Bilorientering Bilo Uppland

2004-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 41.
Bilorientering våren 2004

Bilosprinten III
Rasbo MK, 25 januari, av BJ

Första tävlingen för året anordnades av Rasbo MK och bjöd på fyra intensiva sträckor. Första och sista sträckan kördes på folkracebanan Putsbol och gav såväl kartläsare som förare en utmaning. På sliriga vägar snurrades det runt kors och tvärs och det gav utslag direkt. Linda/Björn körde på så gott de kunde men skrev fel på en tavla, ett misstag vi gjort alldeles för många gånger. Andra sträckan gick i Länna bruk där vi snurrade runt och genom hus. Tredje sträckan gick vid Vedyxa, ett litet grustag där det största problemet var att hinna med föraren. En bra tävling trots det mycket hala väglaget som gjorde det lite svårkört. Aki Järvinen/Ulf Andersson som vann tävlingen. Bra gick det även för rasboåkarna Torbjörn Djerf/Jens Eklund, Örjan Stråle/Jonas Eklund samt Gunnar/Lars-Erik Lindell.

Resultat
1. Aki J/Ulf A, BMK/ÄMK, 20,54
12. T. Djerf/ Jens E, RMK, 30,30
13. Ö. Stråle/Jonas E, RMK, 31,22
14. G./L-E Lindell, RMK, 32,12
17. Benny B./Sune S, RMK, 33,44
22. L/B. Johansson, RMK, 36,57

April April 2004, av SJ
Årets serie omfattar fyra tävlingar, två på våren och två på hösten. Samtliga arrangeras av Kolsva MS med start och mål förlagt till deras klubbstuga.

26 mars drog serien igång och tävlingen kördes öster och söder om samhället. Relativt enkel tävling av OK-plockstyp. Ett par felplacerade kontroller på sista sträckan skapade problem för en del. Två Rasboekipage fanns på plats och det blev dubbelseger. Dotter/far Linda och Sten Johansson vann tätt följda av far/son Gunnar och Lars-Erik Lindell.

23 april var det dags för nästa deltävling. Den här gången gick banan norr och väster om Kolsva och innehöll en hel del klurigheter med vägrätningar och olika skisser. Sista sträckan gick inne i samhället med avslutningen på det gamla, nedlagda bruket. Sten vann på nytt, den här gången med sonen Björn i förarstolen. Gunnar/Lars-Erik hade problem med strömmen till kartlyse och trippmätare och fick den här gången nöja sig med 9:e plats.

I serietabellen leder Sten med full pott, 60 poäng, bland kartläsarna. Lars-Erik ligger 4:a med 51. Bland förarna är Gunnar 2:a på 51. Linda och Björn delar 7:e platsen med 30 vardera.


Vårserien I
Almunge MK, 2 april, av BJ

Första tävlingen i vårserien som arrangeras i Uppland. Almunge stod som arrangör och startplats var i Tobo. Tävlingen bjöd på tre sträckor med karaktären ok-plock. Det var tre ganska lätta sträckor som inte gav tillräckligt med utslag och därför var det flera ekipage som nollade hela tävlingen. Bl.a. så nollade alla Rasbo ekipage tävlingen. Rasbo-ekipagen var: Stefan Annala, som vanligtvis kör bilen,/ Tapani Tyynele, G./L-E. Lindell, T. Djerf/ Jens E,

Vårserien II
Rasbo MK, 16 april, av BJ

Målet för kvällen var Rasbo MK:s klubbstuga och tävlingen bjöd på tre sträckor. Första och andra sträckan gick på landsvägar med varierande standard. Ok-tavlor letades upp och många klarade dessa sträckor utan att ta några prick. Sista sträckan gick vid Rörken, mer exakt parkeringen utanför Rörken. Där snurrades det en hel del och alla tog prick på sträckan. Enda Rasbo-ekipage som var med denna tävling var B./L. Johansson som serien till ära bytt plats i bilen, tyvärr gjordes misstaget att skriva en siffra på kontrollkortet istället för kodbokstaven och dyrbara minuter försvann snabbt. Det här var Monica och Lars Lindell:s första tävling som banläggare. Vi får hoppas att de lägger fler tävlingar framöver.

Resultat
1. K. Söderkvist/M. Andersson, FMK, 3,00
12. B./L. Johansson, RMK, 16,23

Vårserien III
Films MK, 7 maj, av BJ

Tredje och sista tävlingen i vårserien startade i Läby och kördes norrut på åsen. Första sträckan bestod av många grusvägar samt flera fina skogsvägar. Både kartläsaren och föraren fick jobba för att inte komma allt för sent till mål. Andra sträckan var av liknande karaktär men med fler fina vägar plus att sträckan var mycket lång. Detta gjorde att många fick bromsa in en bit före mål på sträckan för att vänta in tiden. Sista sträckan kördes i den bil-o kända grusgropen Dalboda i Läby. Mycket intensiv sträcka som gav kartläsare och förare en rejäl utmaning. Sträckan gav även ordentligt utslag i resultatlistan. Lars-Erik hade idag tagit med sig sonen och gjorde bra resultat i PB klassen, bra körde även Ö. Stråle/Jonas E som kom in på en finfin andra plats.

Resultat
PB: L-E./ Björn Lindell, RMK, Deltagit

C: 1. Joakim/Göran Forsberg, AMK, 4,03
2. Ö. Stråle/Jonas E, RMK, 7,04
7. Jack A./ Jens E., RMK, 12,08
14. B./L. Johansson, RMK, 16,59

Totalresultat, Kartläsare
1. Lars Hassel, SMKV, 56p.
4. Jens E., RMK, 51p.
12. Stefan Annala, RMK, 30p.
12. L-E. Lindell, RMK, 30p.
14. L. Johansson, RMK, 30p.
15. Jonas E., RMK, 28p.

Förare
1. Timo Tanskanen, SMKV, 54p.
10. G. Lindell, RMK, 30p.
10. T. Djerf, RMK, 30p.
13. B. Johansson, 30p.
15. Ö. Stråle, RMK, 28p.
20. Jack A., RMK, 21p.

Norge, Kröllane, förtävling NM
Kristiansand automobilklub, 23 april, av SE

Avresa på torsdagen för övernattning på halva vägen. Då årets norska NM-arrangemang skulle gå av stapeln vid Evjemoen ca 6 mil norr om Kristiansand på Sörlandet och ungefär 30 mil SV om Oslo hade hela 10 personer valt att övernatta i en stuga på campingen i Årjämg. Redan på vägen till dit fick vi en försmak om att helgen skulle gå i "tekniska problemens tecken" då batteriet på dragbilen gav upp i Västeråstrakten. Nytt batteri inköptes i Hallstahammar. Fredag morgon upptäcktes platt framhjul på Mazdan, detta löstes med montering av slang på gummiverkstad i Årjäng. Där slutade våra tekniska problem i alla fall. Evjemoen visade sig vara en nedlagt militäranläggning och där hade arrangörerna ordnat med övernattning i gamla officersförläggningen eller i sovsalar. Start och målplats samt förtäringar (frukostar, uppehåll, före och efter tävlingarna) skedde i officersmässen båda dagarna.

