Bilorientering Bilo Uppland

Bil
När man börjar med bilorientering behöver man inte särskilt avancerad bil eller utrustning.

Till en nybörjartävling, t ex Upplandsserien, går det bra att tävla med den vanliga Svenssonbilen då de tävlingarna är förlagda till allmänna landsvägar och kanske någon gårdsplan. I B-klassen rekommenderar vi en oöm bil dock.

Bilen måste vara skattad och besiktigad. En mindre besiktning av bilen sker också i samband med tävling vid samlingsplatsen, då ska det även finnas i bilen:
– förbandsutrustning, typ förbandskudde
– reflexvästar
– två stycken godkända varningstrianglar
– backlampan måste lysa endast när backväxel är ilagd
Stacks Image 10
Vid större mästerskapstävlingar
Då föredrar de flesta att ha monterat på en hasplåt för att skydda bilen då de större tävlingarna kan exempelvis gå ömsom på vägen, på skogsvägar, på industritomter eller parkeringar.

En bilotävling har inte tävlingssträckor i tätbebyggda områden, utan man har transportsträckor mellan de olika orienteringssträckorna som oftast går på allmänna- eller privata vägar.

Man får inte vara rädd om lacken på bilen om man ställer upp i en mästerskapstävling som MSO, ett SM eller NEZ.

Som banläggare går man då in för att hitta kartor som har gamla vägar du ska åka på. Man letar helt enkelt efter vägrätningar och liknande vägavsnitt för att man som kartläsare ska sättas på svårare prov då det som sagt gäller att åka karträtt hela tiden.

En nybörjartävling är dock av något enklare art, men den sista tävlingen i serien brukar alltid innehålla någon extra klurighet, till exempel ett par vägrätningar.
Skyddsutrustning
Det finns inget krav på hjälm eller burbåge. Används hjälm ska den dock uppfylla SBF:s krav för hjälmar.