2002-1 & 2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 39.
BILORIENTERING
GUTTSTAFNURREN IV, Sprintcupen
SMK Köping, 15 december av SE
Första deltävlingen i cupen 2001-2002 samlade knappt 20-talet ekipage till Kolsva på lördagsmorgonen där start och mål var förlagt i Folkets park. Tre sträckor där ettan och trean gick i samma område vid Fältspadsgruvan ca 15 km väster om samhället. Sträckan däremellan låg vid södra porten till bruket inne i Kolsva. Lars-Erik och Monica hade ingen riktig ordning på Golfen men kom i alla fall till start i en standardutrustad privatbil. Detta medförde inga större problem att genomföra tävlingen då cuptävlingarna sker i dagsljus och lite av vitsen är att popularisera bilorienteringen och försöka fånga fler intresserande deltagare utan att dessa ska behöva utrusta bilen speciellt. Tjusningen på sprinttävlingarna för etablerade deltagare är att försöka behärska det upptrissade tempot tillsammans med noggrannheten som gärna uppstår på de begränsade tävlingsområdena. Några som behäskade allt detta denna dag var Janne och Kent som vann hela tävlingen med drygt en minut. Även Sölve och Jesper hade en lyckad dag och även de fick plats på prispallen.
Resultat, 18 startande:
1. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 11.47
3. S./J.Eklund, RMK, 14.01
10. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 17.47
12. L-E./M.Lindell, RMK, 19.02
GURKSPRINTEN. Sprintcupen
SMK Västerås, 13 januari
Söndag morgon, blidväder, fyra sträckor, 24 startande, premiärtävling 2002. Allt samlat till Västerås för andra deltävlingen. Två sträckor på folkracebanan och två på Skanskas asfaltverk. Med "gafflade" sträckor var man tvungen att vakta sin tunga i TK-kösnacket så man inte gav mottävlarna några fördelar då man inte visste vilket varv dessa var inne på. Starten på folkracebanan blev lite klurigt då man fick vinkla bilen 90 grader direkt vid startbilen för att komma rätt på banan. Janne och Kent spillde bort tid genom att starta rakt fram och få nästföljande parti att stämma någotsånär innan fadäsen upptäcktes. Troligen försvann segern där. Efter denna miss skärpte sig båda och blev dagens bästa RMK:are på en tredje plats.
Resultat, 24 startande
1. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 11.25
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 12.07
7. S./J.Eklund, RMK, 14.34
10. B./S.Johansson, RMK, 15.14
13. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 16.50
18. L-E./M.Lindell, RMK, 19.56
RASBOSPRINTEN. Sprintcupen
Rasbo MK, 17 februari
I juletid hade Janne och Kent plogat "vägar" på åkrarna i Valparbo för att få till nästan 2 mil sprintorientering i meterdjup snö. När det utsatta datumet för tävling 27 januari infann sig hade allt töat bort och vi var tvungna att flytta datum. Reservplanen fick tas fram med start i Ottarsborg och fyra sträckor fördelade på lika många på Rossla respektive Vendels grus. Ett olyckligt tryckfel i tidkortet för 25% av de tävlande gjorde att Rossla-sträckorna fick utgå då rättvisa inte kunde uppnås. Detta medförde inga stora förändringar i resultatlistan då Vendelssträckorna var av sådan längd och kvalitet att fullt utslag gavs ändå. Ett strongt arbete av vårt arrangörsteam att kunna genomföra tävlingen då dessa så sent som timmarna innan första start måste få fram maskiner och preparera banan ända in i det sista i mildvädret. Sten och Björn kände sig nog mer än hemma i området och blev bästa RMK-are på 5:e plats med många storfräsare efter sig. Det var roligt. Att gina på denna bana utanför kartvägarna kunde straffa sig då svaga isar täckta av snö som brast fanns på vissa ställen. Sista deltävlingen hålls nu i Ludvika i juni och stor chans till totalseger har Janne och Kent. Få se om dom tar den.
Resultat, 22 startande
1. M./M.Homgren, AMK, 11.02
5. S./B.Johansson, RMK, 15.42
9. S./J.Eklund, RMK, 20.33
15. L-E./M.Lindell, RMK, 43.29
22. B.Gustafsson/E.Andersson, RMK, 243.50
GIMOSNURREN. MSO
Films MK, 11 maj
Först ut i årets MSO-serie var Film som förlagt samlingsplatsen till Gimo. Inledningen skedde på Risinge gård med en sprintsträcka där endast sekunder skiljer mellan de tävlande. Men redan sträcka två med start vid Askön SV om Östhammar skulle ge de tävlande godsaker att bita i. Varierande kartklipp med vägrätningar och egenritade tydliga kartor gjorde att spridningen på prickbelastningen drog iväg. Tempot från första sträckan satt i lite för länge för en del. Därefter följde en sträcka i industriområdet vid infarten till Östhammar även här med kartövergångar mellan handelskarta och egenritat som vållade många ekipage bekymmer. Efter detta följde två sträckor i skogs och grusområden dels mellan Östhammar och Norrskedicka samt vid Sund. Dessa områden runt Östhammar har använts för 15–20 år sedan vid MHF-tävlingar men för SBF´s del var detta nya oprövade avsnitt. Sista stäckan startade vid Snesslinge och avslutades mot Gimo och var av karaktären OK-plock. Film hade återigen lyckats med fint arrangemang som uppskattades av deltagarna. Jan och Kent gjorde bästa resultatet från klubben i A-klassen. Clas och Daniel sumpade soppaledningen och med det ca 40 min. på 5:e sträckan och så var den dan förstörd. I klass övriga var Lars-Erik och Monica 5 prick bättre än Andreas som gjorde kartläsardebut med mersmak på lång bana. Otur hade Linda och Björn som utan skyddsplåt fick en riktig stjärnsmäll i oljetråget så att oljepumpen brast och fick bogseras hem. Åke och Bosse fick det tufft på långa banan och kom inte heller i mål. På korta banan som körde tre sträckor var Benny och Sune endast 30 sek. från vinsten. På PB-banan gjorde unge RMK-aren Robin Johansson med hemadress Östhammar kartläsar-debut och vi väntar bara på en fortsättning i högerstolen.
Resultat, klass A, 18 i klassen:
1. M./M.Homgren, AMK, 21.31
3. 3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 28.24
11. S./J.Eklund, RMK, 44.21
18. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 1.35.45
kort bana:
1. J./G.Forsberg, AMK, 12.50
2. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 13.19
3A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 19.05
klass övriga, 21 i klassen:
1. B.Hällström/G.Källström, SMKV, 30.16
6. L-E./M.Lindell, RMK, 1.14.19
8. K.Carlsson/A.Lindén, NMK/RMK, 1.19.13
14. Ö.Stråhle/J.Eklund, RMK, 1.49.15
Åke/Bo samt Linda/Björn bröt tävlingen. I PB-klassen var det fyra startanden.
April April 2002
SMK Västerås, 6 april av BJ
Västerås inledde årets April-serie med en fin tävling som gick runtomkring och i Västerås. De första två sträckorna bjöd inte på några större svårigheter utan de flesta klarade sig utan prick på dessa, men sen blev det mer intensivt. Tredje sträckan var kort och fullpackad med ok-kontroller. Alla slutade med prick på den här sträckan och den nästa blev inte lugnare. Då besökte vi Ballastgropen utanför Västerås, känd från Västerås sprinttävling. I gropen klarade de snabba kartläsarna sig bäst och det visade sig att Rasboekipaget Björn/Sten Johansson, som serien till ära bytt plats i bilen för att delta i Veteranklassen, klarade detta bra. Lars-Erik Lindell visade sig också klara av denna läsning bra och fick en fin tid på sträckan, även han på det andra sätet i bilen för ovanlighetens skull. En mycket fin tävling där Rasbo-ekipaget Björn/Sten Johansson vann Veteranklassen.
Resultat, C-Klassen
1. A./K. Malmberg, LMS, 5,01
6. T.Lagman/L-E Lindell, MMK/RMK, 10,04
VeteranKlassen
1. B./S.Johansson, RMK, 4,34
Kolsva MS, 15 april
Kolsva MS:s tävling var belägen till Kolsvas klubblokal i Kolsva och tävlingen gick runtomkring Kolsva för att sedan avslutas inne i Kolsva. Tävlingen startade med två lätta ok- sträckor som inte bjöd på några större svårigheter och många åkte dessa sträckor utan att ta prick, Rasbo ekipagen Björn/Sten Johansson och Thomas Lagman/L-E Lindell inräknade. Därefter blev det inte lika lätt och tiden verkade gå mycket fortare helt plötsligt. På ett nerlagt bruk åkte vi kors och tvärs genom träd och buskar och nu fick även föraren jobba ordentligt för att styra bilen på de små vägarna. I myllret av vägar så klarade Rasbo åkarna sig utmärkt och det ledde till en ny seger för Björn/Sten i Veteranklassen och en finfin andra plats för Thomas/Lars-Erik i C-klassen. Det ska även tilläggas att Björn/Sten blev totalvinnare för tävlingen då de slog både A- och B-kartläsare.
Resultat, C-Klassen
1. M.Johansson/L-M.Hessleryd, KMS, 4,48
2. T.Lagman/L-E.Lindell, MMK/RMK, 6,38
Veteran-Klassen
1. B./S.Johansson, RMK, 4,40
Nora MK, 20 april
Nora med banläggaren Kjell Karlsson bjöd oss på en lite klurigare tävling i Garphyttan. Fem sträckor bjöd banan på och svårigheterna kom direkt. Det var en kort sträcka med bara fyra kontroller och en vägrätning. Det enda Rasbo ekipaget på plats, Sten/Björn Johansson som än en gång bytt platser i bilen, hittade på denna direkt och klarade sig bra på sträckan. Andra sträckan var en liten snurr runt en lada som många klarade bra. Nästa sträcka var även den kort och bjöd på en lite klurig rätning som några missade, däribland Sten/Björn Johansson eftersom Björn gjorde felet att hoppa över en angivelse, som förstås bjöd på en rätning. Efter mycket letande gav Sten/Björn upp och fick mycket tid- och tavelprick för det. Nästa sträcka var en mindre snurr runt några träd i utkanten av en grusgrop och den klarade de allra flesta av ganska bra. Sen bar det iväg ut på lite större vägar som även dessa kantades av några vägrätningar, som många lyckades med att plocka direkt, innan man fortsatte mot målet i Garphyttan. En mycket bra tävling även om det inte gick strålande för det enda Rasbo ekipaget.
B-klassen
1. S./B.Johansson, RMK, 24,45
Slutresultat, April April
C-klassen
1. A./K.Malmberg, LMS, 60
4. T.Lagman/L-E.Lindell, MMK/RMK, 54
Veteran-Klassen
1. S./B.Johansson, RMK, 60
Nordiskt Mästerskap
Billund, Danmark av JE
Tillbaka i Danmark igen, och i år med tävling tre dagar i rad. För-för-NM, för-NM och NM. Först ut var Ikast MK:s Q8 Torsdagsløbet, 25:e april. En tävling på mestadels byvägar och runt gårdar. Vi hoppade ett par rutor och tappade massor på det. Trots det en bra uppvärmnings-tävling. Fler svenska ekipage deltar i tävlingarna, men vi redovisar bara segrande ekipage och de med RMK anknytning.
Resultat torsdag, klass U, 14 st i klassen
1. R.Sjöberg/R.Rousku, SF, 104
10. S./J. Eklund, S, 397
Sen följde Grindsted MK:s Q8 opvarmnings-løbet, 26:e april. Första sträckan strulade direkt för de flesta ekipagen. Lurig ingång vid en mack med ett riktigt fult/fint klipp med riktningsändring utan referenspunkt. Första halvan av tävlingen var byåka med bland annat ett par turer inom Legolands parkerings och hotellområde som var fullsmetat med folk då danskarna hade helg och Legoland lockade. Kändes mindre lustigt att kryssa mellan barnfamiljer och parkerade bilar. Andra halvan var av klassikt danskt 80-tals manér, stora rena kartor med kul orientering. Slutetapp inne på ett industriområde där vi inte var riktigt med i turordningen på körordern. Dels tabbade vi oss, men sen var det en del ändrat i reglementet från tidigare år i hur körordern ska vara uppbyggd; Kör 1-4-2-3-4 till exempel betyder att man börjar på position 1, vilken vi trodde att vi skulle köra till vilket innebar ett extra varv och dubbelnoterade tavlor. Fiffigt tänkte jag, men ikke. Man lär sig nåt nytt om dansk bilo varje gång man är på besök. Hur som haver innehöll inte NM tävlingen denna typ av orientering så det blev värdelöst vetande, i alla fall för detta NM.