Fler av O-sträckorna genomfördes båda dagarna dessutom inne på kasernområdet så området utnyttjades flitigt. Förtävlingen gick dels inne på kasernområdet samt i och runt själva Evje samhälle för att avslutas med en kortare sväng inne på militära övningsområdet. En lagom uppvärmningstävling där dock medelhastigheten emellanåt översteg 50 km/tim på allmänna vägarna vilket kan anses vara i hårdaste laget. Det tyckte nog också det danska ekipage som hamnade utanför vägen i en skarp högersväng i nedförsbacke så illa att fortsatt deltagande den helgen var uteslutet. Av svenskarna lyckades Kenneth Lannermo/ Ulf Andersson bäst med en andra plats, blygsammare placeringar för RMK:are. Almunges Eino Honkamäki och Sören Eriksson fick problem med bensinpumpen på sin SAAB 900 och fick utgå. Pumpen lagades dock med epoxilim under lördagen.

Resultat klass U, 30+15N startande: 1. Börge Holm/Jörn Mörup DK 1737. 18. Sölve/Jesper Eklund RMK 5234 . 21. Per Andersson/Roine Johansson BMS/RMK 5457.

Agderløpet, NM-1
NAF Motorsport Kristiansand, 24 april, av SE

Första sträckan gick inne på Kasernområdet där dessutom sträckorna 4 och 5, före och efter uppehållet samt sträcka 8 gick. Övriga 4 sträckor gick uteslutande på övningsömrådet där det emellanåt blev rena rallyåkat då samma vägparti kördes för 3:e, 4:e eller 5:e gången utan kontroller. Under denna tävling fick deltagarna uppleva något man aldrig upplevt förut. På första delen på sträcka 3 fick man ut ett tomt kartklipp så när som på fyra namn inskrivet på det för övrigt blanka arket. Men den Norska bil-o varianten med körning på omärkta vägar (vägar som finns i verkligheten men ej på någon karta) gjorde att deltagarna själva fick rita in vägarna efter körordern med utgångspunkt från namnen och därigenom lista ut rätt vägen. Än värre skulle det bli visade det sig då hela sista sträckan var ett enda stort tomt A4-ark från början, men med 16 ord inskrivna och utifrån körangivelserna fick bansträckningen listas ut. På vissa delar användes också de i svenska förhållanden något udda kartskalorna 1:12 500, 1:7 500, 1:3 000 samt hör och häpna 1: 3 333. Dock underlättade skala 1:10 000 på sträcka 8 (blanka kartan).

Så till avdelningen tekniska problem. Eino och Sören vågade inte satsa på tvättbrädesbitarna med risk att limlagningen i bensinpumpen skulle gå sönder på nytt. Pär och Håkan från Värmland hade problem med bensintillförseln och tog sig hjälpligt i mål. 50 mils hemfärd tog lång tid då motorn la av titt som tätt. Senare visade det sig att bensintanken var full med rostflagor och annan smet varför tankbyte var enda medicin som hjälpte. Kenneth och Ulf som stärkta efter fredagens topplacering drabbades av ett bortslitet bränslerör som tog tid att reparera på etapp ett. När sedan kodlåset för bensinpumpen också havererade vid uppehållet var det till att dra ny elkabel på utsidan av karossen och tjuvmata pumpen under bilen. Och som pricken över i la också tripmätaren av, god natt alltså.

Per och Roines Subaru orkade inget på låga varv utan minst 3500 varv/min krävdes för att driva bilen framåt och koncentrationen på orienteringen blev därefter. Resan hem till Sverige företogs på låg växel och höga varv med en katastrofal bensinförbrukning. Orsaken till detta var en brusten slang till turbon. Bästa svenskar blev nu bröderna Hellander från Ludvika som efter fredagens bottennotering skärpte till sig för en 8:e plats. En i övrigt bra arrangerad norsk NM-tävling mörkades av att resultatlistan inte presenterades förrän ungefär en vecka efter tävlingsdagen och sedan justeringar gjorts fastställdes den definitiva listan ytterligare en halv vecka senare.

Resultat: Klass U, 29+7N startande: 1. Erik Rasmussen/John Michelsen DK 3751. 20. Per Andersson/Roine Johansson BMS/RMK 9618. 25. Sölve/Jesper Eklund RMK 11908.

Demonstrationståget, MSO
1 maj, Södertörns BOK, av SE

Årets första deltävling i MSO var förlagt till Enköpingstrakten med samlingsplats vid Litslena bygdegård. Med transport till och från tävlingsområdet skulle det hela avgöras på pepparrotens militära övningsområde. 4 sträckor efter onumrerade systemet och med kontroller som uppmärksammades på sträcka ett visade det sig att samma område skulle besökas på nytt senare under tävlingen. Väg och stigrikt i naturen men inte allt var läsbart på kartorna och med få övriga referenspunkter gjorde att kontroller missades och noterades extra utan att man upptäckte var felen låg. Bästa placering av RMK:arna gjorde Benny och Sune som knep första plats i C-klassen. Linda och Björn fick problem med kopplingen och tvingades utgå. Lars-Erik och Monica alltså enda RMK:are i mål i B-klassen och i klass A fick Roine till det med en tredje plats tillsammans med Åländske föraren Kaj Soumi.

Resultat Klass A: 1. Jan/Roger Lindholm SMK V-ås 30.11, 3. Kaj Soumi/Roine Johansson RMK 63.42, 11. Sölve/Jesper Eklund 103.50, Klass B: 5. L-E/Monica Lindell RMK 158.27, Klass C: Benny Bergman/ Sune Sundström RMK 155.57.


Danskträning 2 maj, av SE o JE
Dagen efter MSO premiären arrangerades en träning i dansk bil-o i Alunda. Dels som träning inför stundande helgens NM men även för att andra som ville prova utan att behöva göra en lång resa till vårt södra grannland skulle få en chans. 12 ekipage ställde upp varav 7 st som aldrig provat förr. Sölve hade strängat två etapper. Första etappen efter en kort teoretisk gemensam genomgång var på ca två mil och kördes efter danska grundprinciperna för bil-o på förmiddagen. Gemensam genomgång följde därefter innan etapp två på ca 35 km kördes på eftermiddagen och då med klurigheter enligt danska banläggarfinter. Samtliga deltagare gillade upplägget och övningarna och förhoppningsvis finns de som vill prova igen av förstagångsdeltagarna. Om det var denna förträning som gav utslag på Danska NM tävlingen ska vara osagt men konstateras kan att en deltagande kartläsare denna söndag fick en pallplats veckan därpå. Rentutav får vi fler svenska ekipage till Danmark för nästa års NoM efter Sölves eminenta träningsløb i Alunda. Det var rolig orientering det! Jesper funderade på att avboka årets resa dock… Att han var så klurig den där Sölve – det trodde jag aldrig.

