle leda oss till sista etappen i ytterligare ett skogsplantage. Området hette Stenbjerg och skulle avverkas på 36 min. idealtid.

Totala körtiden för hela tävlingen var drygt 6 timmar. Med 5 timmar ytterligare i respittid tycker man att marginalen för en rättvis utslagsgivande tävling fanns men svårighetsgraden på alla etapper gjorde att t.ex segrarna endast med 8 minuters marginal klarade sig inom tiden. För de som överskred 5 tim. respit borträknades sista etappen helt och alla tavlor räknas som missade i resultatet. På denna tävling plussades alltså 650 tavelprick på för de drabbade ekipagen trots att de flesta tavlor hittats, så är det danska reglementet. Fredagskvällens suveräna segrare tillhörde denna grupp och en topplacering (bland de tre bästa) förbyttes i en 12:e plats. Stefan och Roine hade 9 min. i marginal medans Sölve och Jesper fick påslag på tavelpricken och en placering liknande fredagens förbyttes mot ca 10 placeringar sämre. Nämnas kan att de som hade minst tidsprick var 2 tim. 35 min sena men hade i gengäld 22 tavelmissar.

Klass U, 23 i klassen, 46 totalt.
1. R.Heikkila/I.Rousku, Finland, 517 pr.
8. S.Annala/R.Johansson, RMK, 961 pr.
17. S./J.Eklund, RMK, 1396 pr.

Finland
UFAK Länken, UFAK, förtävling, av JE

Helgen mellan de danska och finska nm-tävlingarna var vi på träningsläger vid Laxsjön och Borlänge med finsk och norsk tävlingsträning. Ett utmärkt arrangemang som trimmade kunskaperna väl. 23 maj var det så dags för uppvärmningslopp i Lieto och finsk linjeorientering. 29 ekipage i utlandsklassen och 92 ekipage totalt. Helt okej storlek på startfältet. Rasbo ställde upp med tre bilar. Sten och Björn Johansson körde dessvärre sönder avgassystemet i början av tävlingen, så de höll igen lite under resten av kvällens övningar. Tävlingen började med snurrande runt ett mindre parti grustag, uppe på en höjdplatå och vidare runt ett gäng snitslade småträd. Att träden var snitslade missade Jesper som borde läsa inbjudan bättre till nästa tävling för att inte missa viktig information. Rutinerade toppåkare tvekade inte utan plockade allt de såg, medans vi nybörjare valde mellan alternativen med både tidsförlust och kontrollmissar. Fjärde etappen hade rena rallysträckor med populär finsk varvningsmodell. Föraren känner igen sig, får upp tempot, och så dräper man till med klurigheter. Femte etappen var svårorienterad där man fick gå tillbaka och ta om flera gånger innan man fick det rätt. Finland består mestadels av sand, finner man dessutom något litet grustag med branta backar och några trän utslängda tätt så har man idealet för finsk bilorientering. Här ramlade mesta pricken in för de flesta ekipagen. Sista kontrollerna stod fint placerade precis vid målgången, den ena dold vid en skateboardramp, och den sista runt en trailer. Många förivrade sig under publiktrycket och bommade endera kontrollen.

Klass U, 29 i klassen, 82 totalt.
1. K.Lannermo/U.Andersson, SkMK/ÄMK, 2574.
12. S./J.Eklund, RMK, 6939
13. S.Annala/R.Johansson, RMK, 7787
28. S./B.Johansson, RMK, 12968

