Bilorientering Bilo Uppland

2007-01, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 44.
Bilorientering våren 2007

April-April 1, 17 mars, av Lars-Erik Lindell
Tre sträckor kördes i ett snöfritt före med start i Kolsva. Endast tio ekipage hade slutit upp och av de var bara tre tävlande c-ekipage, varav jag och sonen Nils var ett. Det flöt på riktigt bra tills halvvägs in på tredje och sista sträckan då vi missade ett litet inhopp som var svårt att se på kartan. Vi fick alltså vända tillbaka och det tog tid innan vi hittade den. Men trots detta så var vi snabbaste c-bil för kvällen och vi tog därför full pott i första deltävlingen av årets April-April serie.
1.Lars Erik & Nils Lindell, Rasbo
2.Staffan & Stefan Jansson, Västerås
3.Jonas & Carina Linder, Ludvika, Bröt

April-April 2, 31 mars
Films MK lade en tävling i Gimo som fick ingå i årets April-April serie samtidigt som den även ingick i Ålänningarnas serie. Det var därför ganska många startande, inklusive fem A-ekipage som ville ut och lufta sig. Det var också sex startande i C-klassen i kväll. Det var en bra och ganska lurig tävling som började och slutade på Lunda flygfält. Den var ganska lång också så efter tre timmars åkande började min kartläsare (Nils) känna av tröttheten, men det gick riktigt bra i alla fall. Han glömde någon OK här och där vilket tog lite tid men annars gick det bra. Till slut blev det en fjärde plats för oss vilket gör att fortfarande leder serien.
1.Leif & Tobias Lindberg, Huddinge
2.Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge
3.Sören & Fredrik Myhrberg, Film
4. Lars Erik & Nils Lindell, Rasbo

April-April 3, 21 april
Västerås MS lade den tredje deltävlingen i årets serie. Återigen sex c-ekipage som ställde upp plus diverse B och A-åkare utom tävlan. Återigen jag och Nils men denna gång tog vi med Gunnar som moraliskt stöd i baksätet. Det började dock inte bra då vi missade första passerkontrollen och fick åka tillbaka ca 1 km. Sedan ytterligare några backningar vilket gjorde att den sträckan kändes bara sådär. Tvåan var bara OK-plock och gick bra. På trean började Nils känna av trötthet/åksjuka och jag fick hjälpa till lite mer, men det gick rätt OK i alla fall. Sista sträckan var en snurr på banan vid klubbstugan och nu hade Nils vaknat till igen och det gick kanonbra. Vi körde som f-n, rent ut sagt! Pappa såg riktigt tagen ut efter målgång. Faktum var att vi bara fick stryk av ett annat ekipage på snurren – och det var av våra klubbkompisar far och son Johansson. Totalt slutade vi trea bland c-åkarna denna kväll.
1.Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge
2.Leif & Tobias Lindberg, Huddinge
3.Lars Erik & Nils Lindell, Rasbo

April-April 4, 5 maj
Fjärde deltävlingen i serien startade utanför Strängnäs i regi av SBOK. En kul tävling med lite av varje – några rätningar, lite OK-plock, någon triangel och en avslutande snurr på rallycrossbanan. Nils och jag åkte på rätt bra och hade bara en miss då vi missade en PK i ett vägbyte och fick åka tillbaka flera km för att hämta den. Då gick det undan kan jag lova! Snurren gick som vanligt bra (de har gått från att vara vår akilleshäl till att bli vår specialitet) där vi var snabbaste c-ekipage. Men det var små tidsdifferenser så tyvärr gjorde vår tidigare miss att vi bara blev åtta bland de tio startande i klassen. Vi leder dock fortfarande serien.
1.Tomas Annala & Arne Hägg, Kolsva, 5.33
2.Per Johansson & Gunnar Munktelius, Västerås, 10.37
3.Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge, 14.57
8.Lars Erik & Nils Lindell, Rasbo, 22.55

April-April 5, 2 juni
På grund av att reservdelar till tävlingsbilen inte kommit som de skulle så kunde vi inte köra den avslutande deltävlingen i Fagersta. Det gjorde däremot Anders Karlsson och Anton Sävström, Almunge som efter en mycket bra serie vinner årets upplaga av April-April. Grattis!

