Bilorientering Bilo Uppland

1983-1, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 20.
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR

Haninge MK:s Castrol Cup
Årets säsong inleddes den 21 jan då Castrol Cup kördes I Haninge MKs regi med start o mål I Handen. Det var även första deltävling I -83 års Mellansvenska O-serien.

Inledningssträckan var vid Högsta, på ett område med motocross- folkrace och rallycross banor sammanbundna med depå och parkeringsområden, blev sträckan 9,5 km på 14 minuter och 22 kontroller. Den sträckan hade prickmässigt räckt till för hela tävlingen, de som inte bröt där hade mellan 16,1 till 85 pr.

Det som gjorde sträckan svår var 20 kartbyten och att några kontroller var lite felplacerade. Sträckan vanns av en B-klassare från Haninge MK, Micke Denize/Christer Holmqvist, lokalkännedom som funktionärer gjorde säkert sitt till, Sölve o jag var 8:a med 24,5 pr. Sture Fredholm/Sten Johansson startade 2 min före oss men vi var förbi efter 5 min, 31,1 pr räckte till en 19:e plats på sträckan för deras del. Sedan följde två lättare O-sträckor i Österhaninge. En knepig bit vid Ekeby i Tungelsta där Sölve o jag var ende prickfria, trots att arrangören höjde körtiden med 2 min, vilket bara drabbade oss då vi före höjningen var 0-prickiga, vi förlorade en placering i tävlingen på det.

En tre sträckors intensiv orientering i och runt Jordbro industriområde avslutade tävlingen där de avslutande 8 tavlorna i en grusgrop ställde till det i ett redan uttömt huvud. Att tävlingen var svår visade att endast 5 av 22 startande i B och C-klasserna klarade respittiden p 120 minuter.

Resultat:
1. Sten Haglund/Lars Edvall, BMS 37,4 pr
2. L Abrahamsson/Sören Eriksson AMK 44,9
3. U Häggbom/A Linge, VMS 48,0 pr
5. Sölve Eklund/Sören Eklund, RMK 52,2 pr
12. S Fredholm/S Johansson, SMK T, RMK 78,5 pr

Hans Ch Eriksson/B Karlsson 138,7 pr över resp.
S-O Mattsson/K-B Svensson 186,0 pr Ö-resp

H Karlsson/M Eriksson bröt efter att strömmen tagit slut i premiärtävlingen med Saab. Rasbo MK kom 3:a i lag.


JANUARIJAKTEN 28 JAN, BROMMA MS
Start o mål vid Nyströms Cement i RÖ. 1:a sträckan vid Ö. Ledinge nerlagda såg där vi åkte på dom gamla truckvägarna. 2:a sträckan gick på Riala Malm och avslutades med Kusbodasträckan, 3 mil krokig, backig och spyvänlig väg, mål vid Riala Idrottsplats.

Jag gästspelade i högerstolen åt Börje Pettersson, Östhammars MK, det gick bra för våra 5,5 pr räckte till seger.

Hasse/Bernths 15,5 pr blev till en 7:e pl I B-klassen förlorade Hasse/Mats tredjeplatsen på två felskrivna tavlor och kom nu 11:a med 41,0 pr. I C-klassen blev Sven-Olov och Karl-Bertil finfin 2:a med 17,5 pr endast 0,3 pr efter segraren.

I D-klassen kom Percy Lindgren/Bertil Strandberg 4:a med 32,0 pr, 9:a blev Sören Jansson/ Bo Hellström p 64,6 pr.

Percy o Bertil missade segern d Bertil p första sträckan hade satt över pappersklämman på en angivelse som hette 15 mm S Stickås (genom byggnad), dom åkte överallt utom genom byggnaden.

Sören Eklund


Norunda MHFs O-tävling den 12 februari var en intensiv taveljakt med 153 minuters orientering och 233 kontroller, en 7 minuters specialkarta med 41 kontroller gjorde att man fick vara helskärpt hela tiden.

Efter start från Björklinge gick banan via Viksta - Skyttorp - Tensta - Skyttorp - Rasbokilsskogen - Kölinge - Vattholma - SalstaTensta - Vattholma och den intensiva biten vid Norrgården i Tensta till målet i Björklinge.