Danmark, Shell Kibæk løbet, förtävling NM
Ikast og Omegns Motorklub, 7 maj, av JE

Uppvärmning av dansk-läsandet igen. Mesta nordiska mästarna Søndergaards hade lagt denna tävling. Och det var inte helt fel. Den påminde mycket om träningsløbet i Alunda i sitt upplägg med lite industri, by och landsvägar. Sista sträckan gick inne på högskolan i byn. Som vanligt i den danska läsningen behövs emellanåt lite fantasi och gissande – så en och annan tavla gick man bet på. Det danska reglementet har sett en del förändringar till i år, och allt är inte till det bättre, bland annat så är belastningen för missade kontroller nu nere på 10 prick per kontroll – mot tidigare 40. Danskarna vill öka farten i sina tävlingar – och vi vill precis tvärtom härhemma – vi vill få ner farten. Det var i alla fall en trevlig tävling som visade fina danska banläggarfinter som Roine var bäst på att överlista bland RMK:are denna afton.

Resultat, klass-U, 21+24DK startande: 1.R.Sjöberg/K.Mamia, SF, 50, 7.P.Andersson/R.Johansson, S, 101, 17.S/J.Eklund, S, 180,

Randersløbet NM-2
Randers Auto Sport, 8 maj, av JE

…han borde ha stannat hemma den där Jesper, för Danmark var allt för svårt i år. Varken Per/Roine eller Sölve/Jesper klarade respittiden så placeringarna blev blygsamma på NM-tävlingen. Sista etapperna gick i en skogsplantage i allt för många timmar – till leda faktiskt – och kompassen snurrade åt alla håll så den var till ingen hjälp. S/J missade respiten på näst sista sträckan – och då tappar man alla kontroller på de sträckorna automatiskt. Det kändes trist då läsningen äntligen lossnade på den näst sista sträckan och nästan alla kontroller var med för S/J, 23 bonuskontroller på ett bräde, häpp! P/R missade respiten på sista sträckan och fick därmed alla kontrollerna på den sträckan noterade som missade.

Danska klassen vanns av Søndergaards som vanligt – med endast 63 prick varav 30 i kontroll miss. Imponerande. Däremot var det inte imponerande att ett tiotal ekipage åkte följa-jan efter Søndergaards genom större delen av det massiva och svårorienterade skogen. De danska reglerna är här riktigt trista genom att man inte har omstart ute på sträckorna med ny-startminut, utan tidskontrollerna ses mer som passerkontroller – vilket ger möjlighet till följa-jan. Skärpning danskar – ändra reglementet nu!

Resultat, 20+15DK: 1. E.Yliniemi/J.Kulmala, SF, 137, 12. P.Andersson/R.Johansson, S, 381, 16.S/J.Eklund, S, 623

Norasnurren, SM1
Nora MK, 22 maj, av BJ

Första SM deltävlingen för året anordnades av Nora MK och kördes i skogarna några mil norr om Nora. Tävlingen bestod av 5 sträckor med liknande karaktär: ekonomiska kartor i skala 1: 10.000 med mycket avhopp och vägrätningar. Andra sträckan gjorde även ekipaget lite oroligt då den endast bestod av 4 ok tavlor och både kartläsare och förare förfasade att flera tavlor hade missats, men så var inte fallet. Sträckorna var korta i sig men väldigt intensiva med många klurigheter och emellanåt svåra angivelser att tyda. Linda/Björn missade lite för många tavlor och tappade då snabbt i resultatlistan. Bättre gick det istället för Stefan/Roine och Sölve/Jesper som plockade med sig alla utom en tavla. Tävlingen bjöd på svårigheter för både kartläsare och förare som fick kämpa på många dåliga vägar. En mycket bra tävling.

Resultat, 38 startande
1. L-E Haraldsson/ M. Andersson, LMK/DRC, 14,47
8. S. Annala/R. Johansson, RMK, 28,09
10. Sölve E./Jesper E., RMK, 28,58
25. L-E./Monica Lindell, RMK, 67,30
26. L./B. Johansson, RMK, 71,17

Sörens Eklund:s Minnesfond, Stipendiet år 2004
Årets stipendium på 12.000 SEK utdelades onsdagen den 11:e februari på Upplands Bilsportförbund:s årsmöte som hölls i lokalen Blå Wingen, Husby Långhundra. Stipendiet delas i år lika mellan Kjell Carlsson, Nora MK samt Kurt och Mathias Fredrixon, Mölndals MK. Grattis! Kjell har under lång period idogt arbetat för bilorienteringssporten. Kurt och Mathias får stipendiet för sitt arbete med sina Map-race, och som genom dessa lockat nya grupper att prova på bilorientering. Priset delades ut i form av diplom, blommor och check.

Motiveringarna lästes upp av UBF:s hedersordförande Anders Lindén, även han med bakgrund inom bilorientering. Kurt och Mathias uppvaktades vid Nora MK:s Sm-deltävling den 22:a maj. En tävling som herr stipendiaten Kjell hade lagt tillsammans med sin kompanjon Torbjörn Z – Fredrixons slutade på en 7:e plats i tävlingen.

KM-tävlingar bilo 2004
• 22 maj Nora MK MSO-banan. • 04 sept Films MK MSO-banan. • 11 sept SMK Västerås MSO-banan alt. SM-banan om MSO ej ingår. • 30 okt. Älmhults MK (St-holm) MSO-banan • 20 nov. Ålands MK Lång bana • Reserv. 02 okt Ludvika MS MSO-banan alt. SM-banan om MSO ej ingår. Tre av fem räknas. Vid lika poäng avgör senast inbördes möte. I allmänhet gäller MSO lång bana. /Sölve

37:e årliga Uppländska höstserien i bilorientering
Fredagarna 24 september Almunge MK – 1 oktober Films MK – 8 oktober MK Orion – 15 oktober Rasbo MK – 22 oktober Skepptuna MK – 5 november MK Rimo. Första start alltid 19.30. Se www.guc.se/~bilo för komplett inbjudan eller ring tävlingsledare Jesper för mer information 0708-56 31 93, 018-25 31 46. Kom och prova!

2004-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 41.
Bilorientering hösten 2004 – dessvärre blev inte allt publicerat i den tryckta klubbtidningen – men här har du hela texten!

Falköpings MK, För-NM
4 juni, av Roine J.
Före NoM i Alingsås så var vi några från distriktet som åkte Falköpings tävling då vi behövde träna. Detta gällde i allra högsta grad för min Stockholmsförare Per och mig som känner varandra väl men sällan sitter ihop i tävlingsbilen. Efter en relativt smärtfri nerresa så nådde vi tävlingens höjdpunkt, startplatsen uppe på Ålleberg, med en fantastisk utsikt. Själva tävlingen var koncentrerad och av sprinttyp då vi efter inledande 2 min sträcka på en sopanläggning söder om stan fick köra resten av tävlingen i deras motorsportanläggning i de nedlagda stenbrotten öster om stan.

Tävlingen var extremt intensiv och gick nästan enbart på skisser som var helt acceptabla men körordrarna förrycktes av de i mitt tycke vansinniga angivelserna med mått på upp till 30 mm i alla tänkbara väderstreck. Efter de intensiva sträckorna på de underbart vägrika områdena så var det bara en kort transport åter till tävlingens höjdpunkt uppe på Ånneberg och vi var trots allt rätt nöjda för att blivit ordentligt uppvärmda till lördagen.

