Bilorientering Bilo Uppland

2005-01 & 02, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 42.
Bilorientering våren 2005

April-April 1, 18 mars, av Lars-Erik Lindell
April-April serien bestod i år av fyra stycken tävlingar. Den första gick av stapeln den 18 mars. Det var inte så många som hade hörsammat inbjudan utan endast tio ekipage stod på startlinjen denna kväll och utav dessa representerade två Rasbo MK. Tre ganska lätta sträckor utan några direkta överraskningar stod på programmet. Men det var mycket snö så det gällde att inte köra fast! 4-hjulsdriften på Subarus kom väl till pass denna kväll. Banan gick längs med många småvägar med mycket snö och det var egentligen inga problem att hitta rätta vägen, det var bara att följa hjulspåren från personen som satte ut tavlorna. Men det gällde att mäta noga för skulle man behöva backa eller vända så skulle man få ett elände. Vi (Gunnar och Lars Erik) lyckades slippa vändningar helt och klarade oss undan med två kortare backningar vilket räckte till seger. Tobias Åström och Johan Bohman gjorde en mycket fin insats och slutade på tredje plats. En bra början för Rasbo i årets serie!
Resultat:
1: Gunnar och Lars Erik Lindell, RMK
2: Kjell Carlsson och Carl-Erik Karlsson, Nora MK
3: Tobias Åström och Johan Bohman, RMK

April-April 2, 1 april
Även i andra deltävlingen i serien stod tre ganska lätta sträckor på programmet. Mycket av snön var nu borta så det skulle bli mer lättkört än sist. På första sträckan fick pappa och jag vända för ett inhopp vi dundrade förbi, och vi hade även någon backning vilket gjorde att vi bara var näst bäst på den sträckan. Tiden på andra sträckan ströks av någon anledning som jag tyvärr glömt. På sista sträckan var vi ett antal ekipage som körde noll prickar så vi slutade tvåa i denna deltävling. Tobias och Johan gjorde återigen en bra insats och slutade fyra denna kväll.

Resultat:
1: Niklas Cedstedt och Staffan Holmborn, SkMK
2: Gunnar och Lars Erik Lindell, RMK
3: Anders Karlsson och Anton Sävström, AMK
4: Tobias Åström och Johan Bohman, RMK

April-April 3, 15 april
Tredje deltävlingen av aprilserien skulle bli lite mer att bita i lovade banläggarna i Kolsva. Och enligt uppgift blev det så. Jag (Lars Erik) åkte inte själv så detta är andrahandsuppgifter, men tydligen var det riktigt lurig orientering på mindre vägar och stigar i skogen. Tyvärr var det många (ev. alla) deltagare som drabbades av att några blad var ihophäftade i fel ordning på första sträckan vilket ställde till det för många tävlanden. Vann nu gjorde i alla fall Lindström & Mörnborg från Orion. Enda Rasboekipage för kvällen var Tobias och Johan som slutade femma denna gång.

Resultat:
1: Stig Lindström och Lars Mörnborg, MK Orion
2: Anders Karlsson och Anton Sävström, AMK
3: Niklas Cedstedt och Staffan Holmborn, SkMK
5: Tobias Åström och Johan Bohman, RMK

April-April 4, 22 april
Sista deltävlingen i årets April-April gick i regi av SMK Västerås. Fyra sträckor skulle avverkas. Enda Rasboekipage denna kväll var vi, dvs Gunnar och Lars Erik Lindell. Det började på en folkracebana med en relativt kort snurr där vi var snabbast. Därefter följde en lång stäcka med OK-plock som var lite för enkel då många nollade utan problem. Sedan följde en kort plock-sträcka som vi tyvärr inte nollade pga en backning vid en OK bäck som var lite svår att se. Sista sträckan var sedan en längre snurr på samma folkracebana som första sträckan gick på. Här var det bara en sak som gällde. Fullt ös! Och vi lyckades med hjälp av några strategiska geningar här och där samt mycket adrenalin knipa sträcksegern med några sekunder tillgodo. Sålunda vann vi kvällens tävling och därmed hela April-April serien. Dessutom slutade Tobias och Johan femma. Det smakade fågel det!

Resultat:
1: Gunnar och Lars Erik Lindell, RMK
2: Ilpo Gumse och Patrik Jansson, MK Orion
3: Kjell Carlsson och Carl-Erik Karlsson, Nora MK

Slutställning April-April 2005
1: Gunnar och Lars Erik Lindell, RMK
2: Kjell Carlsson och Carl-Erik Karlsson, Nora MK
3: Anders Karlsson och Anton Sävström, AMK
5: Tobias Åström och Johan Bohman, RMK

X2005-tåget, Södertörns Bilorienteringsklubb, 16 april. av Lars Erik Lindell
Årets MSO-serie inleddes i år med SBOK:s vårtävling X2005-tåget. Starten var denna gång förlagd till Snedens Skyttecentrums Klubbstuga i Enköping. Vi förstod att det återigen skulle bli till att åka på S1 övningsfält där så många tävlingar gått. Detta var en lite speciell tävling eftersom det provades en ny variant vad gällde hur körordrarna delades ut och där tidtagningen vid start och mål på sträckorna skedde med det elektroniska tidtagningssystemet SportIdent. Vid första tidskontrollen fick vi ut körordrar för de fyra första sträckorna. Denna nyordning innebar att det behövdes nästan inga funktionärer alls ute på banan. Efter fjärde sträckan kom dock en bemannad TK där vi sedan fick ut de tre sista sträckornas körordrar. Dessa nymodigheter fungerade alldeles utmärkt och kommer säkert att användas i fler tävlingar framöver.

Tävlingen kördes i år med numrerade kontroller vilket jag (Lars Erik) tycker alltid är att föredra – det är roligare att lösa orienteringsproblemen ute på sträckan än att i efterhand få veta att man missat en eller flera kontroller. Sträckorna var fina och lagom svåra med många fina luringar, bl.a. en I-tavla vid en numera obefintlig väg över ett större fält. Många fick problem här och letade länge vid den efterföljande snurren efter den saknade kontroller innan de flesta (dock ej vi) fattade att missen måste ha legat tidigare och vände tillbaka.

Rasbo MK mönstrade fyra ekipage för kvällen (var är alla andra?) – bäst gick det för Sölve och Jesper Eklund som körde in på en sjunde plats. Syskonen Linda och Björn Johansson kom på en total 12:e plats (11 bland A-kartisar) och syskonen Lindell (Monica och Lars Erik) på en 15:e (3:a bland B,C-kartisar). Dessutom körde Johan Bohman och Tobias Åström korta banan och hade en fin tid och slutade trea.