Slutställning April-April 2007
1.Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge
2.Leif & Tobias Lindberg, Huddinge
3.Lars Erik & Nils Lindell, Rasbo

Danmark NeZ, Odsherredsløbet, 12 maj,
Holbaek AMTS motorklub, av Sölve Eklund

Startplats för "Odsherredslöbet" var Hörve ca 4 mil väster om Roskilde. Vid tretiden på eftermiddagen startade deltagarna norrut med en utkörseltransport på 25 km. Av 8 svenska ekipage kom två från RMK. Tävlingsbanan inleddes med två timmars körning i by och landskapsområden innan en jättelik äppelodlarplantage utgjorde tävlingsavsnitt. Trots att vägvalen mellan äppelträden var många var det just denna sträcka som vi fick bästa flytet på denna kväll. Efter plantagen fortsatte tävlingen med blandade by och landskapsområden med svårigheterna jämt fördelade. Kaj och Roine som startade 20 min efter oss hade kört ifatt oss till äppelsträckan, men sen förlorade vi kontakten och efter en mindre lyckad kväll för Johansson rullade de in till målet ca 1,5 timmar efter oss och det hör till ovanligheten i Danmark. Ovanligt för dansk bil-o på NM nivå var också att ingen sträcka av mörk granskogsplantage ingick i tävlingen. Klass U:
1.Tomi Viitala/Juha Heikkilä, SF, 230
13.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 538
19.Kaj Suomi/Roine Johansson, RMK, 883

Opvärmningslöpet, 11 maj, Viking AS
Startplats vid Fredriksverk på fredagskvällen. Första etapperna gick i utkanten av staden för att sedan dras söderut på landsbygden till byn Slangerup där vi brottades med problemen på tävling redan för 10 år sedan. Inget undantag denna kväll heller. Banläggeren hade rent ut sagt trasslat till det även i år. När vi till slut listat ut svårigheterna fortsatte tävlingen mot slutpunkten i Fredrikssund. En lagom uppvärmning som trots allt klarades av på 5 timmar så energin fanns kvar för NM dagen efter. Klass U:
1.Jari Ojanperä/Riku Rousko, SF, 192
12.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 511
17.Kaj Suomi/Roine Johansson, RMK, 891

Södertörns BOK, Jubileumståget
19 maj, SM1, av Björn Johansson

Första deltävlingen i årets SM-serie arrangerades av SBOK med start och mål vid Härads motorstadion utanför Strängnäs. Tävlingen kördes med sportident som tidtagningssystem och bestod av 4 etapper. Första etappen bestod av 5 orienteringssträckor som kördes direkt efter varandra. Vi började snurra direkt på rallycrossbanan vid starten, och körde därefter ut på mindre vägar i full fart. De följande 4 sträckorna blandades med små skogsvägar och större grusvägar och en hel del fina rätningar letades upp. Det var ibland mycket intensiva områden, för att sedan bli lite lugnare och även föraren fick njuta av gaspedalen.

Den andra etappen bestod av två orienteringssträckor och gick på orienteringskartor blandat med äldre kartor, där tyvärr trycket blivit mycket dåligt och kartisen fick använda sig av den beprövade gissningsmetoden. Denna etapp avslutades vid en gammal grusgrop med ett par mycket luriga tavlor som vållade stora problem för de tävlande, och flera skratt för publiken.

Etapp 3 och 4 bestod tillsammans av två sträckor som även de vållade en del stora problem. Etapp tre började med ett mycket svårt avhopp som gjorde att det tog en stund innan man riktigt kom igång på sträckan. Den sträckan blev även mycket intensiv mot slutet och tiden rann iväg. Den avslutande etappen Kördes tillbaka till motorstadion och här visade det sig att det är en stor fördel att åka AprilApril serien. Sträckan körde jag nämligen 1 vecka tidigare, fast då åt andra hållet. Första gången jag kan säga till min förare: ”400m sen rätning på vänster sida”. Banläggarna bjöd dock på några nya saker, så det gällde att hänga med.

En mycket rolig och lyckad SM tävling som bjöd på allt det man vill ha av en bilorientering.

1.H-E.Haraldsson/M.Andersson, NMK/DRC, 30.23
2.Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 33.38
3.Sigge/Thomas Henriksson, LMS, 40.52
11.Linda /Björn Johansson, RMK, 57.44
15.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 66.01
17. Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 70.13
20.Kaj Suomi/Roine Johansson, RMK, 84.04

Tävlingar i KM 2007: SBOK 19 maj, KMS 5 oktober, FMK 10 november, ÅMK 17 november

I höst firar den Uppländska biloserien 40 år!
Kom och åk bilorientering. Vi håller grundkurs för totala nybörjare vid varje etapp före start. Man får delta som kartläsare från 9 års ålder i målsmans sällskap.

Se inbjudan, introduktion och film på webben:
bilo.homeunix.org


2007-02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 44.

Finland Förtävling, 24 augusti
av Sölve Eklund
Startplats vid en vägkrog norr om Rihimäki. Första etappen inleddes direkt vid vägkrogen. Ett parti av parkeringen var avspärrat för tävling. Snabba accelerationer och däckskrik kommenterades av publiken som bestod i senare startande deltagare. Blandad orientering i inledningen på gårdar och skogspartier. En etapp gick i en salisodling där fler svenska deltagare kände igen sig då området använts på vintertävling för något år sedan, men då med plogade stigar. Kaj och Roine var över maxtiden.


