Bilorientering Bilo Uppland

1978-1, april, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 15
Sörens O-troliga och O-trevliga rader

SME-NATTA
Fagersta MHFs Sme-natta kördes den 20 aug 77. Det var sista tävling i 1976 års Mälarpoolserie, lite sent kanske. Vårt nygamla o-Roinepar Gösta och Roine Johansson hade nypremiär då dom äntligen har blivit medlemmar i RIIK. Roine för dagen med ett stort gipsbandage om ena benet, fast surrad i högerstolen blev det en flopp, en överhoppad slings resulterade i 4 missade kontroller och en för dom blygsam 20e plats 51 prickar. Start och mål var vid tfirsbo bruk, men tävlingen avgjordes på Långheden och vid Hedåker. Sölve och jag glömde att skriva upp ett tavelnummer, så vi hamnade på 12 plats med 27 prick. Bengt Rådman och Clas Jonsson utnyttjade startavgiften till fullo , genom att snurra nästan hela natten bland granar och tallar, men en 24e plats klarade dom med 138 pr. Hasse Eriksson och Bernth Karlsson (våran jäktande sekreterare) smög ihop 84 pr i B-klassen, det räckte till 5 plats. Sölve och jag kom därigenom på 3e plats i Mälarpoolen 1976.


KONTROLLER EJ UTE I TID
Mellan Svenska Mästerskapet i Linköping lärd. den 27 aug blev en blöt tillställning då stora vattenmunstycket var påskruvat. Sölve och jag startade som 4:e bil men efter första sträckans asfaltorientering på ett fabriksområde bland lager och verkstäder och andra sträckans grusgropsåka var vi först i spåret, då gick det bra när inga medtävlare störde oss. Sista sträckan innan uppehållet var på Sviestads motorområde, där vi körde på an Road Racingbana och en lerig motocrossbana sos det var ett elände att åka, för bilen gled mest i sidled och bakåt.

Väl i uppehället i Skäggetorps Centrum fick vi upp resultatet 10 pr, men efter 30 minutersvilan ledde vi, för inga andra ekipage hann in medan vi var kvar. Efter en timmes orientering på andra etappen kom vi i fatt förbilen, så då fick vi vänta på varje kontroll för att nästkommande kontroll ej var på plats, vilket qjorde att vi blev ifattkörda med en tappad sug som följd. Väl i mål räckte halvtidsresultatet till tredje plats 2 pr efter ledande ekipagen, Gösta och Roine låg här 4a 1 pr efter oss, Bengt/Clas låg 37a 112 pr, Hasse och Bernth 13 plats med 123 pr i B-klassen.

Efter några timmars sömn var det dags att titta om alla kommit i mål. Vann gjorde Karlskogaparet Wolfgang Adamsky/Arne Johansson på 39 pr och duktigt åkande Gösta/Roine fick 49 prick och andra plats av bara farten fick dom ett fint sträckpris. Vi fick i hop 54 pr. och 4:e plats, Bengt och Claes kom 38:a med 263 pr. I 8-klassen kom Toyota-Hasse/Bernth in som 8:a efter en fin spurt 302 pr. lurade dom åt sig. Arrangörerna blev tvingade att stryka sista sträckan på ett militärt övningsfält som var mer lämpad för amfibie-bilar.


SM I HÄLLEFORS
Efter vår 3:e plats i första SM-deltävlingen i Skåne var det dags att ta en dust med dom etablerade SM-åkarna i Hällefors, Silversnurren hette tävlingen och 3:e sept. kördes den. Det blev en snabb tävling på bergslagsvägarna upp mot Fredriksberg och tillbaka. Vi åkte så mycket Saaben gick men det räckte inte annat till en 7:e plats 13,2 pr. och 6 SM-poäng. Det var inget dåligt gäng som var före. Vann gjorde brommaparet Sten Haglund/Lars Edwall i en vass Vaz 10,7 pr. Karlskogas Adamsky/Johansson tvåa, Anders Kulläng/Bruno Berglund kom trea och femma inte helt okända Stig Blomqvist/H E Sylwan. Nu låg vi 4:a i Sri före finaltävlingen.