Resultat fredag, klass U, 28 st i klassen
1. R.Sjöberg/R.Rousku, SF, 109
4. K.Lannermo/U.Andersson, S, 265
11. S./J. Eklund, S, 403
12. S.Annala/R.Johansson, S, 405
Till sist 27:e april, Aarhus Auto Sport:s Q8-Tørring løbet och den stora NM tävlingen. Tävlingen inleddes med landsvägsåka och några mindre gårdssnurrar med varvning. Det mesta av detta svåra löp gick sedan i områden kring Hastrup Plantage där man är totalt omringad av barrträd och där vägnätet är rikt och man gladeligen tror sig vara rätt fast man tagit en fel parallellväg ett par kartklipp tidigare. Sådant kan kosta tex åtta tavlor på kort tid. Kors och tvärs for vi i alla fall i skogen, och det var riktigt roliga partier, trots en rejäl hagelskur precis då extraljuskåporna måste av och mandskabet behövde titta närmare på den danska klorofyllen. I Danmark är det sällan paus inkluderat i tävlingarna, så det är mestadels full fart som gäller. I alla fall så måste det vara en dröm att lägga dansk bilo i ett sådant fint område där nästan allt ser likadant ut med vägar och träd. För första gången under en dansk NM tävling var inte kartläsaren helt väck i huvudet vid målgången, tvärtom är suget efter dansk bilo bara större trots dessa mördartävlingar som NM brukar innebära. Hoppas att fler upptäcker den danska bilo formen då den är väl värd att prova och en riktig utmaning för kartläsaren.
Fantastiska skogsåkarna Søndergaards vann den danska klassen med 179 prick.
Resultat lørdag NM, klass U, 28 st i klassen
1. E.Yliniemi/J.Kulmala, SF, 479
6. K.Lannermo/U.Andersson, S, 939
12. S.Annala/R.Johansson, S, 1088
16. S./J.Eklund, S, 1376
Rihimäki, Finland
24:e maj var det förtävling i Forssa, Helkama lumimies AS. Sten tog med sig Björn för premiärläsning i Finland. Ännu en bra finsk förtävling där vi dock lade för mycket tid på inledande grusgropsåka där vi dessutom missade en tavla som vi borde ha tagit i en rätad kurva på folkracebana. Sen följde transport, en mindre grusgrop, landsväg och gårdssnurra, missad rätning på landsväg, lite skogsåka och kryssande på en igenvuxen flygraka som inte gav någonting och som avslutades med en liten grusgrop igen.
Ständiga storfavoriterna Søndergaards från Danmark hade en jobbig vecka med motorbyte och tändningsfel. Kom till sist till förtävlingen men fick bryta på sista sträckan med trasig kylare i Imprezan. I samma industriområde ödslade vi mycket tid i onödan på att åka om ett parti som inte gav fler tavlor för det.
Resultat fredag, klass U, 25 i klassen
1. J./P. Hellander, S, 1315
2. K.Lannermo/U.Andersson, S, 1697
10. S./J.Eklund, S, 4148
23. S./B. Johansson, S, 8027
25:e maj NM och finska mästerskap, Riihimäen UA:s 40. Syyseksytys. Start på torget i Riihimäki, transport ut till skog och mark där tävlingen direkt började med en stor rätning. Vi tog den men missade sedan en tavla inne på en plan istället. I Finland är det riktig finorientering med noggrann läsning som gäller. Vill man dessutom slippa tidstillägg ska man gå in på idealtid. Björn fick läsa sig fram extra noggrant då de saknar tripp i bilen. Missa tavlor gör man lätt då man oftast åker för kort med någon meter bara och finnarna är specialister på att gömma tavlorna så att man bara ser dem då man är exakt på rätt ställe. Vi hade flax och knep en bemannad S-tavla som flera missade. Sen följde snurr på industrier och avslutning både runt och inne vid en godsterminal för tåg där vi åkte uppe på perrongen. I ivern skrev vi upp en tavla för mycket, men det gör ingenting då dessa inte bestraffas. Sen följde industrier, skog (där vi passerade det pittoreska finska inslaget av nakna volleybollspelande infödingar), vägrätningar och en mindre crossbana. Mer industri följde med varvning, och avslut före paus i stor grusgrop där vi snabbt tappade tre tavlor på bara ett par svängar. Illa. Transporten sen innehöll flertalet rödljus som sinkade oss, så vi bommade en hemlig tk (AT). Vi förstår fortfarande inte hur banläggaren tänkt sig den sträckningen.
Glasfiberfabrik modell större följde och här skule man åka makligt fram runt och inne i lokalerna. Flera missade kontroller. Sträcka sju sedan gick på ett sågverk och ett jätteupplag med rör och massor av möjligheter att göra bort sig. Sen följde sträckan som satte stopp för vår framfart i resultaten, ett stort skogsområde med stigar runt Hyvinkää:s flygplats. Kom fel in och kollrade bort oss med att svänga av för tidigt, tappade 35-40 minuter innan felets ursprung uppen-barades. När väl tabben var avvärjd så började det flyta på bra, men det tog istället tid då inspirationen tröt lite på efterföljande sträckor. Sträcka tio var ett massivt motorsportfält där det vankades motocross dagen efter, inga problem förutom tidsåtgången och damm och mörker gjorde inte saken lättare. Efterföljande sträckor gick återigen i flygfältsskogen, men tidsbrist gjorde att vi fick hoppa tavlor för att komma i mål inom respittiden. Sten och Björn hoppade en del på slutet, men placerade sig bättre, de tog också en tredjeplats i NoM-Cup som är serien för nytillkomna NM ekipage. Den klassen vanns av svenska Helin/Ahnheim. Pöjkarna Hellanders från Ludvika gjorde en strålande helg med en mycket meriterande andraplats på NM:et.
Resultat, lördag NM, klass U, 24 i klassen
1. H./J. Søndergaard, Dk, 6631
7. K.Lannermo/U.Andersson, S, 11227
18. S./B. Johansson, S, 20857
19. S./J.Eklund, S, 20869
Den 24:e augusti 2002 arrangerar Rasbo MK deltävling 1 av 3 i Bilo SM 2002.
Missa inte heller den allt populärare höstserien i Bilo som arrangeras av Upplandsklubbarna för 35:e året i följd.
Bergslagssommarsprinten, Sprintcupen
Ludvika MS, 8 juni, av SE & JE
Äntligen skulle sprintcupen avgöras något försenat. Den sedan vintern framflyttade avslutande deltävlingen avgjordes lördag förmiddag med tävlingscenter i Grangärde nordväst om Ludvika. Tävlingen var på tre snabba sträckor i området; en såg, ett bruksområde och ett kortare skogsparti med avslutning vid en bensinmack. Jan Södblom & Kent Romppala, RMK, var arrangörer för Rasbo:s deltävling som vi hade i februari, nu fick de vara med och tävla själva för att få ihop till tre resultat i serien. De kom nu trea i denna tävling och tog med det hem totalsegern i cupen.
Resultat, 34 startande
1. H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 16.39
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 17.45
8. S./J.Eklund, RMK, 20.05
9. S./B.Johansson, RMK, 20.10
23. L-E./M.Lindell, RMK, 30.38
24. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 30.38
Totalresultat Sprintcupen 2001/2002
1. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 37
5. S./J.Eklund, RMK,22
8. S./B.Johansson, RMK, 15
25/24. C.Ohlström/D.Romppala,RMK, 3
27/26. L-E./M.Lindell, RMK, 1
Bergslagsnatta, MSO
Ludvika MS, 8 juni, av SE & JE
Efter en kort lunch och 10 km transport till nästa tävlingscenter vid Laxsjöns fritidscenter som även utgjorde förläggning för de tävlande denna junihelg startade Ludvika sitt andra arrangemang denna lördag. Klockan 14 var funktionärerna återigen på plats och nu blev det finsk linjeorientering av bästa sorten. Banan gick österut mot Tuna-Hästberg med visit i bland annat folkets park på första sträckan. Påföljande sträcka runt en gammal banvall hade en fin rätning i buskagen och på den sträckan hamnade Sten och Björn utanför spår och gjorde en dikesvisit som kostade mycket tid. Efter detta följde sträckor på gruvområden vid Idkerberget som krävde noggrann läsning. Banan vände därefter tillbaka med sträcka bland annat på en större komposteringsanläggning. En schysst tävling helt i finsk stil med många kluriga banläggarfinter. Bästa RMK:are blev Benny och Sune med seger på korta banan. Jan och Kent placerade sig bra trots motor-problem med Mazdan. På kvällen hölls det prisutdelningar och baluns, Ludvikas tredje arrangemang denna lördag.
Klass A, 15 startande
1. H-E.H-n/M.Andersson, LMK/DRC, 65.35
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 105.34
5. S./J.Eklund, RMK, 113.11
Klass övriga, B+C, 16 startande
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 85.52
5. S./B.Johansson, RMK, 152.08
11. L-E./M.Lindell, RMK, 242.21
Korta banan, 7 startande
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 26.43
Götlundasnurren, MSO
Nora MK, 17 augusti, av SE & JE
Noras MSO-tävlingar brukar vara kluriga med många tavlor och intensiva snurrsträckor samt onumrerad orientering, så var det även med denna tävling då nu också den korta banan var av samma karaktär. Benny och Sune tog andraplatsen på korta och gick i mål med 110.43 prick. På långa banan bommade Jan och Kent två kontroller, det gjorde inte Sölve och Jesper som var det enda ekipaget utan kontrollmissar, men de drogs med tre punkteringar istället och fick onödigt mycket tidsprick då reservhjulen tog slut och räddningen blev just Jan och Kent som offrade tid och lånade ut reservhjul. Denna del av orienterings-Sverige är välkänt för sina steniga partier, inget undantag denna gång.
Klass A, 14 startande
1. B.Henriksson/C.Nideborn, LMS, 58.30
6. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 87.54
7. S./J.Eklund, RMK, 100.57
Klass övriga, B+C, 14 startande
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 99.35
4. S./B.Johansson, RMK, 128.57
5. L-E./M.Lindell, RMK, 173.20
Korta banan, 5 startande
1. S-O./L.Ehrencrona, ÅrMK, 105.11
2. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 110.43
Villospåret III:e försöket, SM-I
Rasbo MK, 24 augusti, av SE & JE
SM-deltävling igen för arrangerande Rasbo MK. Start, uppehåll och mål vid Börje idrottsgård och vi hade 36 startanden till denna tävling som i huvudsak banläggare Sten Johansson och Roine Johansson tänkt ihop med hjälp av resten av gänget där vi i år fått förstärkning på kartritarsidan med Jonas Eklund. Start klockan 16 med fyra enklare sträckor i grusgropar norr om Uppsala; två sträckor i Gozzi, och en vardera i Åsby och Ballast. Efter detta uppehåll med videovisning från ekipagens framfart i dammet. Omstart för nattetapp med fyra sträckor klockan 20 och transport ut till Järlåsa-skogarna där orienteringen blev klart mer avancerad. Sträcka fem gick norr om Järlåsa över allmänningen med fina rätningar och halvsnabba partier. Sjätte sträckan gick sydväst om samhället och innehåll två läckerheter. Första direkt efter start då ekipagen efter 600 meter kom in på en icke kartlagd travträningsbana som skulle korsas mitt på, flera ekipage valde att följa banan istället. Sista kontrollen på sträckan var placerad på ett vägavsnitt som gick över en berghäll där spåren var obefintliga och många tappade där tid eller hoppade över kontrollen helt. Sträcka sju gick på allmänningen, och sista sträckan gick sedan från prästgården i Börje över en gammal kyrkstig via nyslagna åkrar med orientering runt en mängd större halmbalar. Sista tavlan för tävlingen var placerad på gammal utfart från en åker alldeles intill idrottsgården. Sista bil var i mål 02.30 och vi var återigen rätt så nöjda som arrangörer.
Resultat, 36 startanden
1. M./M.Holmgren, AMK, 50.36
2. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 68.44
3. H-E.Haraldsson/M.Andersson, LMK/DRC, 74.23
Atosrundan, För-NM & MSO
SBOK & ÄMK, 6 september, av BJ
NM i Sverige gick i år av stapeln i Strängnäs och arrangerades av Södertörns biloklubb och Älmhults MK. Förtävlingen, precis som huvudtävlingen, gick onumrerat och det ställde till ganska stora problem bl.a. för oss. De 5 första sträckorna var av likartad orientering. Stor variation på kartorna, gamla ekonomiska kartor blandades med nyare orienteringskartor och vi fick även in några klipp från en gammal 1:50.000 del i bilen. På de nyare kartorna var det inte några stora problem, utan det var på de äldre kartorna som tavla efter tavla efter tavla åktes förbi av Linda och mig, utan att vi märkte något. Trots detta så hittade vi på många av de rätningar som tävlingen bjöd på och lyckligt ovetande om våra missar fortsatte vi. På den sista sträckan var det inte lika mycket vägrätningar utan bjöd istället på en avslutande motorbana som det snurrades runt på. Jag måste säga att arrangörerna hade lyckats med tävlingen väldigt bra. Vägarna var antingen skapliga eller bra och kartorna var väldigt tydliga med endast något undantag. Svårighetsgraden var väldigt hög, fast annat ska man inte förvänta sig av ett För-NM tycker jag. Tyvärr saknades många Rasbo-ekipage det var endast 3 stycken som ställde upp, en stor eloge dock till Benny och Sune som vann den korta banan.