2. Helkama Lumimies-AS, FoSUA/TerUA, NM
NM tävlingen blev en något märklig resa, väldigt olik förtävlingens karaktär. Tävlingen, med start och mål i Forssa, kördes med etapp tre till fem i områden som vi i fjol fick åka på under förtävling. Årets NM var om tolv etapper. De första fem etapperna var byväg, skogs och grusgropsåkning. Etapp två avfärdades dock rätt enkelt. Etapp tre sen var till en början en transportliknande lång sträcka som dock innehöll två fina rätningar där den ena gick över en gammal skolplan. Slutdelen av sträckan var dock svårorienterad och här missades det flera kontroller. Taktiken för dagen var att ta allt som var kontroll-likt och att inte vela så mycket, det vill säga taktiken som storfräsarna använde på fredagen. Det hjälpte oss dock föga. Etapp sex och framåt var mestadels industriområden. Etapp sju var återigen områden som vi åkte på i fjol. Men det hjälpte inte utan några kontroller missades i alla fall. De är otroliga på att gömma sina kontrolltavlor i Finland. Sista sträckorna kördes i totalt mörker. Svenskarna höll sig väl framme i tätpositionerna i år med Ludvika-ekipage på andra och tredjeplats, och även svenskt på 5:e och 6:e plats. Sten och Björn valde att inte starta då Toyota:n var i behov av omvårdnad med blålåga.

Klass U, 30 i klassen, 109 totalt.
1. H./J.Søndergaard, Subaru ImprezaGT, DK-Ikast, 3391
15. S.Annala/R.Johansson, Toyota RAV4, RMK, 8170
19. S./J.Eklund, Mazda 323, RMK, 9558

Trevlig sommar! önskar Sten, Sölve & Jesper

2003-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 40.
Bilorientering hösten 2003

Elisrundan, MSO
MK Team Westom, 9 augusti, av SE

Höstsäsongen inleddes redan andra lördagen i augusti. Att många fortfarande firade semester märktes på det något lilla startfältet. Tävlingar som arrangeras innan skolstarten på höstarna brukar visa upp små startfält. Från RMK ställde två ekipage upp; Sölve & Jesper och Linda & Björn. Tävlingsplats var runt Arvika och tävlingen kördes i tre etapper med onumrerad linjeorientering. Mellan varje etapp besöktes startplatsen för byte av tidkort och körorder. Tävlingsområdet var öster om stan på olika partier men framförallt i en grusgrop och runt och på rallycrossbanan för på dessa områden hamnade vi på samtliga etapper. Arrangören lyckades i stil med danska tävlingar få deltagarna att t.ex två gånger följa samma spår enligt linjen men vid vid tredje, fjärde passeringen var linjen något avvikande från tidigare, men då hade man trissat upp tempot och inbillade sig att man hittade och vips hade en kontroll missats. Att passera en vägrätning med väl synlig tavla 2-3 gånger på parallellväg intill och åka rätningen förbi tavlan fjärde gången utnyttjades också. Då krävdes noggrann läsning för att inte dra på sig prick för extra tavlor i onödan.

Lång bana, 23 startande
1. J./P. Hellander, Ludvika MS, 89.52
8. S./J. Eklund, RMK, 192.02
12. L./B. Johansson, RMK, 258.16

Skepptunaratten, SM-1
Skepptuna MK, 23 augusti, av SE
Start i Skepptuna hembygdsgård för årets första deltävling i SM. i Skepptuna är det nästan ett måste att folkracebanan skall ingå, så också denna gång. Första sträckan gick uteslutande i och runt banan samt vid avslutningen på sista sträckan besöktes banan på nytt. Däremellan hade banan strängats sydvästöver i trakterna av Arlanda, norrut mot Vidbo och Skoby. Banan innehöll många klurigheter samtidigt som tempot i körningen hölls på en bra nivå så deltagarnas omdöme om tävlingen var positivt. Roligt för nöjda arrangörer. Janne och Kent drabbades av bensinpumpsproblem på en sträcka varvid bilen stannade. Förutseende som Janne är hade han givetvis med sig en pump i reserv. Dock tog det tid att byta och trots att övriga sträckor gick bra var raset i resultatlistan ett faktum. Sölve och Jesper blev nu efter en jämn körning bästa RMK:are på sjätte plats.