1. Jonas/Per Hellander, LMS, Toyota RAV4, 3096
2. Harald/Jan Søndergaard, IMK, Subaru Impreza GT, 3178
3. Flemming Jensen/Bent Mikkelsen, SOMS, Toyota RAV4, 3597

7. Sölve/Jesper Eklund, RMK, Mazda 323, 5268

NEZ Finland, Forssa, 25 augusti
av Sölve Eklund

Forssa var återigen startplats. Fyra år sedan förra gången. Även denna gång hade banläggarna utnyttjat ett mindre nedlagt flygfält i tall och moskogsområde. Samma som sist. Förra gången lurades de tävlande att gena i det norra partiet av fältet, men i år var de flesta uppmärksamma på detta så banläggarnas fint gick inte hem två gånger.
Merparten av tävlingen gick sedan runt ett större flygfält med motocrosspår, endurospår, tallhedar m.m i oändlighet. Tur att dagsljus rådde så fixeringen av referenspunkter underlättades. Bröderna Hellander hade full utdelning denna helg med segrar båda tävlingsdagarna. Starkt gjort.


1. Jonas/Per Hellander, LMS, Toyota RAV4, 3848
2. Flemming Jensen/Bent Mikkelsen, SOMS, Toyota RAV4, 4363
3. Harald/Jan Søndergaard, IMK, Subaru Impreza GT, 4960
11.Sölve/Jesper Eklund, RMK, Mazda 323, 8459
12.Kaj Suomi/Roine Johansson, RMK, 8651

NEZ Norge, Skjærgårdsløpet, 8 september
av Roine Johansson
Utan förare till norska deltävlingen i NEZ, och med dåliga resultat efter de deltävlingar som redan hade körts, så var det lätt att anta erbjudandet ifrån Per Andersson Bromma MS att styra RAV-4:an åt honom i Brandsvoll långt ner på på sydkusten bortanför Kristiansand där tävlingen skulle genomföras. 100 tuffa resmil enkel resa avskräcker ju inte en riktig bilo-idiot ens när man inte lyckats anordna en förtävling utan arrangörerna bara utlovade en lätt traditionell norsk tävling med tidräkning på lördagen bara 9 mil lång.

Fördelen var att avresan kunde senareläggas och vi åkte ifrån Uppsala efter en stärkande frukost på fredagsmorgon då vi av erfarenhet visste att trafikrytmen i Norge kräver extratid och det behövdes längre körtid efter gränspassagen. Visst, visst vad rätt vi hade. Ankomsten till Kristiansand där vi hyrt stuga med de andra svenskarna genom P-L:s försorg nåddes först efter 12 timmars bilfärd då fredagstrafiken från Oslo förorsakade 2 timmars stillastående bilkö vid Larvik.
Efter att hittat svenskgänget, fyllt magen med öl och korv under lite anekdoter om norsk bilo utan kartor så var man rätt trött och somnade utan besvär.
Själva tävlingen är det inte mycket att orda om utan kan åtminstone vi helst glömma bort då hela banan innehöll 15 PK, 11 TK, varav vi missade 4 st inkl en TK, och kördes på knappt 2 timmar. Det spännande var de smala serpentinvägarna över bergen där man i de branta utförsbackarna mötte ”civilister” med släpvagn då det tydligen var allmänna 'Fylkesvägar' som ledde till deras sommarhytter och helgen ansågs ytterligt lämplig för höststädning.
Hemresan var lite snabbare då vi missade helgtrafiken i Norge genom tidig start på söndagen men det var mycket lätt att somna när man slöt ögonen vid hemkomsten.

1. Jesper Jakobsen/Henrik Møller-Nielsen, DK, Mazda 323, 403
2. Harald/Jan Søndergaard, Ikast MK, Subaru Impreza GT, 669
3. Rolf Sjøberg/Kari Mamia, SF, Daihatsu Charade, 793
14.Sölve/Jesper Eklund, RMK, Mazda 323, 2309
19.Roine Johansson/Per E Andersson, RMK/BMS, Toyota RAV4, 4587

Villospåret VI, 15 september
av Sten Johansson
Vår egen MSO-tävling Villospåret VI hade start och mål i Tobo med Björn och Sten Johansson som banläggare. Första sträckan var en relativt enkel OK-plock via Tegelsmora och Knypplan till Vendel. Här klarade sig de flesta utan prickar. Dock inte vår egen Roine Johansson som lyckades komma 1.14 min. för sent. Sträcka två kördes i den välbekanta grusgropen norr Läby och här rasade prickarna in. Snabbast var Kenneth Lannermo/Ulf Andersson med 9.13 tätt följda av far och son Lindholm på 10.20. Tävlingen avslutades sedan med två korta, intensiva sträckor på Bergbyåsen. Lannermo/Andersson höll undan till seger knappa minuten före Lindholms. Klass B+C vanns av Lennart och Kenneth Ottosson, Films MK. Rasbos Jakob och Jonas Eklund blev här 6:a. Thomas Jansson/Erik Davidsson fick tyvärr bryta efter att ha slagit i lite för hårt i grusgropen. Korta banan samlade endast två startande och där vann Joakim och Göran Forsberg, Almunge MK.
MSO klass A.
1.Kenneth Lannermo/Ulf Andersson SMK/ÄMK 14.40