MSO klass A, 8 startande
1. L.Stahre/L-G.Palm, BMS, 51.39
MSO klass Övriga, 9 startande
1. B.Hällkvist/G.Källström, SMKV, 65.53.
7. Lars-Erik./Monica Lindell, RMK, 196.25
8. Linda/Björn Johansson, RMK, 239.33
MSO kort bana, 3 startande
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 63.04
Hyundaipokalen, NM/SM-II
Älmhults MK & SBOK, 7 september, av SE
Efter starten vid P10´s soldathem i Strängnäs inleddes tävlingen med publiksträcka runt gamla rallycrossbanan vid Lagnöområdet. Liksom vår egen mästerskapstävling två veckor tidigare hade arrangören samma upplägg med en dag respektive en nattetapp. Således fortsatte dagetappen med två sträckor i grusgropar vid Malmby, sydost om staden och en sträcka vid ett flygfält vid Stallarholmen. Mest besvärande, speciellt i grusgroparna var allt damm som bildades, men vad annat kunde man vänta sig efter den regnfattiga sommaren. Efter uppehållet vid P10 väntade nattsträckorna på främst de militära områdena i Vansö och Härad. Till dammet som blev ännu värre på övningsfälten hade nu också mörkret inträtt som en speciell ingrediens, det blev alltså riktigt svår orientering efter paus. Sölve och Jesper som avstått fredagstävlingen då Jesper drogs med en kraftig förkylning blev nu främsta RMK:are med en 11:e plats i SM- och en 5:e plats i NM-tävlingen. Linda och Björn avbröt vid NoM-cupens slut (7 av 10 sträckor) och blev trea i den klassen.
SM, 32 startande
1. .H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 61.14
11.S./J.Eklund, RMK, 152.58
16. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 174.59
28. L-E./M.Lindell, RMK, 255.21
NM-U, 34 startande
1. M.Läppinen/S.Ånstrand, SF, 57.47
NM-S
1. J./P. Hellander, LMS. 79.12
5. S./J.Eklund, RMK, 152.58
NoM-cup-S
1. U. Berglund/P. Lundqvist, KMS/MK Team W, 74.51
3. L./B. Johansson, RMK, 133.08
Elisrundan, SM-III final
MK Team Westom, 14 september, av BJ
Team Westom bjöd in till SM-final i Arvika och använde sig, precis som NM-arrangörerna, av den onumrerade typen av bilorientering. SM ska vara svårt och den här tävlingen var inget undantag. Redan innan start fick vi reda på att arrangörens mål var att använda alla vägrätningar i den västra delen av Värmland och jag tror att de lyckades med det. Tävlingen gick mestadels på nya och gamla ekonomiska kartor skala 1:10.000 samt en mängd egenritade kartor. Alla sträckor var likartade, lite vägrätningar och sen in på en egenritad karta med varierande omfång. Vi som startade bland de första på SM-banan blev efter 3:e sträckan först i spåret och det skapade lite problem för oss, inga spår att kika efter. Det gick trots detta ganska bra och med hjälp av solen tog vi oss fram till uppehållet efter 4 sträckor utan allt för många prickar. Efter uppehållet var det mörkt och nu blev det betydligt svårare. Nu blev det också dags att varvåka med de tidigare sträckorna och det var ibland väldigt problematiskt. ”Nej! här åkte vi förra gången, sväng där!” Så lät det i bilen med jämna mellanrum.
Banläggaren svårade även till det på så sätt att vi åkte på ekonomiska kartor med ett fåtal vägar på mitt i en grusgrop, och då var det svårt att i mörkret se mellan vilka högar vi skulle åka. Dessutom bjöds det på mycket järnväg på tävlingen och Lars-Erik och Monika ska ha en stor eloge för att de klarade det helt utan trippmeter i bilen. Det är ganska svårt att kurvläsa på en rak järnväg. Det blev en sen natt i de Värmländska skogarna. Jag och pappa, Sten, slutade dock på en 13: e plats som jag är väldigt nöjd med.
SM banan
1. H-E.H-son/ M.Andersson, LMK/DRC, 86.55
13. Björn/Sten Johansson, RMK, 210.56
16. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 214.59
29. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 349.58
Nordiska Mästerskapet, Norge
Indre Östfold MS, 20 september, av SE
Full helg igen med tävlingar fredag (för-NM) samt lördag (NM) med Örje någon mil från Svenska gränsen som tävlingscenter. Vår vana troget när det gäller Norge-tävlingar startade resan redan på torsdagskvällen för färd till Karlstad och övernattning vid Skutberget. Kortare resa på fredagen och laddning i campingstuga gällde. Transport på ca 8 mil till Vestby vid E6 följde därefter för start i uppvärmningslöpet. Banan var ca 6 mil och innehöll svårigheter lagom anpassade som förträning. Momenten med omärkta vägar och vägkorsningar (alltså vägar som inte finns på kartan utan tävlande själv skall mäta in sig på) och som speciellt utmärker Norsk orientering användes och då (som vanligt höll jag på att säga) väljer tävlande fel väg och hamnar för tidigt i en hemlig tidskontroll som spärrar bakomvarande parti. Så ock denna gång med onödiga tavelmissar när facit givits.
Elvesprinten, För-NM klass U, 38 st
1. H./J.Söndergard, DK, 1624
28. S./J.Eklund, RMK, 11066
Elvelöpet, NM
Indre Östfold MS, 21 september, av SE
Årets sista deltävling och dessutom deltävling nummer 100 sedan starten i Molkolm 1978. Första start kl. 14 för att tävlande skall kunna hinna i mål och förbereda sig för den utlovade jubileumsmiddagen kl. 20.00. Arrangören hade "bara" fått till 7 mil orientering och tyckte det skulle bli i kortaste laget men NM-kommitén ansåg dock det skulle räcka och då skulle det finnas gott om tid för socialt samkväm också. Kort tävling i dagsljus behövde väl inte betyda att man måste tanka upp fullt med bensin, Nej, det skulle räcka med 30 liter. Verkligheten blev dock en annan. De sju milen med svår orientering blandades med "transporter" som också dessa innehöll orientering av varierat slag. Tiden rinner på och soppamätaren lyser rött en lång tid innan en mack dyker upp. Det blir till att tanka på en sträcka! Då ekipage Sölve och Jesper med sen start anländer till området runt TK 14 vid stort grusgropsområde intill Mysen vid 21.30-tiden fanns täten av tävlingsfältet i samma område för avslutande delen mellan TK 17-18-19, alltså ännu inget ekipage i mål. Respittiden förlängs från 150 till 240 minuter men detta besked från tävlingsledningen kan inte ha nått fram till alla TK-funktionärer med påföljd att tidskontroller drogs in trots att tävlande hade gott med körtid kvar. Bland annat blev vi Eklunds drabbade av detta. Bittert.
Målet nås omkring kl. 23.30 efter en total löpslängd på över 20 mil. Jubileumsmiddagen hade då börjat för en stund sedan men hungriga NM-deltagare har länsat alla grytor och fat så en liten sent inkommen delegation blir utan och beger sig därför ner till Örje centrum för att söka en bit mat. Räddningen blir en Pizzeria som precis stängt men ägarna är i städartagen och brassar tack och lov igång köket igen för svultna orienterare. Grusgroparna på slutet med alla dess svårigheter samt vissa andra partier på tävlingen hade varit med förra gången NM avgjordes i området visade det sig. Där fick vi kanske förklaringen till att vissa löste svårigheterna (i repris) snabbare medan förstagångarna hade stora svårigheter.
Resultat, NM-U, 42 startande
1. H./J.Söndergard, DK, 2134
7. P.Andersson/R.Johansson SMKK, 6425
33. S./J.Eklund, RMK, 30716
NM-totalt, 2002
1. H./J.Söndergard, DK, 180
22. S./J.Eklund, RMK, 139
Värmlandsnatta, MSO
Kils MK Bil, 5 oktober, av JE
Ännu en fin värmlandstävling som fick ett klart mindre startfält än vad den förtjänade. Benny och Sune dominerade och vann korta banan med drygt två minuters marginal. Långa banan var av svår karaktär med flera fina vägrätningar och en riktig kanonbana. Dessvärre bommade vi några rätningar för mycket, men vi tog också ett par som var riktigt läckra, så inga sura miner utan bara att konstatera att banläggningen med Krister och Jan kunde man inte överlista denna kväll. Sex stycken osträckor med början på fabriksområde i Molkom där största klurigheterna nog var en tavla som endast korta banan skulle ha – men inte långa, och en bemannad passerkontroll som inte skulle passeras alla varven. Det gjorde vi dock gladeligen och fick tre bonusminuter direkt. Sen följde sträcka två. En riktigt läckert rätad utfart från en bondgård klippte vi fint, men hade visst missat en annan rätning istället tidigare på sträckan. Tredjesträckan började inne på en bondgård som hade skenet av lurigheter, men det var bara att rulla därifrån utan kvittens efter några förlorade minuter. Ingen bommad kontroll på sträckan för oss. Sträcka fyra fortsatte som sträckan innan på tallhed med rätningar och ik-tavlor. En bommad kontroll och en för mycket. Femtesträckan kom vi igång på och blev sträck-tvåa på, snabba snurrar runt ett gäng vägtrianglar där ingången till en av dem var ännu en schysst rätning rakt ut i skogen. Slutligen sträcka sex som också flöt bra utan missar. En läcker avslutning på tävlingen där sista passeren var placerad meterna precis före tidskontrollen på en rätning på vänstersidan av vägen.
Klass A
1. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 58.58
8. S./J.Eklund, RMK, 100.40
Korta
1. S.Sundström/B.Sundström, RMK, 42.30
Lusrundan, MSO
Christinehamns MK, 26 oktober, av SE
Lusrundans arrangörer hade valt att lägga sin deltävling i Mellansvenska O-serien som linjeorientering. En form som allt fler provar på. Svårigheterna än så länge som arrangör är kanske att välja rätt kartor och skalor och inte göra för små klipp som gör att kartläsarna mister referenspunkter i terrängen. Viktigt är också att påtryckta linjen inte försvårar orienteringen när kopieringen görs. Christinehamn hade lyckats bra med allt detta förutom ett parti i skala 1:2.000 där flera små klipp gjorde att helheten inte helt gick att få till utan det chansades en hel del från de tävlande. De militära områden som mestadels användes lämpade sig dock mycket väl för en rolig utslagsgivande tävling. Snabba partier varvades med luriga vägval där det lätt blev fel. Det upptäcktes ibland när man kom till samma område lite senare under kvällen. Annars fick man det svart på vitt vid resultatgivningen eftersom tävlingen kördes med onumrerade kontroller. Eklunds som enda startande RMK:are denna kväll trivdes till 100 % och hade så när tagit hem totalsegern. Två tavelmissar (+20 minuter) kändes onödigt. Små marginaler brukar man säga, Jo,jo.
Klass A 14, startande
1. B. Henriksson/C.Nideborn LMS, 49.12
2. S./J.Eklund,RMK, 55.47
Uppländska Bil-o serien, av BJ
Skepptuna MK, 20 september (#1)
Första tävlingen i serien arrangerades av Skepptuna MK och starten för kvällen var Ekbackens motorstadion i Skepptuna. 3 sträckor på programmet och iväg for vi. Första sträckan bestod av s.k. ok-plock och den bjöd inte på några svårigheter. Den andra sträckan var till en början av samma karaktär men avslutades med en lite snurr. Snurren var liten men gjorde ändå att tiden for iväg de flesta åkte på några prickar där. Sista sträckan startades med en häktisk jakt på ok-tavlor och mitt i stressen missar vi en infart bakom en bondgård och får lägga i backen ett flertal gånger. När vi väl hittat vägen och ok-tavlorna far vi vidare mot motorbanan för avslutningen på sträckan och efter ett par snurrar ute på den är vi i mål. Det var en kort och ganska stressande tävling, mycket bra nybörjar bana.
Klass C
1. Jari Styrman/Björn Mattsson, MKO, 9.33
3. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 14.06
14. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 43.51
Klass B
1. G.Åström/K-G.Karlsson, MKR, 5.42
2. Linda/Björn Johansson, RMK, 8.13
Films MK, 4 oktober (#2)
Films MK bjöd in till tävling i Alunda och tävlingen bestod av 3 sträckor. Den första sträckan var av ok-plock karaktär och bjöd inte på några större överraskningar det var helt igenom fina vägar och trots att jag markerade en ok fel och Linda fick gasa på en bra bit tillbaka så hann vi ändå in i mål utan någon prick. Andra sträckan var kortare men dock lite svårare. Det var lite mindre vägar och lite egenritade kartor som gjorde att tiden gick fortare än vad vi i bilen ville. En lite klurig ok som sista tavla resulterade i att backen åkte i och pricken ökade. Sista sträckan blev ännu lite mer intensiv och nu gällde det att vara snabb i utsättningen. Mycket småvägsåka och små svängar runt hus och staket gjorde sträckan väldigt intensiv. Och plötsligt så missas en vägrätning och backen åker ännu en gång i. Sedan en liten snurr och mål. En bra tävling som var lagom svår och finfina bil-o vägar. Dessutom så blev de två segrar för Rasbo genom bröderna Jakob/Jonas och Jesper/Sölve Eklund, jättebra jobbat!
