Bilorientering Bilo Uppland

1989-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 26.
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

FINLAND
Österbottenrundan i finska Seinäjoki 14-15/7. Fjolårets finska tävlingssemester i Karelen gav mersmak så Roine och Såren bestämde sig för att åka, men det uppstod problem när vi inte fick några förare, goda råd var dyra. Sölve lånade ut Saaben, så det blev 2 kartläsare och en Saab som äntrade Wasafärjan i Sundsvall.

Väl i Seinäjoki, 9 mil in i landet slog vi upp tältet och bestämde att Roine skulle börja bakom kartan och jag bakom ratten.

Tävlingen var uppdelad i 6 etapper så vi bestämde att byta plats i bilen efter 3 etapper.

Start 11.50 fredagkväll i hällande regn. 1:a sträckan vid stans alpina anläggning slutade med slalombacken utför (häftigt). Sista 90 minuterna på etappen körde vi i en jättestor nedlagd grusgrop, där vi åkte fram och tillbaks igenom buskagen På ett ställe fastna vi så hjulen hängde i luften, turligt nog hade jag lagt i 2 långa spännband i bilen och 5 meter framför bilen låg en stor sten (6 gånger större än Saaben) som blev ett bra mothåll, så efter 8 minuter släppte bilen ur sanden, trots det blev vi etapp 6:a.

Vi passerade orten Roskenkorva (känt i annat sammanhang). Efter kaffe och tankning startade vi om 21.50 för nattetappen och tuffare tag med många missar, vi blev 21:a på etappen och låg nu på 13:e plats.

När vi servat bil och kroppar gav vi oss ut på morgonetappen strax före 2.00. Det började ljusna så det blev lite lättare och Roine gav allt på morgonkvisten, vi blev etappfyra och åkte upp till totalt 6:e plats. Vi fick nu tillfälle att sova 1,5 tim, jag i bilen och Roine i en gymnastiksal. Vi försov oss, så någon frukost hann vi inte få. Roine tog ratten och jag kartan, när vi startade 8.10 i Wasas utkant, något sömndrucken gick det inte så bra, utan vi missade kontroller och klockan sprang iväg, så lunchpausen blev bara 3 min innan vi startade etapp 5 kl 12.10. Nu sjönk vi till 9:e plats efter att ha varit 20:e på etappen.

Efter en punktering kom vi på hur hungriga vi var, då vi inte ätit sen halv 2 på natten, så en pizza vid toppserveringen i Lappo slalombacke 4 satt fint, etapp 11:a och totalt 8:a. Sen iväg på sista biten 16.10, Roine blev tuffare bakom ratten och vid spurten runt ett flygfält, där ett gäng segelflygare campade, blev det dammigt i kaffekopparna. Sista transporten på 30 minuter till målet blev ett kämpande mot Jahn Blund. Etapp 10:a och 7:e plats totalt kändes bra och det var skönt för 2 kartläsare i en lånad Saab att efter 26 timmar och 72 mils orientering få krypa in i tältet för välbehövlig vila.

Resultat:
1. Heikki Koivunen/Eugen Damstedt 14 965 pr
7. Sören/Roine 23 974 pr


NÅDENDALSLOPPET
Fredagen den 18 augusti, kvällen före finska NM-tävlingen, åkte vii Nådendals hamn, sockerfabriken i Raisio vi flygfältet och några grustag i Åbos utkant. Takterna från semestertävlingen satt i så det blev dubbelt Rasbo i topp. Sölve och jag var dom enda som fann alla kontrollerna.

Res:
1. Sölve/Sören 2 923 pr
2. Hasse/Roine 5 633 pr

MSO-SERIEN
Guttstasnurren den 17 juni, vid Rolsva MS SMtävling, ingick första delen i MSO-serien och hela den delen kördes i dagsljus, vilket underlättar betydligt. Hela 10 ekipage var utan prickar till fikat.