Resultat A-kartläsare
1: Jan och Roger Lindholm, SMK Västerås
7: Sölve och Jesper Eklund, RMK
11: Linda och Björn Johansson, RMK

B,C-kartläsare
1: Mats Andersson och Kenneth Söderqvist, Film MK
3: Lars Erik och Monica Lindell, RMK

Korta Banan
1: Christer och Erik Svensson, Mönsterås MK
3: Johan Bohman och Tobias Åström, RMK

Danmark NM 22-23 april, Åhus AS., av Sölve Eklund
Näst sista helgen i april lastades tävlingsbilen för årets första långfärd. Avresa torsdag lunch för övernattning i Göteborg innan resa med färja och ytterligare 30 mil till tävlingscentrum vid Billund (Legoland) under fredagen. Att möta våren i södra grannlandet har blivit lite av tradition, men vi bedrog oss lite i år. Ingen vårvärme och lövsprickningen hade inte skjutit fart ännu.

Startplats för "Statoil-Veijlelöbet" var i Århus. Redan på transporten till omstart började problemen då felaktig kartskala angivits av arrangören vilket innebar att de flesta ekipagen irrade omkring inne i stadskvarteren då alla avstånd blev halverade, alltnog löste det sig och omstarten nåddes av alla om än något försenade. Inledningsvis gick banan i by och landskapsområden för att avslutas på en betongindustri innan "mörka skogen" besöktes. Just dessa granplanteringar med rutmönstrade vägar blir speciellt svårorienterade i mörker då referenspunkter är svåra att upptäcka och lokalisera, inget undantag denna afton. Arrangören hade dock begränsat skogsåkat denna kväll.

Resultat: Klass U.
1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson. 174 pr.
12. Sölve/Jesper Eklund. 387 pr.

Statoillöbet NM1 23 april, Åhus AS.
Startplats på samma Statoilmack som fredagstävlingen med startramp och speaker samt en stor kasse med godis och läsk. En 30 min. transport med enkelt körbesked till omstart. Liksom kvällen innan gick tävlingen i byar, landskap och bondgårdar, varav en gård var en mäktig gåsfarm med 10-talet stora byggnader med öppna gavlar försedda med nät och varje gång man for förbi en gavel blev det ett öronbedövande kackel från de tusentals inneboende. Denna variant av bilorientering gör att man stortrivs med Dansk bil-O och det visar sig att vi ligger på en 8:e plats efter ca 5 tim. tävlande.

De avslutande två timmarna hamnar vi i samma skogsparti som NM-tävlingen 2002. Då kördes mer än 50% av banan i området med bl.a en hiskelig hagelskur mindes vi. I år var området betydligt mindre utnyttjat och det var vi tacksamma för. Orienteringen i skogen flöt fint fram denna gång tyckte vi, men vi bedrog oss då alltför många parallella vägar valdes felaktigt, man kommer oftast rätt på banan igen efter kortare partier så misstagen uppdagas först vid målet under genomgång/rättningen. Några tappade placeringar orsakade skogen, men vi uppnådde bästa placeringen någonsin på ett danskt NM, och det var en framgång. Söndagen startade med avresa kl. 08.30 och efter färja, middag hos släkten utanför Göteborg och bilresa mot Uppsala steg vi innanför hemmets dörr vi 00.30 tiden.

Resultat: Klass U.
1. Rolf Sjöberg/Kari Mamia Fin. 318 pr.
11. Sölve/Jesper Eklund 485 pr.

Kils MK 21 maj MSO, av Björn Johansson
Kvällens mål var Kil och efter en lång bilresa ner till Karlstad och incheckning på vandrarhem åkte vi de sista två milen till Kil. Kvällens tävling arrangerades med finskt påbrå som linjeorientering och dessutom med systemet Sportident som tidtagningssystem.

Tävlingen delades in i 5 etapper som var och en delades in i mindre sträckor och det skulle bli visa sig bli 5 tuffa men roliga etapper. Den första etappen gick på mindre landsvägar och på tallhedar, som det visade sig finnas gott om i Kil, och det var inte lätt att hålla reda på alla stigar och vägar som gick kors och tvärs i skogen. För oss började tävlingen med att vi tog fel I-tavla och letade lite i onödan. Andra etappen gick i och omkring en stor grusgrop med mycket högar och vägar att villa bort sig på. Här fick föraren gasa på och det kändes skönt att han fått gasa av sig innan vi åkte in i mörkret och de vägrika tallhedarna.

Etapp 3 startade på samma ställe som första etappen och nu fick vi äntligen ta den i-tavla vi letat upp i början. Även denna etapp gick på tallhedar, men även på några gångvägar som vi fått tillåtelse att åka på. Det började nu bli klurigare och det var viktigt för kartläsaren att hålla tungan rätt i mun och guida föraren rätt.

Fjärde etappen gick so en sträcka inne på ett industriområde på egenritade kartor och föraren fick återigen gasa på lite. På sista etappen var vi åter tillbaka till starten på första och tredje etappen och här blev det en stunds väntan innan start, regnet hade gjort att några vägar inte längre var lämpliga att åka på och därför gjordes banan om något. Sista etappen blev också den tuffaste. På tallhedar mitt i kolsvarta natten åkte vi kors och tvärs på mycket små vägar, och endast hälften av de vägar vi såg fanns med på kartan. En mycket utslagsgivande bana med många svårigheter såväl för kartläsaren som för föraren.

Ett jätte stort grattis till Sölve/Jesper som sin vana trogen letade systematiskt upp nästan alla tavlor och belönades med första platsen. Bra gick det även för oss, Sten/Björn, som lyckades köra in på en femteplats och Lars-Erik/Monica körde in på en finfin tolfteplats totalt och vann klass övriga, grattis. En bra lag-kväll för team Rasbo MK. Tävlingen var mycket bra även om banläggaren tagit i lite väl mycket. Tävlingen höll SM status och det blev en sen kväll innan vi var tillbaka på vandrarhemmet i karlstad.

Resultat klass A 1. Sölve/Jesper E, RMK, 104,50 – 5. Sten/Björn J, RMK, 141,52
Resultat klass Övriga 1. Lars-Erik/Monica L, RMK, 293,59

Bilorientering hösten 2005

Bergslagsnatta, 20 augusti
MSO, Ludvika MS, av Björn Johansson

Ludvika MS anordnade i år sin tävling i Falun och körde med linje systemet istället för vanliga angivelser. Inne på ett stort övningsområde skulle tävlingen gå och jag försökte febrilt komma ihåg vägarna vi åkte SM på där 2001, vilket inte hjälpte. 2 etapper stod för dörren och vi for iväg med rasande fart. Första tavlan kom efter en bits åkande och jag och pappa kunde skratta något då vi insåg att morbror Sören inte tagit denna tavla. Vidare iväg på grusvägar kors och tvärs för att avsluta etappen på en stor skjutbana och senare på ett elljusspår. Sedan pustade vi några sekunder i TKn och sedan fortsatte vi i full fart på elljusspåret. Upp runt ett vattentorn och sedan ner på mindre väg igen och första missade tavlan på etappen flög förbi. Efter mycket gasande var vi åter på skjutfältet och föraren fick sänka farten då det började bli svettigt. Sedan iväg på några svängar och tillbaka till skjutfältet som nu började kännas förvirrat. ”Åkte vi här förra gången? Tror det är nästa, nej nu blev det fel, backa 5 meter”, lät det i bilen. Men vi var ett nöjt ekipage som tog oss tillbaka till mål. Team Rasbo visade åter framfötterna med två pallplatser för dagen.