TRÖGDRUNDAN PÅ HEBYÅSEN
Fjärde DM-tävlingen Enköpings MHF:s Trögdsrundan 10 sept. med bansträckning norr Heby på Hebyåsen. Sölve och jag fick i hop 60 pr. som räckte till seger före Gösta/Roine på 70 pr. 12:a kom Bengt/Claes 201 pr. utnyttjande startavgiften igen. 221 pr. och tredje plats i B-klassen för Hasse/Bernth, missade respittiden gjorde Gunnar Holmgren/Erik Gustavsson trots att man åkte i Uffe Mattssons exkadett. I Nklassen kom Anders och Per Grandin in på delad 6:e plats 21 pr., 12:a kom här Ake Liljeborn med Gert Eriksson som bisittare 36 pr.


SM-FINAL
Haningen
, Haninge MK:s SM-finaltävling den 17 sept. Efter start i Södertälje avgjordes tävlingen på ömse sidor om E3;an till uppehållet i Strängnäs, sedan bar det ut till motocrossbanan vid Lagnö och vidare ut på Fogdehalvön sedan en lång transport tillbaka till Kringelstaden. Gösta och Roine hade tagit ut förarlicenser så dom gjorde debut i en orientering i SBF:s regi, efter att förut uteslutande åkt MHF-tävlingar. Nu hade dom otur genom att få starta först, då det var mycket svårorienterat. Bl annat var det ingen infart röjd från sly och busk, men dom tog fram gammal rutin och mer eller mindre luktade sig till rätt väg. Dom gjorde en verkligt fin tävling i bland C-förarna 109,8 pr. blev deras resultat. Total 19:e plats, BRA OCH GRATTIS. Sölve och jag kom på 17:e plats totalt och 16 i klassen 91,2 pr. och en värdelös SM-pinne.

Vid en grusås nära Åkers Styckebruk var det så löst i en sandgrop (rena kvicksanden) så där satt det bilar fast i ett stundtals totalt kaos, nu strök ma, den sträckan och det var nog bäst. Vid Lagnöbanan var det vägval i en hiskelig nedförsbacke, naturligtvis åkte vi fel och hade rysliga problem att komma upp igen i backen.

Nu vann helt överraskande B-ekipaget Björn Källberg/Anders Linge som säker lots, 52,5 pr. Tvåa Kulläng/Berglund 54,4 pr. och 3:a Blomqvist/Sylwan 55,8. Det räckte för att Kulläng/Berglund skulle bli Svenska Mästare på 33 p. Tvåa Haglund/Edwall 29 p. Trea Blomqvist/Sylwan 24 p, vi rasade ytterligaer i listan men 17 p. räckte till en 7:e plats, som vi är mycket nöjda med.


MSO-SERIE VID BRÅVIKEN
Fredagen den 7 okt var det ny tävling i Mellan5veflska0serien, nu i SMK Nyköpings hemmatävling, en regnig och lättorinterad sådan på vägarna mellan E4an och Bråviken. Den avgjordes mer eller mindre på sista sträckan, där vi skulle igenom en träskliknande gångväg i uppförsbacke, vi hade tur för när vi kom var vi själva i spåret, men Saaben är tung att bära, 8 onödiga prickar kostade det oss. Det var mycket eftersnack om just sista sträckan, även en protest inlämnades. När sedan resultatlisten kom hade ingenting strykits så Haglund/Edvall vann på 4,3 pr. Sölve och jag 4a 11,5 pr. fick vi.


NYBÖRJARE I ROSLAGEN
Kvällen efter, den 8 okt hade Frösåkers MHF Nybörjarorientering, med start och mål i Hökhuvud. Bansträckning Alunda - Morkarla Valö. Största problemet blev sista passerkontrollen, som endast förbilen hittade. Jag hade lånat ut högerstolen till Sölves fru Maud och hon förvaltade den väl för dom vann på 32 pr. Clas och Bengt hade för kvällen bytt plats, det gick bra 45 pr. och 3dje plats. Även Roine lånade ut stolen, så Gösta spände fast Upplandsbankens allt i allo Bertil Strandberg,57 pr. och 6e plats för dom. Erik Gustavsson (för dagen chaufför) och Percy Edin fixade till en 17 plats med 110 pr. platsen efter kom Stefan och Mikael Granath 121 pr. (ett hårdsatsande brödrapar).

BROMMAPOKALEN
Nästa MSO-serietävling var Brommapokalen 14 okt var kvällen och Bromma MS arrangör. Efter start i Södertälje bar det av norrut mot Ytterenhörna, med en utslagsgivande första sträcka på en vägrik grusås, efter det bar det av mot Taxinge och Nykvarn. Nu skrällde Gösta och Roine genom att totalvinna på 9,9 pr. efter en verklig STARK körning. Sölve och jag snurrade ihop 13,3 pr. 4dje plats i alla fall. Nu prövade Hasse och Bernth på en SBFtävling och kom in som 27a med 41,6 pr. 79 i C-klassen.