MölndalsMK/Vara MK, NM
5 juni, av Roine J.

Efter att ha varit enda deltagare ifrån klubben på fredagstävlingen så hade Sölve/Jesper nu anslutit till det alternativa vandrarhem i Vårgårda som var vår bostad under helgen. Lördagsmiddagen reste vi de sista två milen till samlingsplatsen i Alingsås med stora förväntningar på vad som väntade då Mölndal brukar ha väldigt fina arrangemang med den erfarne Kurt Fredriksson i spetsen. Det blev en tävling med tio intensiva o-sträckor sammanhållna med långa transporter på extremt fina och justa kartskisser, dvs ett upplägg lika det vi i Rasbo försöker ha på våra egna tävlingar. Dagsljuset räckte hela tävlingen och detta tillsammans med banläggarnas underskattning av de tävlandes skicklighet gjorde att tävlingen trots onumrerade kontroller blev extremt snabb där frånvaron av orienteringsproblem gjorde att även en liten miss var ödesdiger. Intrycket från den perfekt arrangerade tävlingen grumlades av detta faktum liksom givetvis att man själv glömde notera tre kontroller gjorde inte tävlingen roligare.
Nu lyckades Jesper återigen bli bästa kartläsare ifrån Rasbo vilket varken är kul eller på något sätt eftersträvansvärt.

Resultat NoM-S: 1. Lannermo/Andersson, 41:00, 6. Sölve/Jesper, 73:27, 9. Per A/Roine, 84:57 VOS-poäng räknades på första 6 sträckorna; 1.Kenneth/Ulf, SkMK/ÄMK, 23.43, 2.Sölve/Jesper, RMK, 26.08, 15.Per/roine, BMS/RMK, 61.06

Kolsva MS, April April
av Sten J

Årets serie avslutades med två hösttävlingar den 20 augusti och 3 september. Start och mål som vanligt vid klubblokalen i Kolsva. Nu hade man ökat svårighetsgraden jämfört med vårens tävlingar. 20 augusti gick banan mestadels väster om samhället med sista sträckan vid en nedlagd gruva. 3 september höll man till norr om samhället. Här bjöd arrangörerna på tre härliga sträckor med massor av svårfunna vägrätningar.

Båda tävlingarna vanns av Björn och Sten Johansson som därmed även blev seriesegrare. Trea i serien blev Gunnar och Lars-Erik Lindell. En stor eloge till Stefan Annala och hans kompisar i Kolsva som kämpade på och genomförde hela serien trots mycket små startfält. Betydligt fler kunde ha ställt upp och fått bra träning.

Finland, för-NM,
27 augusti, av Sölve E

Finalhelg i årets NM-serie. Avresa med Viking Line torsdag kväll från Stockholm och redan kl. 09 på fredag morgon kunde vi checka in i campingstugor på Nådendals camping. Skönt att slippa sätta sig i bilen och färdas miltals till tävlingsområdet för en gång skull efter en tröttande resa över Ålands hav. Fredagstävlingen skulle nämligen arrangeras av motorklubben i Nådendal och valet blev då att bo i Åbotrakten och ta 13-milaresa till starten för NM- tävlingen i Kokemäki på lördagen i stället. Då Rasboåkarna nu delade stuga passade det sig utmärkt att jobba lite inför vår MSO-tävling tre veckor senare så fredagen försvann fort. Start och mål för fredagstävlingen var vid travbanan i utkanten av Åbo. Tävlingen var upplagd med 5 sträckor där varje sträcka inleddes med orientering av transportkaraktär för att avslutas på områden i dels grusgropar eller mohedar. Allt skedde i cirkel runt Åbo flygplats. För Sölve och Jesper stämde orienteringen bra på områdena förutom en missad kontraorder 20 m. före målTK:n på etapp 4 och två missar (kontraorder samt passerkontroll) på sista etappen in till mål som var av transportkaraktär, alltså lurade igen. Sämre gick det för Per och Roine som blev kvar i skogen på sträcka 3 på ett lerigt skogsparti och inte nådde målet.
Med målgång redan vid 21.30-tiden och den korta vägen hem till stugorna hann vi även med en grillad korv innan John Blund kom på besök.

Klass U. 1. Björn Henriksson/Claes Nideborn LMS 464 pr. 10. Sölve/Jesper Eklund RMK. 2990 pr. Per Andersson/Roine Johansson BMS/RMK Utgått.

Kokemäki, NM,
28 augusti, av Sölve E

Första delen bestod av landsbygdsorientering men var inte utan lurigheter. Första minuterna efter start hade vi redan haft två vägomläggningar med kontraorders. Efter ca en timmas körning där även "mittis" d.v.s mätarkontrollsträcka hade körts hamnade vi i det första grusgropen och det skulle följa flera under kvällen. Efter denna inledning hade Sölve och Jesper missat 4 kontroller varav tre st. i gropen. Men det skulle visa sig vara de enda tavelbommarna under kvällen. Resterande 4 timmars tävlande skärpte sig ekipaget och drabbades endast av tidsprickar. Banan var väl avvägd med etapper som inleddes med landsvägskörning och avslutades med grusgrop, motorbana eller sågverksområde. Per och Roines Subarumotor ville inte gå rent och skärpan på orienteringen blev lidande under hela tävlingen. Kvällens hjältar var Ludvikas bröderna Hellander som inte missade en enda kontroll och tog därmed sin första NM-delseger utanför Sverige. De slutade som bästa Svenskar totalt också på en 6:e plats. Hemresa till Sverige företogs under söndagen så den egna sängen intogs om aftonen denna gång.

Klass U: 1.Jonas/Per Hellander LMS 1995p, 10.Sölve/Jesper Eklund RMK 5192p, 12.Per Andersson/Roine Johansson BMS/RMK 5521p.

NM totalt: 1.Markku Leppänen/Stefan Åstrand, SF, 176p. 2.Harald/Jan Søndergaard, DK, 176p. 3.Esa Yliniemi/Jari Kulmala, SF, 172p. 18.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 148p. 20.Per Andersson/Roine Johansson, 147p.

Arosgurkan, SM-2,
11 september, av Lars-Erik L

Årets andra SM-deltävling utgick återigen från Möklinta strax norr om Sala i SMK Västerås regi. Här körde vi SM 2001 och man kände igen sig på många platser. Det var lika stenigt nu som då… Fyra Rasboekipage kom till start denna gång. Det var en ganska mastig tävling även om den bara bestod av sex sträckor och de två första var ganska enkla snurrar. Men sedan var det bara skogsåka och sista bil i mål var inte förrän vid 2-tiden. Kvällen bjöd på många svårigheter i form av fina vägrätningar, ibland riktigt gamla kartor, kompassåkande över enorma stubbåkrar och virrvarr av steniga och leriga skogsstigar. En fin sak förtjänas att nämnas speciellt. Direkt efter omstart i Möklinta gick sträckan igenom ett villaområde. Efter 300m skulle man svänga höger in på en liten väg. Men där stod ett hus! Vi (Lars Erik & Monica) var inte ensamma om att leta en god stund utan att förstå hur vi skulle ta oss vidare. Till sist var det något modigt ekipage som körde rakt in på garageuppfarten och såg att man kunde åka rakt igenom carporten (!) och vidare ut på en åker. Vi andra följde efter och upptäckte den flinande husägaren på andra sidan. Den var snygg! Bästa Rasboekipage blev Roine och Stefan på en fin 3:e plats med Jeppe och Sölve tätt efter på 6:e. Björn och Linda slutade 25:a och vi 27:a.