Resultat Lång
1. K Lannermo/U Andersson, SkMK/Älmhult, 80,46
2. Sölve/Jesper E, RMK, 109,33
3. Sten/Björn J, RMK, 113,38
20. (B5) Lars-Erik/Monica L, RMK, 222,30

GuttstaSnurren, 27 augusti
MSO, Kolsva MS, av Björn Johansson
Kolsva MS bjöd till MSO tävling med start i Kolsva MS klubbstuga i Kolsva. Efter en lång transport var vi uppe vid Näverkärret med omnejd för kvällens strapatser. Tävlingen var inspirerad av den nya tekniken sportident, fast utan tekniken. 4 sträckor totalt och först fick vi kartorna till 2 med bara en snabbvisit vid en bil mellan sträckorna, därefter vanlig TK och samma procedur en gång till för de 2 sista sträckorna. Redan på andra kartan på första sträckan började svårigheterna och vi bar iväg på en liten gammal skogsväg. Så fortsatte det sträckan igenom och även resten av kvällen.

Andra sträckan blev en väldigt nervös sträcka, i varje fall i våran bil. Halva sträckan gick utan att någon tavla hittats och vi drog en lättnandens suck när vi hittade första tavlan, 40m från start TK och en körtid på 15min. De sista 2 sträckorna var väldigt lika de 2 första. Nu fick vi även åka lite på skisser men fortfarande mitt ute i mörkaste skogarna. En otroligt rolig tävling som dock nästan slutade på en stubbe för oss då jag tytt kartan något fel. Lite knuff och trasigt avgassystem senare kunde vi knalla i mål. En bra kväll för team Rasbo med Sölve/Jesper på 4e plats och Linda/Björn på en 6e.

Resultat Lång
1. Jonas/Per Hellander, LMK, 58,15
4. Sölve/Jesper Eklund, RMK, 83,06
6. Linda/Björn Johansson, RMK, 91,17
21.(Ö6) Lars-E/Monica Lindell, RMK, 169,12

38:e Uppländska biloserien – Biloserie sedan 1968

Upplandsserien 1, 30 september
Skepptuna MK, av Lars-Erik Lindell

Då hade det blivit dags för Upplandsserien igen – eller Höstserien som den ibland också kallas. I kväll skulle familjen Lindells yngste medlem debutera inom bilorienteringen, tio år gammal. Han storebror Björn provade lyckan i fjol med bra resultat och lillebror ville inte vara sämre. Vi hade naturligtvis provat några gånger redan på vägarna runt Vänge så helt ovetandes om vad som väntade var han inte. Hans debut kunde inte ha gått mycket bättre. Perfekta måttangivelser levererades hela tävlingen, och lugn läsning.

22 startande mötte upp vid klubbstugan. Första sträckan startade direkt och bestod av OK-plock. Vi tog det naturligtvis mycket lugnt för att komma in i läsandet på rätt sätt. Vi slapp backningar helt och det var vi nöjda med. Vi tog några minuters prick dock – det var flera ekipage som nollade här. Tvåan var en femminuters snurr i en liten grusgrop. Här körde vi pekmetoden som vi hade bestämt att göra vid snurrar, d.v.s. Nils pekar på kartan vart jag ska åka, och jag åker dit. Sen flyttar han fingret till nästa punkt och jag kör vidare o.s.v. Det brukar funka bäst när man inte är så van kartläsare har jag märkt. Taktiken var tydligen bra för vi var snabbast bland PB och slog flera C-ekipage och ett B-ekipage. Tredje sträckan gick tillbaka mot Ekbacken och avslutades på folkracebanan. Bra måttangivelser mellan OK:na och pekmetoden på snurren gav återigen en bra tid. Det visade sig att vi var snabbast bland PB i kväll. En stolt kartläsare åkte hem, ska jag säga!

Snabbast i C-klassen var far och son Lindberg från Huddinge. Bästa Rasbo-åkare blev här Erik Davidsson/Jacob Eklund med en fjärde plats. Per-Erik Sundkvist och Linda Johansson blev sexa.

Resultat, PB
1. Lars Erik & Nils Lindell, RMK – 23:35
3. Tobias Åström & Johan Bohman, RMK – 35:46
5. Jan & Jens Södblom, RMK – 81:30

C, 1. Leif & Tobias Lindberg, HMK – 14:44
2. Markus Ahlgren & Andreas Lifh, KMS – 15:08
3. Tomas Lagman & Rickard Epstein, MMK/DMK – 18:10
4. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK – 18:44
6. Per-Erik Sundkvist & Linda Johansson, RMK – 28:32

B, 1. Jan Hellenberg & Janne Sundgren, DMK/AMK – 9:00
2. Lennart & Kenneth Ottosson, FMK – 11:33
3. Henrik & Stig Oscarsson, SMKV – 19:53

Upplandsserien 2, 7 oktober
Almunge MK, av Lars-Erik Lindell

Då var det dags för den andra deltävlingen i Upplandsserien och startplats denna gång var Torstuna. I kväll skulle jag (Lars Erik) vara kartläsare med pappa Gunnar som förare. Det var riktigt många startande denna kväll – uppåt trettio ekipage. Nästan som på den gamla goda tiden. Första sträckan var enkel med OK-plock längs en större väg. Vi fick till och med vänta in två minuter för att inte dra på oss tidsprick.

Andra sträckan var däremot lite mer att bita i. Den var kort och intensiv och gick runt Torstuna kyrka. Här gick det lite halvknackigt för oss, bl.a. missade vi en OK bäck som vi naturligtvis vände tillbaka för att ta. Tyvärr missade vi den även på tillbakavägen så det tog lite tid innan vi lyckades komma vidare. Tredje sträckan gick dock bättre. Den var blandad med lite OK-plock och två snurrar runt två bondgårdar. Den flöt på riktigt bra vilken gjorde att vi slutade på en tredje plats i C-klassen vilket vi var riktigt nöjda med. Jonas Eklund och Örjan Stråle slutade sexa och Jakob Eklund åtta. Per-Erik Sundqvist och Linda Johansson kom i mål på sextonde plats.