Resultat, 30 startande
1. A. Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 42.37
5. S./J. Eklund, RMK, 70.06
18. J. Södblom/K. Romppala, RMK, 94.13
19. L./B. Johansson, RMK, 102.53

Nordiska Mästerskapet, Norge
Romeriksprikken, förtävling
NAF Øvre Romerike, 29 augusti, av SE

Avresa torsdag kväll för övernattning i campingstuga i Karlstad. En rutin som praktiserats under flera år vid Norgetävlingar. Då blir resan till startplats på fredagen kortare och besättningen är fräschare för att klara två tävlingar samma veckoända. Återigen var området runt Gardemoens flygplats tävlingsområde. Vart tredje-fjärde år går NM-tävlingen här men med sådana områden som kan utnyttjas fungerar det, så det blir inte alltid repriser. Fredagstävlingen, som också ingick i Norgescup, inleddes direkt på militärområde och bl.a rysslägret vållade stora problem för deltagarna. Ett område med gamla förläggningar och exercisområden som nu var nedlagt. En stor del av tävlingen genomfördes på 50.000-delskarta väster om nya E6:an och med alla omärkta vägar och omärkta vägdelningar (alltså vägar och korsningar som inte finns på kartan men väl i naturen), och som kartläsaren själv måste pricka in på kartan för att därefter finna och följa rätt är ett svårt moment i Norsk bil-o.

Norske klassen, 5 startande
1. T.Pettersen/E.Johansen, 8643

Klass-U, 37 startande
1. H./J. Søndergaard, DK, 7661
26. S./J. Eklund, S, 23033

Mistbergslöpet, NoM
NAF–Eidsvoll og omegn, 30 augusti, av SE

Tävlingen gick uteslutande öster om E6:an med start på båda etapperna direkt från samlingsplatsen vid Letohallen i Dal in på ett mindre industriområde. Fina grusvägar på skogsområden samt militära övningsområden utnyttjades därefter också på båda etapperna. Med nio mil orientering, fyra mil transport samt ett uppehåll beräknades ideala körtiden till cirka 8,5 tim. Respittiden var dessutom cirka sju timmar så första start skedde redan klockan tretton för säkerhets skull. Det kunde ju bli en lång natt. Arrangören hade inriktat sig på att lägga merparten av banan på egenritade 10.000-delskartor och tempot hos deltagarna blev därigenom jämnare än kvällen innan. Tävlingen blev inte lika utdragen som det vanligen kan bli i Norge så samtliga ekipage nådde målet redan före midnatt och då resultatgivningen dessutom fungerade bra kan vi konstatera att arrangemanget var fullt godkänt i år.

Norske klassen, 5 startande
1. V./T. Furuseth, 9336

Klass-U, 39 startande
1. H./J. Søndergaard, DK, 5382
18. S./J. Eklund, S, 13706

Nordiska Mästerskapet, Sverige
Höstrundan, MSO/förtävling NoM
Films MK, 13 september, av SE

Film gjorde det lyckade draget att förutom att de Nordiska grannländernas deltagare fick träna sig inför lördagens NM-tävling även arrangera en deltävling i årets Mellansvenska O-serie. Banan var densamma för hela startfältet och det kom hela 56 ekipage till start lika fördelade mellan svenska och utländska aktörer. Första sträckan startade vid Gåvastbo och sträckte sig fram till Skämsta strax öster om Tierp. En lagom uppvärmning inför vad som skulle följa och mer än halva startfältet lyckades klara sträckan utan tidsprick. Andra sträckan med start vid Fäcklinge SV om Tierp och avslutning vid grusgropen vid Arvidsbo samt tredje sträckan på det för bilorientering mycket lämpliga skogsområdet väster om E4 vid "Söderforskorset" var av helt annan karaktär och här räckte inte den satta idealtiden till för något ekipage utan förseningarna gjorde att ledarbilen hade upp mot 18 prick efter tre sträckor. De som dessutom tabbat sig och missat kontroller kunde lätt räkna ihop till 50-60 prick. Efter detta vände banan österut igen och fjärde sträckan gick inne i Tierp vid industriområdet. Sista sträckan från Strömsberg tillbaka mot Gåvastbo hade karaktären av en OK-plocksträcka inledningsvis, men rätningar och avhopp som banläggarna klurat till det med gjorda att endast sju stycken klarade av att nolla tiden. En perfekt förtävling i längd och svårighet både för de Nordiska deltagarna och för MSO-åkarna då huvudet hamnade på kudden i hyfsad tid på fredagskvällen.