2.Jan Lindholm/Roger Lindholm VMS 15.31
3.Håkan Nilsson/Pär Lundqvist MKTW 18.38

MSO klass B+C
1.Lennart Ottosson/Kenneth Ottosson FMK 22.26
2.Mats Andersson/Kenneth Söderqvist FMK 30.33
3.Per Johansson/Gunnar Munktelius VMS 39.13

MSO klass C kort
1.Joakim Forsberg/Göran Forsberg AMK 25.43
2.Sören Myrberg/Fredrik Myrberg FMK 51.25

NEZ Sverige, Kolsva, 5 oktober
av Sölve Eklund

5 oktober med start vid Kolsvas klubbstuga. Ingen förtävling utan tävlingsdag var en fredag . Något som aldrig hänt tidigare sedan NM startade 1978. 20 mil totalt uppdelat på en nordlig och en sydlig slinga. Orienteringsdelen utgjorde ca 80 km. Norra etappen med tre O-sträckor var gammal klassisk orientering på skogsvägar, byar och gårdar med vägrätningar och vägval i massor. Många som varit i branchen länge var lyriska. Banläggarna hade utnyttjat alla finesser man kan leta fram i sådana områden. Efter ett kort fikauppehåll vid startplatsen och en transport söderut gick andra etappen vid och omkring Kjulaåsen söder om Kungsör. Ett härligt område mycket lämpligt för bilorientering. Även här hade banläggarna lagt pannorna i djupa veck för att utnyttja finesser, bl.a det gamla klassiska att man huxflux hamnar i ett område med tavlor som ska ingå i tävlingen i ett senare skede. Området ska i stort bara passeras utan kontroller första gången men många ekipage blir uppjagade och stressas till att leta lösningar för tidigt. Gunnar och Lars-Erik tvingades bryta då en närkontakt med sten spräckt kylaren (skyddsplåt är alltid bra att ha monterad). På hemväg gav dessutom motorn upp då vattnet tog slut.

NEZ-U:
1. Harald/Jan Søndergaard, IMK, Subaru Impreza GT, 67.27

2. Jari Ojanperä/Riku Rousku, SaloUA/NasU, Audi, 84.45
3. Børge holm/Jørn Mørup, Thy MSt/SO, Opel Kadett GSi, 91.09

Svenska klassen
1. Hans-Eric Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, Audi, 67.44
2. Kenneth Lannermo / Ulf Andersson, SMK/ÄMK, VW Golf, 71.07
3. Jonas Hellander/Per Hellander, LMS, Toyota RAV4, 73.50

SM2 Växjö, Dackenatten, 27 oktober
av Sölve Eklund
Årets SM-serie bantades till två deltävlingar. Växjös utgjorde finalen. Lars-Erik/Monika (med nybytt motor) Sölve/Jesper och Roine som chaufför till Brommas Per A. var RMK's deltagare.
Start vid Öjebyn i stadens NV delar. 7st. O-sträckor på tillsammans 75 km var dagens rätt. Den första startade i Öjabys norra utkant. Sträcka sex gick delvis i samma område senare på kvällen men då i motsatt riktning. Banläggarna hade ansträngt sig lite extra med kartor i färg. RMK hade ju detsamma redan på SM tävlingen 2002, men huvudsakligen används fortfarande svartvitt tryck. Sträckorna 2,3 och 4 var blandat med skogsåka, byar, gårdar och landsbygd. Områden som enligt information inte använts i bil-o sammanhang tidigare. Sträckorna innehöll bl.a många vägrätningar.

Sträcka fem gick i ett asfaltverk utan större problem innan vi återvände till området vid flygplatsen där tävlingen inleddes för näst sista sträckan. Mycket svårorienterat parti där sträckans avslutning in till TK'n var alldeles extra lurigt. Endast fyra ekipage klarade sträckan utan tavelmiss, Eklundarna var ett av dessa.
Sista sträckan går delvis i samma område som sträckan innan men avslutningen blir en knepig historia. En riktig godbit att brottas med. Passage genom ett svårorienterat område vid en travbana med marken täckt av ljung gjorde att fler ekipage missade både 3 och 4 tavlor, ovanligt numera då detaljrika kartor oftast används. Det gäller som sagt att omvandla kartbilden till naturen.

