Bilorientering Bilo Uppland

1988-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 25.
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

SM
"
O-Smaken" med Vallentuna MK som arrangör var den enda tävlingen i årets SM I Bil-O. 17 september startade vi med en publiksträcka vid Rosenlunds industriområde i Vallentuna, där Sölve & jag startade med segervind, men det var ganska tätt efter oss.

Nästa sträcka var vid en grusgrop mellan Uppl-Väsby och Rotebro. Nu slog Hasse/Roine till, så nu delade 2 RMK-ekipage ledningen.

3:e sträckan startade vid B&Ws parkering i Kungsängen och fortsatte ut på I l:s övningsområde där ytterligare 4 sträckor kördes, på omväxlande gamla o nya kartor, med otaliga vägomläggningar som gjorde att minuterna rann iväg, så domarna höjde respittiden till 3 tim. 3 av dom 5 militärsträckorna vann Sölve och jag, medans Hasse/Roine vann 1 sträcka.

När vi lämnade Kungsängen efter 7 sträckor ledde Sölve och jag på 23,0 pr medans Hasse/Roine hade 31,2 pr på andra plats och Sture/Sten som legat på 4:e, tappade på 7 sträckan och låg med sina 46,6 på 5:e plats. Percy/Bertil fick nytt liv när respiten höjdes och kämpade sig runt med tanke på lagtävlingen.

På sträcka 8 vid Märsta industriområde slog Hasse/Roine till med en kanontid och tog in över 4 minuter på oss.

Vi fick punktering på ett av dom för dagen nyinköpta däcken, med 4 passerkontroller kvar så chansade vi att köra med tomt; däck, stressade så missade vi 2 av dom och fick vända för att leta upp dem. Turligt nog var det tid på den efterföljande transporten så vi hann lägga om det söndertrasade däcket. Trots punkteringen var vi sträck 3:a.

Hasse/Roine var nu i stöten och vann även den näst sista sträckan på Rosersbergsområdet, trots att Hasse knäckte en bärarm vid en infart till en vägrätning, som dom upptäckte lite sent, så det blev ett våldsamt nerslag när dom brutalt åkte över diket.

Sture/Sten hade legat på 4 - 7 sträcktider, men slog till här och var 2:a dryga halvminuten efter medans vi kompleterade med 3:e tid.

Slutsträckan kördes vid Wikbanan i Uppl-Väsby där fjolårssegrare Urban Häggbom/Anders Linge åkte bäst, men en tidigare felkörning på Kungsängen gjorde att dom fastnade i ett skithål i 150 minuter, så totalt blev de bara 19:e

Hasse/Roine fortsatte att ta in på oss och var sträck 2:a. Vi hade startnummer 33 och startade tävlingen 1 tim efter första bil, men på slutet låg vi som 2:a bil i spåret. Om vi inte hade fått punktering hade vi varit först i mål. Hasse/Roine och Sölve och jag växeldrog oss till en överlägsen dubbelseger, trots att Roine skrev fel på en tavla, så dom blev bestraffade med 10 extraprickar. Sture/Sten behöll 5:e plats in i mål efter en jämn körning.

RM-lagtävlingen vann RMK då Percy/ Bertil tog sig runt på 158,6 pr. Sture/Sten får ej räknas i den lagtävlingen då alla ska ha licens för samma klubb. Vilken RI9K-kväll, 1:a, 2:a och 5:a och Lag-RM.

Korta banan åkte 1:a sträckan och delar av sträcka 8 och 10.

Resultat SM:
1. Sölve/Sören 43,1 pr
2. Hasse/Roine 54,8
3. S-I Arnesson/Yngve Ernstsson, Hässleholms MK 61,2
5. Sture/Sten 70,7
35. Percy/Bertil 158,6

RM-lag:
1. Rasbo MK 256,5 pr
2. Haninge MK 269,5

Korta banan:
1. Bo/Robert Glimmerud SK MK 15,7 pr
8. Tobias Ettemo/Tomas Svensson 69,8
9. Håkan Lindgren/Henrik P-sson 75,1
14. Martha/Tomas Nilsson 97,0


De 6 första sträckorna på SM-tävlingen ingick i MSO-serien.