1.Mikael & Mattias Holmgren, AMK,40:48, 2.Jonas & Per Hellander, LMS, 53:30, 3.Stefan Annala & Roine Johansson, RMK, 54:10, 6.Jesper & Sölve Eklund, RMK, 78:32, 25.Björn & Linda Johansson, RMK, 144:46, 27.Lars Erik & Monica Lindell, RMK, 162:55

Villospåret – Fjärde försöket,
18 september, av Sölve E

Vår egen deltävling i årets MSO-serie arrangerades med tävlingscentrum i Skyttorp. Just att det blev denna plats har sina förklaringar. Roine har under ett antal år varit bosatt i samhället men nu flyttat tillbaka till Storstan. Under lång tid har han spanat på möjligheterna att göra något av det pågående E4-bygget och i år var tiden mogen att slå till. Sedan erfoderliga tillstånd av entrepenörer etc inhämtats hade många möjligheter skissats upp för banläggningen, bara för att gång efter annan ödeläggas då byggandet tagit andra och nya inriktningar trots att Roine kontinuerligt stämde av med byggledningen. Vid varje rekogniseringstur eller i slutfasen av förberedelserna hade det skett saker.

Trots all osäkerhet in i det sista blev det i alla fall tävling. Banan bestod av 5 sträckor där första och sista sträckan gick öster och söder om Skyttorp där bergtäkten öster om Österbyvägen ingick båda gångerna. Sista gången snurrades det dessutom runt vid skidstadion. De tre övriga sträckorna gick väster om Tensta vid och omkring nya E-4:an där den oasfalterade motorvägen attackerades från olika håll. Forsa, Onslunda, Källbo, Fasma, Vamsta är namn som deltagarna hade mardrömmar om långt efter tävlingen. Som åskådare konstaterades det att deltagarna gladeligen hamnade på motorvägsbygget då man skulle korsa nya vägen eller fortsätta på gamla parallella skogsvägar. Vid de tillfällen som tävlingen skulle gå på nya vägen var det egenritade kartor som gällde. Tyvärr fick Benny och Sune bryta på sista sträckan. Örjan och Jonas visade dock fram rätta takterna med en meriterande 4:e plats i B+C. Det var 28 startande totalt på tävlingen.

Klass A: 1. Michael/Mattias Holmgren, AMK, Subaru Rally Touring, 125.41 – 2. Jonas och Per Hellander, LMS, Toyota RAV 4, 133.40 – 3. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, ÄMK, VW Golf, 146.52

Klass B+C: 1. Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, Films MK, Saab 900, 159.54 – 2. Lennart/Kenneth Ottosson, Films MK, VW Golf, 211,43 – 3. Per-Lennart/Ulrika Andersson, Älmhulths MK, Audi Quattro, 230.11 – 4. Örjan Stråhle, Jonas Eklund, RMK, Seat Toledo, 249,4

Bergslagsnatta, SM-3,
2 oktober, av Lars-Erik L

Tredje SM-deltävlingen gick av stapeln i Ludvikas regi och utgick från Solvarbo några mil söder om Borlänge. Nideborn och Henriksson hade lagt sex sträckor som bjöd på allt en bilorienterare kan önska. Fyra Rasboekipage kom till start även denna gång. De fyra första sträckorna var blandade sträckor som innehöll allt som bilorientering handlar om. Mycket rolig orientering så långt. Men på femte sträckan började det hända saker. Den gick i och omkring en jättelik grusgrop. Björn och Linda råkade köra lite utanför idealspåret och sjönk ner i sanden. Trots hjälp kom de inte loss och tvingades bryta. De låg då mycket bra till. Här blev det sedan rejält struligt då banläggarna tänkt fel vilket gjorde att nästan alla missade en bemannad PK. Alla letade vi länge innan vi gav upp och åkte vidare. Den felaktiga kontrollen och tiden på sträckan ströks sedan men många var stressade och missade fler kontroller, inklusive Roine och Stefan som därmed tyvärr sjönk en antal viktiga placeringar i sluttabellen. Tråkigt för dem och synd på en i övrigt bra tävling. Vann nu gjorde Ulf Andersson, Älmhult med föraren Aki Järvinen Botkyrka före bröderna Holmgren som därmed blev svenska mästare igen. Bästa Rasboekipage blev nu i deltävlingen Jesper och Sölve på en mycket fin 6:e plats. Tre sträckor av tävlingen ingick i MSO-serien.

1.Aki Järvinen & Ulf Andersson, BMK/ÄMK, 55:43, 2.Michael & Mattias Holmgren, AMK, 57:49, 3.Hans-Erik Haraldsson & Mikael Andersson, LMK/DRC, 69:31, 6.Sölve & Jesper Eklund, RMK, 84:47, 9.Stefan Annala & Roine Johansson, RMK, 95:57, 24.Lars Erik & Monica Lindell, RMK, 161:06

MHS Nattorientering, Vikbolandet
25 september, av Roine J.

En fredagskväll i slutet av september ringde telefonen och en främmande röst undrade om jag hade möjlighet att läsa kartan kvällen efter nere i Norrköpingstrakten. Jag var hans sista chans och han hade blivit tipsad av en Eklundare ifrån Alunda att höra sig för eftersom jag enligt tipsaren hade viss erfarenhet av det där med att läsa kartan i en bil. Snabbt fick jag klart för mig att det gällde bilo med veteranbilar, vilket jag ju hört talas om och även varit nära att komma med på några gånger, och blev givetvis intresserad. Efter några samtal var nästa kväll ledig så jag kunde ringa tillbaka och acceptera erbjudandet. Stig Larsson, som ägde veteranbilen, var mycket lättad och glad över att det hela hade ordnat sig så att han kunde delta i tävlingen eftersom han ansåg att MHS:s årliga nattorientering var en av årets höjdpunkter samtidigt som han var noga med att poängtera att vi bara åkte dit för att ha kul och att resultatet var helt oviktigt.

Lördagen började illa då oljepumpen på min SAAB ledsnade så att Stig fick hämta mig vid Wessels parkering (ett tack till mobiltelefonens uppfinnare) innan jag efter ett snabbt byte av transportmedel äntligen fick se kvällens tävlingsbil för första gången. Upptrailad och på håll så såg bilen rätt maffig ut med sitt 30-talsstuk, som var exakt som man sett på gamla svartvita gangsterfilmer, men på nära håll så krympte storleken avsevärt och jag fick en snabb återflash av barndomens leksaksmodeller i plåt samtidigt som jag blev glatt överraskad av att det var en äkta historisk veteranbil som vi skulle tävla med. Stig och jag hade ju aldrig träffats tidigare så det var gott om samtalsämnen på nerfärden för att vi skulle bekanta oss men mest pratade vi givetvis om det som stod på släpet bakom oss och jag fick reda på att det var en DKW Luxus Cab av årsmodell 1938.