Klass-U, 28 startande
1. E. Yliniemi/J. Kulmala, SF, 26.24

Klass-A, 14 startande
1. J./R. Lindholm, SMKV, 21.53
2. K. Suomi/R. Johansson, /RMK, 38.04
9. S./J. Eklund, RMK, 45.41

Klass-B+C, 14 startande
1. S. Helin/J. Anheim, TMK, 52.33
4. L./B. Johansson, RMK, 65.06
6. M./L. Lindell, RMK, 97.26
10. B. Bergman/S. Sundström, RMK, 169.55

Upploppet, NoM-4
Almunge MK & Rasbo MK, 14 september, av SE

Finalen av årets NM-serie med tävlingsplats i Uppland och då detta var sista möjligheten att förbättra totala placeringen för 2003 års NM hade det passande namnet "Upploppet". Första start kl. 16 med fyra sträckor före uppehållet inleddes efter en transport i Dalboda grustag. Därefter följde en sträcka på Bergbybanan innan gruvområdet vid Dannemora fick ett besök som sträcka tre. Efter en längre transport upp till Forsmarks bruk avslutades dagsträckorna på området mellan bruket och kraftverket. Där snurrades det friskt på parkeringar och det gamla förläggningsområdet, innan en paus med förtäring gjordes på cafeet vid kraftverkets bostadsområde. Andra etappen hade en annan karaktär än dagsträckorna då det efter paus bjöds på klassisk bil-o med vägrätningar. Först sträcka fem från kraftverket via Björnbo och Rångsen till Skaten. Sträcka sex från Skaten via Göksnåre, Vavd, Årböle till Lövstabruk. Ett område som det var 17 år sedan bil-o tävlingar senast arrangerades. Efter en transport till Elinge inleddes sista sträckan över Orsbo, Sävastbo, Tolbo och Gundbo innan avslutningen vid Valparbo och Södbloms marker vid Eriksberg. Även den stäckan bjöd på mängder av vägrätningar och klurigheter. På transporten tillbaka till samlingsplatsen i Örbyhus fick besättningarna varva ned efter kraftmätningen. Trots att denna tävling totalt var över 20 mil kunde sista bil nå målet vi 00.30-tiden. Helt perfekt då långa tröttande hemresor väntade på söndagen för många. Helhetsintrycket från helgens alla arrangemang var odelat positivt från deltagarna och stort TACK riktas till samtliga inblandade som bidrog till den lyckade svenska NM-helgen. En undran kan man göra: Vid Rasbos SM-tävling 1999 utnyttjades 83 vägrätningar. Är det någon som räknat antal rätningar på Upploppet?

Klass-U, 28 startande
1. H./J. Søndergaard, DK, 33.08

Klass-S, 13 startande
1. H-E. Haraldsson/M. Andersson, LMK/DRC, 18.28
2. S. Annala/R. Johansson, RMK, 29.33
5. S. / J. Eklund, RMK, 52.40

Klass-nationell, 8 startande
1. U. Berglund/P. Lundqvist, KMK/MKTW, 73.41

Ljungbysburren, SM-2
Ljunby MK, 20 september, av SE

Några dagar hann man pusta ut efter NM-helgen innan nästa stora tävling. Andra SM-tävlingen för året med start i Ljungby. Strax SO om staden gick första etappen med fem sträckor innan en längre transport med uppehåll tog oss österut och de avslutade tre sträckorna runt Hjortsberga och Rydaholm. Småländska marker – som vilken banläggare som helst blir avundsjuk på då det finns mängder av områden som kan utnyttjas för att få till en bana med den svårighetsgrad som behövs för aktuell tävling. Att svårigheterna utnyttjades väl för ett SM var helt klart denna kväll men det gick att lösa de flesta problem även om det kostade extra tid. Tog man inte den tiden belönades man med tavelprick i stället. Helt OK. Bra med onumrerade kontroller då kartläsningen belönas och inte gasfoten.