Sölve o jag fick ihop 3 pr som räckte till seger, 3:a Hasse Eriksson/Göran Jansson p 23 pr, 5:a Gösta o Rome Johansson, 29 pr, 8:a Sture Fredholm/Sten Johansson, 53 pr. Klass B: 3:a Percy Lindgren/Bertil Strandberg, 86 pr +:a Hans Karlsson/Mats Eriksson, 89 pr N-klassen slapp köra i Rasbokil, annans var den banan ganska lika men med mindre antal kontroller ön långa banan. 5:a Peter Johansson/Gert Eriksson, 15 pr, 6:a Anders Lundell/Per Winder 55 pr.


1983-2, Klubb nytt, Rasbo MK, årgång 20.
SÖRENS O-TREVLIGA SIDOR


NM Bil-O
23 april, Roskilde, Danmark, 1:a deltävling i Nordiska Mästerskapet. Mina medtävlande har börjat fundera över vad det är för fel med mig, för jag har ny förare varje år. 1979 Sture Gredholm, 1980 Ted Söderlund, 1981 Sölve Eklund, 1982 Gösta Johansson, 1983 Hans-Christian Eriksson, 1984, det återstår ett se.

Årets förare var alltså Hans Ch Eriksson och Toyota. Jag åkte från kära Bladåker den 22/4 till Uppsala via Rasbo och hämta Hasse, sen följde en lätt orientering, bara att följa dom gröna E4 skyltarna till Hälsingborg, där vi basta, simma och sov på Esso Motorhotell.

Upp i ottan 1ördag morgon, färja till Helsingør, sedan 7 mil kvar till Roskilde där träningstävlingen var kl. 11.00. En titt på torghandeln och Domkyrkan (missa inte det om du är i närheten).

Genomgång av regler kl. 13.00 och sedan åkte vi 5 bilar i taget med en dansk ledarbil till Stora torget där alla 29 bilarna parkerade. Kl. 14.00 slutade torgkommersen och kl. 15.00 var det städat och fint.

Den kvinnliga borgmästaren hade inbjudit alla utländska deltagare till ett "lille glas" och välkomstlyckönskningstal, "pampigt" var ordet.

Nåväl, tävlingen startade i Ejby, 2 mil NV om Roskilde, men målet var i sta'n. På första sträckan ville jag åka igenom en trädgård där husfrun stod och rensade grönsakslandet, Hasse vägrade köra, man jag stod på mig och där satt en S-skärm (backa 40 m, vänster 20 o höger 100 m). Vi hittade en av de få skogar som Danmark har, där kryllade det av vägar, turligt nog hittade vi alla kontroller, men tiden rusade snabbt iväg.

4:e sträcken passerade en ankdamm 5 gånger, där hade domarna parkerat sig på en parkbänk. Enligt domarna kom först danskarna, dom åkte fort och systematiskt, men vid varje kartbyte stannade de en kort stund, tog nya mått och for sen snabbt vidare. Efter danskarna kom finnarna, de åkte också ganska fort men inte alls lika systematiskt och missade också flera kontroller. När solen började gå ner kom vi svenskar, det gick betydligt långsammare, men oftast rätt väg, vilket är det viktigaste i Dansk Bil-O.

Jag hoppade över en rad med 5 rutor i körbeskedet men oturligt nog var det snurrning i ett samhälle så det stämde ändå, för det gick bra att köra vidare. Vi missade 5 tavlor på den malören, turligt nog var en av dom borta så vi missade 4 x 25 prick = 100 prick.

Sista sträckan kördes inom ett stort cementgjuteri i södra utkanten av Roskilde. Körtiden var 29 min, men dom flesta använde mellan 1 - 2 timmar vilket gjorde att respittiden kom i riskzonen för en del, så dom hoppade över upp till 15 kontroller för att klara tiden.

Finsk 1:a, Risto Eronen/Kari Lethinen, 308 prickar, 4:a Hasse/jag, 386 pr, dom överhoppade rutorna blev ödesdigra för oss, men blev trots det bästa ekipage från Sverige.

