Bilorientering Bilo Uppland

Kari Mamias hemsida | NEZställningtävlingar
FIA:s North European Zone Auto Navigation Championship
NEZ–regulations PDF
Jan Søndergaard:s NEZ-sida

Tuben:
Søndergaards, NEZ-Sverige 2009
NEZ3-Sverige 2011, Wäxjö MS – Älmhults Motorbane
NEZ3-Sverige 2011, Wäxjö MS – Etapp 1, mark og skovvej
NEZ4-Sverige 2011, Wäxjö MS – Etapp 2
NEZ4-Sverige 2011, Wäxjö MS - Afgørelsen

– På Søndergaard:s sida finner du fler
filmer från Finska NEZ-deltävlingen 2008. Kolla in hur flerfaldiga NoM/NEZ-mästarna tar sig fram. Man kan bara imponeras!

Fler
filmer och bilder från Finland.
NEZ-Finland, Lapua, 20110924

Serietabell för NEZ
Slutställning 2011 20102009200820072006

Här har vi några av de ekipage från Sverige som brukar åka någon eller alla av årets NEZ-tävlingar. Fråga gärna någon av oss om du är intresserad av att börja åka i NEZ-serien!

Björn Henriksson/Ulf Andersson, Skepptuna MK/Älmhults MK

P-L Andersson/Peter Kihlstenius, Älmhults MK/SBOK

Stefan Helin/Joacim Anheim, Tibro MK

Jonas/Per Hellander, Ludvika MS

Stefan Annala/Per Andersson, Kolsva MS

Stig Lindström/Lars Mörnborg, MK Orion
NEZ – North European Zone
Auto Navigation Championship

NEZ är en internationell bilorienteringsserie som är öppen för deltagande för alla med nationell licens (A,B,C). Enda kravet är att de deltagande har licens för samma nationalitet och är medlemmar i en SBF-ansluten motorklubb.

Prata gärna med någon av oss aktiva som nu deltar i NEZ om ni är intresserade av att delta och har några funderingar kring serien. Vi är ett tappert kämpande gäng som åker – men vi blir gärna fler som tampas!

Deltävlingarna
Normalt sett körs oftast minst tre deltävlingar varje år med arrangemang i Danmark, Finland och Sverige. Ibland är även Norge med och arrangerar en deltävling. Man får räkna poäng från de tävlingar man gör i utlandet, och poäng från den bästa av NEZ-tävlingarna man gör i hemlandet. Tävlingarna går alltid fredag/lördag.

Finland
Den orienteringstyp som är enklast att komma igång med är den Finska. Har man vana av att åka långa MSO- eller SM-deltävlingar har du ett hum om tävlingskaraktär och längd. Det går alltså bra att man åker även om man har C- eller B-licens av Nationell karaktär. Skulle inte rekommendera deltagande i en finsk tävling med en låg bil utan hasplåt dock.

Danmark
Den form av bilo som undertecknad tycker är häftigast är den Danska – den är klurig och man blir oftast rejält lurad. Det fina i Danmark är att man oftast får flera valmöjligheter hur man löser problemet, men man kommer alltid (läs oftast) vidare – trots missade kontroller. Man vill alltid dit igen för att bli bättre som kartläsare. Var inte rädd om lacken på bilen om du tänker åka NEZ i Danmark – det är ett land med täta granplantager som ofta får utforskas på nära håll. Dasu's bilosida.

NEZ beginners-cup är en serie i NEZ-serien som är öppen för de som är nya inom att åka NEZ. NEZ-cup får man räknas till om man inte har åkt mer än sex NEZ-deltävlingar utomlands innan det gällande året. Cup-delen brukar räknas något kortare än hela NEZ-tävlingen, men man får även räkna sitt resultat till NEZ om man fullföljer alla etapper i tävlingen.

Serien startades 1978 och kördes fram till och med 2005 som NoM – Nordiskt Mästerskap i Bilorientering. I och med Europas utveckling till att omfatta ett större område än vad enbart Norden gör så infördes NEZ.

Nu är det således även öppet för deltagare från Island, Ryssland, Estland, Lettland, Litauen – förutom från de ursprungliga Danmark, Finland, Norge och Sverige.