Resultat:
1. Hans Ch Eriksson/Roine Johansson 0 pr
Sölve Eklund/Sören Eklund 0 pr
Sture Fredholm/Sten Johansson 0 pr

Klass C:
3. Thomas liiidf ond/Malcolm Olofsson 11,6 pr
7. Jan Södblom/Kent Romppala 24,5 pr

Rasbo MK vann lagtävlingen med 0 pr före Almunge MR på 4,5 pr.BULE-SVÄNGEN
Ydre MR körde i södra Östergötland fredagen den 25 aug vid österbymo. På dom inledande skogssträckorna missade Hasse/Roine o Salve/ Sören var sin vägrätning, men Hasse/Roine tog ändå ledningen efter sträcka 2 och den släppte dom inte.

Dom sista 3 sträckorna kördes på industriområden. Där började vi ta igen förlorad mark och åkte upp oss till dubbelseger för RMK, trots att jag räkna fel på en kartskala och tappade 2 min på sista sträckan..

Den missen gladde Per-Åke Eriksson/Henrik

Pettersson på korta banan, för dom spöade oss
med en halvminut och var bäst på korta banan,
men missar i tävlingens början blev till en slutlig
5:e plats. Vi saknade ett ekipage för att få fullt
lag, så Haninga MR vann och RMR blev 3:a.

Res:
1. Hasse/Roine 13,7 pr
2. Sölve/Sören 19,4 pr
3. Jan/Roger Lindholm, Degerfors RC 20,4 pr

Korta banan:
5. Per-Åke/Henrik 58,2 pr


SKEPPTUNA-RATTEN
Lördagen den 2 september körde Skepptuna MK

med Odensala som tävlingscenter. 4 sträckor bjöds det på, med första intensiva biten till Knivsta kyrka, där förseningen var 2 minuter och mera. Sen följde en lätt sträcka söder och öster om sjön Valloxen (Ledingevägen), där halva startfältet åkte prickfritt.

3:e sträckan startade vid AR (Knivstas nya industriområde) och fortsatte mot östuna och Smeds grusgrop. Vi hittade Sture/Sten stående på nosen med VW:n i ett dike.

Dom tänkte ta en passer från fel väg, vi kasta ut några spännband som hjälp, men en bil med privatpersoner hjälpte dom loss efter en kvart försenade.

Hasse/Roine kom fel ett par gånger och tappade 5 minuter extra, men delade ändå 4:e plats. Domarna var där och undrade om det var för svårt, så att respittiden på 120 min behövde höjas. Vi var då 10 min sena och det var bara en sträcka kvar med 60 kontroller, så det var inte nödvändigt.

Sista sträckan blev något i hästväg, 20 km och 43 minuter mellan Östuna och Vidbo grusgropar med en avslutning på Långåsen öster om Arlanda.

Vi åkte bl a på Arlanda MCs crossbana. Det var bitvis dåliga vägar men mycket klurigt.

Sölve/Sören och Hasse/Roine var 25 minuter sena, 15 minuter före 3:an, det blev så svårt att halva startfältet missade respittiden.

Sture/Sten kom fel och var 82 minuter sena, det hade räckt med den sträckan för hela tävlingen. Jan/Rent och Thomas/Malcolm missade respittiden.

En något enklare bana körde Per-Åke/Henrik, Anders Enlund/Erik Fagerberg i en Mercedes diesel och Thomas/Martha där sistnämnda blev för sena. Dieseln klarade sig med minsta marginal.

Resultat, Klass A.
1. Sölve/Sören 33,6 pr
2. Hasse/Roine 63,3 pr
11. Sture/Sten 111,4 pr

Korta banan:

8. Per-Åke/Henrik 105,5 pr
9. Anders/Erik 119,9 pr

Rasbo MK vann lagtävlingen före Almunge MK.


NYEDSNATTA

9 september bar O-karavanen iväg till Molkom i Värmland för Rus MKs bidrag. U v s när vi träffades i Uppsala gick Thomas Widfonds färggranna Opel så illa, så medans vi åkte iväg ringde han efter Malcolm i Västerås som experthjälp. Efter förgasarbyte och justering kom dom till start med andan i halsen och fortsatte tävlingen i samma tempo till klasseger.

Det blev nu bitvis lätt tävling, där 4 sträckor

kördes prickfritt, men 3 bitar på en hed gav ut-
slag där Hasse/Roine bara åkte ifrån övriga.

Res:
1. Hasse/Roine 8,6 pr
2. Jan/Roger Lindholm, Degerfors RC 11,2 pr
3. Sölve/Sören 11,6 pr

Klass C:
1. Thomas/Malcolm 36,9 pr
Haninge MR vann lagtävlan, Rasbo MR 3:a.


