Bilorientering Bilo Uppland

1974-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 11

ORIENTERING
2/3 Tierp Tennsvängen
A-B banan startade vid Månkarbo bygdegård - gick Harbovägen ner mot Norrvissjö - Vendel k:a - upp till Vendelsåsen - Månkarbo bygdegård. Hela tävlingen avgjordes på Vendelsåsen där det finns massor med vägar att välja. En väg fanns inte med på kartan. men arrangörerna ritade i den, men tyvärr gjorde dom inte det på alla kartor. Så dom som hade tur att få en iritad karta gick det bra för. Men arrangrrerna var tvugna att stryka sträckan mellan TK 5 - TK 6 på grund av denna miss. Tyvärr kolliderade tävlingen med Wolrathstrofén varför endast några få från klubben deltog. Nybörjarna åkte från Månkarbo bygdegård - Tierps köping - Tobo - Vendels k:a - Örbyhus - Vendel k:a - Månkarbo bygdegård. Banan var bra lagd utan några speciella utslagssträckor.

Resultat:
A-klass: 1. Gösta o Roine Johansson 13 pr
B-klass: 8. Bengt Eriksson/Tord Janervik 91 pr

N-klass:
3. Hans Eriksson/Åke Gustavsson 20 pr
7. Ingert Nilsson/Jan-Erik Lövgren 39 pr
Bröderna Fransén fick bryta.


Västerås 9/3 Snömodden
Endast ett ekipage från klubben ställde upp när Västerås körde sin tävling "snömodden". Banan som var bra lagd med fina vägar och bra angivelser gick väster om Skultuna. Starten var förlagd till Skultuna IOGT-lokal. Därifrån gick en slinga på 8 mil varav 3 km svartväg.

N- klassen: 1. Hans Eriksson/Åke Gustavsson 92 pr23/3 Uppsala MHF O-tävling
Starten var vid Nynäsmacken på Danmarksgatan, Uppsala därefter gick banan till Danmark k:a - Linnés - Hammarby - Bergsbrunna - Danmarks k:a - Bärby Marieländ - Lagga Alsike - vassiinda k:a Östuna - Risberga Lagga bygdegård. Banan gick på snö och isfria vägar där varvning förekom ett flertal gånger varför det var lätt att ta fel tavlor då det satt ganska tätt. Annars var det en lätt bana utan några utslagsgivande delar.

Nybörjarbanan utgick från samma ställe med start vid Danmarks k:a - Linnés-Hammarby - Bergsbrunna - Alsike - Vassunda k:a - Östuna - Risberga - Lagga bygdegård. Till en början gick banan samtidigt som A-B:s men från Bergsbrunna körde dom över till Alsike för att sedan fortsätta på A-B banan fram till mål.

Resultat:
A-klass:
1. Gösta o Roine Johansson 2 pr
5. Sölve o Sören Eklund 10 pr

B- klass:
3. Bengt o Göran Franzén 43 pr
4. Bengt Eriksson/Bernth Karlsson 60 pr

N-klass:
4. Gunnar Ekeberg/Hans Olov Bohlin 43 pr
9. Åke Gustavsson/Hans Eriksson 58 pr
12. Ingert Nilsson/Jan-Erik Lövgen 79 pr
Göran Nilsson/Gert Eriksson fick tyvärr bryta.

/ Sören Eklund © 19741974-3, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 11
Orientering

