Bilorientering Bilo Uppland

1972-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 9

VI PRESENTERAR
SÖREN EKLUND

Vem är det som skrattar, säger jajamän, har medlemsnummer 248 och har åkt 150 orienteringstävlingar?

Jo SÖREN EKLUND. För 7 år sedan hade Rasbo MK en orienteringskurs för intresserade, under Anders Lindéns ledning. En av de som var med på kursen hette Sören Eklund. Året var 1965, och sedan dess har han härjat runt om i Sveriges skogar.

Bland de förare han haft vid sin sida märks, Denis Lindqvist, Bernt Jansson, Sölve Eklund, Gert och Bengt Eriksson och en del andra. Med Bengt har han deltagit i HandikappRallyt, och placerat sig högt upp på resultatlistan. Under högeromläggningen var han tillsammans med Bernt Jansson på Åland och körde en O-tävling. Dom kom trea bland 50 startande.

Det roligaste minnet har han dock från Sverige och 1971 års Värmland Runt. Han åkte med Garry Johanson i en BMW, som krånglade mest hela tiden. På näst sista SS gick inte bilen att starta på startlinjen. Garry och Sören satt bara och log i bilen medan starten räknade ned. Med handkraft fördes bilen ur kontrollzon c:a 50 meter ut på sträckan. Där vidtog ett febrilt arbete. Alla verktyg togs fram och operation felsökning började. Den totala tiden för den SS var 28 minuter, så grabbarna hade bråttom. Efter en stund kom dom underfund med att det var fel på bensintillförseln till förgasarna. Man tog en halv meter slang vid bensinpumpen, och anslöt den till en reservdunk i ena ändan och Förgasarna i den andra. Nu var det bråttom. Garry hoppade in i bilen och startade. Sören fick sätta sig på bakre delen av höger skärm, med fötterna på kylaren. Med höger hand höll han upp motorhuven och med vänster reservdunken. För att se var Garry tvungen att ha dörren öppen. I vänsterkurvorna gick det bra, men i högerkurvorna fick Sören skrika vart vägen tog vägen. I guppen skvätte det bensin i motorrummet. Och när Sören skulle hålla för hålet med höger hand fick han motorhuven i ansiktet. När grabbarna kom till målet för SS möttes dom av en spontan applåd av funktionärer och åskådare. Tiden på sträckan blev 25min 8sek. alltså 2,52 tillgodo. Tack vare den insatsen lyckades RMK komma fyra i lag.

Han tycker att orientering är roligt, för man måste arbeta hela tiden, man känner att man uträttar något. Men T-tävlingar deltar han helst i som kartläsare. De som inte har träffat Sören kan åka till Jämtland den 25 aug. Han han inte missat Jämtrallyt sedan 1966. Ibland som åskådare ibland som andreförare. Han läser både Expressen och Aftonbladet. Han röstar men säger inte hur. (se skvaller)

Han är 25 år, och röker inte. Om han blev strandsatt på en öde ö med en bok, så såg han helst att det var Bibeln för den har han inte läst, eller också telefonkatalogen (båda Stockholmsdelarna) Han har inget lyckonummer och ingen lyckofärg. SÖREN EKLUND heter han och träffas på klubben på måndagarna, eller i Jämtland.


Orientering
MHF-O
BP - GULF - Pokalen den 12/2

I Dannemoras tävling som gick i ett o-trävligt snöfall och hala vägar på 13,5 mil blev det fina framgångar för Rasboåkarna. Starten gick från Morkarla Bygdegård - Alunda - Ekeby k:a - Gimo - Hökhuvud - Rovsätra - Vigelsbo - Österbybruk och åter Morkarla Bygdegård.

Resultat
Klass A 1. Gert Eriksson/Sören Eklund 10 prick. Klass B 9. Åke Gustavsson/Bernt Karlsson 119 prick.

Klass N
1. Sölve Eklund/Andres Haas 32 prick.
10. Krister Hellberg/Thomas Hedman 104 prick.
17. Bengt o Rolf Eriksson 168 pr.