1. K Lannermo/U Andersson, SMK/ÄMK, VW Golf, 1.39.53
2. H-E.Haraldsson/M.Andersson, NMK/DRC, Audi 80Q, 1.51.23
3. Jan Lindholm/Roger Lindholm, VMS, Toyota RAV4, 1.57.45

Upplandsserien 1, MK Orion, 28 september
av Lars Erik Lindell
Årets upplaga (den 40:e) av Upplandsserien i bilorientering startade i Västernäs på Väddö, där kvällen inleddes med prisutdelning för fjolårets serie. Halv åtta var sedan första start. Lars Mörnborg och Stig Lindström hade lagt kvällens trevliga bana. Totalt nio startande i C-klassen och fyra i B samt sex PB och ett A-ekipage hade mött upp för kvällen. Tre Rasboekipage i C-klassen och ett i B-klassen mönstrades, och dessutom ett PB-ekipage – klubben sköter sig med andra ord. Tre likartade sträckor inledde – det var varierande orientering med lite OK-plock, några inhopp och trianglar och även någon rätning. Bra kartor med färgtryck kvällen till ära och tydliga angivelser. Bra på alla sätt. Jag körde med sonen Nils (nu 12 år) precis som förra året. Då slutade vi sjua i C-klassen, men den placeringen hade vi tänkt förbättra i år. Det började bra och vi avancerade i fältet så vid starten av sista sträckan låg vi tvåa i spåret. Sista sträckan var annorlunda till karaktären då den bjöd på intensivt snurrande i ett skogsparti och 10.000-dels karta. Nils skötte även det strålande. Vi, liksom flera andra, missade dock en fin rätning inne i skogen och fick åka tillbaka. Men med snabbt tankearbeta av kartläsaren tog vi sedan en genväg tillbaka och drog in i mål-TK på en bra tid. Det räckte till en total andra plats bara 25 sek efter duktiga Anders Karlsson med sonen Anton Sävström, Almunge. Trea slutade Thomas Jansson/Erik Davidsson och Torbjörn Djerf/Jens Eklund var fyra, också Rasbo MK. I B-klassen slutade Örjan Stråhle/Jonas Eklund trea efter en stabil insats.


C-klassen 1.Anders Karlsson/Anton Sävström, AMK, 16:46
2.Lars Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 17:11

3.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 29:49
4.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 30:49

B-klassen 1.Tobias Söderqvist/Kenneth Söderqvist, FMK, 11:40 2.Anders Palm/Jan Hellenberg, BMS/DMK, 14:53 3.Örjan Stråhle/Jonas Eklund, RMK, 15:37

Upplandsserien 2, Rasbo MK, 6 oktober
av Lars Erik Lindell
Klubbens egen deltävling i serien gick på en lördag då det dagen innan varit NEZ i Kolsva. Banläggare var Roine Johansson och jag. Starten var förlagd till Järlåsa bygdegård och de 24 startande fick fyra sträckor att bita i. Sträcka ett var en kort OK-plock längs Kölva vägen ner mot Åland. Inga svårigheter direkt men då grusvägen ibland nästan slår knut på sig själv hade de tävlande fullt upp ändå – vilket visade sig i att endast två ekipage lyckades nolla sträckan. Rasbos Thomas Jansson & Erik Davidsson körde också bra och ledde C-klassen så långt med 24 sek prick. Andra sträckan var längre och gick från Åland söderut för att ta sig genom skogen till Ribbingebäck där den avslutades med en liten snurr på den gamla sågen. Nu var det klubbens Torbjörn Djerf & Jens Eklund som körde bäst och var en av endast tre bilar som nollade. Sedan följde en transport upp till skogarna NV Järlåsa där det finns gott om fina bil-o vägar som bl.a. användes under SM för några år sedan. Två sträckor med intensiv orientering på vägar och stigar med rätningar, inhopp, trianglar, snurrar och annat roligt. Prickarna ökade på nu och vissa fick lite problem. Minst problem hade återigen Anders Karlsson & Anton Sävström, Almunge som vann C-klassen, endast 12 sek. före Torbjörn & Jens och ca 1 min före klubbens tidigare storåkare Kent Romppala med dottern Frida som kartläsare. Mycket bra kört av dem! Thomas och Erik slutade sexa. I B-klassen, som körde en liten svårare bana än C, slutade våra nya klubbmedlemmar Ilpo Gumse och Patrik Jansson fyra efter vissa besvär med sträckorna två och tre. I Prova Bilsport utom tävlan deltog för Rasbo Ola Lagström och Erik Helen, Johan och Tord Janervik.


C-klassen 1.Anders Karlsson/Anton Sävström, AMK, 26:12
2.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 26:24

3.Kent & Frida Romppala, RMK, 27:20
6.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 35:50

B-klassen 1.Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, FMK, 22:25 2.Anders Jansson/Marcus Claar, SBOK, 32:16
3.Birger Porsback/Gunnar Munktelius, VMS, 38:16
4.Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, 51:44