NORGE
4 juni, Kirkenaer i Norge, 3 mil norr om Kongsvinger, var tävlingscentrum för den norska deltävlingen, en tävling man helst vill glömma. (Sören fick hjärnblödning, red.anm)

En bra inledning byttes snabbt i svordomar när vi missade post (TK) 10 och kom in i post 11. Vi svängde höger i stället för vänster i en korsning och det blev 1200 pr för missad TK och 220 pr för tidig ankomst = 1420 prickar, totalt blev det 1709 pr och 24:e plats, ödesdigra 6 poäng mot 25 i Danmark. Hemresa via Elverum och Sälenfjällen - Mora, fin resa bara det. Återigen vann Risto Eronen/Kari Lethinen från Finland med fina 148 prickar.

FINLAND
Finska tävlingen kördes vid Salo, 6 mil från Åbo mot Helsingfors den 17 september.

Vi reste dit med 21-färjan från Kapellskär den 15:e så fredagen användes till vil-o-laddning och sightingdag. Bl.a. var vi till Saluhallen i Åbo, det var grejer det, synd att det regnade.

Lörda'n var solig under träningstävlingen som inte gick så bra, vi trösta oss med att ett dåligt genrep blir en bra premiär.

Slappade på hotellet lagom länge så vi skulle hinna 2,5 mil till besiktningen och start. Spöregn, efter 1,5 mil kom vi på att min tävlingslicens låg kvar i resväskan, så det blev jäktigt till start i alla fall för vi måste ju vände och hämta den.

Det var rena stormen under tävlingen, så när sidorutan öppnades regnade det in på tävlingskartorna så det blev naturliga backar på kartorna när de torkade.

Den här gången hade vi hjälp att försvara RMKs färger då även Sture Fredholm/Sten Johansson också prövade på Finlandsorientering.

Dom höll ett högt tempo men missade för många tavlor. Vi startade kl. 21.30 och kom i mål kl. 03.00. Vi blev 2:a med 7096 prick. Danska far o sonekipaget Mads o Jan Søndergaard vann med 6704 pr och en jättefin 3:e plats för Sture/Sten 9657 pr. Vi fick 28 poäng i NM. Med hjälp av Häggbom/Linge på 5:e plats vann vi landskampen före Danmark.

SVERIGE
8 oktober var det Sveriges deltävling och det blev vår egen Reserven-Rundan som blev utsedd till finaltävling.

Almunge MK/Rasbo MK var arrangörer och tävlingen blev regning och svårkörd. Start och mål vid Verkstadsskolan i Uppsala och sträcka 1 från Husbyborg med 17 kartbyten till Jumkil, en sträcka som vi trodde var 1ätt men den 37 min. biten var det bara 3 st som 0-ade.

Sträcka 2 var vid Blacksta och den nerlagda Ullbolstasåg. En 10 min bit med 34 passerkontroller som snabbaste Lennart Abrahamsson/Sören Eriksson, Almunge MK vann på 10,3 prick.

Eronen/Lethinen fina sträcktvåor på 13,4 pr. Mesta pricken hade ett par med 71,9 prick. Sedan följde en lätt sträcka till Börje där 25 st åkte 0 prick, en kortsträcka mellan Läby k:a och Skärfälten var det bara 2 st som klarade tiden. Vid Skärfälten var det en kort paus där de tävlande fick dricka av Cadbury Slotts. Nästa sträcka gick till Lurbo, men den måste strykas då en tavla saboterades av en markägares son (illa när man inte kan prata med varandra inom en familj).

I Hågade1en kördes nästa sträcka, där var det rätt så skitigt, bl a fastnade danska Søndegaard och Jan hoppade ut och sköt på, då fick Mads fart på Toyotan och körde c:a 400 m till fast mark, efter kom Jan snubblande i träskor?

Polisen fick påringning av folk i Norby som sa att det var buskörning i Hågadalen, så det blev snabbutryckning och dom diskuterade i polisbilen hur man skulle stoppa bilen som åkte på andra sidan Hågaån vid skjutbanorna, men det är bara en väg till och från, så dom tänkte spärra den och invänta förstärkning, men när dom närmade sig mötte de bilar med tävlingsnummer och då klarnade det för polisen.

Sträckan därpå var vid Stadsskogen runt Grindstugan där samma område kördes på gammal ekonomisk 1:10 000 dels karta och en ny fritidskarta 1:10 000 där inga vägar var lika och så en egenritad karta, stor variation på prickar även här.

Nästa sträcka var rakt över vägen vid Polacksbacken utanför S 1. Här var det bara Lennart/Sören som kom under 10 prick, 8,7 hade de.