Tennsvängen den 22/1
Tävlingen gick i Tierps regi och banan var c:a 13 mil. Starten hade förlagts till Törbro på länsgränsen till Västmanland och det var också inom detta landskap som hela tävlingen avgjordes, då banan gick över Östervåla - Harbo Rödjebro - Tärnsjö - Enåkers k:a - Huddunge - Holm - Östervåla samt mål vid Källvik. Sammanlagt 72 startade och alla kom i mål. Bland resultaten märks: Klass A. Sören o Sölve Eklund 3:a, 30 pr Klass B. Rolf 0 Bengt Eriksson 17:e, 235 prickar. Åke Gustavsson/Bernt Karlsson överskred respittiden med 27 min. men så var det också första tävlingen i klassen. Klass N: Krister Hellberg/Thomas Hedman 3:a, på 18 prickar.


Slottstrofén den 18/3
Den här gången var det Uppsalas tur att ordna DM-0 och banan som mätte 13 mil var av 2,5 mil svartväg kördes på grönsaksbladet. Samling skedde vid Ålands Bygdegård där karta och körorder hämtades och sedan var det transport fram till Järlåsa där starten gick. Sen fortsatte banan över Ribbingebäck - Åloppe - Mosta - Nysätra k:a - Hammarby - Åloppe - Mosta - Örsundsbro - Hagby K:a Ramsta - Dalby k:a - Västeråker k:a Balingsta - Hagby k:a - Skogstibble k:a - Ribbingebäck - Åloppe - Testa - Ålands Bygdegård. Bland resultaten märks: Klass A. 7. Sölve o Sören Eklund 31 pr. Klass B. 10. Åke Gustavsson/Bernt Karlsson 102 pr. Klass N. 5. Bengt o Rolf Eriksson 29 pr. 12. Krister Hellberg! Tomas Hedman 36 pr.


Lördagen den 15 april hade MHF Västerås O-tävlingen "Aprilsvängen" med start o mål vid Haraker som ligger mellan Sala och Västerås. Bana var totalt 10 mil med 3,5 mil enskild väg mest snurrande på en ås och i en stor grusgrop. Teamen Gert/Sölve och Becke/Sören skulle åka tävlingen som träning inför Handikapp-rallyt i maj. Nu gick det inte så bra för Gert/Sölve, bla. svängde man åt höger i stället för vänster i en korsning och åkte 6 km åt fel håll, då befann dom sig flera km utan för kartan vilket resulterade i en massa tidsprick, (det tog tid att leta sig i på kartan igen), de blev en blygsam 8:e plats med 93 prickar. 15 startade i den klassen. Bättre gick det däremot för Becke/Sören som fick 15 prick. De blev en 2:a plats totalt och i A klassen där 11 startade.

Berra/Sören




1972-2o3, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 9

Orientering

O BROMMAPOKALEN
Den 2 sept. hade Bromma MS tagit med en del funktionärer (tyvärr för några så en del passerkontroller P.K. och Tidskontroller T.K. var obemannade vilket medförde en del strykningar av sträckor) till Shellmacken vid Upplands Motor i Uppsala, där samling och besiktning för Bromma pokalen var förlagd. Tävlingen ingick i Östra Regionens Mästerskap i O.

Från HMK var Sölve och Sören (jag) Eklund samt Gert och Rolf Eriksson anmälda i C-klassen. Roffe gjorde debut som kartläsare, efter att ha ett par NHF-tävlingar i ryggen. Dagen före tävlingen så var det Juniorsatsning vid Pustbolsbanan, där gick Anders Lindén med nervösa steg fram och tillbaka (hans orienteringstarm hade börjat värka). Men utan förare står man :sig slätt, som alltid så redde det upp sig, Opelåkande Garry Johansson som ställde upp, ett intressant team. Efteranmälda fick starta sist, tillhörande A-klassen.