Upplandsserien 3, Skepptuna MK, 12 oktober av Lars Erik Lindell

ilpo & patrik

Återigen start i klubbhuset på Ekbacken. Mörkt, kallt och lerigt – en perfekt kväll för Upplandsserien i bil-o. Hela 10 PB-bilar i kväll minsann – det kanske finns hopp för sporten i alla fall. Första sträcka var mest OK-plock med ett extra varv runt kyrkan. Vi fick backa lite här och var men det gick rätt OK i alla fall. Riktig bra start för Örjan Stråhle & Jonas Eklund i B-klassen som ledde så långt. Andra sträckan gick ner mot Arlanda och liknade den första rätt mycket men hade även några små inhopp i skogen. Inga stora svårigheter dök upp längs vägen men Thomas Jansson & Erik Davidsson var tvungna att bryta efter sträckan. Sträcka tre började bra för oss men mitt på skulle en OK finnas som var stört omöjlig att hitta. Fyra gånger passerade vi den utan att se den vilket naturligtvis kostade massor av tid. Efter det strulade det mesta för oss som det brukar efter en sådan grej. Men det var fler ekipage som hade problem där och flera tappade många placeringar här. Sista sträckan var, föga överraskande, en snurr på en mycket lerig Ekbackens folkracebana. Som alltid roligt att smutsa ner (den för kvällen lånade) bilen. Bästa Rasbo bil för kvällen var Örjan & Jonas som knep tredjeplatsen i B-klassen. Bland C-bilarna var Torbjörn Djerf & Jens Eklund bäst av klubbmedlemmarna och tog en fjärdeplats. Vann gjorde Markus Ahlgren & Andreas Lifh från Kolsva i sin lilla Toyota Starlet. I PB deltog för Rasbo Mattias Hagelin/Mattias Wennman, Per-Erik Sundqvist/Fredrik Brander, Johan Kanhjer/Johan Janervik.

bilden | Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK.

C-Klassen
1.Markus Ahlgren/Andreas Lifh, KMS, 24:39

2.Anders Karlsson/Anton Sävström, AMK, 28:43 3.Leif Lindberg/Tobias Lindberg, HuMK, 34:01
4.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 37:24
6.Kent & Frida Romppala, RMK, 41:19
7.Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 46:50

8. Sören Eriksson/Linda Johansson, AMK/RMK, 53:34

B-Klassen 1.Tobias Söderqvist/Kenneth Söderqvist, FMK, 19:22

2.Anders Jansson/Marcus Claar, SBOK, 20:07
3.Örjan Stråhle/Jonas Eklund, RMK, 21:04
6.Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, 31:29

Upplandsserien 4, Almunge MK, 19 oktober
av Lars Erik Lindell
Starten för Almunges deltävling var förlagt strax norr om Jumkil. Första sträckan startade norr om sjön Bången och gick ner på grusvägarna till Kallås där det snurrades på och omkring gården. Precis där vägen passerar gården är den rätad och en lurigt placerad passerkontroll skulle hittas bakom en hög med ensilagebalar. Det tog lång tid för oss medan för andra klubbrepresentanter som Thomas Jansson & Erik Davidsson samt Ilpo Gumse & Patrik Jansson gick det bättre. De låg båda tvåa i sina respektive klasser efter första sträckan. B-klassen åkte här en längre snurr än C och var även ute och tog några passerkontroller på de omgivande stubbåkrarna. Andra sträckan gick sedan längs vägarna på Bälinge mossor. De flesta tävlande nollade den sträckan. Därefter transport till starten på tredje sträckan som var en tvåminuters snurr i Forkarby. Den gick fort för de flesta, även för oss även om vi tappade en minut då jag tog ett eget initiativ och körde till höger efter en passerkontroll i ett vagnslider. Naturligtvis var det fel håll och jag fick be kartläsaren om ursäkt, lova att aldrig göra så någon mer gång och vända. Riktig bra körde här Kent & Frida Romppala som var snabbast bland de elva C-ekipagen. Sista sträckan var även den en snurr – denna gång på Blacksta gård som även ingick i vår MSO-tävling i fjol. Snabbast bland C var Thomas & Erik, men även Kent & Frida körde fort och som därmed gick förbi oss och klättrade till en slutlig tredje plats. Thomas och Erik slutade på en finfin andra plats. Dessutom vann Ilpo och Patrik B-klassen, så Rasbos facit för kvällen var mycket bra. I PB deltog för Rasbo Mattias Hagelin/Mattias Wennman, Per-Erik Sundqvist/Fredrik Brander, Mikael Billock/Emil Wennman.