Resultat:
Klass A
1. Sölve/Sören 18,7
2. Hans/Roine 25,3
4. Sture/Sten 39,0
Laget vanns av RMK före Haninge MK.


NM
FINLAND ESBO 13/8.
Finlands bidrag till serien, var en regnig tävling sydväst om Helsingfors med avslutning på Porkalahalvön, som var i sovjetisk ägo till 60-talet.

Första delen kördes på industriområden och grustag, men efter pausen drog vi ut i skogen och på berghallar. Efter 7 timmar i regnet kom vi till L M Erikssons lokaler i Kyrkslätt, där målet var beläget.

Hasse/Roine och Sölve och jag hade en hård fajt, som dom drog längsta strået i och det räckte till 4:e och 5:e plats. Överraskande segrare i utländska klassen blev Bil-0 Juniorerna Kenneth Karlsson/Daniel Andersson SM MK/MK Rimo.

Finska klassen vanns av Pekka Kaipanen/Tapio Jouki med 2236 pr.

Resultat:
1. Kenneth/Daniel 7465 pr
4. Hans/Roine 8872
5. Sölve/Sören 9008


NORGE
15 oktober var det finaldags i NM-serien, när Fredrikstadslöpet kördes mellan Moss och Sarpsborg, c:a 6-8 mil SV om Oslo.

Regnet i Finland utbyttes mot en ogenomtränglig dimma som gjorde sikten nästan obefintlig, hastigheter över 50 km/tim var nästan omöjlig att uppnå och med medelhastigheter på upp till 60 km/ tim, var det svårt att hålla körtiderna.

Återigen blev det en hård fajt mellan Hasse/Roine och Sölve/jag. Den här gången var vi 20 sek snabbare.

Kaipanen/Jouki, Finland som hade 2 segrar och 4:e plats i bagaget misslyckades och var första på 15:e plats, men de tidigare resultaten räckte till NM-guld.

Nu segrade Aboborna Risto Eronen/Kari Lehtinen med en Golf Diesel.

Sölve och jag kom 3:a totalt och i tävlingen, men det var hårt då 3 ekipage fick 80 poäng blev det särskiljfling genom att den bästa 4:e tävling räknades, så vår 7:e plats i Danmark blev värdefull till slut.

Hasse/Roine avslutade med en 4:e plats och 3 raka 4:e-platser I NM blev en total 8:e plats, endast 2 poäng efter oss.

Resultat:
1. R Eronen/K Lehtinen 166 pr
3. Sölve/Sören 345
4. Hans/Roine 365

Totalt NM Bil-O 1988:
1. P Kaipanen/T Jouki Finland 86 poäng
2. E Weiste/A Kivimaa Finland 82,5
3. Sölve/Sören Sverige 80
8. Hans/Roine Sverige 78


MHF RM
10 september avgjordes Riksmästerskapet i Närke med Svarta som centralort och banan västerut mot Vänern och Degerfors som pausort.

Gösta/Roine hade segervittring denna kväll, Roine har åkt i kortbyxor anda sedan vi var i Finland på semestern.

EN lung S-tavla vid en ombyggd väg gjorde att han var ut och sprang vägomläggningen från fel håll, dom hittade utfarten, men inte där vägen försvann. En språngmarsch i 1 km och 10 minuter behövdes för att hitta den svårfunna S-tavlan, endast 3 st hittade den.

När sen tiden var bra tilltagen så hann Gösta nästan köra in all tid. Det är svårt att hitta en gladare segrare än Gösta, när han vid 65 års ålder vinner RM för 2:a gången, 1980 vann de i Enköping.

Vi bugar och gratulerar Gösta och Roine.