Höstsäsongen för Bilorentering
Höstsäsongen för Bilorienteringarna inleddes med MHF:s Riksmästerskap med Finspång som årets centralort. Datum: 31/8 - 1/9 Långa banan var uppdelad på två etapper. Den norra förlagd till Tylö skog, på gränsen mellan Östergötland och Närke, medan den södra etappen inleddes med en transport på 3,5 mil till området mellan Söderköping - Linköping. Norra slingan började med körning efter en relativ lättorienterad 50:000 dels karta, men den övergavs rätt snart för en fotorinteringskarta i 25:000 del där man skulle krångla sig fram på svartvägar, större stigar. Sten var det gott om både på och bredvid de sk, stigarna mycket arbete var nerlagt på stenmålning. Trångt att ta sig fram bevisades av alla intryckta lådor och dörrar som kunde beskådas vid målet. Vid uppehållet hade vi 29 prick medan Bengt "Fiskarn" med lånad kartis från Almunge Martin Eriksson precis klarade respittiden för att får fortsätta på södra slingan. På södra slingan användes endast 50:000dels kartan men där hade man även den besvärliga dimman att slåss mot. Besvärligaste avhoppet här var ett vägbyte mellan stig och en nedlagd järnväg med trång passage mellan grindstolpar och med mycket mjuk sand som sjönk undan, om detta kan bl.a. Becke Fisk vittna.

Riksmästare efter ca 27 mil och 9 timmars orientering blev Gert Bergman/Olle Carlsson från Värnamo på 31 prick. Vi hamnade på 10:e plats med 62 prick medan Becke och Martin kom 45:a totalt och 6:a i klass B, Nybörjarbanan avgjordes också på en stening 50:000 dels bana (med många varvningar) mellan Finspång och Skärblacka. Efter den åtta mila turen placerade sig Hasse Eriksson och Åke Gustavsson på 9:e plats av 34 startande. Dom samlade på sig 74 prickar. Hasse och Åke har under året blivit bättre och det lovar gott inför kommande säsonger.

Lördagen den 7 sept
arrangerade Enköpings MHF sin deltävling i årets DM-serie "Trögdsrundant' Efter start vid Torstuna sträckte sig banan mot Sala och Heby. Huvudsakligen användes 100:000 dels kartan men en intensiv 6 minuters etapp på 5:000 dels karta var ett uppskattat inslag. Gösta och Rome Johansson vann på 67 prick. Vi kom tvåa på 73 prick. Becke Fisk och Bernt Karlsson kom 6:a i B-klassen med 245 prick. Hasse och Åke kom 6:a i Nybörjarklassen med 101 prickar. A-banan mätte 12 mil och N-banan 7.5 mil. När två tävlingar återstår leder Hasse 'och Åke DM I nybörjarserien.

21 september gick 3:e och sista deltävlingen i årets Regionsmästerskap. Haninge MK arrangerade sin tävling "Haningen" med start och mål, i Södertälje - Järva - Nykvarn. Vi åkte på 50.000 del som huvudkarta, dessutom inslag på 25:000 del och två 10:000 dels specialritade kartor. Marigaste av snittet kördes norr om Järva med en korsning bestående av 9 vägar vilka samtliga skulle köras en eller flera gånger. Där gällde det att hålla. reda på. vilken väg man kom in i korset och vilken man skulle ut därifrån. (phu jobbigt). När man nästan kände doften från målfikat och det återstod 8 min befann vi oss vid Tveta, där hade en svårorienterad stig-passer placerats vilken blev mångas fall. Samma stig hade körts tidigare under kvällen, men, efter kartbyte och skilda utfarter lurade arrangörerna nästan samtliga tävlande. Vann gjorde Wolfgang Kuhl/Arne Johansson Karlskoga på 34 prickar, Vi hamnade på 7:e plats med 52 prickar.

Stororientering mitt i veckan är inte vanligt, Men Bromma MS lurade ut många tävlande och funktionärer till "Skalstocken" Torsdagen den 26 september på jungfruliga områden på Mälaröarna Munsö och Adelsö. Kartstorlekar 500 del 1:000 del, 2:000 del, 5:000 del 10:000 del och 50:000 del användes. När startlistan utskickades följde ett extra inofficiellt PM med, ur vilket vi har plockat ut några avsnitt. Efter att ha läst detta undrar man vad egentligen bilorientering är. Eller hur? .