Avslutningssträcken blev bara asfalt runt buskar och kundvagnar på B&Ws parkering.

Vid prisutdelningen kl.04.00 på morgonen visade det sig att Lennart Abrahamsson/Sören Eriksson, Almunge MK vunnit på 51,2 prick, 2:a Urban Häggbom/Anders Linge, Västerås MS, 51,6 pr (hårt så det förslog). 19:e Sven-Olov Mattsson/K-B Svensson, RMK 141,5 prick.

1:a av utlänningarna och 3:a totalt Risto Eronen/Kari Lethonen, Finland 57,8 prick.

Korta banan:
9. Gert Eriksson/Peter Johansson,RMK,106,2
10. Stefan Karlsson/Mats Johansson, RMK, 107,6

Totalt NM -83:
1. Risto Eronen/Kari Lethinen, Finland 90 p
15. Hans Ch Eriksson/Sören Eklund 60 p
32. Sture Fredholm/Sten Johansson 27 p
83. S-O Mattsson/K-B Svensson 11 p

När vi åkte i Danmark kom Lennart/Sören och Hasse/Jag överens om att de som var sämst efter Danska o Norska tävlingarna skulle lägga Reserven-Rundan. Dom hade då 39 poäng och vi 32 poäng, så jag blev tävl. ledare och Sören var med att göra MHFs Riksmästerskap i Tierp som vi fick åka. Mer därom på annan plats.

NYBÖRJAR-O
6 okt stod vi själva för första tävlingen, banan gick vid Danmark - Lagga - Funbo - Danmark. Tyvärr blev dat strul med tryckeriet så det fattades kartskalor på samtliga kartor, men de tävlande klarade det bra i alla fall utan att protestera. 32 startande.

Klass D: 3. Rolf/Bo Hellström 12,1 pr
Klass C: 3. Gösta/Bertil 0,6 pr
5. Sven-Olov/Karl-Bertil 2,3 pr

13 okt var det MK Rimos tur, de hade 38 startande och banan gick Skederid - Länna - Riala. Slutsträcken vid Nyströms Cementgjuteri.

Klass D:
1. Hasse E/Göran Jansson 2,5 pr
2. Rolf/Bo Hellström 16,5 pr
Klass C:
2. Sven-Olov/Karl-Bertil 1,9 pr

20 okt hade Almunge MK 38 startande vid sin tävling som gick Jumkil - Östfora -Järlåsa - Brunna - Jumkil med en intensiv sträcka som delvis var med på SM-tävlingen 1982 gjorde ett stort utslag i startfältet.

Klass D:
2. Hasse E/Göran Jansson In,2 pr
4. Rolf/Bo Hellström 26,4 pr

Klass C:
1. Sven-Olov/Karl-Bertil 7,3 pr
2. 3. Gösta/Bertil 9,0 pr

Sista tävlingen med start och mål i Märsta och
Skepptuna MK som banläggare, 51 startande vilket var bra.

Bana Ind. omr i Märsta-Lunda-Skepptuna-Vidbo-Odensala-Märsta. På dom 3 första sträckorna var det många rutor, under det att sista sträckan var en OK-sträcka på karta 1:50 000 del vilket visade sig vara svår då tavlorna stod gömda i gräs och buskar, så dom tävlande kunde inte ta dom i flykten som det går att göra om de står tydligt.

Klass D:
1. Hasse/Göran Jansson 6,9 pr
6. Rolf/Bo Hellström 35,9 pr

Klass C:
2. Sven-Olov/Karl-Bertil 15,1pr

Uppsala MHF hade en nybörjar-O den 6 maj. Vi åkte vid Skuttunge - Oxsätra -Åkerlänna - Skuttunge. Jag körde åt Karl-Bertil för att 1ämna lite tips o råd och det fungerade bra med en gång.

Resultat:
1. Sören/Karl-Bertil, 0 pr
5. Göran Jansson/Inger Falk, 16 pr
6. Sölve/Jan Hedström, 20 pr
10. Peter Eriksson/Uno Björklund, 25 pr
20. Bernth/Sven-Erik Wickberg, 76 pr

Utom tävlan:
1. Gösta/Roine, 0 pr
2. Sture/Sten, 10 pr

Otroliga och Otrevliga rader

SM

Kils MKs Nyedsnatta var första och enda SM-tävling 1983. Vi åkte i den ljusa juninatten (11 juni) på områden runt Molkom i Värmland, där vi även åkte MHFs RM 1978 på delvis samma kartor.