Med glimten i ögat berättade Stig att bilen, eller museiföremålet, var riktigt snabb då den var trimmad från ordinarie 19 till modiga 20 hk men att den var lite sämre på det elektriska området då 6 volt systemet saknade generator och laddades genom att startmotorn ”vände” efter startmomentet för att istället fungera som en sorglig ersättning för generator. Sena som vi blivit så genade vi via Kolmården för att ta färjan över Bråviken vid Kvarsebo men som vanligt blev genväg till senväg då bristande kommunikation i bilen gjorde att en felkörning förorsakade att färjan precis hann lämna kajen utan oss och vi fick tålmodigt invänta nästa förbindelse trots att startiden närmade sig oroväckande snabbt. Övriga trafikanter uppvaktade förståeligt nog närgånget i färjekön så trekvartsväntan gick fort samtidigt som nervositeten ökade inför vad i h-e man egentligen givit sig in på.

Äntligen framme vid startplatsen, Häradshammars Bygdegård, så gick det sedan undan då starttiden redan var inne för DKW Luxus Cab –38 hade erhållit startnummer 3 vilket innebar att vi var den tredje äldsta bilen i startlistan och då nummer 1 inte kom till start så var vi tillsammans med en Packard Conv. Coupé ifrån samma år tävlingens i särklass äldste deltagare. I blixtfart lossade vi, anmälde oss, besiktade och besvarade en fråga (som gällde som särskiljning vid lika prickar på tävlingen) innan vi startade redan en kvart försenade. Hann därför inte ställa enda fråga om hur det hela egentligen till förutom att tidtagningen bara gällde för att kolla att maxtiden inte överskreds då bara tavelprickarna räknades. Äntligen kunde jag inta högertronen där alla viktig beslut tas i en bilo-bil och kom underfund med hur liten bilen egentligen var (trots sitt åtminstone på avstånd respektingivande yttre) för att, givetvis helt i onödan, stressad upp över öronen ge mig iväg på dessa okända äventyr.

Själva tävlingen refereras utmärkt på www.bilorientering.com/, som intresserade bör uppsöka för att få inblick i en alternativ form av motorsport, så jag tar inte upp någon plats här för att beskriva tävlingen eller ge resultat utan nöjer mig med att konstatera att det var en av mina livs roligaste nätter i skogen trots att vi tog fel redan på första ok-tavlan och missade första vägrätningen på en i mitt huvud gångväg i en kyrkby. Vartefter vi åkte och lärde känna varandra så gick det allt bättre samtidigt som jag förstod lite bättre vad det hela gick ut på och trots att vi när mörkret föll fick lov att till och med gissa var vägen gick i det minst sagt bristfälliga strålkastarskenet så genomförde vi tävlingen på en i mitt tycke mycket hedrande fjärdeplats slagna bara av rätt ordinära bilo-bilar, både i ålder och utrustningshänseende. Då tävlingen vanns av bilorienterare ifrån Skepptuna så kommer tävlingen nästa år att arrangeras där och jag uppmanar så många som möjligt att ordna fram en bil minst 25 år gammal så de kan delta och ha en garanterat kul kväll i skogen.

Byggsvängen, VOS
6 november, av Lars-Erik L

I början av november börjar bil-o säsongen att lida mot sitt slut – men Monica och jag kände oss inte riktigt nöjda med tävlandet riktigt än. Därför tog vi Subarun och åkte ner till Götene i Västergötland för at avsluta året med Byggsvängen. Tävlingen ingick i VOS och var onumrerad så att det inte skulle bli helt lätt förstod vi. Nu var den inte så blodig ändå visade det sig, men några fallgropar mötte vi ändå under kvällen. Inte på sträcka 1 dock. Det var en ärlig snurr runt några byggnader. Full fart – sånt gillar vi! Tvåan sen var lite blandad orientering med like OK-plock, lite inhopp här och var samt en kort snurr på lite skogsstigar. Lerigt och kul! Trean var en rejäl snurr i ett skogsparti genomkorsad av vägar/stigar efter en egenritad skiss. Full fart igen alltså – lerigt och jättekul! På fjärde sträckan gick vi på kvällens enda nit – en rätning strax innan TK. Vi trodde vi var smarta och åkte förbi en korsväg föör att ta en mindre väg 100 meter längre fram. Ingen PK där. Problemet var att kontrollen stod 200 m tidigare, på en annan rätning… Sista sträckan började med en riktig bökig korsnin intill en nyanlagd grusgrop. På en gammal karta. Vi tog lång tid på oss att hitta rätt väg från korsningen vilket kostade oss tid och – skulle det visa sig – några placeringar. Den gick bra i övrigt och vi var i mål redan 21:30. En mycket bra tävling och vi var nöjda med bara en missad kontroll. Totalt 4:a i mål av 8 startande på långa banan. Fredrixons var outstanding och vann klart. Trevliga är de också!

Klass A, 1. Kurt & Mattias Fredrixon, MMK, 19:14 – Klass B, 1. L. Dacke/K.Karlsson, HMS/MMK, 50:46 – 3. L-E./M. Lindell, RMK, 54:14

37:e Uppländska höstserien, av Björn J
Almunge MK, 24 september

Almunge var först ut att arrangera en tävling i årets höstserie, och det skulle visa sig bli en svettig premiär. Start i Almunge församlingshem och 3 sträckor som väntade och alla bjöd på täta ok-tavlor och flera avhopp ut i kolsvarta mörkret. Andra sträckan kördes i ett litet skogsområde med flera vägar och på några egenritade kartor vilket gjorde att det var väldigt svårt att hinna med. En mycket bra start på årets serie där det gällde att ha koll på måtten. Jag och morsan, föraren för kvällen, gasade för mycket och tappade då allt för mycket tid. Bättre lyckades istället Örjan/Jonas som vann c-klassen, grattis! Bra lyckades även Linda som nybörjare i kartläsarstolen åkte in på en fin 6e plats med pappa Sten som förare.

C-klassen: 1.Örjan S./Jonas E., RMK, 14,42, 6.Sten/Linda J., RMK, 36,36, B-klassen: 1.Lennart/Kenneth O, FMK, 7,54, 2.Carina/Björn J., RMK, 12,31

Films MK, 1 oktober
Start i Läby bygdegård och iväg söderut för tre sträckor där det gällde att leta reda på de ok-tavlor som arrangören för kvällen hade gömt ordentligt. Jag och Sören, föraren för kvällen, gjorde som flera andra och var för heta och fick backa, och backa. Tur var att det var gott om tid på dessa sträckor och vi klarade oss bra, det var dock flera ekipage som inte var överens med arrangören om tavelplaceringen och då rann tiden iväg. Det skulle dock bli tuffare. Fjärde och sista sträckan gick i Rossla grustag i Läby. Egenritad 1: 5000 med små ord gjorde att det blev extra stressigt. Kors och tvärs förbi högar och hus gjorde att det var svårt att hänga med och att föraren har en förkärlek till gasen hjälpte inte idag. En bra tävling på små och roliga vägar och trots att några fått leta extra efter svåra tavlor så var de flesta nöjda. Bra jobbat Sten/Linda och Erik/Jacob som åkte in på finfina 4e resp. 5e plats. Bra åkte även Sören/Björn och Sölve/Janne som tog en dubbel i B-klassen.