Resultat, 26 startande + 12 nybörjare på kort bana
1. B. Haraldsson/M. Andersson, SBK/DRC, 77.28
10. S. Annala/R. Johansson, RMK, 148.15
11. S./J. Eklund, RMK, 154.50

Värmlandsnatta, SM-3
KMKB/FMC/CMK, 4 oktober, av SE

SM 3 var ett samarrangemang av de tre Värmlandsklubbarna Kils MK Bil, Forshaga MC samt Christinehamn MK, med mängder av samlad rutin vilket bäddade för en det skulle bli en bra tävling och inte blev man besviken då största delen av tävlingen genomfördes på för bil-o jungfrueliga marker söder om Kristinehamn som var start och målplats. 17 mil totalt med 7,5 mils orientering och tillsammans över 200 kontroller. När sedan respittiden höjdes från fyra till fem timmar redan före start förstod alla vad som väntade. Inledningsvis började man på folkracebanan NV om stan med en snabbsträcka där endast sekunder skilde ekipagen åt. Efter den uppvärmningen följde fyra sträckor runt Bäckhammar innan de två avslutande sträckorna på militära övningsområdet söder om stan. På sträcka tre fanns en av kvällens svåraste kontroller. I en T-korsning enligt kartan fanns en ombyggnad med nytt T-kors och dessutom ett nytt triangelkors. Den karträtta vägen visade sig vara genom ett buskage mitt i mellan de nu befintliga vägarna. Om man ska tro sträckprotokollet var det endast tre ekipage som lyckades lista ut detta och noterbart är att två av dessa var RMK-are. Det tredje paret var Holmgrens från Almunge. Banan innehöll många lurigheter och banläggarna hade lagt ner mycket hjärnarbete vid förberedelserna då det visade sig att fyra missade kontroller var det minsta denna kväll. Det var betydligt vanligare med 10-12 missar. Av de startande från klubben lyckades Stefan och Roine bäst och trots tidigt startnummer gick de in på 4:e plats.

Resultat, 29 startande
1. M./M. Holmgren, AMK, 123.34
4. S. Annala/R. Johansson, RMK, 174.32
10. S./J. Eklund, RMK, 196.26

36:e Uppländska biloserien
Skepptuna MK, 3 oktober, av BJ

Skepptuna MK startade i år den Uppländska Bil-o serien och det med en relativt lätt tävling. Tre sträckor stod på dagordningen och alla tre var av ok-plock karaktär på fina vägar. Det var dock ändå ont om tid och alla tog prick på någon, eller flera, av sträckorna. Det kändes dock lite ledsamt att starta tävlingen vid Ekbackens motorstadion och sedan inte få åka på den, både föraren och jag saknade en sträcka på banan. En bra tävling som start på serien dock.

Klass C, 12 startande
1. Örjan S./ Jonas E., RMK, 0.56
2: Jesper/ Jens E., RMK, 2.35
7. Gunnar/ L-E Lindell, RMK, 8.04
12. Henrik/ Johan J., RMK, 20.04

Klass B, 5 startande
1. Tobias/ K. Söderkvist, FMK, 0.00
5. Linda/Björn J., RMK, 1.45

Prova bilsport (deltagit), 5 startande
5. Tobias/Claes Åström, RMK, 213.37

Klass A, utom tävlan, 1 startande
1. A. Nyberg/A. Palm, DMK/BMS, brutit

MK Rimo, 10 oktober, av SJ
Start och mål förlagt till Röborgen. En tävling där tyvärr mycket blev fel. Otydliga kartor, felaktiga angivelser och felplacerade kontrolltavlor. Sista sträckan måste strykas och eftersom de två kvarvarande sträckorna var relativt lätta klarade sig 10-talet ekipage utan prick.