För första gången fick vi in ett lag med mer än 1 ekipage, 2s plats av 11 lag. En debutantbana var inlagd och där kom Stefan och Mikael Granath 5a 11,5 pr. BRA


SÖLVE, SÖREN SEGER
Lördagen den 22 okt. ny OM-tävling hos Dannemora MHF, BP-Gulfpokalen hette den. Start och mål i Örbyhus sedan genom Skyttorp- Rasbokil-Morkarla-Film-Vendel. Sölve och jag fick ihop 11 pr. det räckte till en knapp seger före Gösta och Roines 12 pr. Bengt och Clas 7a med 53 pr. I 8-klassen fick Hans och Bernth till det riktigt bra la på 37 pr. 3m blev Gunnar Holmgren/Erik Gustavssonlll pr. N-klassen vanns av Åke Gustavsson med sonen Sören som kartläsare dom fick 3 pr. BRA. Delad 6:a Anders och Per Grandin med 21 pr Åke Liljeborn och Gert Eriksson kom 11:a med 41 pr.


MHF:s RM I BLEKINGE
MHFs Riksmästerskap i Bil-O den 12 nov, startade i Skruv och kördes i Syd Östra hörnet av Kronobergs län och i norra Blekinge. Vid uppehållet ledde Sölve och jag på 13 pr. Gösta och Roine låg här 6:a på 20 pr. Bengt och Claes låg på 44e plats med 43 pr. Hasse och Bernt 58a med 85pr. Men sen började svårigheterna nere i Blekinge där vi åkte på en gammal karta där inte mycke stämde med verkligheten.

Nu kom Gösta och Roine in på en fin 3dje plats med 88 pr. Dom hittade rätt den sista km, det va starkt gjort då endast dom hittade fram på den vägen. 99 pr. räckte till 5e plats för Sölve och mig Bengt och Claes kom 45a sed 254 pr. Hasse och Bernt missade respittiden. N-klassen kom Anders och Per Grandin 45a med 115 pr. och Åke/Sören 55a 141 pr. en specialkarta i 1:20.000 del blev deras fall då dom ej åkt på en sådan tidigare blev det svårt med måtten.


SOCK'NA RUNT MSO-FINAL
Kolsva MS körde "Sock'na runt" finalen i MSO-serien. Största problem var vid Strömsholm där 1:2000 dels kartan användas för att snurra till det för dom tävlande. Nu kom Sölve och jag in på 2092 pr. och 7e plats vilket räckte till en 2,9 plats i serien. I lagtävlingen kom RMKs enbilslag 5a (då ej Brommas tävling räknades, det var vårat bästa lagresultat)


GULFKANNAN 10/11
Det här var den sista DM-tävlingen för året Sören och Salve ställde inte upp då dom redan hade klarat hem DM-tecknet. Start och mål var förlagt till Ärentuna k:a och därifrån gick banan i ett varv runt Storvreta-Fullerö-Vattholma-Tensta k:a-Fasma-Juvansbo-Drälinge grusgrop där första etappen slutade, Efter en transport över E4an var det omstart vid Högsta. Här åkte vi en varvning runt Skuttunge k:a gick banan sot Broby Ulva till slutmålet i Marsta.

Resultat: Klass A:
2 Gösta och Roine Johansson
3 Bengt Rådman, Clas Jonsson

Klass B:
2 Hans Eriksson, Bernth Karlsson
4 Gunnar Holmgren, Erik Gustavsson

Klass N:
5 Åke och Sören Gustavsson
8 Stefan och Mikael Granath
11 Lars Åke Eriksson Gert Eriksson

MHF DM MÄSTARE
I och med den tävlingen var DM-77 klart.

Resultat
1 Sölve /Sören Eklund 60 p.
3 Gösta/Roine Johansson 58p.
6 Bengt Rådman/Claes Johnsson 48 p.
11 Hans Eriksson/Bernt Karlsson 43p.