Resultat, PB
2. Kent/Frida Romppalla, RMK, 19:41
7. Jan/Jens Södblom, RMK, 33:29

C, 1. Kenneth/Tobias Söderqvist, FMK, 12:16
3. Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 14:31
6. Jonas Eklund & Örjan Stråle, RMK, 16:27
7. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK, 18:32
16. Per-Erik Sundkvist & Linda Johansson, RMK, 32:34

B, 1. Jan Hellenberg & Janne Sundgren, DMK/AMK, 7:19

Upplandsserien 3, 21 oktober
Films MK, av Linda Johansson

Denna fredagskväll var det Film som stod för arrangemanget och kosan styrdes mot Gimo idrottsplats. Väl där ringde min förare och upplyste om att hans bil hade havererat i Österby och det var bara att sätta sig i bilen och åka och hämta honom. Men vi hann gott och väl till starten ändå. När allra första kartan är en egenritad karta så förstår man nästan vad man går till mötes. Första sträckan var klurigheter på egenritade kartor blandade med OK plock. Den avslutades med en snurr inne på ett flygfält. Hur jag än försökte så förstod jag inte hur jag riktigt kom in på kartan och till slut så lutade sig min förare fram och pekade bestämt på kartan, här är du! Då gick det genast att förstå hur jag skulle åka. Tyvärr lyckades jag skriva 8 i ruta 8 och hade en tavla borta. Sträcka nummer två såg ut att börja lätt men jag och många med mig gjorde det svårt. När man kom till en tavla i en triangel så saknade vi den tavlan som skulle vara före. Vi och många fler snurrade varv på varv ute på en åker. När vi väl gav upp och bestämde oss för att åka vidare så hittade vi tavlan. Det visade sig då att vi inte alls skulle ha åkt in i triangeln första varvet utan kommit tillbaka där senare och tagit tavlan då.

Sedan följde lite OK plock innan även denna sträcka avslutades med en snurr. Sträcka tre var lite lättare med lite mindre snurr men med några kluriga rätningar. Sträcka fyra var en enda stor snurr på en bondgård. Det var under, runt, kors och tvärs och däremellan några bemannade passerer. Jag hade svårt att komma in även på denna karta men när jag väl förstod hur jag kom in så kom vi runt. Kul bana. Huvudet var alldeles slut när man kom hem. Så gott har aldrig korv smakat tidigare. Det var tre Rasbo ekipage i C-klassen. Jonas och Örjan kom femma och Erik och Jakob placeringen efter. Vi hamnade en bit efter på 13e plats. Kul var det att se några nya Lindellekipage på bilorienteringsvägarna. Något fler kan ta lärdom av.

Films MK referat #2, av Lars-Erik Lindell
I kväll skulle familjen Lindell dubblera, det vill säga ställa upp med två ekipage. Jag (Lars Erik) körde med yngste sonen Nils och Gunnar körde med Nils storebror Björn. (Dessutom hade vi lånat in min syster Monicas bil...)

Starten var förlagd till Gimo denna gång med 34 startande, och glädjande nog hela 14 PB-ekipage. Vi i PB körde endast två sträckor denna kväll. Första sträckan gick på omväxlande grus- och asfaltsvägar med några små roliga snurrar och inhopp här och var. Tyvärr gick den inte så bra för något av ekipagen ur Lindell-klanen. Nils och jag lyckades bläddra fram två blad i körordern och fick ingenting att stämma innan vi upptäckte misstaget och Björn blev rejält åksjuk.

Andra sträckan var OK-plock med ett litet inhopp på en gårdsplan på mitten där vi båda hade lite problem. Men det löste sig. På slutet fanns sedan en fin grej. Via en äldre karta skulle vi passera en större väg som inte fanns med på kartan och sedan in på en mindre väg till höger som skulle leda till TK. Att ta sig över den nylagda vägen var inga problem men att hitta in på den lilla visade sig vara lättare sagt än gjort, för där vägen en gång fanns låg nu istället en uppställningsplats för lastbilar. Här gällde det att mäta rätt och åka på trippen. Vi vände och tog om för säkerhets skull. Båda våra ekipage snurrade runt ett tag innan vi med förenade krafter hittade in och kunde köra upp till TK-bilen. Det blev en åttonde och en tolfte plats för oss i kväll i alla fall.

C och B-klasserna körde två ytterligare sträckor. Den första var tydligen relativt lätt då ett flertal ekipage nollade. Den sista var uppenbarligen svårare och gav mer prick. Bäst för Rasbo var i kväll Jonas Eklund/Örjan Stråle som femma och Erik Davidsson/Jakob Eklund som sexa i C-klassen. Vann gjorde Lindbergs från Huddinge.

Resultat, PB
5. Jesper Eklund & Gustav Floderus, RMK – 19:20
6. Tobias Åström & Johan Bohman, RMK – 21:41
8. Lars Erik & Nils Lindell, RMK – 30:56
12. Gunnar & Björn Lindell, RMK – 43:27
13. Mats Blomkvist & Bo Gustavsson, RMK – 61:18

C, 1. Leif & Tobias Lindberg, HMK – 8:49
2. Rickard Glimmerud & Fredrik Berggren, SkMK – 8:57
3. Ilpo Gumse & Patrik Jansson, MKO – 13:52
5. Jonas Eklund & Örjan Stråle, RMK – 16:21
6. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK – 19:09
13. Per-Erik Sundkvist & Linda Johansson, RMK – 57:55

B, 1. Henrik & Stig Oscarsson, SMKV – 12:08
2. Jan Hellenberg & Jan Sundgren, DMK/AMK – 12:52
3. Niklas Cedstedt & Staffan Holmberg, SkMK – 14:53

Upplandsserien 4, 28 oktober
MK Orion, av Lars-Erik Lindell

I år var tävlingen förlagd till Älmsta med sträckor både ute på Väddö och på fastlandet. Det var nya och mycket ambitiösa banläggare i Stig Lindström och Lars Mörnborg. De hade bl.a. letat upp gamla häradskartor som nog var bortåt hundra år gamla. Dessutom använde de digitala kartor från Internet flitigt. Det var fyra rejäla sträckor med omväxlande orientering. Det enda jag kan klaga på var att det var alldeles för många onödiga angivelser som gjorde att det emellanåt var svårt att hinna med. Dock gick det inget vidare för undertecknad denna kväll.