Klass C
1. Jakob/Jonas Eklund, RMK, 16.00
7. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 32.22
10. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 47.54
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 9.26
3. Linda/Björn Johansson, RMK, 17.01
Rasbo MK, 18 oktober (#3)
Rasbos tävling ägde rum i Skyttorp och bestod av 4 sträckor och banläggningen stod Eklunds och Roine för. Första sträckan var egentligen inte svår utan bestod av den klassiska ok-plock varianten. Men vädret ställde till det lite och gjorde vägarna väldigt hala. När vi dessutom åkte lite för långt på den hala vägen och fick backa så rann tiden iväg. Sträckan avslutades med lite snurrande runt några hus och vi hade lite prick med oss till nästa sträcka. Nästa sträcka var av liknande karaktär men med betydligt bättre vägar. Dessutom bjöds det på en vägrätning efter 6 ok-tavlor som vi plockade direkt. En utmärkt vägrätning att ha med på en nybörjartävling då den syntes väldigt bra på kartan. Även denna sträcka avslutades med en lite snurr där det var ganska ont om plats för golfen som vi tog oss fram i. Vi skrapade en betongpelare och fick ett fint bilorienterings märke på den. Tredje sträckan inleddes med en liten snurr och sedan for vi iväg och letade ok-tavlor på kända ”skräcknatta” vägar som Roine letat fram. För att sedan avslutas med ännu en snurr och sedan TK. Sista sträckan kördes i bergtäkten utanför Skyttorp och var väldigt intensiv. Jag och Linda var lite oense om hur det skulle gå till men klarade ända sträckan ganska bra och kunde rulla vidare mot målet. En mycket bra tävling som innehöll bra och roliga vägar och bra banläggning.
Klass C
1. J.Styrman/B.Mattsson, MKO, 11.40
5. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 24.44
7. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 31.06
16. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 75.51
Klass B
1. Linda/Björn Johansson, RMK, 7.43
Almunge MK, 25 oktober (#4)
Almunge MK hade just Almunge och start och mål var i församlingshemmet där. Tävlingen bjöd på 3 sträckor och den första var av ok-plock karaktär. Stora och fina vägar med en mängd ok-tavlor där inget oförutsätt hände. På den andra sträckan blev vägarna lite mindre och nu fick vi även snurra runt lite mer. Det bjöd dock inte på några stora problem men tiden gick nu mycket snabbare och tempot höjdes avsevärt i bilen. Sista sträckan gick i Knutby med en egenritad karta som ledde oss runt på en bondgård. Just den kartan skapade även lite problem till en början då den var vänd upp och ner, jag kunde inte förstå hur vi skulle ta oss igenom huset som stod i vägen. Men plötsligt såg min förare, Linda, den första tavlan och jag fattade hur det var. Sträckan avslutades med lite ok-plock och sedan TK. Det var en ganska bra tävling med variation av banläggningen. Rasbo åkarna lyckades bra denna kväll då Örjan/Jonas kom 2:a i C-klassen endast 6 sek från seger. Jesper/Sölve vann B-klassen långt före mig och Linda eftersom vi skrev fel på en tavla i kaoset som rådde i bilen.
Klass C
1. Jari Styrman/Börn Mattsson, MKO, 7.30
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 7.36
12. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 22.29
14. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 25.15
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 5.20
5. Linda/Björn Johansson, RMK, 14.51
MK Orion, 1 november (#5)
Den avslutande tävlingen i serien tog plats i Hallstavik vid Orionparken och bestod av 3 sträckor. Den första sträckan var en lång sträcka som åktes på små och guppiga vägar. Redan till en början blev det lite klurigt när de lagt in en vägrätning, som jag och föraren, pappa Sten, hittade in på direkt och kände oss nöjda. Bara en lite bit senare hittar vi ännu en rätning och vi guppar vidare bara för att upptäcka att rätningen saknade tavla och att vi skulle ha åkt den nyare vägen. Backen åkte i och tavlan hämtades. Det var svårt att få till bra mått på sträckan och en lite klurig ok hus gjorde att pappa fick ur och springa lite. Med en svettig förare vid ratten kunde vi åka vidare till mål TKn med ett par minuter i prick. Den andra sträckan var kort och gick inne på en såg och bjöd på leriga planer och lite halvsvår orientering. Efter en del diskussioner lyckades vi dock ta oss till TKn på en hyfsad tid. Sista sträckan gick på en liten del av Sipsjöbanan i Hallstavik och gav en hel del prick till alla åkarna. Vi från Rasbo visade än en gång framfötterna då Örjan/Jonas kom på en finfin 2:a plats i C-klassen och Jesper/Sölve och Sten/Björn lyckades med en dubbelseger i B-klassen. En bra tävling som avslutade en bra serie.
Klass C
1. Ann/Rickard Epstein, DMK, 22.59
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 25.54
5. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 31.31
11. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 45.26
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 13.56
2. Sten/Björn Johansson, RMK, 14.58
Total resultatlista
Uppländska Bil-o serien 2002
C Förare
1. Jari Styrman, MK Orion, 117
2. Örjan Stråle, Rasbo MK, 106
6. Gunnar Lindell, Rasbo MK, 91
13. Ander Sigfridsson, Rasbo MK, 69
18. Jakob Eklund, Rasbo MK, 30
C Kartläsare
1. Björn Mattsson, MK Orion, 117
2. Jonas Eklund, Rasbo MK, 113
7. Lars-Erik Lindell, Rasbo MK, 91
14. Bengt Gustavsson, Rasbo MK, 69
B förare
1. G.Åström, MK Rimo, 112
2. Linda Johansson, RMK, 110
3. Jesper Eklund, RMK, 90
8. Sten Johansson, RMK, 28
B kartläsare
1. Björn Johansson, RMK, 113
3. Sölve Eklund, RMK, 90
Arosgurkan, MSO
SMK Västerås, 2 november, av SJ
Hela sju Rasboekipage var anmälda till tävlingen men för Sölve/Jesper tog det roliga slut redan på E18 innan man ens kommit till Västerås när växellådan gav upp. Samlingsplats var som vanligt klubblokalen vid gokartbanan och därifrån blev det transport ut till Lånstaåsen där två sträckor avverkades i och omkring grusgroparna och prickarna ramlade in rejält redan från början. Linda hade den här gången tagit med pappa Sten som kartläsare. De startade som 5:e bil men efter första sträckan var man först i spåret tills Holmgrenarna svepte förbi i slutet av sträcka två. Därefter följde en klurig sträcka med många svårfunna vägrätningar och en hel del skumpande på dåliga vägar. Sträckan fick senare strykas på grund av en felaktig kartskala.
Transport tillbaka till Västerås och avslutningen på Hässlö. Snabbast på samtliga sträckor av Rasbogänget var Jan/Kent och det gav till slut 4:e plats. Därmed var de även klara klubbmästare fast en tävling återstod. Clas/Daniel luftade nya tävlingsbilen och slutade 9:a. Linda/Sten missade vinsten i klass övriga när de fick leta 3-4 minuter efter målet på Hässlö. De blev nu 2:a närmast följda av Lindells som efter en trevande inledning åkte upp sig på sista sträckan. På korta banan blev det överlägsen seger för Benny/Sune som ledde från start till mål.
Långa banan, klass A.
1. M./M.Holmgren, AMK, 29.51
4. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 45.26
9. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 65.06
Långa banan, klass övriga.
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 72.00
2. Linda/Sten Johansson, RMK, 74.01
3. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 81.28
Korta banan, klass C.
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 60.48
Korta banan, PB utom tävlan.
Bo Gustafsson/Eva Andersson, RMK, 172.17
Eckerörundan
Ålands MK, 16 november, av BJ
Avslutningen på säsongen ägde rum på Åland vid Godby hotell. Tävlingarna på Åland brukar vara ganska annorlunda mot i Sverige och detta år var inget undantag. Jag och föraren Linda har i varje fall lärt oss något. Läs PM noga! Vi läste inte vilka skalor som gällde för tävlingen och det fick jobbiga konsekvenser. ”Skala 1:20.000 gäller om inte annat anges” stod det, vilket vi missade. Hela första sträckan blev då en gissningslek då vi inte visste skalan och det resulterade i många prickar. Sträckorna gick på stora vägar nästan rakt igenom och många ok-tavlor. Tavlorna var extremt gömda och jag vet att vi inte var ensamma om att hitta många av dem backandes. Dessutom stod det flera passerkontroller, de är endast markerade med en tavla på Åland, ens med vägen som var svåra och se. Jag och Linda åkte flera av dem och vi var inte ensamma. Fjärde sträckan gick i en grusgrop med en säregen karta som var egenritad. Inga högar och hälften av vägarna fanns med vilket gjorde att vi snurrade många varv extra. Sista sträckan var av liknande karaktär som de tre första. Här blev dock Clas och Daniel påkörda av en taxi och tvingades bryt, jättetråkigt. Den bjöd dock på en klurig sista tavla som var en ok som stod precis innan man svängde av in till TKn. Jag vill tacka Roine för att han visade vägen där. Tävlingen var tyvärr inte av så bra kvalitet då den var svår tack vara extremt gömda tavlor och konstiga kartor, men rolig på det sättet att det var väldigt annorlunda. Vi Rasboåkare gjorde vad vi kunde och bäst lyckades Benny och Sune som slog sig in på en lysande femte plats.
Lång bana, 34 startande
1. Janne/Roger Lindholm, VMK, 9.17
5. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 27.05
21. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 74.56
22. Linda/Björn Johansson, RMK, 76.16
Kort bana, 11 startande
1. Ulla Suomi/M.Rosenqvist, ÅMK, 27,19
2. Bo/Jonas Eklund, RMK, 34.48
Totalresultat 2002
MSO, klass A
1. B.Henriksson/C.Nideborn, LMS, 74
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 68
7/8. S./Je.Eklund, RMK, 62
23/21. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 15
Klass B+C
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/Sbok, 80
4. L-E./M.Lindell, RMK, 64
10. L./B.Johansson, RMK, 33/47
12. S. Johansson /, RMK, 33
17. / S. Johansson, RMK, 19
22. / A.Lindén, RMK, 13
34/31. Ö.Stråhle/Jo.Eklund, RMK, 7
Korta Banan
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 80
9. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 18
MSO Lag
Långa: 1.SMK Västerås, 40 - 2.Ludvika MS, 38 - 3.Rasbo MK, 37.
Korta: Rasbo MK, 40 - 2. Årjäng MK, 36 - 3. Almunge MK, 32
SM
1. H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 120
15. S.Eklund/J.Eklund,RMK, 93
31/32. L-E./M.Lindell, RMK, 63
33/34. S./B. Johansson,RMK, 47
35/36. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 44
RM för klubblag vann gjorde SMK Västerås före Ludvika MS och Almunge MK. Rasbo blev 4:a.
KM, kartläsare
1. Kent Romppala, 45 poäng
2. Jesper Eklund, 37
3. Monica Lindell, 35
4. Björn Johansson, 33
5. Daniel Romppala, 21
6. Sune Sundström, 15
7. Sten Johansson, 11
8. Andreas Lindén, 9
9. Jonas Eklund, 7
förare
1. Jan Södblom, 45
2. Sölve Eklund, 37
3. Lars-Erik Lindell, 35
4. Linda Johansson, 33
5. Clas Ohlström, 22
6. Benny Bergman, 15
7. Sten Johansson, 11
8. Örjan Stråhle, 8
Upplands DM, kartläsare
1. Kent Romppala, RMK, 43
2. Jesper Eklund, 41
6. Björn Johansson, 25
7. Monica Lindell, 23
9. Daniel Romppala, 11
11. Sten Johansson, 9
förare
1. Jan Södblom, RMK, 43 poäng
2. Sölve Eklund, 41
7. Lars-Erik Lindell, 23
8. Linda Johansson, 17
8. Sten Johansson, 17
11. Clas Ohlström, 11
KM-tävlingar 2003.
Skepptuna MK, 23 augusti – Ludvika MS, 6 september – SMK Västerås – Ålands MK, 15 november – Älmhults MK alternativt Nora MK (några datum ej satta)
Missa inte sprintserien där vi arrangerar en deltävling 26 januari 2003.