LETÄLVSRUNDAN
Degerfors RC bjöd på 7 sträckor, den 16 sept. Som vanligt var Hasse/Roine i stöten och vann samtliga sträckor. Vi skuggade dom och grejade till en dubbelseger för RMK och Team Göstas O-Åkare.

Per-Åke/Henrik fixade till en fin 6:e plats på
korta banan. Resultat:
1. Hasse/Roine 6,7 pr
2. Sölve/Sören 9,4 pr
3. Dan Liljedal/Henrik Krefting, Mölndal 12,2 pr

Korta banan:
6. Per-Åke/Henrik 23,9 pr
Haninge MR vann lagtävlan med RMKs decimerade lag på 4:e plats.


O-SMAKEN
Valentuna MR hade Röborgen i Rö som centralpunkt lördagen den 7 oktober och en bana på Rialamalmen och dess grusgropar, Ledinge nerlagda såg och förbi Riala med Kusbodasträckan, sen en avslutning vid Nyströms och Finsta cement.

Som vanligt i år behöll Hasse/Roine storformen och tog kommando direkt med en 2 minutersledning på första sträckan. Dom vann 4 av 6 sträckor, så vi andra fick slåss om övriga platser.

Per-Åke/Henrik hade problem, för kopplingen räckte bara 2 sträckor, så dom fick bli åskådare.
Rasbo MR vann lagtävlan före Haninge MK.

1. Hasse/Roine 11,7 pr
2. Sölve/Sören 14,4 pr
3. B-O Öhlin/C-G Andersson, MR Rimo 19,8 pr
6. Sture/Sten 31,2 pr

Klass C:
1. Jan/Kent 68,5 pr


RESERVEN-RUNDAN
28 oktober var det våran tur att tillsammans med Almunge MR köra en klurig tävling med 6 sträckor. Start och mål i Rasbo och transport till Haberga i Alunda, där allvaret började med två sträckor fram till Tånga gård, där 3:e sträckan kördes mellan traktorer och lador.

San följde en lång sträcka förbi Hasse Petterssons Åstorp, över Valdebron och tillbaka på östsidan om Olandsån till Tånga.

Till den sträckan ledde Haninges Lars Thorgren/ Calle Grevesmühl, men missade totalt och tappade 20 minuter på täten.

Ledningen togs över av Kolsva MS Dan/Ola Carlsson.

5:e sträckan från Ekeby K:a till Tånga gick via några ladugårdsbackar och Upplands-Ekeby IFs elljusspår, där vi hade manipulerat med timern så skogen såg ut som om det var julafton.

Slutspurten från Alunda K:a förbi Lyan till Skeberga hade 8 vägrätningar, där kartisen i den ledande Rolsvabilen blev åksjuk och segern då dom vände för att leta, istället för att åka en slinga vid en gård.

Nu spurtade fjolårets segrare Jan/Roger Lindholm (Västeråsarna som har börjat åka för Degerfors RC) till en ny seger. Vi själva jobbade på tävlingen, men Jan/Rent fick åka och det räckte till klasseger.

På korta banan ställde hela 7 RMK-bilar upp och

med ny koppling tordes inte Per-Åke stanna så
mycket och med Henrik i toppform så räckte det
till en 3,5 minuters seger, Dä va' bra.

Resultat:
1. Jan/Roger Lindholm, Degerfors RC 34,3 pr
2. Dan/Ola Carlsson, Rolsva MS 35,5 pr
3. Håkan Backlund/Anders Källström HMR 41,2 pr

Klass B:
1. Mattias/Michael Holmgren Almunge MR 35,2 pr

Klass C:
1. Per-Åke/Henrik RMK 15,2 pr
2. Jan Österberg/Krister Berglund Kils MK 18,9 pr
6. Mats Lindberg/Tomas Svensson RMK 313 pr
9. Thomas Isenborg/Lennart Hjelm RMK 61,9 pr
11. Ragnar/Reneé Pahlm RMK 113,0 pr

Klass U:
3, Johan Johansson/Jesper Eklund 26,6 pr
6. Bernt Löfqvist/Jonny Blomfält 91,2 pr
Per Thorslund/Mikael Håkansson över respittiden.