Tävlingen inleddes med en publiksträcka på ett industriområde, där arrangören även videobandade de tävlande. Bandet visades i uppehållet och vid målet till stor munterhet för deltagarna när man kommenterade varandras missar. Tävlingen fortsatte med 1ätta sträckor fram till uppehållet, dit räknades Mellansvenska 0-serien, Haglund/Edvall, BMS ledde med 2,2 pr, 19:e Gösta/Roine Johansson 7,2 pr, 30:e Sölve/Sören Eklund, 12,8 pr, 1 felskriven tavla, 32:a Sture Fredholm/Sten Johansson, 13,8 pr, även de en felskriven tavla, det blev ödesdigert att skriva fel kodbokstav.

Andra etappen var lika 1ätt som den första mest beroende på att det, inte var rutindelade körorder utan vi fick karta och körorder 30 sek före start på resp sträcka, vi hann därför pricka i hela banan innan vi åkte iväg och när sedan arrangören inte hade bemannade passerkontroller var det bara att hitta genvägar och åka baklänges på kontrollerna. Sista sträckan ställde till problem för dom flesta för arrangören hade spärrat av ett surhål och satt plastband i skogen förbi, det satt även en hjälppil som istället blev en "stjälppil" för i hastigheten svängde man för mycket vänster och hamnade baklänges i en passerkontroll, ett nummer för högt.

Vi åkte ett varv till och prövade rätt väg då gick det bra. Gösta/Roine fastnade vid pilen, då alla åkte fel där, blev det uppkört och djupa spår. Vi åkte upp från en 25:e plats till en 13:e plats på den sträckan.

Svenska Mästare: H-E Haraldsson/L Ellbring, SMK Dala/Norrahammars MK, 4,4 prick.
13. Sölve/Sören 15,6 pr (Utan en felskrivning hade vi varit 2:a, osis).
23. Sture/Sten 23 pr,
29. Gösta/Roine, 27,2 även de hade en felskrivning.

Klass B: 4:a Percy Lindberg/Bertil Strandberg, 74,6 pr (en felskrivning).

En SM-tävling knappast värd namnet, man ska ha en chans att komma igen vid en miss men det gick inte här. Vi överlistade arrangören i allt, dvs arrangören hade tydligen underskattat oss.

MSO-SERIEN
13 maj fredag, otursdag för Gösta/Roine, dom frontalkrockade redan på första sträckan med ett Haningeekipage som åkte banan bakåt efter en tavelmiss. Det var i tävlingen "Ovisst" Östergyllens RCs bil-O med start o mål vid Björsäter, öster om Linköping.

Redan efter en km skulle vi åka en järnväg som mest påminde om Östhammarsvägen. Ett par sträckor gick i och runt Kvideberg bl a på Facits parkering. På sista sträckan blev en tavla nerkörd och den kostade Sölve o mej 4,5 min innan vi hittade den.

1. Urban Häggbom/A Linge, VMS, 25,9 pr
3. Sölve/Sören 31,8 pr
6. Sture/Sten 38,1 pr
17. Hasse/Bernth 64,2 pr
Rasbo MK 3:a i lag.

Klass C
1. Percy/Bertil 91,3 pr
2. Sven-Olov/Karl-Bertil 95,1 pr
Bra gjort av grabbarna.

KOLSVA MS
17 juni Guttsta-Snurren. Start och mål vid Götlunda väst Arboga vid E 18. En bra tävling med över 30 st vägrätningar.

Tävlingen gick söder om E 18 mellan Hjälmarekanal - Hjälmaren - Götlunda på vägar som ingen åkt tävling på tidigare.

Percy/Bertil och Sven-Olov/Karl-Bertil kom i tidsnöd, så dom hoppade över tavlorna på sista sträckan för att klara respittiden. Percy/Bertil hann men inte S-O/K-B.

1. Sten Haglund/Lars Edvall, BMS, 9,4 pr
2. Sölve/Sören 10,2 pr
4. Sture/Sten 21,6 pr
29. Hasse/Bernth 103,1 pr
Rasbo MK 6:a i lag.

