Bilorientering Bilo Uppland

1973-3, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 10

Orientering
Lördagen den 5 maj var det premiär för en ny MHF o-serie kallad MÄLARPOOLEN. Eskilstuna MHF var arrangör. Det sades att det inte skulle bli för svåra tävlingar utan mer av ny -börjarsvårighet. Nu blev inte premiären så lyckad enligt de flestas tycke, 13 ekipage blev 0 prickiga. Då förstår ni att det inte var några större svårigheter. Sölve och jag kom på 17 plats med 10 prickar Ivar Johansson/J-O Ljunggren delade första platsen på 0 pr. Nybörjarna åkte samma bana där kom Bengt Eriksson/Tord Janervik på 10 plats med 43 prick.

DHR - rallyt-73 kördes den 1-2 juni Gert Erikson/Sölve Eklund och Bengt Eriksson/Sören Eklund åkte traditionsenligt rallyt för 4:e året i följd. Vi startade arla fredagsmorgon från SAAB-ANA i Vällingby, första kontrollen ett manöverprov varvid SAAB-ANA i Uppsala, sedan fortsatte vi E4:an norrut till Sundsvall som var årets målstad Fredagkväll och lördagförmiddag åkte vi natt- resp dag orientering i Njurunda skogarna. Orienteringarna var lagda för nybörjare så vi hade inte så stora problem med den. Becke och jag kom på 21 plats i klass A och 37 totalt Gert och Sölve kom 26 i klass A och 43 totalt.

En intensiv höstsäsong började för våran del 8 september med Enköpings MHF:s Trögdalsrundan Start och mål var vid Tortuna bygdegård A-B banan kördes därifrån västerut mot Västmanlands gränsen 2 sträckor vid Altuna kördes på 1:100000 del karta Sölve och jag vann på 28 pr. Tävlingen var den 4:e deltävlingen i 1973 års DM serie. Då vi vunnit 3 tävlingar är vi klara för seriesegern. 6 Conny Karlsson/J-0 Ljunggren 89 pr. i B klassen kom Stefan Åkesson/Marianne Åkesson 11:a 257 pr. Där kom Gert Eriksson!Bernt Karlsson utom respiten med 467 pr N-banan kördes mot Härkeberga-Långtora och ett problematiskt avsnitt på P1s övningsfält.

2. Bengt Eriksson/Tord Janevik 41p
4. Anders Karlsson/Lars Karlsson 45pr.
13. Bengt Franzen/Göran Franzen 9Opr
14. Torgny Lundin/Ingvor Eriksson 104pr.
23. Ingert Nilsson/Jan-Erik Lövgren 176pr.
25. Roger Dahlgren/Dan Åkerfeldt 181pr.

Den andra tävlingen i Mälarpoolen stod Fagersta MHF arrangör för den 15 sept. Virsbo var samlingsplats och banan kördes mellan Virsbo-Fagersta-Avesta med ett intensivt avsnitt vid Brovallen på Långheden sedan över Västerfärnebo tillbaks till Virsbo. Vann gjorde Virsboparet Inge Dahlqvist/Sten-Ove Stensson med 15 pr. Sölve och jag kom 6:a på 65 pr. Nu började poolen likna något efter den lätta inledningstävlingen i Eskilstuna.

Lördagen därpå den 22 sept skulle M.S.M. (Mellansvenska mästerskapet) avgöras i Bergslags skogarna väster om Kolsva där deras MHF avd. hade lagt en 16 mils-bana på 1:50 000 karta och avslutade 90 minuters snurrande på 1:100000 del. Det fanns endast PK (Parkeringskontroller) HTK (Hemlig tidskontroll) och TK.

Nu hade Sölve och jag turen att genomföra en nästan perfekt tävling då vi tog oss runt på 6 pr. det räckte till totalseger, 8 prickar före tvåan Bertil Fredriksson/Gunnar Westerholm Katrineholm. på delad tredje plats kom Karl Erik Berg/Hans Erik Sylvan (1973 års SM segrare) Norrköping. (Sylvan skall 1974 åka högerstol åt SAAB esset Stig Blomqvist). Halva våran bana åktes av N-klassen där kom Bengt/Eriksson/Göran Franssen 6:a.