Olofströms MK den 29 september i Tingsryd.
En uppvärmningstävling inför NM i Växjö. Kvällen mönstrade ett stort antal utlänningar medan sven skarna sparade sig till lördan. På inledningssträckan i Tingsryds södra industriområde, fick vi en karta 1:1 003, som knappt fick plats mellan dörrarna. Tre skogssträckor Öster och norr om samhället följde, där en vägomläggning på vänster sida omläggning fanns på vänster sida, infarten var dold av buskar och var svår att hitta.

Vi var först i spåret och naturligtvis åkte vi den nya vägen, men hittade in bakvägen ganska snart. Sista sträckan kördes på norra industriområdet. Thomas/Malcolm var med för att känna på småländsk orientering.

1. Sölve/Sören 16,7 pr
2. Hilmar Andersson/H Friborg Danmark 20,3 pr
3. Lennart Friberg/Sören Eriksson AMR 23,9 pr

Hasse/Roine vågade bara ställa upp som åskådare då dom var rädda för genrepsspöket.

FOTNOT: Läs referat från finska NM-tävlingen.


HANINGEN
Lördagen den 25 november åkte vi på Södertörn när Haninge MR bjöd på finaltävlingen i MSOserien vid Sorunda. Första sträckan gick vid Nynäshamns MCR5

Första sträckan gick vid MR Speeds folkracebana där Porcy Lindgren/Roine åkte i diket på vintervägarna. Sölve/Sören tog kommandot direkt. Sen följde en lättare sträcka norr om Ösmo, innan allvaret började vid Fituna Malm med 3:e sträckan på 9 minuter qch 3 kontroller, på gamla kartor där det vimlade av felvägar.

Thomas Widfond med gästspelande Bernth Karlsson i högerstolen, använde både 3:e och 4:e sträckan för att kartlägga skogen. Bl a kom de till TR 46 när dom letade efter TR 30.

Även Sture/Sten hade uppvisning och den vita folkan sågs irra bland tallarna. Några sträckor blev det ytterligare på Malmen.

8:e sträckan vid Påla Malm klarade PercyRoine och Sölve/Sören 0-prickiga.

Näst sista sträckan vid en torvindustri, där en hjälppilning förbi torvhögar blev för dom flesta en stjälppilning.

Roine tog fel på numret på en trippelpasser och letade efter en obefintlig passer. Sten skrev fel på en kontroll, även Roine fick 10 tavelprick men förlorade ingen placering på det. Sista sträckan vann Percy/Roine i rena ilskan.

Vi var tvingade att vinna lagtävlan för att ta hem MSU-serien och det klarade det glada RMRgänget före Almunge MR. Årets serie har bara haft RMR i toppen hela året, av dom 8 tävlingar vi har åkt har Hasse/Roine vunnit 5 och en delad seger, Sölve/Sören har 2 och en delad.

På korta banan hade Mats Lindberg/Tomas Svensson lånat en Saab, men dom gav upp efter 2 sträckor när varken trippmätare eller tomgång fungerade.

Per-Åke/Henrik hade problem vid torvindustrin (styrsnäckan hängde med ända till Lännaskogen på hemvägen) men grejade en 4:e plats.

Mikael Karlsson/Lennart Hjelm hade bara problem och missade resipttiden.

Resultat:
1. Sölve/Sören 30,9 pr
2. Percy/Roine 50,6 pr
3. Morgan Jansson/L-E Eriksson Säters MK 65,3 p
6. Sture/Sten 85,9 pr
10. Thomas/Bernth 173,3 pr

Korta banan:
1. J Österberg/Krister Berglund Kils MK 52.9 pr
6. Per-Åke/Henrik 83.3 pr
Mikael/Lennart Över respittiden
Mats/Tomas utgått


DECEMBERMÖRKRET
Fredagen den 26 november åkte Sören med en lånad Haninge förare /Kenneth Lannermo) I en Suzuki, ner till Falköpings MK seriefinal i västsvenska 0-serien. Som vanlig startade dom vid klubbstugan, i ett nedlagt kalkbrott öster om stan, en sväng ner mot Kinnarp och Floby, där jag läste fel och letade efter en järnväg på en pararellväg, 3 km för långt söderut.