Jag gjorde nog alla nybörjarmisstag man kan göra. Jag borde till exempel ha reagerat på att vägen på kartan var krokig medan vägen vi körde på var spikrak. Det brukar betyda att man är på fel väg! Men det tog ganska lång tid innan jag insåg det och vi kom in på rätt spår igen. Inte heller reagerade jag när vi gick över från en ny digital karta till en karta som uppenbarligen var åtminstone 60–70 år gammal. Det brukar betyda att det är något lurt på gång. Och visst, tredje gången vi vände tillbaka såg föraren den lilla parallella vägstumpen där PK-tavlan stod. Slutet av tredje sträckan var en snurr i en liten by på en gammal karta som dock stämde bättre än man trodde. Jag hade dock fasligt svårt att hitta runt och hade inte en tanke på att använda linjalen när jag inte hittade runt en triangel som man skulle åka. Vad ska man säga? Suck, kanske.

Bästa av Rasboekipagen denna kväll var Jonas Eklund och Örjan Stråle som placerade sig på en fin tredje plats bland C-åkarna. Erik Davidsson och Jakob Eklund belade åttonde platsen och vi själva (Lars Erik tillsammans med Gunnar) slutade nia. Per-Erik Sundkvist och Linda Johansson på elfte plats. I PB-klassen hade vi fyra ekipage med Roine Johansson och Gustav Floderus bäst med en sjätte tid.

Resultat, PB
6. Roine Johansson & Gustav Floderus, RMK – 81:00
8. Tobias Åström & Johan Bohman, RMK – 122:09
11. Mats Blomkvist & Bo Gustavsson, RMK – 131:28

C, 1. Rickard Glimmerud & Fredrik Berggren, SkMK – 39:12
2. Tomas Lagman & Rickard Epstein, MMK/DMK – 40:12
3. Jonas Eklund & Örjan Stråle, RMK – 42:49
8. Erik Davidsson & Jakob Eklund, RMK – 49:35
9. Gunnar & Lars Erik Lindell, RMK – 55:13
11. Per-Erik Sundkvist & Linda Johansson, RMK – 68:22

B, 1. Niklas Cedstedt & Staffan Holmberg, SkMK – 27:38
2. Lilianne Glimmerud & Kenneth Karlsson, SkMK – 38:33
3. Jan Hellenberg & Jan Sundgren, DMK/AMK – 40:37

Upplandsserien 5, 11 november
Rasbo MK, av Linda Johansson

Så var det till slut dags för Rasbo och Lindells att vara arrangörer. Tävlingen gick av stapeln ute i Läby (det som ligger på vägen mot Sala från Uppsala sett). När jag började med att missa infarten till tävlingen så blev jag ju lite fundersam till hur det hela skulle gå. Tävlingen var väldigt varierande med både OK plock och kluriga snurrar. De första sträckorna gick aningen puligt och min förare Per-Erik började lite fint fråga hur jag mäter egentligen och om jag har rätt skala.

Under transporten till sista sträckan vid Kallås så fick vi se en 6-7 bara pojkrumpor och jag vet inte om det var det som inspirerade mig men den sista sträckan gick riktigt bra. Trots att jag vid ett tillfälle läste ner oss i ett dike på höger sida istället för att instruera om en vänstersväng. Men lite bilputtning har väl ingen dött av.

Sista sträckan var klurig med många vägretningar och gamla kartor. På det hela taget var detta en rolig tävling där man fick tänka till lite. Av Rasbo ekipagen så var det Erik och Jakob som lyckades bäst med en tredje plats. Jonas och Örjan kom 8a och vi hamnade som vanligt lite längre ner på en 13e plats. Kul att i PB klassen se några gamla bilorävar med sina barn som kartläsare.

Resultat, PB
5. Kent/Frida Romppalla, RMK, 19:18
6. Tobias Åström/Johan Bohman, RMK, 19:35
8. Jan/Jens Södblom, RMK, 21:37
12. Mats Blomqvist/Bo Gustafsson, RMK, 52:03

C, 1. Kenneth/Tobias Söderqvist, FMK, 16:27
3. Erik Davidsson/Jakob Eklund, RMK, 21:35
8. Jonas Eklund/Örjan Stråle, RMK, 31:45
13. Per-Erik Sundqvist/Linda Johansson, RMK, 48:30

B, 1. Lennart/Kenneth Ottosson, FMK, 5:17

NoM Finland. 2–3 september
Kouvola, Förtävling, av Sölve Eklund

Avresa torsdag kväll med Viking Line. 16 timmars båtresa till Helsingfors då samlingsplats var Heinola 8 mil norr om den finska huvudstaden. Resesällskap var Eino och Sören från AMK, vilka vi även skulle dela stuga med under helgen. Fredagstävlingen startade vid en bensinmack ca 10 km. väster om skidstaden Lahti och redan efter ca 200 meters körning dök första hemliga TK:n upp på ingången till ett motorsportområde.

Detta område blev första utmaningen denna kväll, lite oschysst då man precis satt sig till rätta bakom ratt och karta. Största delen av tävlingen avgjordes emellertid i området runt och på ett nedlagt flygfält. Då vissa partier av området användes flera gånger med olika ingångsvägar vart det emellanåt ett gytter av tävlande bilar som korsade stigarna och det var lätt att välja fel spår i halvljusåkat.

När väl sista tidkontrollen passerats vid flygfältet var det "bara" transport tillbaka till målet kvar, men som vanligt är fanns förstås en passertavla dold i snåren precis efter tidkontrollen, den missade 95% av startfältet. Riktigt bra gick det för Eino och Sören denna kväll.

Resultat klass U:
1. H/J.Söndergaard DK 1855.
6.Eino Honkamäki/Sören Eriksson AMK 4202.
12. Sölve/Jesper Eklund RMK 6533.
18. Kai Suomi/P.Andersson RMK/BMS 8677.

Heinola, NoM, av Sölve Eklund
Upptakten på NM-tävlingen gjordes på rallycrossbanan inom motorsportområdet i nordöstra stadsdelarna. Två sprintvarv med några små snurrar med få kontroller men vad hjälpte det i det vilda tempot. Flera ekipage saknade ändå en kontroll vid målgången för sträckan. Följande sträcka tog oss ut från området och via lite skogsåka kom man så tillbaka till området och fick prova på klurigheterna på motocross och folkracedelarna.

Efter en kortare transport var industriområdet väster om staden nästa tävlingsområde. Därefter följde enklare landsväg och skogsorientering till uppehållet. Efter uppehållet var flera sträckor förlagda till en gigantisk stolpfabrik och dess upplag med grovt virke, här kunde man verkligen se vad finska skogen kan leverera. Returresa söndag kväll så dagen ägnades åt lite sightseeing.

Resultat klass U.
1.H/J. Söndergaard DK 1843.
11.Eino Honkamäki/Sören Eriksson AMK 6032.
12.Sölve/Jesper Eklund RMK 6105.
16.Kai Suomi/P. Andersson RMK/BMS 7897.