Sture/Sten missade lite och blev 1O:a. Hasse/Göran blev 18:e medans Sölve och jag kom igång bra men en småländsk saab stod i diket på ett ställe, vi hade lite tid över så vi kopplade i Saaben och backade, men vajern gick av, sen kasta vi upp bilen med handkraft.

Växellådan fick sig nog en knäck, för den ville bara vara med en halvmil till. Vi bröt i ett vägskäl där angivelsen var "vsk NO SÖLVE", tragikomisk på' min ära.

Resultat:
1. Gösta/Roine 27,0 pr
2. H-E Haraldsson/L Ellbring 35,1
10. Sture/Sten 68,2
18. Hans/Göran Falk 108,8

Klass B:
7. Percy/Bertil 156,6 pr

Korta banan:
13. Håkan/Henrik


MÄSTARNAS MÄSTARE
Kartläsare: Roine Johansson Rasbo MK Förare: S-E Arnesson Hässleholms MK

Svenska Bilsportförbundet och MHF har beslutat att utse Mästarnas Mästare varje år och den vinner som är bäst i SM och RM, så Roines 2:a i SM och RMvinst var överlägsen, men förarsidan gick till Skåne, då Roine åkt med Hasse och Gösta.
--GRATTIS ROINE JOHANSSON TILL MÄSTARNAS MÄSTARE 1988!


MSO-SERIEN
Bävernatta
19 augusti med Forshaga MC som ansvarig och Bäverland i Älvsbacka som tävlingscentrum. Ett kopiöst regnande gjorde det svårkört och 2 sträckor ströks.

Hasse/Roine fortsatte framfarten från i våras och vann 4 av 5 sträckor så en ny seger blev det.

För Sölve/Sören gick det inte så bra då Saaben fastnade i leran, så tiden rann i väg och placeringarna med den.

Sträckan vi fastnade på var vid campingplatsen där vi bodde, där skrev Sten fel på en kontroll.

Resultat:
1. Hans/Roine 7,5 pr
2. Åke/Mikael Andersson DRC 9,7
8. Sölve/Sören 15,9
15. Sture/Sten 24,0

Rasbo MK vann lagtävlingen.


RESERVEN-RUNDAN 27 augusti
Det var AMK/RMKs tur att arrangera och vi utlokaliserade tävlingen till Tobo där Sten och AMKs Sören Eriksson strängade en bana norrut med 2 intensiva sträckor vid Elinge Såg. 8 sträckor var det. Nu blev det nya namn i vandringspriset som Reserven satte upp i fjol.

Fjolårssegrarna Tommy Hermundstad o Karin Jansson, Valentuna MK vann A-klassen, men de fick se sig besegrade av B-klassarna och Bil-O Juniorteamets Jan/Roger Lindholm, SMK Västerås. De avgjorde tävlingen vid Elinge Såg.

Resultat: Klass A
1. Tommy/Karin Vallentuna NK 19,4 p
2. Lars Carlén/Anders Palm BMS 21,2
3. Kenneth/Daniel SK 1'K/NK Rimo 22,9

Klass B o Totalsegrare
1. Jan/Roger Lindholm 519K V-ås 17,5 pr

Korta banan
1. Bo/Robert Glimmerud SK MK 8,5 p
9. Jan Hedström/Jesper Eklund RMK 35,3
13. Tomas/Martha Nilsson RMK 48,6
Bromma MS vann lagtävlingen före Haninge


HANINGE MK HANINGEN 24/9
Med tävlingsområde i Sala och västerut mot Skultuna. 8 sträckor som var mycket luriga, värdiga en SM-tävling.

Sölve/Sören startade 2 minuter före Hans/Roine på första sträckan. Vi åkte naturligtvis fel några gånger och när vi kom till nästa TK var vi glada för vi såg inte till Hasses gula Starlet.

Det var lång kö och dom dök aldrig upp efter oss, när vi kom till TK-bilen fick vi reda på att dom redan varit där, 5 bilar före oss. RIDÅ!