Sen skrev jag fel på en tavla igen, men när värsta konkurrenten om seriesegern bröt, vann Sören VSO-serien.

Sista sträckan kördes på folkracebanan vid
klubbhuset och mål 1K inne i besiktningshallen.
Sträckan hade 4 kontroller på 1 minut och 1 km.
I verkligheten var sträckan 2 250 meter och med
1 minuts körning, blev snitthastigheten 135
km/tim, alltså omöjligt att hinna.

Resultat:
1. Ulf/Per Andersson Ämlhulte MK 10,9 pr
3. Kenneth Lannermo/Sören 21,9 prNM I BIL O
MYNÄMÄKI 19/8
Efter att tidigare under året "tjuvtränat" flera gånger i Finland fick de två Rasbo-paren, Salve/ Sören och Hasse/Roine, finna sig i att vara favoriter inför den finska deltävlingen i NM.

Eftersom Sölve/Sören vann genrepet på fredagskvällen så kände Hasse/Roine segervittring redan före start. (Dåligt genrep - bra tävling).

För båda paren startade tävlingen illa, då samma luriga tavla på första sträckan missades, där för övrigt den svenska hejarklacken stod och distraherade.

När solen sjönk kom en rolig sträcka på en nyodling, där en jättestor stomåker var sönderdelad av en mängd långa och höga vallar av stubbar, sträckan var c:a milen lång och gav tillfälle till full gas och bred åkning på det dagghala underlaget. Strax efter fick man prova på att åka bil på en gokartbana.

Efter c:a 2/3 var det paus och Sölve/Sören startade med maximal satsning och hade ryckt åt sig en knapp ledning medan Hasse/Roine körde lugnt men säkert och försökte åka så rätt som möjligt, med lite mer tidsprick som resultat.

Efter paus ökade svårigheterna avsevärt och tävlingen fick en intensiv avslutning på en vägrik hed, där man som vanligt i Finland gjorde det ännu svårare med en mängd avhopp in på väglösa spår i terrängen.

Hasse/Roine fortsatte med sitt jämna tempo och åkte vidare mot en säker seger medan Salve/ Sörens högre tempo gjorde att missarna blev lite för många, för att behålla förstaplatsen, men kom i alla tall in på en klar andraplats.

Almungeparet Friberg/Eriksson fullföljde den uppländska dominansen genom att bli trea.

Tävlingens överraskning blev det norska paret Furuseth/Braaten genom sin 4:e plats i sin första finntävling. Niskanen/Tyräinen var som vanligt helt suveräna i sitt hemland.

Hemresan lättades upp då de svenska support-

rarna hade videofilmat oss i skogen och visade
uppdet i färjans konferenslokal.

Resultat:
1. Hasse/Roine 5 505 pr
2. Sölve/Sören 7 726 pr
3. Lennart Friberg/Sören Eriksson AMK 8 033 pr

Finska klassen:
1. Niskanen/Tyrväinen 1 607 pr
2. Karjalainen/Ylmniemi 3 465 pr


SVERIGE

VÄXJÖ MS 30/9
DACKENÖTEN

Debuterande tävlingsarrangörerna Växjö MS hade ansträngt sig ordentligt och fått en 18-mila bana med 11 st 0-sträckor, söder och sydväst om Växjö. Tävlingscentrum var förlagt till I 11:s kernområde och alla var inställda på en tävling på de vägrika övningsområdena runt staden.

Tävlingen startade dock med en kort publiksträcka på en betongfabrik där inga större tidsdifferenser uppstod.

Efter transport ut ur stan startade själva tävlingen vid Räppe stn och första etappen kördes via omväxlande sträckor med mycket skogsåka, uppblandat med industriområden och grusgropar bl a på Vida Timbers stora sågverk.

De första sex sträckorna innehöll inga större svårigheter och inga större skillnader hade uppstått i startfältet.

På sjunde hade banläggarna hittat ett fint område med 20 min orientering på skogsstigar och och några större vägar, där de använda 10 000 deIskartorna delvis hade annan åsikt om verkligheten än de flesta tävlande, luriga avhopp skiljde agnarna från vetet. Hasse/Roine var de enda som lyckades 0:a sträckan och gick upp i täten.