God Jul! önskar Björn, Sten, Sölve & Jesper
/ Jesper & Sölve Eklund, Björn Johansson © 2002
BILORIENTERING
GUTTSTAFNURREN IV, Sprintcupen
SMK Köping, 15 december av SE
Första deltävlingen i cupen 2001-2002 samlade knappt 20-talet ekipage till Kolsva på lördagsmorgonen där start och mål var förlagt i Folkets park. Tre sträckor där ettan och trean gick i samma område vid Fältspadsgruvan ca 15 km väster om samhället. Sträckan däremellan låg vid södra porten till bruket inne i Kolsva. Lars-Erik och Monica hade ingen riktig ordning på Golfen men kom i alla fall till start i en standardutrustad privatbil. Detta medförde inga större problem att genomföra tävlingen då cuptävlingarna sker i dagsljus och lite av vitsen är att popularisera bilorienteringen och försöka fånga fler intresserande deltagare utan att dessa ska behöva utrusta bilen speciellt. Tjusningen på sprinttävlingarna för etablerade deltagare är att försöka behärska det upptrissade tempot tillsammans med noggrannheten som gärna uppstår på de begränsade tävlingsområdena. Några som behäskade allt detta denna dag var Janne och Kent som vann hela tävlingen med drygt en minut. Även Sölve och Jesper hade en lyckad dag och även de fick plats på prispallen.
Resultat, 18 startande:
1. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 11.47
3. S./J.Eklund, RMK, 14.01
10. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 17.47
12. L-E./M.Lindell, RMK, 19.02
GURKSPRINTEN. Sprintcupen
SMK Västerås, 13 januari
Söndag morgon, blidväder, fyra sträckor, 24 startande, premiärtävling 2002. Allt samlat till Västerås för andra deltävlingen. Två sträckor på folkracebanan och två på Skanskas asfaltverk. Med "gafflade" sträckor var man tvungen att vakta sin tunga i TK-kösnacket så man inte gav mottävlarna några fördelar då man inte visste vilket varv dessa var inne på. Starten på folkracebanan blev lite klurigt då man fick vinkla bilen 90 grader direkt vid startbilen för att komma rätt på banan. Janne och Kent spillde bort tid genom att starta rakt fram och få nästföljande parti att stämma någotsånär innan fadäsen upptäcktes. Troligen försvann segern där. Efter denna miss skärpte sig båda och blev dagens bästa RMK:are på en tredje plats.
Resultat, 24 startande
1. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 11.25
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 12.07
7. S./J.Eklund, RMK, 14.34
10. B./S.Johansson, RMK, 15.14
13. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 16.50
18. L-E./M.Lindell, RMK, 19.56
RASBOSPRINTEN. Sprintcupen
Rasbo MK, 17 februari
I juletid hade Janne och Kent plogat "vägar" på åkrarna i Valparbo för att få till nästan 2 mil sprintorientering i meterdjup snö. När det utsatta datumet för tävling 27 januari infann sig hade allt töat bort och vi var tvungna att flytta datum. Reservplanen fick tas fram med start i Ottarsborg och fyra sträckor fördelade på lika många på Rossla respektive Vendels grus. Ett olyckligt tryckfel i tidkortet för 25% av de tävlande gjorde att Rossla-sträckorna fick utgå då rättvisa inte kunde uppnås. Detta medförde inga stora förändringar i resultatlistan då Vendelssträckorna var av sådan längd och kvalitet att fullt utslag gavs ändå. Ett strongt arbete av vårt arrangörsteam att kunna genomföra tävlingen då dessa så sent som timmarna innan första start måste få fram maskiner och preparera banan ända in i det sista i mildvädret. Sten och Björn kände sig nog mer än hemma i området och blev bästa RMK-are på 5:e plats med många storfräsare efter sig. Det var roligt. Att gina på denna bana utanför kartvägarna kunde straffa sig då svaga isar täckta av snö som brast fanns på vissa ställen. Sista deltävlingen hålls nu i Ludvika i juni och stor chans till totalseger har Janne och Kent. Få se om dom tar den.
Resultat, 22 startande
1. M./M.Homgren, AMK, 11.02
5. S./B.Johansson, RMK, 15.42
9. S./J.Eklund, RMK, 20.33
15. L-E./M.Lindell, RMK, 43.29
22. B.Gustafsson/E.Andersson, RMK, 243.50
GIMOSNURREN. MSO
Films MK, 11 maj
Först ut i årets MSO-serie var Film som förlagt samlingsplatsen till Gimo. Inledningen skedde på Risinge gård med en sprintsträcka där endast sekunder skiljer mellan de tävlande. Men redan sträcka två med start vid Askön SV om Östhammar skulle ge de tävlande godsaker att bita i. Varierande kartklipp med vägrätningar och egenritade tydliga kartor gjorde att spridningen på prickbelastningen drog iväg. Tempot från första sträckan satt i lite för länge för en del. Därefter följde en sträcka i industriområdet vid infarten till Östhammar även här med kartövergångar mellan handelskarta och egenritat som vållade många ekipage bekymmer. Efter detta följde två sträckor i skogs och grusområden dels mellan Östhammar och Norrskedicka samt vid Sund. Dessa områden runt Östhammar har använts för 15–20 år sedan vid MHF-tävlingar men för SBF´s del var detta nya oprövade avsnitt. Sista stäckan startade vid Snesslinge och avslutades mot Gimo och var av karaktären OK-plock. Film hade återigen lyckats med fint arrangemang som uppskattades av deltagarna. Jan och Kent gjorde bästa resultatet från klubben i A-klassen. Clas och Daniel sumpade soppaledningen och med det ca 40 min. på 5:e sträckan och så var den dan förstörd. I klass övriga var Lars-Erik och Monica 5 prick bättre än Andreas som gjorde kartläsardebut med mersmak på lång bana. Otur hade Linda och Björn som utan skyddsplåt fick en riktig stjärnsmäll i oljetråget så att oljepumpen brast och fick bogseras hem. Åke och Bosse fick det tufft på långa banan och kom inte heller i mål. På korta banan som körde tre sträckor var Benny och Sune endast 30 sek. från vinsten. På PB-banan gjorde unge RMK-aren Robin Johansson med hemadress Östhammar kartläsar-debut och vi väntar bara på en fortsättning i högerstolen.
Resultat, klass A, 18 i klassen:
1. M./M.Homgren, AMK, 21.31
3. 3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 28.24
11. S./J.Eklund, RMK, 44.21
18. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 1.35.45
kort bana:
1. J./G.Forsberg, AMK, 12.50
2. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 13.19
3A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 19.05
klass övriga, 21 i klassen:
1. B.Hällström/G.Källström, SMKV, 30.16
6. L-E./M.Lindell, RMK, 1.14.19
8. K.Carlsson/A.Lindén, NMK/RMK, 1.19.13
14. Ö.Stråhle/J.Eklund, RMK, 1.49.15
Åke/Bo samt Linda/Björn bröt tävlingen. I PB-klassen var det fyra startanden.
April April 2002
SMK Västerås, 6 april av BJ
Västerås inledde årets April-serie med en fin tävling som gick runtomkring och i Västerås. De första två sträckorna bjöd inte på några större svårigheter utan de flesta klarade sig utan prick på dessa, men sen blev det mer intensivt. Tredje sträckan var kort och fullpackad med ok-kontroller. Alla slutade med prick på den här sträckan och den nästa blev inte lugnare. Då besökte vi Ballastgropen utanför Västerås, känd från Västerås sprinttävling. I gropen klarade de snabba kartläsarna sig bäst och det visade sig att Rasboekipaget Björn/Sten Johansson, som serien till ära bytt plats i bilen för att delta i Veteranklassen, klarade detta bra. Lars-Erik Lindell visade sig också klara av denna läsning bra och fick en fin tid på sträckan, även han på det andra sätet i bilen för ovanlighetens skull. En mycket fin tävling där Rasbo-ekipaget Björn/Sten Johansson vann Veteranklassen.
Resultat, C-Klassen
1. A./K. Malmberg, LMS, 5,01
6. T.Lagman/L-E Lindell, MMK/RMK, 10,04
VeteranKlassen
1. B./S.Johansson, RMK, 4,34
Kolsva MS, 15 april
Kolsva MS:s tävling var belägen till Kolsvas klubblokal i Kolsva och tävlingen gick runtomkring Kolsva för att sedan avslutas inne i Kolsva. Tävlingen startade med två lätta ok- sträckor som inte bjöd på några större svårigheter och många åkte dessa sträckor utan att ta prick, Rasbo ekipagen Björn/Sten Johansson och Thomas Lagman/L-E Lindell inräknade. Därefter blev det inte lika lätt och tiden verkade gå mycket fortare helt plötsligt. På ett nerlagt bruk åkte vi kors och tvärs genom träd och buskar och nu fick även föraren jobba ordentligt för att styra bilen på de små vägarna. I myllret av vägar så klarade Rasbo åkarna sig utmärkt och det ledde till en ny seger för Björn/Sten i Veteranklassen och en finfin andra plats för Thomas/Lars-Erik i C-klassen. Det ska även tilläggas att Björn/Sten blev totalvinnare för tävlingen då de slog både A- och B-kartläsare.
Resultat, C-Klassen
1. M.Johansson/L-M.Hessleryd, KMS, 4,48
2. T.Lagman/L-E.Lindell, MMK/RMK, 6,38
Veteran-Klassen
1. B./S.Johansson, RMK, 4,40
Nora MK, 20 april
Nora med banläggaren Kjell Karlsson bjöd oss på en lite klurigare tävling i Garphyttan. Fem sträckor bjöd banan på och svårigheterna kom direkt. Det var en kort sträcka med bara fyra kontroller och en vägrätning. Det enda Rasbo ekipaget på plats, Sten/Björn Johansson som än en gång bytt platser i bilen, hittade på denna direkt och klarade sig bra på sträckan. Andra sträckan var en liten snurr runt en lada som många klarade bra. Nästa sträcka var även den kort och bjöd på en lite klurig rätning som några missade, däribland Sten/Björn Johansson eftersom Björn gjorde felet att hoppa över en angivelse, som förstås bjöd på en rätning. Efter mycket letande gav Sten/Björn upp och fick mycket tid- och tavelprick för det. Nästa sträcka var en mindre snurr runt några träd i utkanten av en grusgrop och den klarade de allra flesta av ganska bra. Sen bar det iväg ut på lite större vägar som även dessa kantades av några vägrätningar, som många lyckades med att plocka direkt, innan man fortsatte mot målet i Garphyttan. En mycket bra tävling även om det inte gick strålande för det enda Rasbo ekipaget.
B-klassen
1. S./B.Johansson, RMK, 24,45
Slutresultat, April April
C-klassen
1. A./K.Malmberg, LMS, 60
4. T.Lagman/L-E.Lindell, MMK/RMK, 54
Veteran-Klassen
1. S./B.Johansson, RMK, 60
Nordiskt Mästerskap
Billund, Danmark av JE
Tillbaka i Danmark igen, och i år med tävling tre dagar i rad. För-för-NM, för-NM och NM. Först ut var Ikast MK:s Q8 Torsdagsløbet, 25:e april. En tävling på mestadels byvägar och runt gårdar. Vi hoppade ett par rutor och tappade massor på det. Trots det en bra uppvärmnings-tävling. Fler svenska ekipage deltar i tävlingarna, men vi redovisar bara segrande ekipage och de med RMK anknytning.
Resultat torsdag, klass U, 14 st i klassen
1. R.Sjöberg/R.Rousku, SF, 104
10. S./J. Eklund, S, 397
Sen följde Grindsted MK:s Q8 opvarmnings-løbet, 26:e april. Första sträckan strulade direkt för de flesta ekipagen. Lurig ingång vid en mack med ett riktigt fult/fint klipp med riktningsändring utan referenspunkt. Första halvan av tävlingen var byåka med bland annat ett par turer inom Legolands parkerings och hotellområde som var fullsmetat med folk då danskarna hade helg och Legoland lockade. Kändes mindre lustigt att kryssa mellan barnfamiljer och parkerade bilar. Andra halvan var av klassikt danskt 80-tals manér, stora rena kartor med kul orientering. Slutetapp inne på ett industriområde där vi inte var riktigt med i turordningen på körordern. Dels tabbade vi oss, men sen var det en del ändrat i reglementet från tidigare år i hur körordern ska vara uppbyggd; Kör 1-4-2-3-4 till exempel betyder att man börjar på position 1, vilken vi trodde att vi skulle köra till vilket innebar ett extra varv och dubbelnoterade tavlor. Fiffigt tänkte jag, men ikke. Man lär sig nåt nytt om dansk bilo varje gång man är på besök. Hur som haver innehöll inte NM tävlingen denna typ av orientering så det blev värdelöst vetande, i alla fall för detta NM.