Klass C:
3. Percy/Bertil 304,4 pr
S-U/K-B över respittiden

BROMMA MS
Bromma-Pokalen 24 september, start och mål vid Åkers Styckebruk, en omväxlande och som alltid när det är Bromma-Pokalen en svår tävling. Bansträckningen var västerut mot Länna K:a, varken Gösta eller Bertil hade tid att åka så Percy körde och Roine läste. Det gick bra trots att lyset slocknade på sista sträckan.

Resultat:
1. Häggbom/Linge VMS 24,7 pr
2. Sölve/Sören 30,3 pr
3. Percy/Roine 31,9 pr
5. Sture/Sten 34,8 pr
13. Hasse/Bernth 69,2 pr

Klass C:
Sven-Olov/Karl-Bertil 209,0 pr

Äntligen vann RMK lagtävlingen.

MER O
BROMMA MS APRIL-SERIE

April-Rundan -Svängen -Träffen -Vändan, torsdagskväller i april.

Första tävlingen i Brotrakten, i D-klassen var Sören Jansson/Bo Hellström 7:a med 18,9 Klass C vanns av S-O Mattsson/K-B Svensson, O,8 pr, jättebra.

Andra tävlingen vid Norsborg, klass C; 2:a S-O M/K-B 5 1,5 pr.

Tredje vid Jordbro var nog i lättaste laget för 25 av 32 startande åkte tävlingen prickfritt, däribland S-O M/K-B S.

Vid sista tävlingen i Täby missade grabbarna en tavla på sista sträckan vilket tog 2,5 min att hitta, men 5:e plats i allafall.

BANÉR-RUNDAN
den 16 aug körde Djursholms och Mälaröarnas MK sin Banérs-Runda som gick på Mälaröarna, Ekerö, Adelsö och Munsö, med färjeresor på två transportsträckor, det är inte ofta arrangören bjuder på sånt. 6:a kom i klass C, Sven-Olov/Karl-Bertil med 45,5 pr. en feltavla hade de.

bilden | SVEN-OLOV och KARL-BERTIL I BANÉR-RUNDAN

HONINGEN
Den 21 okt körde Haninge MK sin tävling Honingen med start o mål i Södertälje. Banan gick SV och runt Järna. Här kom i klass C Sven-Olov/Karl-Bertil 3:a med 17,1 pr.

JÄRFÄLLA MK
Den 18 nov kördes Lasse-Maja-jakten med start vid Litslena och tävlingen gick mellan E 18 - Oxen - Lårstaviken - Rv 55, dvs runt Hjälsta med rutat körbesked och snurrningar vid gårdsplaner och triangelkorsningar.

Stort dividerande om däck före tävlingen, men standarddubbar godkändes, nu var det många som kom med sommardäck, så dom fick halka runt på dom isiga vägarna.

Sture/Sten vann tävlingen med 1,2 pr, Sölve och jag böt plats så jag styrde och Sölve tog kartan, vi åkte då i klass B där vi kom 2:a med 2,5 pr, 7:a var Hans Karlsson Mats Eriksson med 5,6 pr. I klass C kom Sven-Olov/Karl-Bertil 4:a med 8,5 prickar.

TIERPSMARAN DM
Tierps MHF körde den 12 nov sin Tierpsmara på en gammal hederlig 1:100.000 delskarta som förr i tiden, snöstorm och halt var det. Banan gick från Tobo - Tegelsmora - Dannemora - Knypplan - Vendel -Tobo.

Resultat:

Klass A:
1. Sölve/Sören 1 pr
2. Gösta/Roine 3 pr
4. Hasse/Göran 18 pr

Klass B:
1. Percy/Bertil 73 pr
4. Hans/Mats 102 pr

Klass N:
3. Peter Eriksson/Uno Björklund 16 pr

VIKINGA-JAKTEN
Den 1 okt med Täby MK som arrangör. Start i Hägernäs vidare norrut via Brottby-Kårsta till mål i Arninge. I klass C kom Sven-Olov/Karl-Bertil 7:a med 25,6 pr, återigen en felskrivning, den här gången på B och P.

MHF RM
Uppsala och Tierps MHF var värdar för årets RM. Start o mål vid Högbergsskolan i Tierp.