Sista sträckan före uppehållet blev Sölve/Sörens Waterloo, där en nerkörd PK förvirrade så pass att en tavla fick fel bokstav på tidkortet och de 10 prickarna som blev följden, skulle så småningom visa sig bli för dyrbara.

I uppehållet ledde Hasse/Roine knappt före Degerforsarna Jan/Roger Lindholm medan Sölve/ Sören fallit ner till en sjätteplats.

Efter vilan återstod bara 3 sträckor på 60 min orientering, men vilka sträckor. Nu kom övningsområdena som alla väntat på och det blev intensiv orientering, med allt av orienteringsproblem man kan tänka sig.

Vägrätningar, obefintliga vägar och vägar som ledde åt alla håll, utom mot det man skulle, uppblandat med skissåka så att de flesta kartisarna knappt visste vad de hette.

Sölve/Sören åkte i ilska efter tavelmissen och med sin stora rutin löste de problemen snabbast av alla. Trots sin fina åkning var dom halvtimmen sena, men tog en klar etappvinst och avancerade till en total andraplats.

Hasse/Roine hade stora problem, men blev trots allt etapptvåa och lyckades bärga totalsegern.

De övriga tävlande hade stora svårigheter att överhuvudtaget hitta runt och 30 ekipage överskred respittiden som var 120 min/etapp.

Klubbens hårdsatsande C-ekipage Thomas/ Malcolm, satsade som vanligt friskt och åkte mästerskapsbanan, men tillhörde skaran som använde för lång tid och hamnade utanför resultatlistan. Utländska klassen vanns av Åbo-borna Eronen/Lehtmnen i sin specialpreparerade Golf-D.

Inför NM-finalen i Norge var läget sådant att de båda Rasbo-ekipagen tillsammans med 4 finländska bilar slogs om guldmedaljerna.

Res:
Svenska klassen:
1. Hasse/Roine 61,6 pr
2. Sölve/Sören 66,4 pr
3. Arnesson/Ernstssun, Hässleholm 71,5 pr

Utländska klassen:
1. Eronen/Lethmnen, Finland 82,5 pr


NORGE
DRAMMENSLÖPET 14/10

Med stora förväntningar om topplaceringar för de båda Rasbo-paren bar det iväg till inkvartering i Kongsbags ungdomshärbärge. Sölve/Sören låg 3:a och Hase/Roine först på 13:e plats med bara poäng från 2 tävlingar, då dom bröt i Danmarks tävling i våras.

Tävlingen kördes NV om Drammen, efter Drammens elva, mellan Hokksund och Vikersund med utflykter i dalgångarna västerut.

När vi vaknade på tävlingsdagen var det snöiga berg som mötte oss, strax innan start började regnet strila ned. Hasse/Roine kom fel ut ar en rondell på första sträckan och då stämde ingenting. Regnet upphörde och dimman kom följd av kyla, så asfaltsvägarna förvandlades till isgator.

När vi åkt 5 timmar fick vi var sin chokladkaka och varmt kaffe och dricka på en skogsväg vid en 40 minuters paus. Vi fick många avundsjuka blickar då våra svenska supporters bjöd på smörgåsar och varmt kaffe istället.

Sedan följde 1.5 timmes åkande på en stor grusgrop och en tallhed som vimlade av stigar.

Vid 1-tiden på natten fick vi en ofrivillig paus på en timme vid en kontroll för att tävlingsledningen inte hunnit flytta funktionärer från tävlingens inledning till slutetappen.

Efter målgång följde sedan en seg väntan på resultat och prisutdelning. Först klockan 8 på söndagmorgon hängdes resultatlistan upp.

Sören skrev fel på en tavla och Roine på 2 tavlor och fick straffprickar. Guldmedaljerna flög iväg för oss båda.

Finska paret Kaipanen/Jouki blev Nordiska Mästare på samma poäng som Sölve/Sören och särskiljning fick tillgripas, varvid finländarna hade en 5:e plats som utslagsresultat medan vår 7:e plats i Danmark inte räckte. Båda slutade på 82 poäng. Hasse/Roines tavelmiss blev en norsk 9:e plats och totalt 81 poäng i NM, med bronsmedaljer som följd.

Man grämer sig lite att efter 4 tävlingar i Norden, förlora guldet på en felskrivning. Trots allt är vi nöjda och kommer tillbaka revanchsugna till NM premiären i Danmark i april 1990.