Som vanligt var det något trassel för oss med bilen (SAABen). När vi åkte in till Uppsala för besiktningen började laddningslampan att blinka till ett par gånger. Efter besiktningen skulle det bli felsökning av, koll av laddningsreläet, intet fel. Då dök Kurt Eriksson II upp i bärgningskårens bil han fann på råd, ringde via sambandscentralen hem till en verkmästare på El & Diesel intet svar då chansade vi att åka dit, på med huven och iväg. När vi kom dit lös det i verkstan där höll tre man på att meka med en bil, tur (vem mekar bil kl. 19.00 en lördagkväll) Efter vänligt bemötande från personalen med bl.a. kontroll av generator och relä fick vi låna en växelströmsgenerator. Efter byte av generatorn tillbaka till Shellmacken för att hämta karta och körbesked kl. 20.12 vi kom dit 20.11

Vid en snabb kontroll av körbesked och karta visade det sig att det var en transport på 26 km och 15 min. Vi hade ytterligare tid att meka, för laddningslampan glödde fortfarande trots generator byte. Kontroll och byte av säkringar men inget hjälpte, fläkträmmen var för slak och det gick ej att spänna den mera. In på två mackar men ingen hade fläktrem, då mötte vi Karl-Erik Härlin och Tommy Karlsson 514K Uppsala, vi fick låna fläktremmen av Tommy för, han hade bilen med sig, fram med verktyg och på Tommys SAAB bort med fläktremmen, men vi hann aldrig byta å våran bil ty tiden var knapp, upp till startplatsen dit vi kom 2 minuter före avgångstiden. Vi fick chansa på att strömmen skulle racka, sen åkte vi en och enhalv 0-sträcka och kom in på en stig där det blev ett genomslag med motorstopp som på följd, då startade ej bilen då slog det oss en tanke, jordningsfel vid startmotorn, före genomslaget hade vi sett ca 5-6 personer så vi satte till att skrika på rullhjälp (vi hade hamnat i en svacka så vi rådde ej knuffa bilen själva) efter några minuter kom hjälpen och med gemensamma krafter fick vi i gång bilen. På den sträckan fick vi 2 prick p.g.a. malören.

På transporten efteråt var det ingen tidtagning, turligt nog träffade vi Åke Andersson och Rune Olsson ME Orion, dom var ute som intresserade åskådare, vi böt batteriet med dom och fick ett fulladdat I stället. Sedan blev det en halv timmes uppehåll, då var det till att göra rent kablarna vid startmotorn, och se det lyckades bilen laddade igen.

För Gert och Roffe gick det bra fram till uppehållet men sedan lyckades det ej så bra så paret tog sin Mats ur skolan. Garry och Anders har aldrig åkt O ihop förut. Nu lyckades det bra för dom, utom på en sträcka där oljetrycket sjönk och man fyllde på den olja man hade med sig, men oljetrycket sjönk igen efter ett tag, men man tog sig fram till en P.K. där kontrollanten hade olja i den Vw han hade där men han hade oljan under huven och bilen var lånad, kontrollanten visste ej hur man fick upp huven. När man hade stått där och deppa några minuter innan det kom en tävlande i en VW efter att ha fått en vi nk om huvudöppningen var det bara att fylla olja och köra. När dom hade kört sträckan hade de fått 17 prick på den. På den sträckan stod det en PK som var felplacerad. vilket tog oss 26 prick att hitta den. Efter den sträckan var det tankming och för Opel ekipaget oljeköp När man öppnade motorhuven för oljepåfyllning och kontroll av nivån fanns där ingen oljestick den hittade man nere vid framvagnen. den hade skrapat i vägbanan när man körde, stickan var vass som en spik.

Något resultat har ej utkommit än det är 1 månad sedan tävlingen gick. Men det är mitt fel, vi lämnad in en protest mot att PK 25 var felplacerad, dels stod den ej på någon angivelse ej heller på någon kartlagd väg. Kl. 3.00 på natten åkte tävlingsledaren och en prisdomare samt Sölve och jag ut till det aktuella stället Efter kontroll på platsen åkte vi tillbaka för att avvakta prisdomarnas beslut, efter en orolig väntan till emot kl. 5.30 fick vi beskedet, prisdomarna beslutade att protestavgiften skulle återbetalas, kontrollen var felplacerad. Men eftersom vägen hade används på flera tävlingar förut ansåg man ej att sträckan skulle strykas.

Vi nöjde oss ej med det. beslutet, så med Anders hjälp skrevs en vädjan som skickades till Bilsportförbundet till sammans med bevis materiel. Den 29 sept. fick jag brev från förbundet, då hade man haft Erik Pettersson ute för att kontrollera vägen på plats. Man beslutade att sträckan skulle strykas. Det innebär att 8 PK stryks, vilket är synd för det blir en något stympad tävling, men har ett fel begåtts skall det rättas till. Det är skönt att man kan vädja och få prisdomarnas beslut ändrat. vid ett sådant tillfälle. Ett tack till Anders för hans hjälp.