1:a o 2:a sträcken vid Gåvastbo - Ralbo, 3:e en intensiv bit på Elinge såg, 4:e en vägrätningssträcka mellan Lövstabruk - Årböle - Vavd med 22 S-tavlor, 15 PK o 1 OK på 29 min.

Vidare mot Hållnäs - Fagerviken och 2 knepiga bitar vid Grönö innan vi nådde uppehållet i Skärplinge efter 3,5 tim. Sölve och jag ledde med 38 pr, 2:a Arnesson/Ernstsson, Kristianstad 39 pr, 3:e Gösta/Roine 40 pr, 4:e Haraldsson/Ellbring 44 pr, hårt och ovisst så det förslog.

Sedan blev det 1:100 000 via Västland och till Marma skjutfält, där kartor och kartskisser avlöste varandra i snabbföljd.

Dom snälla banläggarna gav oss 10 min permission innan slutspurten ägde rum, även den på skjutfältet, drygt 4 tim orientering efter Skärplinge där det vimlade av fällor för oss stackars kartläsare. Vi startade 18.30 och kom i mål strax efter 3 på natten så huvudet kändes som en påse lördagsgodis på söndan (tomt). Sölve och jag vann RM i Ljunby 1979, Jönköping 1982, nu lyckades vi igen att få vinna.

Resultat:
1. Sölve/Sören 91 pr
2. Gösta/Roine 104 pr
3. Haraldsson/Ellbring 113 pr
10. Hasse/Göran 184 pr

Uppsala Län vann lagtävlingen överlägset, på en B-bana som var första halvan av RM-banan kom Hans/Mats 2:a med 174 pr.

En nybörjarbana gick mellan Tierp - Tämnaren - Söderfors - Tierp. Här kom Sven-Olov/Karl-Bertil på 6:e plats med 35 pr.

Vi fick åka tack vare att både Roine och Jag hade chansen att vinna vandringspriset för alltid (kartläsarklassen). Det fordrades 10 poäng och slutställningen blev: 1. Sören 12 p, 2. Roine 10 p, 3. Lars Ellbring 9 poäng, så jordgloben kommer att pryda sin plats i Bladåker.

1. Gösta/Roine
2. Sölve/Sören


bilden | Fjolårssegrarna bröderna Sören och Sölve Eklund, Alunda, knep åter hem RM-titeln.

NORRLANDSMÄSTERSKAPET
Ett Norrlandsmästerskap kördes i Bollnäs den 10 sept. I regn på jungfruliga väger öster om Bollnäs vid Växbo - Regnsjö.

En bra tävling i vägrikt område på en tallhed. Det var 14 tidskontroller i tävlingen, men ingen norrlänning klarade körtiden dit. För att få någon Norrlandsmästare bestämdes att bara räkna norrlänningarna till TK 9.

Norrlandsmästare blev Leif Andersson/Kjell Lindberg, Harmånger, 297 pr. Det var första gången som rutindelat användes där uppe så det kanske inte var så underligt att det var svårt för våra nordliga o-vänner.

1. Gösta/Roine 58 pr
2. Sölve/Sören 70 pr

DUCKHAMNSVALSEN
Start i Järna, första sträckan vid Tullgarns slott och sedan gick tävlingen på Mörkö.

Resultat:
1. Percy/Roine 3 pr
2. Sölve/Sören 4 pr
6. Hasse/Göran 55 pr

FRÖSÅKERS MHF DM
Kördes den 22 oktober med start i Hökhuvud - Alunda - Morkarla - Upplands-Ekeby - Gimo. En passerkontroll vid Voxome var det bara ett ekipege som hittade, en gammal vägrätning som jag åker förbi minst hundra gånger om året, men jag missade i alla fall.

Vi fick problem med en kylarslang som läckte men vid Eric Gustafssons föräldragård i Voxome var vi in i mjölkkammaren och fyllde på vatten Vi klarade oss sedan till Hånsta i Ekeby där jag var in till Stefan Karlsson o ryade ett tag (ursäkta upphetsningen), vi fick vatten och en 25 litersdunk med oss, tack Stefan.

Resultat:
1. Sölve/Sören 11 pr
2. Gösta/Roine 19 pr
4. Hasse/Göran 51 pr
6. Sture/Sten 64 pr

Klass B:
3. Percy/Bertil 146 pr

Klass N:
14. Gert Eriksson/Peter Johansson 140 pr

/Sören Eklund, ©1983