"Vi har verkligen strävat efter att göra SKALSTOCKEN så rättvis och rolig som möjligt för Dig. Och inte för oss banläggare. Därför har vi försökt nästan helt eliminera alla skumma körangivelser, omlagda vägar, urgamla kartor m.m. Kartorna stämmer alltså till 97% (Det räcker med 3% fel
för att lura Dig).

För att ingen ska få fördel av lokalkännedom, använder vi "vägar" som ingen har kört på de senaste 130 åren. Men sådana vägar finns inte. Därför har vi byggt helt nya vägar. Som måttstock vid vägtillverkningen, har vi använt höjden på en Volvo Express, Bredden på en Merca l8OD med trailer, och för kurvradien en femöring från 1969. Vi har dessutom lämnat 17 mm tillgodo mellan stenarna och underredet på en VW Passat. (Alla stenar har dom inte orkat flytta på. Bankontrollantens anm.) En markägare har utan vårt tillstånd lovat att dränka sin väg i vatten och sedan stå med traktorn och ta 50:per bärgning. Därför rekomenderar vi Dig att ta med block och talja. Om Du helt plötsligt befinner Dig på ett ställe, där det är 183 cm mellan en lagårdsvägg och ett brant stup, då är Du på rätt väg. Men för guds skull: kliv inte ur bilen där. Givetvis finns det inga kartor på dessa "vägar", så dom har vi ritat alldeles själva. I STORA skalor. Vi vill här passa på och varna för kartan i skalan 1:500. Då Du lagt in tvåans växel, är Du redan utanför kartan. Och har missat fem PK. Till nästa års SKALSTOCK planerar vi att rita en karta i skalan 1:1 Då behöver du bara veckla ut den framför bilen och ösa på.

Tävlingen är ju kort, men desto intensivare och framför allt omväxlande. Det sistnämnda garanteras genom att vi är fyra banläggare, som lagt varsin slinga efter vars och ens egen skalle. Tävlingsplatsen är givetvis hemlig, men Du, som vet var Fantbol och Läskiga Skogen ligger, har säkert redan gissat var.

Vi har instruerat alla PK-funktionärer, att om det inte regnar eller är svinkallt, så ska dom stå ute och sticka in stämpeln genom sidorutan. Se till att den är nedvevad, Annars slår han sönder rutan. En del överraskningar spar vi till tävlinsdagen. Slutligen rekomenderar vi Dig att montera bort takräcket och radioantennen, fälla in backspeglarna dra in armbågarna somt huka Dig ner. Lycka Till."

Besiktningen skulle vara avklarad-redan före kl 18 vid Träkvista p Ekerö, Svårt att hinna i tid. Efter en 2,5 mila transport till TK1 visade det sig att överaskningarna inför denna tävling fortsatte, då överskeppning med färja företogs till Adelsö, en ö man inte visste fanns (kolla kartboken). Tävlingen avgjordes efter 5 min körning, i alla fall för de ekipage som "spårade" en stig som endast existerade på kartan men som trots allt fanns någonstans (det fordras mod att som 1:a bil ge sig in i meterhöga buskage och gräs, där stubbar och stenar effektivt gömde sig, de flesta kom igenom, men några tidigt startande hängde sina bilar kvar efter hårfina felkörningar. Återresan med färja företogs 1 gång i timmen. vilket gjorde att när sista etappen började hade man efter lång väntan varvat ner, så att hitta rätt i och runt vagnslidret i inledningsskedet var inte lätt.

Tävlingen avslutades med sekundtidtagning på en specialritad karta över en grusgrop där 6 passerer skulle hittas på 1 minut, snabbaste körde på 4 min 18 sek Många kartbyten vållade mycket huvudbry och körtiden på 93 min överskreds av segrarna L-E Larsson/N Forsgren Västerås ned 61 min. Vi kom 7:a på 86 prick Endast 12 av 34 startande klarade den till 120 min förlängda respiten.

SÖREN och SÖLVE EKLUND