Resultat fredag, klass U, 28 st i klassen
1. R.Sjöberg/R.Rousku, SF, 109
4. K.Lannermo/U.Andersson, S, 265
11. S./J. Eklund, S, 403
12. S.Annala/R.Johansson, S, 405
Till sist 27:e april, Aarhus Auto Sport:s Q8-Tørring løbet och den stora NM tävlingen. Tävlingen inleddes med landsvägsåka och några mindre gårdssnurrar med varvning. Det mesta av detta svåra löp gick sedan i områden kring Hastrup Plantage där man är totalt omringad av barrträd och där vägnätet är rikt och man gladeligen tror sig vara rätt fast man tagit en fel parallellväg ett par kartklipp tidigare. Sådant kan kosta tex åtta tavlor på kort tid. Kors och tvärs for vi i alla fall i skogen, och det var riktigt roliga partier, trots en rejäl hagelskur precis då extraljuskåporna måste av och mandskabet behövde titta närmare på den danska klorofyllen. I Danmark är det sällan paus inkluderat i tävlingarna, så det är mestadels full fart som gäller. I alla fall så måste det vara en dröm att lägga dansk bilo i ett sådant fint område där nästan allt ser likadant ut med vägar och träd. För första gången under en dansk NM tävling var inte kartläsaren helt väck i huvudet vid målgången, tvärtom är suget efter dansk bilo bara större trots dessa mördartävlingar som NM brukar innebära. Hoppas att fler upptäcker den danska bilo formen då den är väl värd att prova och en riktig utmaning för kartläsaren.
Fantastiska skogsåkarna Søndergaards vann den danska klassen med 179 prick.
Resultat lørdag NM, klass U, 28 st i klassen
1. E.Yliniemi/J.Kulmala, SF, 479
6. K.Lannermo/U.Andersson, S, 939
12. S.Annala/R.Johansson, S, 1088
16. S./J.Eklund, S, 1376
Rihimäki, Finland
24:e maj var det förtävling i Forssa, Helkama lumimies AS. Sten tog med sig Björn för premiärläsning i Finland. Ännu en bra finsk förtävling där vi dock lade för mycket tid på inledande grusgropsåka där vi dessutom missade en tavla som vi borde ha tagit i en rätad kurva på folkracebana. Sen följde transport, en mindre grusgrop, landsväg och gårdssnurra, missad rätning på landsväg, lite skogsåka och kryssande på en igenvuxen flygraka som inte gav någonting och som avslutades med en liten grusgrop igen.
Ständiga storfavoriterna Søndergaards från Danmark hade en jobbig vecka med motorbyte och tändningsfel. Kom till sist till förtävlingen men fick bryta på sista sträckan med trasig kylare i Imprezan. I samma industriområde ödslade vi mycket tid i onödan på att åka om ett parti som inte gav fler tavlor för det.
Resultat fredag, klass U, 25 i klassen
1. J./P. Hellander, S, 1315
2. K.Lannermo/U.Andersson, S, 1697
10. S./J.Eklund, S, 4148
23. S./B. Johansson, S, 8027
25:e maj NM och finska mästerskap, Riihimäen UA:s 40. Syyseksytys. Start på torget i Riihimäki, transport ut till skog och mark där tävlingen direkt började med en stor rätning. Vi tog den men missade sedan en tavla inne på en plan istället. I Finland är det riktig finorientering med noggrann läsning som gäller. Vill man dessutom slippa tidstillägg ska man gå in på idealtid. Björn fick läsa sig fram extra noggrant då de saknar tripp i bilen. Missa tavlor gör man lätt då man oftast åker för kort med någon meter bara och finnarna är specialister på att gömma tavlorna så att man bara ser dem då man är exakt på rätt ställe. Vi hade flax och knep en bemannad S-tavla som flera missade. Sen följde snurr på industrier och avslutning både runt och inne vid en godsterminal för tåg där vi åkte uppe på perrongen. I ivern skrev vi upp en tavla för mycket, men det gör ingenting då dessa inte bestraffas. Sen följde industrier, skog (där vi passerade det pittoreska finska inslaget av nakna volleybollspelande infödingar), vägrätningar och en mindre crossbana. Mer industri följde med varvning, och avslut före paus i stor grusgrop där vi snabbt tappade tre tavlor på bara ett par svängar. Illa. Transporten sen innehöll flertalet rödljus som sinkade oss, så vi bommade en hemlig tk (AT). Vi förstår fortfarande inte hur banläggaren tänkt sig den sträckningen.
Glasfiberfabrik modell större följde och här skule man åka makligt fram runt och inne i lokalerna. Flera missade kontroller. Sträcka sju sedan gick på ett sågverk och ett jätteupplag med rör och massor av möjligheter att göra bort sig. Sen följde sträckan som satte stopp för vår framfart i resultaten, ett stort skogsområde med stigar runt Hyvinkää:s flygplats. Kom fel in och kollrade bort oss med att svänga av för tidigt, tappade 35-40 minuter innan felets ursprung uppen-barades. När väl tabben var avvärjd så började det flyta på bra, men det tog istället tid då inspirationen tröt lite på efterföljande sträckor. Sträcka tio var ett massivt motorsportfält där det vankades motocross dagen efter, inga problem förutom tidsåtgången och damm och mörker gjorde inte saken lättare. Efterföljande sträckor gick återigen i flygfältsskogen, men tidsbrist gjorde att vi fick hoppa tavlor för att komma i mål inom respittiden. Sten och Björn hoppade en del på slutet, men placerade sig bättre, de tog också en tredjeplats i NoM-Cup som är serien för nytillkomna NM ekipage. Den klassen vanns av svenska Helin/Ahnheim. Pöjkarna Hellanders från Ludvika gjorde en strålande helg med en mycket meriterande andraplats på NM:et.
Resultat, lördag NM, klass U, 24 i klassen
1. H./J. Søndergaard, Dk, 6631
7. K.Lannermo/U.Andersson, S, 11227
18. S./B. Johansson, S, 20857
19. S./J.Eklund, S, 20869
Den 24:e augusti 2002 arrangerar Rasbo MK deltävling 1 av 3 i Bilo SM 2002.
Missa inte heller den allt populärare höstserien i Bilo som arrangeras av Upplandsklubbarna för 35:e året i följd.
Bergslagssommarsprinten, Sprintcupen
Ludvika MS, 8 juni, av SE & JE
Äntligen skulle sprintcupen avgöras något försenat. Den sedan vintern framflyttade avslutande deltävlingen avgjordes lördag förmiddag med tävlingscenter i Grangärde nordväst om Ludvika. Tävlingen var på tre snabba sträckor i området; en såg, ett bruksområde och ett kortare skogsparti med avslutning vid en bensinmack. Jan Södblom & Kent Romppala, RMK, var arrangörer för Rasbo:s deltävling som vi hade i februari, nu fick de vara med och tävla själva för att få ihop till tre resultat i serien. De kom nu trea i denna tävling och tog med det hem totalsegern i cupen.
Resultat, 34 startande
1. H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 16.39
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 17.45
8. S./J.Eklund, RMK, 20.05
9. S./B.Johansson, RMK, 20.10
23. L-E./M.Lindell, RMK, 30.38
24. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 30.38
Totalresultat Sprintcupen 2001/2002
1. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 37
5. S./J.Eklund, RMK,22
8. S./B.Johansson, RMK, 15
25/24. C.Ohlström/D.Romppala,RMK, 3
27/26. L-E./M.Lindell, RMK, 1
Bergslagsnatta, MSO
Ludvika MS, 8 juni, av SE & JE
Efter en kort lunch och 10 km transport till nästa tävlingscenter vid Laxsjöns fritidscenter som även utgjorde förläggning för de tävlande denna junihelg startade Ludvika sitt andra arrangemang denna lördag. Klockan 14 var funktionärerna återigen på plats och nu blev det finsk linjeorientering av bästa sorten. Banan gick österut mot Tuna-Hästberg med visit i bland annat folkets park på första sträckan. Påföljande sträcka runt en gammal banvall hade en fin rätning i buskagen och på den sträckan hamnade Sten och Björn utanför spår och gjorde en dikesvisit som kostade mycket tid. Efter detta följde sträckor på gruvområden vid Idkerberget som krävde noggrann läsning. Banan vände därefter tillbaka med sträcka bland annat på en större komposteringsanläggning. En schysst tävling helt i finsk stil med många kluriga banläggarfinter. Bästa RMK:are blev Benny och Sune med seger på korta banan. Jan och Kent placerade sig bra trots motor-problem med Mazdan. På kvällen hölls det prisutdelningar och baluns, Ludvikas tredje arrangemang denna lördag.
Klass A, 15 startande
1. H-E.H-n/M.Andersson, LMK/DRC, 65.35
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 105.34
5. S./J.Eklund, RMK, 113.11
Klass övriga, B+C, 16 startande
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 85.52
5. S./B.Johansson, RMK, 152.08
11. L-E./M.Lindell, RMK, 242.21
Korta banan, 7 startande
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 26.43
Götlundasnurren, MSO
Nora MK, 17 augusti, av SE & JE
Noras MSO-tävlingar brukar vara kluriga med många tavlor och intensiva snurrsträckor samt onumrerad orientering, så var det även med denna tävling då nu också den korta banan var av samma karaktär. Benny och Sune tog andraplatsen på korta och gick i mål med 110.43 prick. På långa banan bommade Jan och Kent två kontroller, det gjorde inte Sölve och Jesper som var det enda ekipaget utan kontrollmissar, men de drogs med tre punkteringar istället och fick onödigt mycket tidsprick då reservhjulen tog slut och räddningen blev just Jan och Kent som offrade tid och lånade ut reservhjul. Denna del av orienterings-Sverige är välkänt för sina steniga partier, inget undantag denna gång.
Klass A, 14 startande
1. B.Henriksson/C.Nideborn, LMS, 58.30
6. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 87.54
7. S./J.Eklund, RMK, 100.57
Klass övriga, B+C, 14 startande
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 99.35
4. S./B.Johansson, RMK, 128.57
5. L-E./M.Lindell, RMK, 173.20
Korta banan, 5 startande
1. S-O./L.Ehrencrona, ÅrMK, 105.11
2. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 110.43
Villospåret III:e försöket, SM-I
Rasbo MK, 24 augusti, av SE & JE
SM-deltävling igen för arrangerande Rasbo MK. Start, uppehåll och mål vid Börje idrottsgård och vi hade 36 startanden till denna tävling som i huvudsak banläggare Sten Johansson och Roine Johansson tänkt ihop med hjälp av resten av gänget där vi i år fått förstärkning på kartritarsidan med Jonas Eklund. Start klockan 16 med fyra enklare sträckor i grusgropar norr om Uppsala; två sträckor i Gozzi, och en vardera i Åsby och Ballast. Efter detta uppehåll med videovisning från ekipagens framfart i dammet. Omstart för nattetapp med fyra sträckor klockan 20 och transport ut till Järlåsa-skogarna där orienteringen blev klart mer avancerad. Sträcka fem gick norr om Järlåsa över allmänningen med fina rätningar och halvsnabba partier. Sjätte sträckan gick sydväst om samhället och innehåll två läckerheter. Första direkt efter start då ekipagen efter 600 meter kom in på en icke kartlagd travträningsbana som skulle korsas mitt på, flera ekipage valde att följa banan istället. Sista kontrollen på sträckan var placerad på ett vägavsnitt som gick över en berghäll där spåren var obefintliga och många tappade där tid eller hoppade över kontrollen helt. Sträcka sju gick på allmänningen, och sista sträckan gick sedan från prästgården i Börje över en gammal kyrkstig via nyslagna åkrar med orientering runt en mängd större halmbalar. Sista tavlan för tävlingen var placerad på gammal utfart från en åker alldeles intill idrottsgården. Sista bil var i mål 02.30 och vi var återigen rätt så nöjda som arrangörer.
Resultat, 36 startanden
1. M./M.Holmgren, AMK, 50.36
2. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 68.44
3. H-E.Haraldsson/M.Andersson, LMK/DRC, 74.23
Atosrundan, För-NM & MSO
SBOK & ÄMK, 6 september, av BJ
NM i Sverige gick i år av stapeln i Strängnäs och arrangerades av Södertörns biloklubb och Älmhults MK. Förtävlingen, precis som huvudtävlingen, gick onumrerat och det ställde till ganska stora problem bl.a. för oss. De 5 första sträckorna var av likartad orientering. Stor variation på kartorna, gamla ekonomiska kartor blandades med nyare orienteringskartor och vi fick även in några klipp från en gammal 1:50.000 del i bilen. På de nyare kartorna var det inte några stora problem, utan det var på de äldre kartorna som tavla efter tavla efter tavla åktes förbi av Linda och mig, utan att vi märkte något. Trots detta så hittade vi på många av de rätningar som tävlingen bjöd på och lyckligt ovetande om våra missar fortsatte vi. På den sista sträckan var det inte lika mycket vägrätningar utan bjöd istället på en avslutande motorbana som det snurrades runt på. Jag måste säga att arrangörerna hade lyckats med tävlingen väldigt bra. Vägarna var antingen skapliga eller bra och kartorna var väldigt tydliga med endast något undantag. Svårighetsgraden var väldigt hög, fast annat ska man inte förvänta sig av ett För-NM tycker jag. Tyvärr saknades många Rasbo-ekipage det var endast 3 stycken som ställde upp, en stor eloge dock till Benny och Sune som vann den korta banan.