Sture/Sten missade mycket denna kväll men Sölve/jag började upphämtningen på Starleten och vi tog in 2 minuter per
sträcka, så vi var nästan 10 minuter före Hasse/Roine i mål.

Motorn I Percys Opel ville bara vara med i halva tävlingen så Bertil fick lifta efter hjälp.

Resultat:
1. Sölve/Sören 40,3
2. Hans/Roine 50,2
9. Sture/Sten 102,4

Korta banan:
1. Willy Eriksson/Kent Edin AMK 42,5
5. Håkan/Henrik 64,1
12. Tobias/Tomas 108,8
Tomas/Martha över respittiden.
Lagtävlan vanns av RMK före Kolsva MS.


UTLÄNDSK BIL-O
Karelenrundan i Joensuu 16-17 juli.
Hasse/Roine och Sölve/Sören tillbringade en del av semestern i finska Karelen där vi åkte en 12 timmars tävling i värsta sommarhettan, så tävlingsdressen bestod av kortbyxor och T-shirt.

42 mil lång med 3 pausar inlagda blev en intressant resa. Vi startade 18.45 men kom inte i mål förrän 8.15 nästa morgon, 13,5 timmar. PUH!

Vi utlänningar fick varsin pinne som var 50 cm lång och konisk, den används i dragkamp, dessutom fick vi och våra följeslagare var sin T-shirt.

Placeringarna var inte så övers men vi återkommer nästa år då det blir en tävling i 24 timmar vid Vasa i juli.


MHF-O
Ullerudsnatta
den 20 augusti med Bäverland son centralort, var utsedd till 1988 års Mellansvenska mästerskap och kördes västerut mot Deje. Efter det att första sträckan strukits återstod 4 st, där den sista kördes på campingplatsen liksom kvällen innan.

Några tänkta vägar över en fotbollsplan avgjorde hela tävlingen, det gick inte att åka som banläggaren tänkt sig.

Men då ingen rättning skedde på kvallen, var det ingen som visste hur det skulle vara förrän resultatlistan kom, då tyckte vi inte det var någon idé att protestera.

Resultat:
1. Åke/Mikael Andersson D RC 16,1 p
4. Sölve/Sören 26,3
6. Hans/Roine 44,6
12. Sture/Sten 63,3

MHF-O
Norundarundan
1 oktober mellan Vattholma och E 4:an, var en svår tävling lagd, där har vi åkt många gånger men Micke Björklund/Sven-Erik Eriksson hade hittat på många nya gårdar att åka på.

Segern gick till B-klassens bröderna Mikael/Mattias Holmgren, Almunge MK på 53 prick.

Klass A:
1. Sture/Sten 58 pr
2. Gösta/Roine 71
3. Sölve/Sören 74
4. Hans/Göran 163

Klass B:
1. Holmgrens 53

Klass C:
4. Lennart Hjelm/Henrik Pettersson 128


Frösåkers MHF körde den 22 oktober. En intensiv bana från Norrskedika mot Snesslingeriberg och en sväng till Långalma innan avslutningsbiten mellan Börstil o Norrskedika. Återigen var Holmgrens bäst på 13,4 prick, sen jag hoppat över en slinga.

Klass A.
1. Gösta/Roine 15,4 pr
2. Sölve/Sören 18,7
3. Sture/Sten 22,4
4. Hans/Göran 28,4

Klass B:
1. Holmgrens 13,4
5. Percy/Bertil 63,6

Klass C:
6. Lennart/Henrik 69,4


Q8 Pokalen
29 oktober körde Uppsala MHF Q8 Pokalen. Banan gick mellan Åland – Fjärdhundra. Den här gången slapp vi Holmgrenarna, då dom var banläggare.

Det blev istället en överranskande seger för Hasse/Göran, som skyndade långsamt, men dom hittade alla kontroller och det premierades med seger. BRAVO!!! Vi övriga missade en och annan kontroll.