C-Klassen
1.Thomas Lagman/Richard Epstein, MMK/DMK, 13:25 2.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 13:56
3.Kent & Frida Romppala, RMK, 16:03

4.Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 16:13
6.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 17:39
8.Tony Eriksson/J.P Johansson, RMK/FMK, 27:04

B-Klassen
1.Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, 15:56
2.Anders Jansson/Marcus Claar, SBOK, 16:17
3.Nils-Bertil Karlsson/Jan Sundgren, MKR/AMK, 16:51

Kräftsvängen, Vara MK, 3 november
av Roine Johansson
Tävlingshösten har varit tunn och 3 november var det åter dags att ställa upp som reservförare, den här gången åt vännen ifrån Film eller rättare sagt Gimo, då Kenneth Söderqvist ville åka den flyttade tävlingen Kräftsvängen. Tävlingen var knappt 4 mil och enkel resa dit var knappt 40 mil så det var ju en tämligen kort utflykt. Tävlingen var av det enklare slaget men tävlingsledaren lovade att det skulle bli utslag för alla. Det blev det också för efter tre sträckors OK-plock av det simpla slaget så var det utslag på sista sträckans 7 min intensivåka på en folkracebana där några skisser blandades med urklippta handelskartor till svårlösta problem som föraren löste helt självständigt under hemresan då tavlorna under tävlingen plockades utan hjälp av körbeskedet. Problemen mångdubblades av faktumet att vänstermarkeringarna var bortrationaliserade och en tavla som hittats men ej noterats första gången sedan körts över och återfanns först efter långt letande liggande mitt ute på en 5000 kvm stor gräsyta. Som alltid dock en trevlig utflykt i brist på annat med många timmars bilo-snack med en likasinnad bilo-vän

1.K.Andersson/I.Andersson, SMS, 24.37
2.S.Henriksson/T.Henriksson, LMS, 24.40
3.K.Fredrixon/K.Westberg, MMK/SBOK, 28.41
5. R.Johansson/K.Söderqvist, RMK/AMK, 39.24

Films MK, Höstrundan, 7 november
av Björn Johansson

larserik-nils
Avslutningen på årets och fjolårets sammanslagna MSO serie samt avslutningen på Uppländska Höstserien 2007 gick av stapeln med start och mål i Tolfta. Bröderna Ottosson stod för banläggningen och på vinterhala vägar bjöd de på 4 sträckor för långa banan. Första sträckan var av enklare ok-plock karaktär och avslutades med ett något klurigare parti i närheten av gamla E4an, efter att man innan åkt till Stömsberg och sedan vikit av in i skogarna. De allra flesta ekipage nollade denna sträcka, vi var dock en av de få bilar som tog prick efter mycket slirande på dubbfria däck och en miss i slutet. Nya tag och start på E4an till nästa sträcka, eller gamla E4an rättare sagt. Första ok vållade stora problem för många som stod på gamla E4an, vi plockade dock den direkt och for sedan in i skogarna norr om skjutfältet där vi snurrade på små härliga vägar som besökts på en och annan bilorientering tidigare. Tredje sträckan gick kring och på flygfältet där både kartläsare och förare fick möjlighet till bra flyt i bilen, mycket roligt. Sista sträckan kördes i Arvidsbogrustag och på det gamla militärområdet väster om Tierp. Här var det svårt att hänga med i alla svängar och tiden rann iväg, men mycket roligt hade vi i bilen. Efter transporten till mål var det bara att konstatera att Films MK än en gång lagt en mycket rolig och utslagsgivande tävling. I PB deltog för Rasbo Per-Erik Sundqvist/Fredrik Brander.

bilden | Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK.

Klass C – Upplandsserien
1.Tony Eriksson/Jonas P. Johansson, RMK/FMK, 22.01
2.Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 23.25
3.Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 29.43
7.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 39.21
8.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 44.51

Klass B – Upplandsserien
1. Per Johansson/Gunnar Munktelius, VMS, 24.57
2. Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, 28.49
3. Mats Andersson/Kenneth Söderqvist, FMK, 40.23
5.Jessica Söllvander/Jonas Eklund, RMK, 74.48

Klass A MSO
1. Jonas Hellander/Per Hellander, LMS, 9.14
2, Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SMK/ÄMK, 11.53
3. Jan Lindholm/Roger Lindholm, VMS, 14.05

Klass B+C MSO
1. B, Per Johansson/Gunnar Munktelius, VMS, 24.57
2. B, Ilpo Gumse/Patrik Jansson, RMK, 28.49
3. C, Tony Eriksson/J.P. Johansson, RMK/FMK, 35.08

Klass C MSO kort bana
1. Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 23.25
2. Markus Ahlgren/Andreas Lifh, KMS, 33.20
3. Sören Myrberg/Fredrik Myrberg, FMK, 35.27

Ålands MK, Eckerörundan, 17 november
av Björn Johansson
Då var det åter dags för avslutningen av bil-o säsongen och med båten till Åland fanns en mängd förväntansfulla bilorienterare. Efter incheckning och lite fika så for vi iväg på en för Åland lång tävling på 5 sträckor. Det bjöds på en blandning av mindre skogsvägar, grusvägar, samt riktigt fina asfaltsvägar. Kartorna var, som vanligt för oss svenskar, ibland en gåta och det var med mycket fantasi som vi lyckades hitta fram vissa bitar. Sträcka 3 bjöd inledningsvis på en kluring då vi i bilen (läs jag) och några andra ekipage vill leta in på en väg som inte gick att åka, och då provades det mesta. Efter att vi kämpat oss upp för en lång backe på elljusspåret så gav vi upp och åkte vidare. Bara för att inse vid nästa tavla att vi inte missat något och grymtandes åkte vi vidare. Mål TKn på sträcka 4 vållade sedan problem, då man skulle åka förbi en TK för att följa pilar in till rätt TK. Detta gjorde att vi, med många andra ekipage, ställde oss i fel kö. Då ar det bra att medtävlare kunde vifta i bilen framför oss och ropa ”fel TK!”. Tack sa vi och åkte till rätt TK. På näst sista sträckan blev det mycket snurrande runt chipsfabriken innan den avslutande korta sträckan tog oss tillbaka till Godby Hotel, där middag och dans väntade. En trevlig utmaning i slutet av säsongen.