MSO klass A, 8 startande
1. L.Stahre/L-G.Palm, BMS, 51.39
MSO klass Övriga, 9 startande
1. B.Hällkvist/G.Källström, SMKV, 65.53.
7. Lars-Erik./Monica Lindell, RMK, 196.25
8. Linda/Björn Johansson, RMK, 239.33
MSO kort bana, 3 startande
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 63.04
Hyundaipokalen, NM/SM-II
Älmhults MK & SBOK, 7 september, av SE
Efter starten vid P10´s soldathem i Strängnäs inleddes tävlingen med publiksträcka runt gamla rallycrossbanan vid Lagnöområdet. Liksom vår egen mästerskapstävling två veckor tidigare hade arrangören samma upplägg med en dag respektive en nattetapp. Således fortsatte dagetappen med två sträckor i grusgropar vid Malmby, sydost om staden och en sträcka vid ett flygfält vid Stallarholmen. Mest besvärande, speciellt i grusgroparna var allt damm som bildades, men vad annat kunde man vänta sig efter den regnfattiga sommaren. Efter uppehållet vid P10 väntade nattsträckorna på främst de militära områdena i Vansö och Härad. Till dammet som blev ännu värre på övningsfälten hade nu också mörkret inträtt som en speciell ingrediens, det blev alltså riktigt svår orientering efter paus. Sölve och Jesper som avstått fredagstävlingen då Jesper drogs med en kraftig förkylning blev nu främsta RMK:are med en 11:e plats i SM- och en 5:e plats i NM-tävlingen. Linda och Björn avbröt vid NoM-cupens slut (7 av 10 sträckor) och blev trea i den klassen.
SM, 32 startande
1. .H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 61.14
11.S./J.Eklund, RMK, 152.58
16. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 174.59
28. L-E./M.Lindell, RMK, 255.21
NM-U, 34 startande
1. M.Läppinen/S.Ånstrand, SF, 57.47
NM-S
1. J./P. Hellander, LMS. 79.12
5. S./J.Eklund, RMK, 152.58
NoM-cup-S
1. U. Berglund/P. Lundqvist, KMS/MK Team W, 74.51
3. L./B. Johansson, RMK, 133.08
Elisrundan, SM-III final
MK Team Westom, 14 september, av BJ
Team Westom bjöd in till SM-final i Arvika och använde sig, precis som NM-arrangörerna, av den onumrerade typen av bilorientering. SM ska vara svårt och den här tävlingen var inget undantag. Redan innan start fick vi reda på att arrangörens mål var att använda alla vägrätningar i den västra delen av Värmland och jag tror att de lyckades med det. Tävlingen gick mestadels på nya och gamla ekonomiska kartor skala 1:10.000 samt en mängd egenritade kartor. Alla sträckor var likartade, lite vägrätningar och sen in på en egenritad karta med varierande omfång. Vi som startade bland de första på SM-banan blev efter 3:e sträckan först i spåret och det skapade lite problem för oss, inga spår att kika efter. Det gick trots detta ganska bra och med hjälp av solen tog vi oss fram till uppehållet efter 4 sträckor utan allt för många prickar. Efter uppehållet var det mörkt och nu blev det betydligt svårare. Nu blev det också dags att varvåka med de tidigare sträckorna och det var ibland väldigt problematiskt. ”Nej! här åkte vi förra gången, sväng där!” Så lät det i bilen med jämna mellanrum.
Banläggaren svårade även till det på så sätt att vi åkte på ekonomiska kartor med ett fåtal vägar på mitt i en grusgrop, och då var det svårt att i mörkret se mellan vilka högar vi skulle åka. Dessutom bjöds det på mycket järnväg på tävlingen och Lars-Erik och Monika ska ha en stor eloge för att de klarade det helt utan trippmeter i bilen. Det är ganska svårt att kurvläsa på en rak järnväg. Det blev en sen natt i de Värmländska skogarna. Jag och pappa, Sten, slutade dock på en 13: e plats som jag är väldigt nöjd med.
SM banan
1. H-E.H-son/ M.Andersson, LMK/DRC, 86.55
13. Björn/Sten Johansson, RMK, 210.56
16. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 214.59
29. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 349.58
Nordiska Mästerskapet, Norge
Indre Östfold MS, 20 september, av SE
Full helg igen med tävlingar fredag (för-NM) samt lördag (NM) med Örje någon mil från Svenska gränsen som tävlingscenter. Vår vana troget när det gäller Norge-tävlingar startade resan redan på torsdagskvällen för färd till Karlstad och övernattning vid Skutberget. Kortare resa på fredagen och laddning i campingstuga gällde. Transport på ca 8 mil till Vestby vid E6 följde därefter för start i uppvärmningslöpet. Banan var ca 6 mil och innehöll svårigheter lagom anpassade som förträning. Momenten med omärkta vägar och vägkorsningar (alltså vägar som inte finns på kartan utan tävlande själv skall mäta in sig på) och som speciellt utmärker Norsk orientering användes och då (som vanligt höll jag på att säga) väljer tävlande fel väg och hamnar för tidigt i en hemlig tidskontroll som spärrar bakomvarande parti. Så ock denna gång med onödiga tavelmissar när facit givits.
Elvesprinten, För-NM klass U, 38 st
1. H./J.Söndergard, DK, 1624
28. S./J.Eklund, RMK, 11066
Elvelöpet, NM
Indre Östfold MS, 21 september, av SE
Årets sista deltävling och dessutom deltävling nummer 100 sedan starten i Molkolm 1978. Första start kl. 14 för att tävlande skall kunna hinna i mål och förbereda sig för den utlovade jubileumsmiddagen kl. 20.00. Arrangören hade "bara" fått till 7 mil orientering och tyckte det skulle bli i kortaste laget men NM-kommitén ansåg dock det skulle räcka och då skulle det finnas gott om tid för socialt samkväm också. Kort tävling i dagsljus behövde väl inte betyda att man måste tanka upp fullt med bensin, Nej, det skulle räcka med 30 liter. Verkligheten blev dock en annan. De sju milen med svår orientering blandades med "transporter" som också dessa innehöll orientering av varierat slag. Tiden rinner på och soppamätaren lyser rött en lång tid innan en mack dyker upp. Det blir till att tanka på en sträcka! Då ekipage Sölve och Jesper med sen start anländer till området runt TK 14 vid stort grusgropsområde intill Mysen vid 21.30-tiden fanns täten av tävlingsfältet i samma område för avslutande delen mellan TK 17-18-19, alltså ännu inget ekipage i mål. Respittiden förlängs från 150 till 240 minuter men detta besked från tävlingsledningen kan inte ha nått fram till alla TK-funktionärer med påföljd att tidskontroller drogs in trots att tävlande hade gott med körtid kvar. Bland annat blev vi Eklunds drabbade av detta. Bittert.
Målet nås omkring kl. 23.30 efter en total löpslängd på över 20 mil. Jubileumsmiddagen hade då börjat för en stund sedan men hungriga NM-deltagare har länsat alla grytor och fat så en liten sent inkommen delegation blir utan och beger sig därför ner till Örje centrum för att söka en bit mat. Räddningen blir en Pizzeria som precis stängt men ägarna är i städartagen och brassar tack och lov igång köket igen för svultna orienterare. Grusgroparna på slutet med alla dess svårigheter samt vissa andra partier på tävlingen hade varit med förra gången NM avgjordes i området visade det sig. Där fick vi kanske förklaringen till att vissa löste svårigheterna (i repris) snabbare medan förstagångarna hade stora svårigheter.
Resultat, NM-U, 42 startande
1. H./J.Söndergard, DK, 2134
7. P.Andersson/R.Johansson SMKK, 6425
33. S./J.Eklund, RMK, 30716
NM-totalt, 2002
1. H./J.Söndergard, DK, 180
22. S./J.Eklund, RMK, 139
Värmlandsnatta, MSO
Kils MK Bil, 5 oktober, av JE
Ännu en fin värmlandstävling som fick ett klart mindre startfält än vad den förtjänade. Benny och Sune dominerade och vann korta banan med drygt två minuters marginal. Långa banan var av svår karaktär med flera fina vägrätningar och en riktig kanonbana. Dessvärre bommade vi några rätningar för mycket, men vi tog också ett par som var riktigt läckra, så inga sura miner utan bara att konstatera att banläggningen med Krister och Jan kunde man inte överlista denna kväll. Sex stycken osträckor med början på fabriksområde i Molkom där största klurigheterna nog var en tavla som endast korta banan skulle ha – men inte långa, och en bemannad passerkontroll som inte skulle passeras alla varven. Det gjorde vi dock gladeligen och fick tre bonusminuter direkt. Sen följde sträcka två. En riktigt läckert rätad utfart från en bondgård klippte vi fint, men hade visst missat en annan rätning istället tidigare på sträckan. Tredjesträckan började inne på en bondgård som hade skenet av lurigheter, men det var bara att rulla därifrån utan kvittens efter några förlorade minuter. Ingen bommad kontroll på sträckan för oss. Sträcka fyra fortsatte som sträckan innan på tallhed med rätningar och ik-tavlor. En bommad kontroll och en för mycket. Femtesträckan kom vi igång på och blev sträck-tvåa på, snabba snurrar runt ett gäng vägtrianglar där ingången till en av dem var ännu en schysst rätning rakt ut i skogen. Slutligen sträcka sex som också flöt bra utan missar. En läcker avslutning på tävlingen där sista passeren var placerad meterna precis före tidskontrollen på en rätning på vänstersidan av vägen.
Klass A
1. A.Järvinen/U.Andersson, BMK/ÄMK, 58.58
8. S./J.Eklund, RMK, 100.40
Korta
1. S.Sundström/B.Sundström, RMK, 42.30
Lusrundan, MSO
Christinehamns MK, 26 oktober, av SE
Lusrundans arrangörer hade valt att lägga sin deltävling i Mellansvenska O-serien som linjeorientering. En form som allt fler provar på. Svårigheterna än så länge som arrangör är kanske att välja rätt kartor och skalor och inte göra för små klipp som gör att kartläsarna mister referenspunkter i terrängen. Viktigt är också att påtryckta linjen inte försvårar orienteringen när kopieringen görs. Christinehamn hade lyckats bra med allt detta förutom ett parti i skala 1:2.000 där flera små klipp gjorde att helheten inte helt gick att få till utan det chansades en hel del från de tävlande. De militära områden som mestadels användes lämpade sig dock mycket väl för en rolig utslagsgivande tävling. Snabba partier varvades med luriga vägval där det lätt blev fel. Det upptäcktes ibland när man kom till samma område lite senare under kvällen. Annars fick man det svart på vitt vid resultatgivningen eftersom tävlingen kördes med onumrerade kontroller. Eklunds som enda startande RMK:are denna kväll trivdes till 100 % och hade så när tagit hem totalsegern. Två tavelmissar (+20 minuter) kändes onödigt. Små marginaler brukar man säga, Jo,jo.
Klass A 14, startande
1. B. Henriksson/C.Nideborn LMS, 49.12
2. S./J.Eklund,RMK, 55.47
Uppländska Bil-o serien, av BJ
Skepptuna MK, 20 september (#1)
Första tävlingen i serien arrangerades av Skepptuna MK och starten för kvällen var Ekbackens motorstadion i Skepptuna. 3 sträckor på programmet och iväg for vi. Första sträckan bestod av s.k. ok-plock och den bjöd inte på några svårigheter. Den andra sträckan var till en början av samma karaktär men avslutades med en lite snurr. Snurren var liten men gjorde ändå att tiden for iväg de flesta åkte på några prickar där. Sista sträckan startades med en häktisk jakt på ok-tavlor och mitt i stressen missar vi en infart bakom en bondgård och får lägga i backen ett flertal gånger. När vi väl hittat vägen och ok-tavlorna far vi vidare mot motorbanan för avslutningen på sträckan och efter ett par snurrar ute på den är vi i mål. Det var en kort och ganska stressande tävling, mycket bra nybörjar bana.
Klass C
1. Jari Styrman/Björn Mattsson, MKO, 9.33
3. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 14.06
14. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 43.51
Klass B
1. G.Åström/K-G.Karlsson, MKR, 5.42
2. Linda/Björn Johansson, RMK, 8.13
Films MK, 4 oktober (#2)
Films MK bjöd in till tävling i Alunda och tävlingen bestod av 3 sträckor. Den första sträckan var av ok-plock karaktär och bjöd inte på några större överraskningar det var helt igenom fina vägar och trots att jag markerade en ok fel och Linda fick gasa på en bra bit tillbaka så hann vi ändå in i mål utan någon prick. Andra sträckan var kortare men dock lite svårare. Det var lite mindre vägar och lite egenritade kartor som gjorde att tiden gick fortare än vad vi i bilen ville. En lite klurig ok som sista tavla resulterade i att backen åkte i och pricken ökade. Sista sträckan blev ännu lite mer intensiv och nu gällde det att vara snabb i utsättningen. Mycket småvägsåka och små svängar runt hus och staket gjorde sträckan väldigt intensiv. Och plötsligt så missas en vägrätning och backen åker ännu en gång i. Sedan en liten snurr och mål. En bra tävling som var lagom svår och finfina bil-o vägar. Dessutom så blev de två segrar för Rasbo genom bröderna Jakob/Jonas och Jesper/Sölve Eklund, jättebra jobbat!
