Bilorientering Bilo Uppland

Stacks Image 11
Innerbelysning och förstoringsglas
Eller en kartläsarlampa att koppla in på eluttaget i bilen. Man kan även bygga in en lampa i en gammal kaffepanna med en förstoringsglas och linjal för att underlätta kartläsandet. En lupp eller liknande kan man också använda för att tyda kartorna lättare.
Pennor och linjaler
Pennor är ett måste. Man får inte fylla i tidkorten med blyerts utan en vanlig bläckpenna gör jobbet. Linjaler är bra att ha för att kunna placera angivelserna och mäta på kartorna.
Ficklampa
Eller en riktig handsökare. Tävlingarna går ofta på kvällstid, och då kan det bli svårt att se orienteringskontrollernas kodbokstäver i mörkret. En ficklampa duger utmärkt till en början.
Kommunikationsutrustning
Får finnas mellan kartläsare och förare i bilen. Totalt förbud mot extern användning av mobiltelefon eller kommunikationsradio under tävlingen.
GPS
Får man använda som kompass. Egna digitala eller analoga kartor är inte tillåtna i tävlingsbilen utöver de analoga man får av arrangören.
En backlampa
Man får ha en backlampa monterad om man vill ha det. Den får endast lysa då man backar och ska ligga inkopplad på backväxeln.
En trippmätare
Den tripp bilen har som standard är en utmärkt start. Ett klart plus är det om du kan nollställa den eftersom att det blir lättare att mäta med den då.
Masonitskiva
En sådan är bra att kunna lägga kartan på så att den ligger stadigt i knät på kartläsaren.