Klass C, 14 startande
1. Örjan S./Jonas E., RMK, 0
1. Linda/Sten J., RMK, 0
5. Jesper/Jens E., RMK, 0.53
8. Gunnar/L-E Lindell, RMK, 1.43
11. Henrik/Johan J., RMK, 8.20

Klass B, 4 startande
1. N-B. Karlsson/J. Sundgren, MKR/AMK, 0

Prova Bilsport (deltagit), 9 startande
7. Tobias/Klas Åström, RMK, 64.36

Klass A, utom tävlan, 1 startande
1. J. Hellenberg/K. Westberg, MMK/SBOK, 0

Films MK, 24 oktober, av BJ
Den tredje deltävlingen arrangerades av Films MK och de bjöd oss, som vanligt, på en mycket bra tävling. Start från Bergbybanan med 2 sträckor av ok-plock karaktär där många lyckades nolla trots det hala väglaget. Den tredje och sista sträckan gick inne på Bergbybanan och då blev det genast svårare att hänga med. Snurrandet och slirandet inne på banan och runt omkring den gjorde så att alla blev prickbelastade. En mycket rolig tävling.

Klass C, 13 startande
1. Jesper/Jens E., RMK, 3.08
5. Ö. Stråle/Jonas E., RMK, 7.00
12. Henrik/Johan J., RMK, 17.40

Klass B, 5 startande
1. Tobias/K. Söderkvist, FMK, 1.47
4. Linda/Björn J., RMK, 2.40

Prova bilsport (deltagit), 13 startande
3. S. Johansson/Pär Ohlström, RMK, 15.59
10. S. Eklund/Jack Andersson, RMK, 50.19

Klass A, utom tävlan, 2 startande
1. A. Järvinen/U. Andersson, BMK/ÄMK, 1.44

Rasbo MK, 31 oktober, av BJ
Rasbo startade sin tävling i Alunda och bjöd på en underhållande och bitvis svår tävling. De två första sträckorna bjöd på stor variation i åkningen. En liten bit på landsvägen för att sedan svänga in på en bondgård för lite skiss-åka. Sedan var det ut på landsvägen för att efter några hundra meter svänga in på nästa bondgård och skiss-åka. Andra sträckan bjöd även på en hel del svängar intill flygfältet vilket gjorde att tiden gick fortare och fortare. Flera lyckades dock nolla de sträckorna, utom vi som lyckades skriva fel på en tavla, vilket vi gör ungefär en gång om året. Sedan svårare. Tredje och fjärde sträckan bjöd på massor av skiss-åka på gärden, grusupplag och soptipp. Här försvann tiden alldeles för fort och alla tog prick på dessa sträckor. En strålande tävling som jag tror alla tävlande tyckte om.

Klass C, 14 startande
1. Torbjörn Djerf/Jens E., RMK, 23.43
4. Henrik/Johan J., RMK, 32.21

Klass B, 5 startande
1. Lennart/Kennet Ottosson, FMK, 12.26
3. Linda/ Björn J., RMK, 16.08

Prova Bilsport (deltagit), 16 startande
9. Bo Gustafsson/Eva Andersson, RMK, 62.12
10. Tobias/Claes Åström, RMK, 68.02

Klass A, utom tävlan, 3 startande
1. A. Järvinen/U. Andersson, BMK/ÄMK, 4.15

Almunge MK, 7 november, av BJ
Almunge körde sin tävling i Läby och i regionerna däromkring. Första sträckan var av ok-plock karaktär på stora vägar där de allra flesta körde noll, inga överraskningar där alltså. Sedan blev det betydligt tuffare. Andra och tredje sträckan kördes i den för oss bil-o intresserade kända grusgropen Dalboda. Det var snabba svängar runt högar, hus och band som gjorde både kartläsare och förare snurriga periodvis. Något som försvårade orienteringen ytterliggare var den täta dimma som låg över gropen och den gjorde så att många åkte ett par varv runt högarna innan de hittade den rätta tavlan. Almunge lyckades bra med sin tävling och trots dimman så var de flesta nöjda när de kom i mål.