C-klassen: 1.Kennet/Tobias S., FMK, 12.42, 4.S/L J., RMK, 26.48, 5.Erik D/Jacob E., RMK, 26.57, B-klassen: 1. Sören E./B.J., AMK/RMK, 4.07, 2.S.E./Janne S., RMK/AMK, 10.24

MK Orion, 8 oktober
MK Orion bjöd till start i Hallstavik och Orionparken. Tre sträckor för dagen och efter en lång transport till första så var vi igång. Endast ok-tavlor på 1:50 000 dels karta gjorde att föraren fick gasa ordentligt. Det medförde också att nästan alla åkte noll på första sträckan. Andra sträckan blev dock tuffare. I ett lerigt skogsområde snurrade vi runt på egenritad karta och tiden blev knapp. Det skulle visa sig att det var på denna sträcka som det avgjordes. Tredje och sista sträckan blev ytterliggare en sträcka med nästan bara ok-tavlor med kartskala 1: 50 000 som hjälp. Banläggarna hade dock tänkt till lite extra och skulle använda sig av en vägrätning, denna togs dock bort av en anledning som för mig är okänd (vägen blev sent blockerad av timmer, red.not.). Annars en bra tävling. Sören/Björn och Sölve/Janne lyckades återigen ta en dubbel i B-klassen.

C-klassen: 1.Kennet/Tobias S., FMK, 6.02, 3.Ö.S/J.E, RMK, 8.35, 5.S/L J., RMK, 9.47, 6.Gunnar/L-E L., RMK, 11.17, 12.Henrik/Johan J., MKO/RMK, 15.00, B-klassen: 1.Sören E./B.J, AMK/RMK, 5.10, 2.S.E./Janne S., RMK/AMK, 7.17

Rasbo MK, 15 oktober
Rasbo bjöd till start i Tobo folketshus och det skulle visa sig bli en tuff tävling. Jag, Björn, och pappa Sten stod som banläggare och vi hade hittat på diverse hyss åt de tävlande. Första sträckan gick iväg norrut på små vägar med massor av fina avhopp. Kartorna var mestadels ekonomiska 1: 10 000 delar där vägarna inte riktigt stämde. Några små skisser på det och alla utom de A-klassare som var med tog prick. Andra sträckan var av liknande karaktär med en fin vägrätning för C-, B-, och A-klassarna på slutet som gjorde att tiden försvann. Prick även här alltså. Sedan var det transport till Tierps Cementgjuteri för en liten snurr. På egenritad karta med många svängar att åka så är det inte lätt att hänga med och sträckan blev på så vis väldigt utslagsgivande. Fjärde och sista sträckan var av något enklare karaktär med flera ok-tavlor och några få avhopp. Några klarade sig med noll prick här men de flesta tog prick även på denna sträcka. Tävlingen visade sig vara ganska svår med mycket prick till följd men trots det verkade alla nöjda och glada. Bra jobbat Sölve/Janne som tog hem segern i B-klassen och Örjan/Jonas som tog en fin 2a plats i C-klassen.

C-klassen: 1.Kennet/Tobias S., FMK, 9.28, 2.Ö.S/J.E, RMK, 17.48, 8.E.D/Jacob E, RMK, 33.40, 13.G/L-E L., RMK, 44.27, 15.H/J J., RMK, 48.03, 20.Helen L./Lars M. RMK/MKO 84.37, B-klassen: 1.S.E./Janne S., RMK/AMK, 13.13

Skepptuna MK, 22 oktober
Start vid Ekbackens folkracebana och 4 sträckor som väntade. Första sträckan åkte vi på tidigare kända Bil-o vägar där vi letade ok-tavlor. Inga större överraskningar förutom att måtten inte alltid stämde för oss i bilen och det blev till att backa en del. Sträcka nr. 2 gick även den på allmänna vägar med täta ok-tavlor. Här var det dock svårare att hinna med. Många kartklipp blandat med några underliga angivelser gjorde att de allra flesta tog prick på denna sträcka. Tredje sträckan blev den svettigaste för kvällen. En kort sträcka i grusgrop på egenritad karta, en rolig sträcka som det dock var näst intill omöjligt att åka noll på och alla tog därför prick. Fjärde och sista sträckan kördes till och inne på Ekbackens folkracebana. Här gällde det att åka fort i början för att få extra tid inne på banan, vilket var lättare sagt än gjort. En missad ok och i med backen, sen gick det inte att köra noll. En bra tävling och stort grattis till Örjan/Jonas som tog hem segern i C-klassen.

C-klassen: 1.Ö.S/J.E, RMK, 14.04, 12.S/L J., RMK, 39.55, B-klassen: 1.Sören E./B.J, AMK/RMK, 6.04, 2.S.E./Janne S., RMK/AMK, 10.27

MK Rimo, 5 november
Sista deltävlingen i Höstserien arrangerades av MK Rimo och start var det vid Ticksta motorstadion. Tre sträckor väntade och efter en kort transport till första sträckan så bar det iväg. Första och andra sträckan gick på allmänna vägar av växlande storlek och stor variation på kartkvalité. Mycket ok-tavlor som ofta medförde det illa omtyckta momentet backning. Andra sträckan fick tyvärr strykas. Några tavlor var fel utsatta och målet på sträckan hade åkt hem innan alla kommit dit. Dessutom så korsade sträckan en järnväg två gånger och några, vi inkluderade, fick vänta då bommarna gått ner. Sista sträckan gick inne på Ticksta motorstadion och den sträckan blev då också avgörande.