Bergbyrundan, 17 september
SM1, Films MK, av Roine Johansson

Äntlingen var det dags för att årets SM-säsong i bilo skulle starta. Vi var bara ett halvt Rasboekipage eftersom Stefan återvänt till sin moderklubb i Kolsva. Stämning och spänning var på topp vid starten intill den historiska Ottar Vendelkråkas sista viloplats för mer än halvannat sekel sedan vilket gav lite föredetta känsla som inte var helt bekväm med tanke på min över ett halvårs ofrivilligt uppehåll från bilo. Det började katastrofalt när man gick på tävlingens första svårighet som var att hitta ur grustaget i Läby på en gammal ekonomisk karta.

Paniken infann sig direkt och det långa uppehållet märktes direkt då hjärnan bootade ur totalt. Turligt nog avslutades sträckan med ett långt avsnitt hederlig hedåka på jungfrueliga marker tillhörande Sätuna som väckte en gammal mans instinkter och den inledande fadäsen kunde hjälpligt förträngas.

Nästa sträcka startades i den välanvända Vendelsgropen och fortsatte norrut på lika välkända åspartier där banläggaren lurade oss som litade till lokalkännedom genom att utnyttja det vägrika området på ett annorlunda sätt. Stefan blev lätt galen då vi på sluttampen hamnade i kön på fem-sex bilar som sökte sig fram hela tiden och inte gav någon möjlighet till passering på den smala stigen, att stillastående stå och vänta när dom framför letar gjorde faktiskt även den lätt flegmatiske passageraren irriterad. Otryckbara ord flög runt i bilen innan sträckan kunde avslutas.

Tredje sträckan kördes på andra sidan E4:an med härlig hedåka och även här hade banläggaren hittat en avslutning där även vi i det gamla gardet inte hade tävlat förr åtminstone inte på 30 år och vägarna på gamla generalstaben är inte lika många som på den ekonomiska kartan vi fick använda nu. En synsvag kartis uppmärksammade inte att en PK skulle passeras två gånger vilket innebar att sträckresultatet blev dåligt trots en i övrigt perfekt åkning.

En längre transport ledde upp till närheten av Tierp vilket innebar att även fjärde sträckan förstördes trots en kul avslutning inne på flygcampen öster om E4:an.

Femte sträckan startades tvärsöver E4:an där lågt flygande bilo-bilar snurrade runt överallt. På en 3 km flygstrip med 3 bilar i bredd så känns det rätt spännande att ligga längst till vänster när man ska svänga av till höger på en liten gräsväg som föraren bestämt sig att vara först in på.

Imponerad över alla nya vägar och områden som Film hittat när man i förväg räknat med att ha lite fördel av att vara gammal i gamet så åkte vi en längre transport till välkända men svårorienterade Bergbybanan. Snabbhet och ålder hör inte ihop vilket tyvärr ånyo besannades även om jag hittade alla o-sträckorna vilket tyvärr inte var fallet för den äldste kartläsaren i gänget som missade 5:e sträckan helt då han inte lyckades läsa roadbooken rätt.

Tråkigt var att man helt i onödan på transporten till Bergby tvingades passera Tierp vilket Linda&Björn fick lida för då de blev påkörda där och även om de lyckligtvis klarade sig utan skador själva så har nu ännu en Golf vandrat till de sälla bilomarkerna.

Resultat
1. Lannermo/Ulf A SkMK/ÄMK 41.55
7. Stefan/Roine KMS/RMK 1.25.04
9. Sölve/Jesper RMK 1.28.27
24. Lars-Erik/Monika RMK 2.37.49
29. Erik/Jakob RMK 5.32.04
Linda/Björn RMK Bröt
Benny/Sune RMK Bröt

Uppvärmningen, 30 september
Ljungby MK, av Sölve Eklund

Dagen före Sveriges NM deltävling arrangerade klubben en förtävling främst för utländska deltagare. För inhemska ekipage ingick tävlingen i Västsvenska serien men trots detta var svenska startfältet inte av det större formatet. De som startade fick i alla fall en försmak av banläggarnas idéer och klurigheter inför lördagen. 4 sträckor med total körtid på 72 minuter blev just en lagom uppvärmning.

Tävlingen sträckte sig söderut från Ljungby längs gamla E4 vid områden runt Kånna, Bäckaryd, Hamneda, Hornsborg och Traryd. Onumrerad tävling där varje missad kontroll medförde 10 prick i påslag till körtiden. Eklundarna utan kontrollmiss denna kväll, och före Søndergaards i resultatlistan vilket inte händer så ofta. Eklunds västsvenska seriemästare 2005.

Resultat klass A: 1. Sölve/Jesper Eklund RMK.17.43

Ljungbysnurren, 1 oktober
NoM, Ljungby MK, av Roine Johansson

Bara 14 dagar senare var det dags för andra SM-tävlingen som för Sölve och Jesper även ingick i NM. Förhoppningarna var små efter deblacet i Film, men det sista som överger en är ju hoppet och med viss förväntan drog vi söröver för att kolla stormfällningarna. Väl framme så träffade vi det gamla gänget igen men ibland kan det bli för mycket då vi träffade ett par danskar, eller rättare sagt ett par danskar träffade oss lite väl närgånget.

Lite chockade då varken Stefan, jag eller RAV4:an är lagda åt det hållet så började tävlingen väldigt illa och det blev sedan bara sämre hela tiden. Tre tavelmiss på skissåka i en grusgrop förstörde natten totalt och natten blev helmörk för vår del. Kuriosa var att en del av tävlingen kördes på ängsvägar i anslutning till gamla E4:an med svårlästa avhopp och IK-tavlor där vänstertrafik på den stora vägen krävdes för att hitta rätt. Mycket regn i veckan gjorde småvägarna svårkörda och leriga samtidigt som banläggaren gjorde sitt bästa för att luras hela tiden. Men om vi var i otakt och hade oflyt så visade Sölve och Jesper att höstformen var på topp och kom trea i SM-klassen, slagna bara av Holmgrenarna och Haraldsson, vilka de bittert ångrande att ha hjälpt komma loss i Film.

Resultat, NoM-S
1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 46.19
2. Sölve Eklund/Jesper Eklund, Rasbo MK, 70.48

NoM-U 1. H/J.Söndergaard DK, 59:58

SM
1. Kenneth Lannermo/Ulf Andersson, SkMK/ÄMK, 46.19
2. Hans-Eric Haraldsson/Mikael Andersson, NMK/DRC, 66.35
3. Sölve Eklund/Jesper Eklund, Rasbo MK, 70.48
18. Stefan Annala/Roine Johansson, KMS/RMK, 145.39

Ådalssprinten, 14 oktober
KNA Drammen, av Roine Johansson

Veckan efter Ljungby ringde Per Andersson och saknade förare till NM-finalen i Norge och eftersom mina framgångar i biloskogarna lyst med sin frånvaro så lovade jag efter kort betänketid att prova på en ny karriär bakom ratten istället. Resan gick bra även om turbon rasade i Örebro och via en ny väg mellan Gardermoen och Hönefoss visade sig vara ett utmärkt vägval för att slippa åka igenom Oslos trafikkaos. Vi bodde och tävlade båda dagarna på det nerlagda militärområdet Eggemoen strax norr om byen.