Res:
1. Weiste/Kivimaa, Finland 686 pr
2. Seppänen/Bitter, Finland 955 pr
6. Sölve/Sören 1 662 pr
9. Hasse/Ruine 3 296 pr

Totalt i NM:
1. Pekka Kaipanen/Tapio Jouki F 82 (10])
2. SöIve/Sören S 82 (105)
3. Hasse/Roine S 81
4. Risto Eronen/Kari Lethinen F 80
5. Pentti Varis/Erkki Laakso F 79


KM BIL-O 1990
ÖSTERGYLLENS RC FEBR
KOLSVA MS JUNI
SKEPPTUNA MK SEP T
HANINGE MK SEPT
VALLENTUNA MK NOV
Reservtävlingar:
DEGERFORS RC SEPT
MALARÖARNAS MK NOV

Sören Eklund


DM BIL-O
Klass A-B:
Förare
1. Sista Johansson 60 poäng
2. Mattias Holmgren 58
3. Sture Fredholm 57
4. Sölve Eklund 56
5. Percy Lindgren 46
6. Hans Ch Eriksson 34
7. Jan Södbiom 32

Kartläsare:
1. Roine Johansson 60
2. Michael Holmgren 58
3. Sten Johansson 57
4. Sören Eklund 56
5. Bertil Strandberg 46
6. Kent Romppala 43
7. Göran Falk 34

Klass C: Förare
3. Lennart Hjelm 50
5. Johan Johansson 38

Kartläsare:
3. Henrik Pettersson 51
5. Jesper Eklund35

KM BILO
Förare
1. Hans Ch Eriksson 45 poäng
1. Sölve Eklund 45
3. Thomas Widf'ond 33
4. Jan Södblom 20
5. Percy Lindgren 13

Kartläsare
1. Roine Johansson 45
1. Sören Eklund 45
3. Sten Johansson 35
4. Malcolm Olofsson 18
5. Kent Romppala 17
6. Bernth Karlsson9

MHF-O
EKSJÖ-RUNDAN

En lördag i augusti kördes Sydsvenska Mästerskapet 1 Eksjö. En bena i dagsljus på skogsvägarna öster och norr om stan, kördes innan paus, där Hasse/Roine tog ledningen direkt och seden släppte dom inte greppet.

Sölve/Sören missade 2 tavlor och låg på 8:e plats vid fikat.

Andra etappen inledde med en sträcka på Ekajöhua sågverk, innan den intensiva avslutningen på Räneslätt, ett legendariskt militärt övningsfält. Nya och gamle kartor i en härlig blandning, som vi upplänningar trivdes med.

Hans/Roine vann ohotade och Sölve/Sören åkte uppsig till 2:a plats, först på 3:e plats kom första sörlänning och det blev dom Sydsvenska Mästare med. Börje/Anna-Marie Fredriksson, Tranås hette dom.

Per-Åke/Henrik åkte korta banan. Vid hemfärden på söndan stannade vi vid Mantorp Park och tittade på en annan häftig tävling Truck-Race.

Resultat:
1. Hasse/Roine 33,2 pr
2. Sölve/Sören 51,1 pr
3. Börje/Anna-Maria Fredriksson 58,6 pr

Klass C:
7. Per-Åke/Henrik 82,2 pr


MHF-O
Norunda MHF bjöd oss den 15 september på en intensiv bena från Björklinge via Tenets, där en 8-tavla på en vägomläggning vid Gödåker, var det största kruxet.

Vi snurrade runt på Hasse Hallmans Nyvalls gård, innan vi via Vikste hamnade i Vandal och avslutning vid Delboda. Resultat:

Klass A:
1. Gösta/Roine 7,3 pr
2. Sture/Sten 15,6 pr
5. Hasse/Göran Falk 20,4 pr
6. Sölve/Sören 24,3 pr

Klass S:
4. Percy Lindgren/Bertil Strandberg 64,3 pr
6. Jan /Kent Roeppels 101,7 pr

Klass C:
4. Lennart Hjelm/Henrik 44,0 pr
7. Gudrun Moberg/Håkan Lindgren 89,0 pr
8. Mats Lindberg/Tomas Svensson 93,0 pr
10. Johan/Jesper Eklund 144,5 pr
11. Ragnar/Reneé Pshlm 283,7 pr


DUCKHAMSRUNDAN
Stockholms MHFm tävling den 11 november samlade många upplänningar då den ingick i DM för Uppsala län. Nykvarn var startplats och vi åkte på en gammal karta, vi kom ut på ett elljusspår som förvillade, så dom flesta följde den upplyste slingan, innan dom upptäckte att det var fel väg.