Den 29 september var det åter dags för en ny tävling. Från Månkarbo åkte vi norrut för att snurra på Marma skjutfält. Sölve och jag vann nu på 14 pr. I B-klassen kom Stefan och Marianne Åkesson 6:a. N-klassen körde en något förkortad version men Marma skjutfält var med även här.

1. Sölve /Sören Eklund 14pr.
2 Bengt och Göran Franzen 53 pr.
5. Hans Eriksson/Åke Gustavsson 74pr.
6. Torgny Lundin/Ingvor Eriksson 77pr.
7. Benny Eriksson/Kjell Lind
14. Kenneth Persson/Marianne Svedberg 133 pr.

Huddinge MHF:s Svamptåget var den 4:e Pooltävlingen sjätte okt. kördes den i Sörmlands mörka skogar. Start från Spännarstugan i Taxinge, sedan mot Åkersstyckebruk, häradsskjutfält vilket beredde många stora problem, sedan söderut över Länna bysinge till Målfikat med stora goda smörgåsar. Michael Denize/Bo Eklund Stockholm vann, Sölve och jag kom 2:a.

5:te DM-tävlingen, Nattkannnan i Dannemora MHF:s regi den 13:e okt, startade vi Morkala Här klarade Sölve och jag oss prickfria så det räckte till seger. I B-klassen kom Stefan och Marianne Åkesson 6:a. Drygt halva banan kördes av N-klassen där Franzenarna nu har kommit igång ordentligt i säsongens 11 timme.

Resultat N-klassen:
2:a Bengt Franzen/Göran Franzen 40 pr.
3:a. Urban Isaksson/Roine Nordlund 41 pr.
6:a. Anders Karlsson/Lars Karlsson 52pr.
7:a. Torgny Lundin/Ingvor Eriksson 57pr.
9:e. Bengt Eriksson/Tord Janvik 82 pr.
12:a. Göran Nilsson/Gert Eriksson 100pr
14. Ingert Nilsson/Jan-Erik Lövgren 120 pr.
15. Hans Eriksson/Åke Gustavsson 131pr.
18. Roger Dahlgren/Dan Åkefeldt 177 pr. samtliga RMK.

RM
Lördagen den 27 oktober var det stort släktmöte för o-folket i Taberg söder om Jönköping Då var det nämligen riksmästerskap som det gällde. Ett på 50 000 del och ett på 25 000 del kartor användes för att få utslag. Efter 8.5 timmars tävlande stod Karl-Erik Berg/Hans Erik Sylvan Norrköping som RM mästare på 41 pr. 65 pr. räckte till en 6:e plats för Sölve och mig efter 3 hemmmaförare.

Det har varit en tyst överenskommelse att hemmaförarna ej ställer upp p.g.a. lokalkännedom, detta brydde man sig ej om därnere utan dom ställde upp trots påtryckningar. Även hemmalänet hade anmält lag så lagtävlingen vann dom överlägset. Vid RM:et stod kontrollerna ej på angivelser (inga OK) som brukligt är utan man fick leta tavlor i 17 mil.

"Hanningen" Hanninge MK:s O-tävling, den 3:dj RM-tävlingen i Ö.D. kördes den 3 nov. Väster hanninge var start och målplats. Banan snurrade på Södertörn. 50.25.och 10 tusen dels kartor användes, så det var svårt att ställa om sig vid kartbytena. Olsson/Sylvan visade åter en stabil klass då dom vann på 13 pr. Sölve och jag vann klass B på 22 pr. och blev 5:a tot.

6:e och sista DM-tävlingen i 1973 års MHF:s serie kördes den 10 nov. i Björklinge. Grönsaksbladet användes. Vi körde hela tävlingen väster om E4 mot Harbo Sölve och jag kom 2 min försent till en TK, enlikt min räkning, men när slutresultatet kom upp hade vi 0 pr.

Efter en kontrollräkning så visade det sig att jag räknat fel (turligt nog åt rätt håll). Vi delade första platsen med Ivar Johansson/I Janson Tierp också 0 pr. N-banan var en något förkortad A-B bana. Återigen visade nybörjarna en bra klass.