C-klassen: 1.Ilpo G./Patrik J., MKO, 7.04, 4.Ö.S/J.E, RMK, 10.42, 7.E.D/Jacob E, RMK, 13.36, 16.S/L J., RMK, 28.51, 17.H/J J., RMK, 29.45, B-klassen: 1.Sören E./B.J, AMK/RMK, 3.57, 2.S.E./Janne S., RMK/AMK, 4.16

Upplandsserien slutställning
C- förare
1) Kennet S. FMK 142
2) Örjan S. RMK 141
6) Sten J. RMK 108
12) Erik D. RMK 92
16) Gunnar L. RMK 68
17) Henrik J. RMK 46

C- kartläsare
1) Tobias S. FMK 142
2) Jonas E. RMK 141
6) Jacob E. RMK 113
8) Linda J. RMK 108
16) L-E Lindell RMK 68
17) Johan J. RMK 46

B- förare
1) Sölve E. RMK 142
5) Carina J. RMK 28
6) Gunnar L. RMK 26

B- kartläsare
1) Björn J. RMK 148
5) Monica L. RMK 26

Ålands MK, 2 november, av Roine J.
Stefan och jag beslutade efter motigheterna uppe i Ludvika att dra till Åland och försöka avsluta säsongen lite värdigare än vad vi gavs möjlighet till av opolarna uppe i Dalarna. Det hjälpte givetvis till att alla konstigheter i Säter innebar att Sölve/Jesper hade möjlighet att snuva oss på KM:et om resultaten gick fel väg igen och ett mästerskap skulle det vara roligt att ha med sig när säsongen var slut. Startlistan visade att det var ovanligt tunt med Rasboekipage och då Linda beslutat sig för att prassla med Kenneth så var det bara Benny/Sune som kunde rädda KM:et till oss om Sölve/Jesper skulle få en lidnersk knäpp. Med viss oro mottogs rapporterna om snö, is och halka på sommarön eftersom Ravfyran bara hade hala skor på sig men vi förlitade oss på att sjögången skulle få Jesper i lämplig form till tävlingen, tyvärr så var SMHI:s löften om 20-25 sekundmeter helt falska så det var bara att bita ihop och satsa för vinst i KM:et. Hade ett ess i bakfickan då jag tjuvtränat en hel del på ön och dessutom fuskat lite med banläggning där så jag kunde förlita mig på såväl kart- som lokalkännedom samt god insikt i ortsbefolkningens kynne.

Alla förhoppningar kom på skam direkt på första sträckan där kontrollerna fick plockas både fram- och bakifrån i fruktansvärd oordning och man hela tiden mötte andra tävlande oavsett man körde åt rätt håll eller inte. Hoppet steg då man förstod att detta skulle passa Jesper lika illa som mig samtidigt som Sunes aktier rusade i höjden. Beslöt att förtränga förtretligheterna och satsa hårt på andra sträckan där banläggarna lärt sig av våra banläggarknep genom att skickligt behärska både tipex och snåla kartklipp samtidigt som mörkret föll och ok-tavlornas placering krävde en handsökare som tyvärr befann sig i Kolsva.

Svettiga och irriterade startade vi tredje sträckan, 2 min i en grusgrop, där genast 4 tavlor med fel nummer besöktes innan rätt tavla hittades. Då bara en tavla saknades, som dessutom hittades snabbt utan att körordern behövde konsulteras, så styrde Stefan smidigt till sträckmålet utan besvärande inpass ifrån högerstolen på en tid som underträffade alla övriga tävlande. Fjärde sträckan var även den en kortis där viss framåtanda och grov chansning belönades med en hyfsad tid trots att en tavla fick uppsökas från fel håll. Inför sista sträckan så fick vi Benny/Sune alldeles framför oss och dessutom fick vi Lindholmarna bakom oss vilket tydde på hyfsat slagläge inför sista sträckan som var en jättelång tillbakaresa till Konferensen i Godby där TK:n varnade för att öns gestapo var på jakt. Vi tog det därför lugnt då det verkade vara en lätt o-sträcka men bristen på handsökare och väglaget som gjorde att fyrhjulsdriften bara fungerade vid sidan av vägen, och knappt där, fick tiden att rinna iväg trots att Stefan envisades med att köra så mycket som möjligt där han hade nytta av fyrhjulsdriften.

Trots alla besvär så visade det sig att alla träningsresor varit nyttiga då vi genomförde tävlingen på den näst snabbaste tiden men som vanligt lyckades jag notera fel bokstav på en kontroll så blev det svettigt ändå innan resultatet var klart och KM:et var räddat. Tyvärr har jag inte Lindas resultat i skrivande stund men hon kom runt på en tid som hon nog inte vill ha belyst och gav utrymme för en del spekulationer i vad som utspelats under pågående tävling i Saaben ifrån Gimo. Kul att våra nya c-åkare Erik Davidsson och Jakob Eklund följde med över till Åland, de är nu en bil-o-erfarenhet rikare.

Ålands Internationella: 1. Jari Ojanperä/ Riku Rousku, 10.37, 5.Stefan/Roine 29.45, 6.Benny/Sune 31.43, 9.Sölve/Jesper 39.15, 21. Kenneth/Linda, 70.19, 23.Erik/Jakob, 123.05

SM totalt 2004: 1, M./M.Holmgren, AMK, 118p. 7, Stefan A/Roine J, RMK, 109p. 8, Sölve/Jesper E., RMK, 108p. 26/27, Lars-Erik L/Monica L, RMK, 71p. 29/30, Linda/Björn J., RMK, 69p.

RM i klubblag 2004: 1.Rasbo MK, 2.Ludvika MS, 3.SMK Västerås

MSO totalt 2004: klass A: 1.M/M.Holmgren, AMK, 58p, 6./R.Johansson, 24p, 7.S.Eklund/ 37p, 10./J.Eklund, 37p, 16.S.Annala/ 24p. Klass B+C: 1.M.Andersson/K.Söderqvist, FMK, 57p, 7.L-E./M.Lindell, 39p, 10.L/B.Johansson, 32p, 15/14.B.Bergman/S.Sundström, 16p. MSO-lag: 1.Rasbo MK, 2.Ludvika MS, 3.Bromma MS

KM 2004: Så här blev KM-ställningen sedan Eckerörundan på Åland avslutat säsongen med en snörik tävling. Grattis Stefan & Roine!

Kartläsare
1. Roine 15,15,13,15 45
2. Jesper 13,13,15,11 41
3. Björn 9,11,11,- 31
4. Monica 11, 9, 9,- 29
5. Sune -, -, -, 13 13
6. Linda -, -, -, 9 9
7. Jacob -, -, -, 8 8

Förare
1. Stefan 15,15,13,15 45
2. Sölve 13,13,15,11 41
3. Linda 9,11,11, - 31
4. Lars-Erik 11, 9, 9, - 29
5. Benny -, -, -, 13 13
6. Erik -, -, -, 9 9

KM 2005: 21 maj Films MK, 19 aug Ludvika, 17 sept Films MK, Almunge MK:s MSO, 19 nov Åland. Reserv: Älmhults MK. Tre av fem tävlingar räknas. Vid lika poäng avgör senast inbördes möte. I allmänhet gäller MSO lång bana.

Till sist stämmer vi upp i ett hipp hipp till Sten och Björn som blev seriesegrande i April, april-serien med Gunnar och Lars-Erik som trea, Sölve & Björn tog hem Upplandsserien i B-klassen – dock inte i samma ekipage – och så tog Örjan och Jonas andraplatsen i C-serien. Härligt jobbat! Här ska vi då passa på att gratulera Björn Johansson som nu kliver upp i A-klassen till 2005– samt Jonas Eklund som tar klivet till B-klassen. Och så blev ju Rasbo både Mellansvenska och Riksmästare för klubblag 2004!

Ha en trevlig helg! önskar Sten, Sölve, Lars-Erik, Björn, Roine och Jesper – snart kommer ett nytt härligt tävlingsår!

/ Jesper & Sölve Eklund, Roine – Björn & Sten Johansson © 2004