Vie Texinge kom vi till Åkers styckebruk där vi snurrade på ett sågverk innan sista biten i skogen mellan Åker och Länna.

Resultat:
Klass A:
1. Tommy H/Ksrin Jansson Vallentuna MK 44,6 pr
2. Gösta/Roms 50,4 pr
4. Sölve/Sören 58,7 pr
7. Sture/Sten 103,2 pr

Klass B:
10. Percy/Bertil 217,4 pr

Jan Södblom/Kent Romppls utgick då bärarmen brast.

Klass C:
7. Lennart/Henrik 67,8 pr
12. Martha/Thomas 112,1 pr


TIERPSMARAN
18 november med start i Tobo och banan norrut till Valparbo, där ett intensivt område på nya Bil-O vägar kördes.

HOT gick övre stötdämparfästet av på Saaben för Sölve/Sören och det tog 40 minuters skruvande innan dom fortsatte.

En transport vie Skärplinge till Tierp och en sträcka på cementgjuteriet följde innan avslutningen vid Arvidsbo och Bäggebys grustag på 17 minuter, men allt snurrande ter tid och dom bästa hade göra 35 minuter. Resultat:

Klass A:
1. Gösta/Roine 55,6 pr
3. Sölve/Sören 71,9 pr

Klass B:
8. Percy/Bertil 265,2 pr

Klass C:
3. Lennart/Henrik 51,7 pr
9. Mats/Tomes 84,3 pr
10. Johan/Jesper 99,4 pr


GÖSTAS O-ÅKA
9 december med start kl., 10.00 vid Tiundaskolan. Roine och Sören hade lagt en stadsoriorientering med 2 sträckor vid S:T Eriks betong, 2st på Kommunförrådet, 1 sträcka ute vid slamdammarna under Kungsängsleden och en bit vid Herkules (gamle Binab) vid Bolandsgatan.

B finske ekipage och 3 åländska blandade upp språket vid startplatsen.

Att finnarna är svåra när vi åker NM förstår A man, då dom 3 första i A-klassen kom från öst, med NM-vinnarns i topp.

Resultat:
Klass A:
1. Pekka Kaipanen/Tepio Jouhki Finland 15,1 pr
2. Tapio Korpela/Jouko Lehtinen 19,2 pr
3. Eronen/Kari Lehtinen 19,4 pr
4. Lars Thorgren/Carl Grevesmühl HanMK 2O,7 pr

KLASS B:
3.Jan Södblom/Kent Romppela 25,7 pr
4. Thoma Widfond/Roger Lindholm 35,6 pr

Klass C:
5. Per-Åke/Henrik 29,0 pr
B. Mikael Karlsson/Lennart Hjelm 46,3 pr
12. Tomas IeenborgA-Ians Nissander 68,4 pr
14. Johan/Jesper 128,7 pr


MHF RM
23 september bjöd Möklinta MHF på en intensiv och kompakt bana med bara passerkontroller. När mörkret kom blev det dimma med obefintlig sikt.

Fjolårets mästare Gösta/Roine infriade förväntningarna och vann igen. Gösta som har haft tanker att gå i Bil-o pension, får nog ta och omprova dom löjliga tankarna. Vi vill se Gösta i skogen!

Resultat:

Klass A:
1. Gösta/Roine 43,5 pr
2. Urban Häggbom/Andere Linge VMS 47,7 pr
3. Sölve/Sören 56,3 pr
S. Sture/Sten 59,6 pr
14. Hasse/Göran 128,1 pr

Klass B:
16. Thomas/Malcolm 348,7 pr
19. Percy/Bertil 600,8 pr

Klass C:
5. Lennart/Henrik 273,0 pr
Mats/Tomas utgått
Gudrun/Håkan utgått


/Sören Eklund

på webben 2006-02-08 /JE