Lång bana:

1.Jan Lindholm/Roger Lindholm, VMS, 1.57
2.Rolf Sjöberg/Kari Mamia, LohUA, 2.28
3.Kaj Suomi/Ulf Nyman, RMK/ÅMK, 3.57
14.Linda/Björn Johansson, RMK, 16:04
15.Sune Sundström/Benny Bergman, RMK, 16:42
19.Sten Johansson/Jesper Eklund, RMK, 39:31
22.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 64:42

Kort Bana
1. C.Eriksson/C.Eriksson, ÅMK, Ford, 4.33
2. C.Blomqvist/E.Ölund, ÅMK, Mitsubishi, 23.58
3. S.Andersson/T.Karlsson, LMK, Fiat, 135.44

SM totalt 2007
1. K.Lannermo/U.Andersson, SMK/ÄMK, 118
2. H-E.Haraldsson/M.Andersson, NMK/DRC, 118

3. Jan Lindholm/Roger Lindholm, VMS, 111
10.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 98
15.Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 84
20.Linda/Björn Johansson, RMK, 49
26.Kaj Suomi/Roine Johansson, RMK, 40

40:e Uppländska Höstserien. Klass C:
1.Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 88
2.Lars-Erik Lindell/Nils Lindell, RMK, 82

3.Markus Ahlgren//Rikard Epstein, KMS/DMK, 81
5.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 80

6.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 79
7.Kent Romppala/Frida Romppala, RMK, 78
13. /Linda Johansson, RMK, 22


Klass B:
1.Ilpo Gumse//Kenneth Söderqvist, RMK/FMK, 84/90
2.Tobias Söderqvist//Patrik Jansson, FMK/RMK, 84
3.Anders Jansson/Marcus Claar, SBOK, 84
5. /Jonas Eklund, RMK, 79
6.Örjan Stråhle/ RMK, 54
11.Jessica Söllvander/ RMK, 25

MSO 2006/2007
RMK arrangerade 2 av 4 deltävlingar,
A:
1. K.Lannermo/U.Andersson, SKMK/ÄMK, 59

2. Stig/Henrik Oscarson, VMS, 54
3. Jan/Roger Lindholm, VMS, 52
13/12.Linda/Björn Johansson, RMK, 30

14/13.Sölve/Jesper Eklund, RMK, 29
17.Roine johansson/ RMK, 12
19/20.Kai Suomi/Roine Johansson RMK, 11

B+C:
1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 60

2. Per Johansson/Gunnar Munktelius, VMS, 54
3. Anders S. Karlsson/Anton Sävström, AMK, 53
13/14.Thomas Jansson/Erik Davidsson, RMK, 15
14/15.Erik Davidsson/Jakob Eklund, RMK, 14
14/15.Torbjörn Djerf/Jens Eklund, RMK, 14
16/17.Jessica Söllvander/Jonas Eklund, RMK, 13

17/18.Lars-Erik/Monica Lindell, RMK, 12

C kort:
1. Sören/Fredrik Myrberg, FMK, 56

2. Joakim/Göran Forsberg, FMK, 38
3. Lars-Erik/Nils Lindell, RMK, 20
6. Per-Erik Sundqvist/Sten Johansson, RMK, 19


KM 2007.
Kartläsare.
1. Björn 15, -, 15, 15 /45

2. Jesper 13, 15, 13, 11 /41
3. Roine 9, 13, 11, - /33
4. Erik -, -, 8, 9 /17
5. Sune -, -, -, 13 /13
6. Monika 11, -, -, - /11
7. Patrik -, -, 9, - /9
8. Jens -, -, 7, - /7
9. Jonas -, -, 6, - /6

Förare.
1. Linda 15, -, 15, 13 /43
2. Sölve 13, 15, 13, - /41
3. Kai 9, 13, 11, 15 /39
4. Thomas -, -, 7, 9 /16

5. Lars-Erik 11, -, -, - /11
5. Benny -, -, -, 11 /11
5. Sten -,-,-,11 /11

8. Ilpo -, -, 9, - /9
9. Tony -, -, 8, - /8
10. Torbjörn -, -, 6, - /6
11. Jessica -, -, 5, - /5

En God Jul & Ett Gott Nytt År önskar bilo-skribenterna!