Fredagskvällen var en utmärkt tävling med typiskt norsk karaktär där körordern skulle tolkas rätt, både språkligt och innehållsmässigt, och de skruttiga skisserna ges rätt innebörd. Trots en hel del onödiga fel som bl.a. innebar missad TK så var det en bra genomkörare inför nästa kväll och Sölve/Jesper inte alltför onåbara.

Resultat
1.H/J.Søndergaard, DK, 656
15. Sölve /Jesper Eklund, S, 7168
19. Roine Johansson/Per Andersson, S, 8904

Drammensløpet, 15 oktober
NoM, KNA Drammen, av Roine Johansson

Nom-tävlingen hade ett roligt upplägg då de genomfördes helt inom Eggemoens extremt väg- och stigrika område och vi fick åka varvlopp med omstart inne vid själva förläggningen varje gång. Pers gamla Subba gjorde verkligen rätt för sig trots att turbon hade rasat, men banläggarna hade tyvärr missbedömt hur vi far fram i skogen och hastigheterna var för väl tilltagna. Efter att kommit konstant för tidigt så fick vi lugna ned oss och stackars Per fick börja räkna tid. Per hade otur och glömde föra in ett par tavlor på tidkortet vilket räddade Sölve från genansen att bli slagen aven en nybörjarförare men alla små stigar som till 75 % utgjorde tävlingsbanan var både svårkörda och svårlästa så det var en riktig rolig tävling och internationell förardebut för mig som gav viss mersmak. Som Arne Johanson, en legendarisk kartis för oss gamlingar, en gång sa ”tänk va kul han i vänsterstolen har haft på min bekostnad i alla år”.

Resultat, Nom-U
1. Esa Ilomäki/Jari Vuorinen, SF, 559
6. Sölve/Jesper Eklund, S, 1074
14. Roine Johansson/Per Andersson, S, 2485

Vingåkerssnurren, 5 november
SM3, Älmhults MK /SMK Vingåker, av Sölve Eklund

Då ÄMK's bil-O gäng i Stockholm emellanåt tillbringar sin fritid i trakten av Vingåker och sneglat på i stort sett sedan 25-30 år orörda fina områden för vår sport slog man i år till att arrangera SM-finalen tillsammans med den lokala motorklubben. Redan första sträckan på SMK's motorbana blev en rivstart med 4 minuters körtid. Då tidtagningen skedde med skogsluffarnas system var det bara att "doppa" sin medhavda pinne i tidsenheten vid sträckmålet och rulla iväg på transporten till nästa sträcka. Nästa sträcka skulle visa sig egentligen bestå av tre sträckor då man bara doppade sin pinne vid respektive sträckmål och fortsatte direkt på nästa. Körtiden på dessa tre sträckor var totalt 44 min och med några minuters försening på varje blev det en intensiv timma utan pinkpaus och andhämtning.

Därefter följde ett uppehåll där arrangören bjöd på förtäring och vi kunde samspråka med övriga deltagare och från Erik och Jakob fick vi t.ex höra att en tvärbromsning vid en TK medfört motorstopp och att bilens batteri inte orkade starta motorn igen. Förutseende som de var hade de ett extra batteri med sig så med hjälp av startkablar löste sig problemet. Hittills hade kartor och kartbilder i stort stämt med verkligheten så prickbelastningen var måttlig.

Första sträckan efter paus blev en 4 minutare på Hulla gård innan en dubbelsträcka följde. På dessa sträckor fanns tävlingens avgörande moment, dels en riktningsändring i ett kartbyte från NNV till NNO samtidigt med ett sidbyte vilket gjorde att avhoppet in i buskarna till höger passerades i god fart. Innan det misstaget hade rättats till och kontrollen hittats rann en hel del tid iväg. Sträckan efter innehöll det klassiska momentet att man på 10.000-delskarta skulle genomkorsa ett område och då se tavlor med högre numrering innan rätt tavla passerades 3-400 meter bortom området.

Därefter fick man återvända på egenritade skisser till första området och då skulle de redan upptäckta tavlorna passeras. Då även vissa byggnader på handelskartan 10.000 saknades i verkligheten fanns lösningen givetvis när man vände på bladet och ser skisserna. Smart banläggning vilket också är irriterande att man inte löser snabbare. Bilproblemen fortsatte för Erik och Jakob då avgassystemet inte ville hänga kvar på plats men de kämpade sig i mål om än med många saknade tavlor.

Resultat
1. Michael/Mattias Holmgren AMK 28.16.
9. Sölve/Jesper Eklund RMK 57.48.
12. S. Annala/Roine Johansson KMS/RMK 68.50.
24. L-E/Monica Lindell RMK 120.28.
29. Erik Davidsson/Jakob Eklund RMK 407.29

Eckerörundan, 19 november
Ålands MK, av Björn Johansson

Åter dags för bil-o avslutning på Åland med tävling och festligheter. Efter båtresa och incheckning på hotellet i Godby så var det dags för start. 4 intensiva sträckor väntade och vi gasade iväg.

Första sträckan gick på fina vägar med mängder av ok-tavlor som skulle hittas. Det enda som ställde till större problem var en ok som saknades, de flesta letade dock inte allt för länge utan gasade glatt vidare för att hitta ok-tavlan som en passertavla lite senare. Andra sträckan var väldigt lika första med intensivare och här försvann tiden snabbt. Vi insåg i bilen att vi måste tänka mer som ålänningar i fortsättningen då vi åkt förbi någon tavla.

Tredje och fjärde sträckan gick inne på en såg söder om Godby. Här gick det undan och bilen blev ordentligt skitig efter alla svängar, mycket roliga och utslagsgivande sträckor. Sista sträckan gick tillbaka till hotellet via ett mindre industriområde i Godby. Vi började sträckan med att ta vänster i första korsningen för att sedan komma tillbaka och ta vänster, för att sedan komma tillbaka igen och åka rakt fram som man skulle. Jobbigt när mamma satt i en TK bil och såg alltihopa.

Därefter var vi flera som missade en passertavla mitt på stora vägen, och vi fick åter vända. Men till slut var vi tillbaka och kunde pusta ut efter en mycket rolig avslutning på Bil-o året. Rasbogänget kämpade hårt denna kväll och klarade hyfsade resultat. En enorm insats stod Örjan/Jonas för som lyckades ta sig runt banan utan fungerande gasvajer, då fästet till pedalen gått åt pipan fick Örjan gasa med handen under stor del av tävlingen.