Klass C, 11 startande
1. Joakim/Göran Forsberg, AMK, 8.44
2. Jesper/Jens E., RMK, 12.29
11. Henrik/Johan J., RMK, 78.10

Klass B, 7 startande
1. Linda/ Björn J., RMK, 1.54
6. L-E/Monica Lindell, RMK, 25.52

Prova bilsport (deltagit), 14 startande
1. S. Johansson/P. Ohlström, RMK, 6.38
10. Tobias/Claes Åström, RMK, 83.17

Upplandsserien totalt 2003
C-förare
1. Jesper Eklund, RMK, 111 p.
7. Örjan Stråle, RMK, 85 p.
8. Henrik Johansson, RMK, 82 p.
15. Gunnar Lindell, RMK, 45 p.
16. Linda Johansson, RMK, 30 p.
16. Torbjörn Djerf, RMK, 30 p.

C-kartläsare
1. Jens Eklund, RMK, 116 p.
8. Jonas Eklund, RMK, 85 p.

9. Johan Johansson, RMK, 82 p.
16. Lars-Erik Lindell, RMK, 45 p.
17. Sten Johansson, RMK, 30 p.

B-förare/kartläsare
1. Tobias/Kenneth Söderkvist, FMK, 118 p.
4. Linda/Björn Johansson, RMK, 108 p.

Uppländska biloserien, som 2004 går in på sitt 37:e år, har under 2003 sett en hyfsad ökning i antalet startande ekipage. Vi hoppas att vi får se ännu fler deltagare under 2004! Rasbo MK:s tävling i Alunda lockade 38 bilar till start och banläggningen hade Sölve, Jonas och Jesper fixat. Den äldsta deltagaren i serien är född 1934 – och den yngsta 1990. Bilorientering är en sport med bredd!

Nora-snurren, MSO
Nora MK, 8 november, av BJ

Nora anordnade tävling i Garphyttan, långt hemifrån, och det skulle visa sig bli en av de bästa tävlingarna Nora MK anordnat. Första sträckan gick på landsväg med en lite skiss på slutet där det gällde att snabbt hitta de vägrätningar som fanns, jag och föraren hade åkt dem en gång förut så vi lyckades bra. Andra sträckan gick i en grusgrop där det var svårt att se vart man skulle från början, men när man väl åkte ett varv runt gropen gick det lättare, lagom mycket snurr i den relativt stora gropen. De två följande sträckorna blev skogsvägs köra, och här trivdes föraren när han fick gasa på lite extra på bra skogsvägar, samtidigt som jag gjorde mitt bästa för att hinna med och se de vägrätningar vi skulle in på. Sista sträckan snurrades det runt ute i skogen på små, men sedan tidigare kända, vägar med hjälp av en skiss, en intensiv sträcka som av slutade en mycket bra tävling.

Klass-A, 12 startande
1. Stig/ Henrik Oscarsson, SMKV, 29.59
4. Sölve/ Jesper Eklund, RMK, 33.43

Klass-B+C, 12 startande
1. Sten/ Björn Johansson, RMK, 36.39
8. L-E./ Monica Lindell, RMK, 107.08