Resultat: Klass A.
1. Hans/Göran 20,4 pr
2. Sölve/Sören 26,7
3. Sture/Sten 28,1
5. Gösta/Roine 43,3

Klass B:
Percy/Bertil 81,5

Korta Banan:
11. Lennart/Håkan Lindgren 79,1


Tierpsmaran
Tierpsmaran den 19 november med Tierps BHF som arrangör. Sten hade lagt en intensiv bana förbi Hill-bola och Tierp och den beryktade Fredbroskogen med sina Tierpstomtar. En bra sträcka vid Tierps cementgjuteri och en vid Gåvastbo station satte piff på tävlingen. En effektiv körtid på 90 minuter med 180 kontroller att finna, betyde 2 kontroller per minut.

Resultat Klass A:
1. Sölve/Sören 10,6 pr
2. Gösta/Roine 25,5
3. Hans/Göran 78,3

Klass B:
6. Percy/Bertil 78,3

Klass C:
Lennart/Henrik 48,0

DM
1. Sture/Sten 58 poäng (76) tot
1. Sölve/Sören 58 (76)
3. Cösta/Roine 58 (75)
4. Hans/Göran55

En hel semesterby var bokad för tävlingen. 220 startande med familjer gjorde att 700-800 personer tillbringade helgen där.

Resultat:
1. EsaIlomäki/Jari Vuorinen F 3507
27. Hans/Roine 10 623
35. Sölve/Sören 13 314


LATHI 23 JULI
Efter att ha skickat hem klubbkamraterna från Karelen, var jag till Vasa skärgård några dagar innan jag for till Lathi och en tävling med finsk förare i finsk bil, Pertti Kokkonen, hette han och vi pratade med varann så gått det gick, han talade faktiskt hyfsat.

Det blev några missförstånd som kostade prick. En sträcka gick på ett militärt övningsområde där tanks kört före oss, det var usla så kallade vägar.

Resultat:
1. Seppo Karjalairien/Esa Yliniemi 691 18. Pertti Kokkonen/Sören Eklund 4111


LOHJA 12 AUGUSTI
Kalkstensrundan gick 7 mil väster om Helsingfors, där ligger Lohjaåsen, där det kördes en tävling kvällen innan NM:et i Esbo. Vi försöker vara noga, men tavelmissarna avlöste varann i en aldrig sinande ström.

Resultat:
Finska klassen:
1. Pentti Varis/Erkki Laakso 2836

Utländska klassen:
1. Bent/Jörn Mörup Danmark 6857
2. Sölve/Sören 10 108
6. Hans/Roine 12 46,5


ÅLANDS 30 SEPTEMBER
Ålands MK körde en 10 milsbana norr om Mariehamn, i en tävling som körs kantor, med bara sträckskisser. utan kartor, med bara sträckskisser. En punktering och en missad kontroll som vi åkte förbi på rätt väg, men ett gäng mopedungdomar skymde oturligt kontrollen.

Åländsk segrare på 6 prick, vi kom 6:a med 38 prick.


MOSS 14 OKTOBER
Platsen ligger i Norge och var en uppvärmningstävling för utlänningar, som var 90 minuter lång med 5 tidskontroller. Där gäller det att räkna ut rätt sekundankomst till . Sölve och Sören vann med endast 12 prick, 8:a var Hasse och Roine med 124 prick.


VARA MK 2/9
Tävlingen 'Kräftsvängen" kördes mellan Vara och Lidköping i hällande regn som
gjorde att torkarna inte gjorde stor nytta. Sölve och Sören körde åt sig en klasseger men totalsegern gick till B-klassen.

Resultat: Klass A.
1. Sölve/Sören 11,2 pr

Klass B.
1. Per/Ulf Andersson, Älmhults NK 5,7


JÄMTLANDS MK/ 8/10
Storsjöpokalen var på 20 sträckor och en 25 milsbana, lät intressant, så Solve och jag åkte upp till Jämtland för att kämpa om det nyuppsatta vandringspriserna. Start i Stugun och mål i Handog, öster om Lit. Saabens laddning varade i 5 sträckor innan strömmen tog slut och vi blev stående i mörka Jämtlandsskogen (turligt nog stod vi under ett gatlyse som fungerade och vid gården 50 meter bredvid fanns det telefon).