Resultat långa
1. Jari Ojanperä/Riku Rousku, SaloUA/NaSU, 2,28
6. Sölve.E/Roine.J, RMK, 9,51
10. Benny.B/S.S, RMK, 13,57
12. Linda/Björn J, RMK, 17,40
18. Erik.D/Jacob E, RMK, 25,21
22. Örjan.S/ Jonas E, RMK, 37,32

Resultat korta
1. Ralf Enholm/ Fredrik Lundgren, ÅMK, 25,37
8. Thomas Karlsson/ John Wahllund, RMK, 48,52

Kräftsvängen, 26 november
VSO, Vara MK, av Lars-Erik Lindell

Årets sista tävling skulle äga rum i Vara i Västergötland. 19 ekipage hade mött upp varav tre kom från Uppland/Stockholmsregionen. Tävlingen ingick i VSO-serien men det var tydligen inte nog för att fler skulle våga sig ner för att ta ett nappatag med den blöta leran på västgötaslätten. Vi (Lars Erik och Gunnar) var de enda från Rasbo denna kväll.

Starten var redan kl. 16:30 och då det var en ganska kort tävling på fyra sträckor så var de första tävlanden i mål redan vid 19:30. Det hade kunnat vara en halvtimme tidigare men p.g.a. att en TK-bil inte riktigt hittade rätt så blev sista sträckan fördröjd. Alla sträckorna var förlagda i liknande miljö, dvs. på leriga byvägar och runt diverse bondgårdar. Då det regnat och snöat nyligen var många vägar mycket leriga och hala så även förarna fick jobba hårt.

De två första sträckorna bjöd inte på så stora problem förutom när vi skulle passera över en gårdsplan för att ta en PK istället för att följa vägen som gjorde en krök runt. Här fick vi vända och åka tillbaka en dryg kilometer för att hämta den. Den borde jag sett. Tredje sträckan var av samma karaktär som ettan och tvåan och innehöll en fin grej. Vi åkte längs ett staket och svängde tvärt vänster. Här passerade vi först PK 37 (och 39 på samma plats) för att sedan åka runt, ta 38 och sedan 39:an. Men sedan skulle man inte svänga vänster på samma ställe som första varvet utan åka vidare ytterligare 5–10 meter och sedan svänga 90 grader vänster. Här stod sedan en I-tavla (nr 40) och lurade.

Tittade man noga på kartan (vid köksbordet dagen efter) så såg man att de två vägarna skiljde sig åt en aning. Många blev lurade här och så även vi. Men vi hade lite otur (sa någon slarv??) för vi märkte inte missen vid nästa OK (nr 41) som de andra. När vi kom dit skrev jag upp den i ruta 40 och vi åkte vidare. Vid 42:an upptäckte jag att 41:an var tom och sa åt pappa att vända för jag hade glömt skriva upp 41 (minnet är kort ibland). Så vi åkte tillbaka och skrev upp 41 igen – i rätt ruta denna gång. Och så for vi vidare.

Så vi blev rätt förvånade när vi kom i mål och folk frågade oss om vi hade haft problem med I-tavlan. Vilken I-tavla? Det gjorde nu inte så mycket eftersom vi lyckades vinna C-klassen i alla fall. Det var dock bara fem ekipage i den klassen. Vann hela tävlingen gjorde Janne Hellenberg och Anders Palm från Djursholm resp. Bromma. Summa sumarum var det en ganska trevlig utflykt och ett bra sätt att avsluta bil-o säsongen 2005.

Resultat, totalt
1. Janne Hellenberg & Ander Palm, DMK/BMS – 11:51
2. Kurt & Mathias Fredrixon, MöMK – 13:18
3. Stefan Helin & Joacim Ahnheim, TMK – 19:48

C 1.Gunnar & Lars Erik Lindell, RMK – 39:08

KM 2005
Kartläsare
1. Jesper Eklund 15,13,15,--,tot 43
1. Roine Johansson --, 15,13,15, tot 43
3. Monica Lindell 11,11,11,--, tot 33
4. Jakob Eklund --, 9, 9, 9, tot 27
5. Björn Johansson 13,--,--,11, tot 24
6. Sune Sundström --, --, --, 13, tot 13
7. Jonas Eklund --, --, --, 8, tot 8

Förare
1. Sölve Eklund 15,15,15,13, tot 45
2. Lars-Erik Lindell 11,13,13, --, tot 37
3. Erik Davidsson --,11,11,8, tot 30
4. Kai Suomi --,--,--,15, tot 15
5. Sten Johansson 13,--,--,--, tot 13
6. Benny Bergman --,--,--,11, tot 11
7. Linda Johansson --,--,--,9, tot 9
8. Örjan Stråle --,--,--,7, tot 7

Ingående tävlingar: 20aug. Ludvika. 17sept Film. 5nov. Älmhult. 19nov. Åland

DM 2005 1.Sölve/Jesper Eklund,43p. 2./Björn Johansson, 39p. 4.Lars-Erik/Monica Lindell, 24p. 5.Linda Johansson/22p. 6.Sten Johansson/22p. 10./Roine Johansson, 11p. 15./Jakob Eklund, 4p. 16.Erik Davidsson/4p.

SM 2005 1.Kenneth Lannermo/Ulf Andersson SkMK/ÄMK 120p, 7.Sölve/Jesper Eklund RMK 108p. 12.Stefan Annala/Roine Johansson KMS/RMK 100p. 25.L-E/Monica Lindell RMK 73p. 28.Erik Davidsson/Jakob Eklund RMK 63p.

MSO 2005 Kartläsare Klass A:1.Jesper Eklund RMK 56. 5.Björn Johansson RMK 49. Förare Klass A 1.Sölve Eklund 56. 7.Sten Johansson 34. 10.Linda Johansson 25. Klass B+C: 2.Lars-Erik/Monica Lindell 53. Lag. 1:Rasbo MK. 29 p.

NoM 2005 1.Harald/Jan Søndergaard, DK, 180p, 12. Sölve/Jesper Eklund, 161p, 38.Roine Johansson/,46p.

Upplandsserien 2005, Klass C 1.Leif/Tobias Lindberg, HMK, 109p. 4.Erik Davidsson/Jakob Eklund, RMK, 99p. 5.Jonas Eklund/Örjan Stråle, RMK, 98p. 10/11.Per-Erik Sundqvist/Linda Johansson, RMK, 77p. 16.Gunnar/Lars-Erik Lindell, RMK, 48p. B 1.Jan Hellenberg/Jan Sundgren, DMK/AMK, 116p.

Vi ses 2006 på nya mörka skogsstigar.
God Jul och Gott nytt år önskar Björn, Lars-Erik, Linda, Roine, Sölve och Jesper.

RMK © 2005