Eckerörundan, KM
Ålands MK, 15 november, av SE

För vilken gång i ordningen som Godby hotell var samlingsplats är inte lätt att hålla ordning på, men att det var 14:e gången som Ålands MK bjöd upp till novemberarrangemang med O-tävling (start kl.14.30), prisutdelning samt samkväm med bland annat mat det är helt säkert, det finns det numera statistik på. Klubben var denna gång starkt representerade med 4,5 ekipage till start. Roine småfuskade med en åländsk förare. Första sträckan på fyra minuter direkt från hotellet genom ortens centrum avslutades på några industritomter i nordvästra delen av samhället. Snabbast Janne/Kent med 1,33 prick. En 32 minutare följde därpå norrut över Finström, Ödkarby till Näs. En nollsträcka för de flesta men dock inte Roine som drog på sig 26 sek. försening? En ny 18-minutare tog oss via Saltvik tillbaka till Högvalla några kilometer öster om Godby. En sträcka som flöt på ganska bra för de flesta men en lurig rätning i en lång vänsterkurva på asfalterade allmänna vägen samt avslutet in till TK:n gjorde att endast RMK:arna och ålänningarna Benny och Sune var enda prickfria ekipage. Vid Högvalla följde så sträcka fyra. En kort intensiv två minuterssträcka som bland annat passerade över ena banläggarens gårdsplan. Sölve och Jesper här sträcktvåa med 2.37 prick. Kort transport innan vägverkets område som avslutade tävlingen. En sträcka på tre minuter som återigen Janne och Kent knep sträcksegern på. 54 sek. försening. Men vad hjälpte det då generatorn lagt av tidigare under tävlingen och det mesta på slutet var nästan bara mörker. Tur kanske att gatljusen ledde herrarna tillbaka till målet. En kort intensiv tävling så gott om tid fanns för bastubad innan kvällsaktiviteterna tog vid. När sedan resultatlistan fastställdes visade det sig att samtliga Rasbodeltagare placerat sig bland de nio bästa, och Benny och Sune på prispallen. Inte illa.

Klass A, 20 startande
1. R. Sjöberg/K. Mamia, LohUA,6.57
3. B. Bergman/S. Sundström, RMK, 11.14
5. L./B. Johansson, RMK, 15.43
7. J. Södblom/K. Romppala, RMK, 17.10
9. S./J. Eklund, RMK, 18.19

Klass C, 9 startande
1. O. Karlsson/D. Salomaa, ÅMK, 26.33

NoM totalt 2003, 58 startande
1. H./J. Søndergaard, DK, 180
16. S. Annala/R. Johansson, RMK, 155
24/25. S./J. Eklund, RMK, 140

SM totalt 2003, 40 startande
1. M./M. Holmgren, AMK, 118
6/7. S. Annala/R. Johansson, RMK, 106
7/8. S./J. Eklund, RMK, 104
26. J. Södblom/K. Romppala, RMK, 43
27. L./B. Johansson, RMK, 42

RM klubblag 2003, 1. Ludvika MS, 2. SMK Västerås, 3. Rasbo MK

Mellansvenska o-serien totalt 2003
Klass A, 23 startande
1. J./P. Hellander, LMS, 39
7/6. S./J. Eklund, RMK, 31
12. /R. Johansson, RMK, 16

Klass B+C, 25 startande
1. A./K. Malmberg, LMS, 39
2./1. S. Helin/J. Anheim, TMK, 39
3. L./B. Johanssonm, RMK, 35/38
6. L-E./M. Lindell, RMK, 28
7. S. Johansson/, RMK, 20
17/15. B. Bergman/S. Sundström, RMK, 11

MSO klubblag 2003, 1. Ludvika MS, 2. Rasbo MK, 3. SMK Västerås

KM 2003 Skepptuna MK, Nora Mk, Ålands MK, totalt
Kartläsare, två av tre resultat räknas
1. Jesper 15 15 (8), 30
2. Björn 11 13 (11), 24
3. Kent 13 – 9, 22
4. Sune - - 15, 15
5. Roine - - 13, 13
6. Monica - 11 -, 11

Förare
1. Sölve 15 15 (9), 30
2. Linda 11 – 13, 24
3. Janne 13 – 11, 24
4. Benny - - 15, 15
5. Sten - 13 -, 13
6. Lars-Erik - 11 -, 11

Vintertävling 2004
Den 25:e januari 2004 arrangerar Rasbo MK Bilosprinten III. Tävlingen är öppen för A-, B-, C- och totala nybörjare i Prova Bilsport-klassen. Kom och åk!

Bilorientering är en av de mest jämlika sporter som finns! Män och kvinnor – gamla som unga, deltar och tävlar på samma villkor. Man får börja som kartläsare redan från 9 års ålder i målsmans sällskap vid tävling.

God Jul önskar Björn, Sten, Jesper & Sölve!

/ Jesper & Sölve Eklund, Björn & Sten Johansson © 2003