N+Klassen 4 Anders/Per Grandin 52 p.
7 Åke Liljeborn/Gert Eriksson 42p.
9 Åke/Sören Gustavsson 38p.
21 Dick Almgren/Maud Eklund 16p

MER O
KNUTSDANSEN

28 januari var det Knutsdansen Stockholms (MHFs tävling med start och mål I Södertälje sedan åkte vi förbi Ytterenhörna och Nykvarn till avslutningen på Almnös övningsområde dör vi åkte flera gånger på samma väg fast på olika kartstorlekar s det snurra till riktigt i huve. Nu kom Gösta och Roine 2, med 5pr. Hasse Eriksson och jag 4a med 24 pr. I N+klassen åkte Stefan och Mikael in på delad 2a plats med 11 pr.


SNURRADE OCH VANN I HÅLLNÄS
DM-tävlingen Volvosvängen i Skärplinge MHFs regi den 4 feb. blev ett evigt snurrande i och runt Hållnäs, med mycket snö vilket gjorde det svårt att sa tavlorna. Nu fick Salve och jag ihop a 1 pr. vilket vi vann på. 37 pr. och 3dje plats för Gösta och Roine, 8de plats för Hasse och Bernts 85 pr. Bengt och Claes fick 145 pr. och 12 plats. I N-klassen kom Stefan och Mikael 3a p 92 pr 4a Åke och Sören 97 pr. För Åke och Gert gick det sämre för dom missade respittiden.


STOCKHOLMS MHF-O
Stockholms MHFs tävling bl a kördes mellan Litslena och Veckholm. Nu tog jag vid ratten för ovanlighetens skull ooh Bosse Hellström kartan det blev 5e plats och 15 pr. Stefan och Mikael fick ihop 18 pr. och kom 7a Anders och Per skramlade ihop 45 pr på 14e plats.


NYBÖRJAR-O
RMKs nybörjarorienteringar 5,12,19, 26 okt. 1977

PRISTAGARLISTAN

Klass C
Förare: Kartläsare:
1. Sören Eriksson 3Op Bo Hellström 30p
2. Gösta Johansson 26 Bertil Strandb 26

debutanter
1. Åke Gustavsson 31p Sören Gustavsson 31
2. Lars Edberg 24p Dan Sandan 24
3. Erik G-sson 21p Percy Edin 21
5. Mikael Granat 17p Ulla Adler 18
6. Stefan Granat 17
9. Bengt Rådman 12p
11 PO Vickman 7 Bengt Gelotte 7
12 Tord Eriksson 6
13 Lars-Å E-sson 5 J-G Nergård 5
14 Kersti Andersson 3
15 Lennart Olars 3 Maud Eklund 2
16 Margareta A-sson 2

Vi återkommer med ny O-serie i oktober.


EKLUND SEGER HOS NORUNDA
Den 11 mars var det dags för ny DM tävling i Norunda MHFs-O. Bansträckning Viksta Örbyhus - Vendel med 1:10.000 dels karta Vä om E4an vid Dalboda som slutspurt innan målfikat i Viksta. Nu klarade Sölve och jag segern genom att åka 0 prickiga. Gösta och Roine fick 6 pr och 5e plats Bengt och Claes 45 pr 14 plats medan Hasse och Bernt kom 16 på 52 pr. i B-klassen kom Gunnar och Erik 2:a med 41 pr. och Anders och Per 7a 85p. Äntligen slog det för Stefan och Mikael i N-klassen där dom vann på 20 p. GRATTISI 10a kom Åke och Sören med sina 96 p.JANUARIJAKTEN 20/1 BROMMA MS O-TÄVL.
Ett verkligt fint o-resultat kan Klubb-nytt glädja sina läsare med. Stefan Granath och Mikael Granath från Rasbo MK kom på en total 10:e plats av 54 startande i den här tävlingen. Grabbarna kör i C-klassen, så därför är väl placeringen extra hedrande. Kanske att Sölve och Sören kommer att få konkurrens från hemmaklubben i fortsättningen. Det vore väl inte så illa .................KAK-SVÄNGEN 3/3 KAK STHLM O-TÄVL.
Dom orienteringskunniga bröderna Granath har varit utanför Huvudstaden och orienterat. Det gjorde dom så bra, så dom lär få pris vad det lider. 11:a totalt och femma i klassen blev det.


FEBRUARIFEJDEN 10/2 BROMMA MS O-TAVL.
Återigen Stefan och Mikael Granath i den övre halvan av resultatlistan. 57 startande var det och C-förarparet kom på 12 plats den här gången.

Lite längre ner, men i alla fall på den övre delen återfinns Hasse Eriksson/Bernth Karlsson (vår sekr.) också dom är C-förare. Placering???? 18:e ...............

/Sören Eklund