Klass C
1. Jakob/Jonas Eklund, RMK, 16.00
7. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 32.22
10. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 47.54
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 9.26
3. Linda/Björn Johansson, RMK, 17.01
Rasbo MK, 18 oktober (#3)
Rasbos tävling ägde rum i Skyttorp och bestod av 4 sträckor och banläggningen stod Eklunds och Roine för. Första sträckan var egentligen inte svår utan bestod av den klassiska ok-plock varianten. Men vädret ställde till det lite och gjorde vägarna väldigt hala. När vi dessutom åkte lite för långt på den hala vägen och fick backa så rann tiden iväg. Sträckan avslutades med lite snurrande runt några hus och vi hade lite prick med oss till nästa sträcka. Nästa sträcka var av liknande karaktär men med betydligt bättre vägar. Dessutom bjöds det på en vägrätning efter 6 ok-tavlor som vi plockade direkt. En utmärkt vägrätning att ha med på en nybörjartävling då den syntes väldigt bra på kartan. Även denna sträcka avslutades med en lite snurr där det var ganska ont om plats för golfen som vi tog oss fram i. Vi skrapade en betongpelare och fick ett fint bilorienterings märke på den. Tredje sträckan inleddes med en liten snurr och sedan for vi iväg och letade ok-tavlor på kända ”skräcknatta” vägar som Roine letat fram. För att sedan avslutas med ännu en snurr och sedan TK. Sista sträckan kördes i bergtäkten utanför Skyttorp och var väldigt intensiv. Jag och Linda var lite oense om hur det skulle gå till men klarade ända sträckan ganska bra och kunde rulla vidare mot målet. En mycket bra tävling som innehöll bra och roliga vägar och bra banläggning.
Klass C
1. J.Styrman/B.Mattsson, MKO, 11.40
5. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 24.44
7. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 31.06
16. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 75.51
Klass B
1. Linda/Björn Johansson, RMK, 7.43
Almunge MK, 25 oktober (#4)
Almunge MK hade just Almunge och start och mål var i församlingshemmet där. Tävlingen bjöd på 3 sträckor och den första var av ok-plock karaktär. Stora och fina vägar med en mängd ok-tavlor där inget oförutsätt hände. På den andra sträckan blev vägarna lite mindre och nu fick vi även snurra runt lite mer. Det bjöd dock inte på några stora problem men tiden gick nu mycket snabbare och tempot höjdes avsevärt i bilen. Sista sträckan gick i Knutby med en egenritad karta som ledde oss runt på en bondgård. Just den kartan skapade även lite problem till en början då den var vänd upp och ner, jag kunde inte förstå hur vi skulle ta oss igenom huset som stod i vägen. Men plötsligt såg min förare, Linda, den första tavlan och jag fattade hur det var. Sträckan avslutades med lite ok-plock och sedan TK. Det var en ganska bra tävling med variation av banläggningen. Rasbo åkarna lyckades bra denna kväll då Örjan/Jonas kom 2:a i C-klassen endast 6 sek från seger. Jesper/Sölve vann B-klassen långt före mig och Linda eftersom vi skrev fel på en tavla i kaoset som rådde i bilen.
Klass C
1. Jari Styrman/Börn Mattsson, MKO, 7.30
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 7.36
12. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 22.29
14. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 25.15
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 5.20
5. Linda/Björn Johansson, RMK, 14.51
MK Orion, 1 november (#5)
Den avslutande tävlingen i serien tog plats i Hallstavik vid Orionparken och bestod av 3 sträckor. Den första sträckan var en lång sträcka som åktes på små och guppiga vägar. Redan till en början blev det lite klurigt när de lagt in en vägrätning, som jag och föraren, pappa Sten, hittade in på direkt och kände oss nöjda. Bara en lite bit senare hittar vi ännu en rätning och vi guppar vidare bara för att upptäcka att rätningen saknade tavla och att vi skulle ha åkt den nyare vägen. Backen åkte i och tavlan hämtades. Det var svårt att få till bra mått på sträckan och en lite klurig ok hus gjorde att pappa fick ur och springa lite. Med en svettig förare vid ratten kunde vi åka vidare till mål TKn med ett par minuter i prick. Den andra sträckan var kort och gick inne på en såg och bjöd på leriga planer och lite halvsvår orientering. Efter en del diskussioner lyckades vi dock ta oss till TKn på en hyfsad tid. Sista sträckan gick på en liten del av Sipsjöbanan i Hallstavik och gav en hel del prick till alla åkarna. Vi från Rasbo visade än en gång framfötterna då Örjan/Jonas kom på en finfin 2:a plats i C-klassen och Jesper/Sölve och Sten/Björn lyckades med en dubbelseger i B-klassen. En bra tävling som avslutade en bra serie.
Klass C
1. Ann/Rickard Epstein, DMK, 22.59
2. Örjan Stråle/Jonas Eklund, RMK, 25.54
5. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 31.31
11. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 45.26
Klass B
1. Jesper/Sölve Eklund, RMK, 13.56
2. Sten/Björn Johansson, RMK, 14.58
Total resultatlista
Uppländska Bil-o serien 2002
C Förare
1. Jari Styrman, MK Orion, 117
2. Örjan Stråle, Rasbo MK, 106
6. Gunnar Lindell, Rasbo MK, 91
13. Ander Sigfridsson, Rasbo MK, 69
18. Jakob Eklund, Rasbo MK, 30
C Kartläsare
1. Björn Mattsson, MK Orion, 117
2. Jonas Eklund, Rasbo MK, 113
7. Lars-Erik Lindell, Rasbo MK, 91
14. Bengt Gustavsson, Rasbo MK, 69
B förare
1. G.Åström, MK Rimo, 112
2. Linda Johansson, RMK, 110
3. Jesper Eklund, RMK, 90
8. Sten Johansson, RMK, 28
B kartläsare
1. Björn Johansson, RMK, 113
3. Sölve Eklund, RMK, 90
Arosgurkan, MSO
SMK Västerås, 2 november, av SJ
Hela sju Rasboekipage var anmälda till tävlingen men för Sölve/Jesper tog det roliga slut redan på E18 innan man ens kommit till Västerås när växellådan gav upp. Samlingsplats var som vanligt klubblokalen vid gokartbanan och därifrån blev det transport ut till Lånstaåsen där två sträckor avverkades i och omkring grusgroparna och prickarna ramlade in rejält redan från början. Linda hade den här gången tagit med pappa Sten som kartläsare. De startade som 5:e bil men efter första sträckan var man först i spåret tills Holmgrenarna svepte förbi i slutet av sträcka två. Därefter följde en klurig sträcka med många svårfunna vägrätningar och en hel del skumpande på dåliga vägar. Sträckan fick senare strykas på grund av en felaktig kartskala.
Transport tillbaka till Västerås och avslutningen på Hässlö. Snabbast på samtliga sträckor av Rasbogänget var Jan/Kent och det gav till slut 4:e plats. Därmed var de även klara klubbmästare fast en tävling återstod. Clas/Daniel luftade nya tävlingsbilen och slutade 9:a. Linda/Sten missade vinsten i klass övriga när de fick leta 3-4 minuter efter målet på Hässlö. De blev nu 2:a närmast följda av Lindells som efter en trevande inledning åkte upp sig på sista sträckan. På korta banan blev det överlägsen seger för Benny/Sune som ledde från start till mål.
Långa banan, klass A.
1. M./M.Holmgren, AMK, 29.51
4. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 45.26
9. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 65.06
Långa banan, klass övriga.
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/SBOK, 72.00
2. Linda/Sten Johansson, RMK, 74.01
3. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 81.28
Korta banan, klass C.
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 60.48
Korta banan, PB utom tävlan.
Bo Gustafsson/Eva Andersson, RMK, 172.17
Eckerörundan
Ålands MK, 16 november, av BJ
Avslutningen på säsongen ägde rum på Åland vid Godby hotell. Tävlingarna på Åland brukar vara ganska annorlunda mot i Sverige och detta år var inget undantag. Jag och föraren Linda har i varje fall lärt oss något. Läs PM noga! Vi läste inte vilka skalor som gällde för tävlingen och det fick jobbiga konsekvenser. ”Skala 1:20.000 gäller om inte annat anges” stod det, vilket vi missade. Hela första sträckan blev då en gissningslek då vi inte visste skalan och det resulterade i många prickar. Sträckorna gick på stora vägar nästan rakt igenom och många ok-tavlor. Tavlorna var extremt gömda och jag vet att vi inte var ensamma om att hitta många av dem backandes. Dessutom stod det flera passerkontroller, de är endast markerade med en tavla på Åland, ens med vägen som var svåra och se. Jag och Linda åkte flera av dem och vi var inte ensamma. Fjärde sträckan gick i en grusgrop med en säregen karta som var egenritad. Inga högar och hälften av vägarna fanns med vilket gjorde att vi snurrade många varv extra. Sista sträckan var av liknande karaktär som de tre första. Här blev dock Clas och Daniel påkörda av en taxi och tvingades bryt, jättetråkigt. Den bjöd dock på en klurig sista tavla som var en ok som stod precis innan man svängde av in till TKn. Jag vill tacka Roine för att han visade vägen där. Tävlingen var tyvärr inte av så bra kvalitet då den var svår tack vara extremt gömda tavlor och konstiga kartor, men rolig på det sättet att det var väldigt annorlunda. Vi Rasboåkare gjorde vad vi kunde och bäst lyckades Benny och Sune som slog sig in på en lysande femte plats.
Lång bana, 34 startande
1. Janne/Roger Lindholm, VMK, 9.17
5. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 27.05
21. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 74.56
22. Linda/Björn Johansson, RMK, 76.16
Kort bana, 11 startande
1. Ulla Suomi/M.Rosenqvist, ÅMK, 27,19
2. Bo/Jonas Eklund, RMK, 34.48
Totalresultat 2002
MSO, klass A
1. B.Henriksson/C.Nideborn, LMS, 74
3. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 68
7/8. S./Je.Eklund, RMK, 62
23/21. C.Ohlström/D.Romppala, RMK, 15
Klass B+C
1. T.Lagman/P.Kihlstenius, MMK/Sbok, 80
4. L-E./M.Lindell, RMK, 64
10. L./B.Johansson, RMK, 33/47
12. S. Johansson /, RMK, 33
17. / S. Johansson, RMK, 19
22. / A.Lindén, RMK, 13
34/31. Ö.Stråhle/Jo.Eklund, RMK, 7
Korta Banan
1. B.Bergman/S.Sundström, RMK, 80
9. A.Sigfridsson/B.Gustavsson, RMK, 18
MSO Lag
Långa: 1.SMK Västerås, 40 - 2.Ludvika MS, 38 - 3.Rasbo MK, 37.
Korta: Rasbo MK, 40 - 2. Årjäng MK, 36 - 3. Almunge MK, 32
SM
1. H-E.H-son/M.Andersson, LMK/DRC, 120
15. S.Eklund/J.Eklund,RMK, 93
31/32. L-E./M.Lindell, RMK, 63
33/34. S./B. Johansson,RMK, 47
35/36. J.Södblom/K.Romppala, RMK, 44
RM för klubblag vann gjorde SMK Västerås före Ludvika MS och Almunge MK. Rasbo blev 4:a.
KM, kartläsare
1. Kent Romppala, 45 poäng
2. Jesper Eklund, 37
3. Monica Lindell, 35
4. Björn Johansson, 33
5. Daniel Romppala, 21
6. Sune Sundström, 15
7. Sten Johansson, 11
8. Andreas Lindén, 9
9. Jonas Eklund, 7
förare
1. Jan Södblom, 45
2. Sölve Eklund, 37
3. Lars-Erik Lindell, 35
4. Linda Johansson, 33
5. Clas Ohlström, 22
6. Benny Bergman, 15
7. Sten Johansson, 11
8. Örjan Stråhle, 8
Upplands DM, kartläsare
1. Kent Romppala, RMK, 43
2. Jesper Eklund, 41
6. Björn Johansson, 25
7. Monica Lindell, 23
9. Daniel Romppala, 11
11. Sten Johansson, 9
förare
1. Jan Södblom, RMK, 43 poäng
2. Sölve Eklund, 41
7. Lars-Erik Lindell, 23
8. Linda Johansson, 17
8. Sten Johansson, 17
11. Clas Ohlström, 11
KM-tävlingar 2003.
Skepptuna MK, 23 augusti – Ludvika MS, 6 september – SMK Västerås – Ålands MK, 15 november – Älmhults MK alternativt Nora MK (några datum ej satta)
Missa inte sprintserien där vi arrangerar en deltävling 26 januari 2003.
God Jul! önskar Björn, Sten, Sölve & Jesper
/ Jesper & Sölve Eklund, Björn Johansson © 2002