Segrade gjorde Dan/Ola Carlsson, Kolsva MS med 24,9 prick.


FALKÖPING MK 18/11
Tävlingen 'Novembermörkret" innehöll 8 sträckor varav 5 var i lättaste laget. 2 sträckor i kalkbrott och en på en gård, blev utslagningen. Hasse/Sören gjorde en snabb vända och vann. Sören blev därmed Västsvensk mästare 1988.

1. Hans/Sören 7,1 pr
2. Per/Ulf Andersson, Älmhults MK 7,7


DUCKHAMSRUNDAN
Stockholms MHF körde Duckhamnsrundan den 12 november. Nykvarn var huvudort och banan mot en hörna Södertälje-Nykvarn. Årets tävling var utlovad av arrangören som svår, men Hasse och jag åkte runt den på mindre prick än någon DM-tävling i Uppland, trots att 21 Spärrtavlor fanns så fick vi bara ihop 2,9 prick, 56 mindre än 2:an.

1. Hans/Sören 2,9 pr
2. Bengt Svensk/JA Källström H MK 59,1

Klass C:
Lennart/Henrik 154,2

DM BILO
Förare Kartläsare
1. Sölve 43 p 1. Sören 43 P
1. Hans 43 p 1. Roine 43 p
3. Sture 29 p 3. Sten 229 p

KM BILO
Förare Kartläsare
1. Sölve 45 p 1. Sören 45 p
2. Hans 41 p 2. Roine 41 p
3. Percy 11 p 3. Sten 33 p
4. Bertil 9 p


Följande tävlingar ingår i KM 1989.
ÖSTERGYLLENS RC, KOLSVA MS, SKEPPTUNA MK, VALLENTUNA MK, HANINGE MK
Reserv: BROMMA MS, KILS MK


NYBÖRJAR-O
Nybörjarserien under oktober startade med Skepptuna MKs tävling den 7:e. Start och mål i Skepptuna Bygdegård. 4 sträckor ingick varav 1 på foikracebanan. ingen svårare bana men alla tog prick ändå. 50 startande denna första tävling. I Deb-klassen segrade Göte Brodin! Roger Andersson, Skepptuna MK, 5,0 pr. C-klassen vanns av Bo/Robert Glimmerud, Skepptuna NK, 1,9 pr.


2:a deltävlingen arrangerades av Almunge MK och kördes uti Jumkil. Det var 4 sträckor även här, 54 startande deltog i tävlingen. I Deb-klassen segrade Urban/Mikael Jansson, Bromma MS. 8,4 pr. I C-klassen vann Bo/Robert Glimmerud, 3,9 pr.


Rasbo MK tog emot deltagarna till den 3:e deltävlingen som hade start och mål i Rasbo Bygdegård. Hela 69 startande kom vilket är mycket bra. I Deb-klassen vann Jan Södholm/Kent Romppala, Almunge NK, 1,1 pr. I C-klassen vann Bo Kronqvist/Peter Sundgren, Skepptuna 19K, 0,1 pr.


MK Rimo avslutade serien med en bana på hela 6 sträckor med många svårigheter att klara av. 48 startande ställde upp för att halka fram på vägarna då snön började att vräka ner under tävlingen. I Deb-klassen segrade Göran Kamrin/ Mikael Jansson, Bromma MS 21,7 pr. I C-klassen vann Bo Kronqvist/Peter Sundgren, Skepptuna MR, 8,4 pr.


Prisutdelning hölls den 6 december i Blå Wingen där ett 50-tal priser utdelades. 1989 kommer vi igen med nya friska tag, även då på fredagar. Totalsegrare i Deb-klassen blev Jan Södblom på förarsidan och Mikael Jansson som kartläsare. C-klassen vanns av paret Bo och Robert Glimmerud.


/Sören Eklund

på webben 2006-02-11 /JE