/Sören Eklund


"MAJNATTA" Eskilstuna 13/5 1972
Eftersom det är tunnsått med bil-O den här tiden på året, ponerade Jan-Owe och undertecknad göra ett gästspel i Eskilstuna. Tävlingen var ca 12 mil och skulle köras på "grönsaksbladet'. Startplatsen var belägen vid Torshälla och där hade hela svenska o-eliten mött upp, 58 st. Allt lovade för att det skulle bli en tuff och utslagsgivande tävling. Neri I Torshälla hamn skrapades det båtar och sjösattes, en och annan kutter gled sakta genom det spegelblanka vattnet in i hamnen när första ekipage, Svenska mästarna 1970, gav sig av kl. 19.00. Stämningen var verkligen laddad. Tyvärr blev dock inte tävlingen vad arr. hade utlovat. Botten tyckte alla, inkl. segraren. Det började med urverken dessa hade man tydligen justerat efter något tvivelaktigt solur en regnig och mulen dag. Om det gjordes i år eller förra året, ja vem vet? För att stävja fortkörning hade man vräkt ut HTK.

Det. var 4 minuter körtid mellan de tätast placerade, på bra vägar. Vi kunde ligga 3-5 bilar i rad och vänta. När man sedan körde in i TK på rätt tid och det var kö, ja då fick man den tid som var när det blev vårtur att skriva. F-N. Vidare i handlingen, på den nya och breda, ca 11 m, hårt trafikerade vägen mellan Torahälla och Eskilstuna lunkade vi fram, Där hade man hör och häpna placerat ut S-tavl. djupt ner I diket på vägens VÄNSTRA sida. Undrar just vad Carl Persson skulle säga om det?

Vi hamnade slutligen efter många heta eder vid målet. Där skulle 2x58=106 man samsas om ett utrymme lika stort som samlingsrummet i klubbhuset Gåvsta. Anmärkningsvärt är också att segraren körde 3/J4 av tävlingen i fullt dagsljus. Vi startade ca 10 minuter före solnedgången. Segraren hette Bertil Fredriksson/ Gunnar Westerholm från Katrineholm. Vi låg på 11:e plats när vi som två avlöningar drog iväg hem. Någon resultatlista är ännu ej utsänd Detta är väl ett skräckex, på hur en tävling skall ordnas. Nog kan man väl ha roligare en lördag?
/Conny Karlsson


MHF-O
Den 9 sept. bar det av till Torstuna Byggård, dit Enköping MHF hade lagt starten till "Trögrundan". Då det regnade 45 mm på eftermiddagen och natten. blev det en svår tävling i ett tungt väglag. sikten var minimal och svartvägarna var svårframkomliga. Det blev mycket hög prickbelastning på samtliga ekipage. I A klassen startade Åke Gustavsson och Bernth Karlsson. Vi startade som 14:e bil men efter 1,5 timma. Vid målet blev dom oroliga men då vi kom i mål 100 min. efter idealtid före första man blev dom lite lättade. Åke och Berra hade problem lite överallt men dom höll sig kvar ända fram till sista TK.n. där dom bröt p.g.a. att dom inte hittade TKn. Nu hade vi turen på våran sida så vi vann på 75 prickar Endast 5 ekipage av 15 startande i A-klassen och 1. o.b.s. ett ekipage av 10 startande I klass B kom I mål inom respittiden. Vilken var på 118 min.

Prick klass N 42 startande
5. Bengt Eriksson/Kjell Hedlund 66 p
6. Stefan och Marianne Åkesson 66 p
15. B Thorsson/Göran Franzén 96 p
19. H Dackefors/L-G Wågberg 107 p
32. T Janerrik/L Fredriksson 173 p

Bengt och Kjell kom före p, grund av 20 tavelprick och 46 tidprick. vilket räknas om bättre än Stefan och Mariannes 4O tavelprick och 26 tidprick. Tavlorna räknas som mer värde än tidsprickar vid. lika prickbelastning.

/Sören Eklund